wiskunde heeeeeeelp

ik snap echt niks meer van die ribben, grensvlakken enz. Als er bijvoorbeeld staat: Een prisma heeft 16 hoekpunten. Hoeveel ribben heeft die? hebben jullie alsjeblieft een truckje om het te leren snappen? of gewoon een truckje waardoor je het uit kan rekenen. thxxx

http://forum.girlscene.nl/forum/school/het-rekenproblemen-topic-278221.msg273138179.html#msg273138179

Nou je weet dat een prisma een bovenvlak en een ondervlak heeft, deze zijn gelijk aan elkaar. Altijd, dat is gewoon een kenmerk van een prisma.

Dus het aantal hoekpunten kun je door twee delen, kom je uit op 8 hoekpunten in het bovenvlak en 8 hoekpunten in het bovenvlak. En zo kan je de ribbe benaderen, want ribben verbinden hoekpunten met elkaar, en ribben verbinden het boven en het ondervlak met elkaar.

Dat betekent dat je drie vlakken hebt als het ware (bovenvlak, ondervlak en de ruimte tussen die vlakken) waarbij op elk hoekpunt een ribbe zit. Oftewel, je kan het aantal ribben berekenen door de hoekpunten door 8x3 te doen.

Je moet dit soort dingen gewoon logisch proberen te beredeneren. Jezelf afvragen ‘wat is een prisma, dus wat betekent het aantal hoekpunten’, afvragen wat een ribbe is en wat de functie/eigenschap is, dat combineren en toepassen :slightly_smiling_face:

Wat voor mij altijd hielp is gewoon de definitie van ieder begrip te kennen. Dus ga voor jezelf gewoon na wat een hoekpunt is, wat een prisma is en wat een ribbe is. Als je dan logisch nadenkt kun je prima uitrekenen wat het antwoord van de vraag is.