Wie kan mijn gezicht redden? Enorm allergische reactie!

Hallo meiden,

Ik heb dringend jullie hulp nodig! Alvast sorry voor mijn lange verhaal!

Een paar weken geleden ontdekte ik dat mijn gezicht er ontzettend slecht aan toe was, toen in het felle daglicht in de spiegel keek. Mijn huid had een rare kleur, grauw/grijs, en ik zag dat er onder mijn ogen ontzettend veel fijne lijntjes zaten. Ik ben begin twintig, maar ik zie er ineens veel ouder uit. Ik durf niet meer in de spiegel te kijken en ik ben bang dat het geen droogtelijntjes zijn (maar gewoon ouderdomslijntjes) en dat de schade blijvend is.

De huisarts raadde me aan om een hydraterende crème te gebruiken, wat ik expres nog niet eerder had gedaan in verband met een extreem gevoelige huid en allergieën. Op aanraden van de huisarts ben ik begonnen met een softcrème van Nivea. Dit ging een paar dagen goed, totdat mijn huid er nog droger van werd en ik licht allergisch reageerde. Ik heb toen bij de natuurwinkel vitamine E crème en vitamine E olie van Jacob Hooy gekocht. Ik dacht dat dit veilig was om te gebruiken, maar dat had ik mis. Mijn gezicht is droog, rood, schilferig, en enorm opgezwollen. Vannacht was het zo erg dat ik naast/onder mijn ogen twee enormen plooien had door de zwelling en ik mijn ogen niet meer helemaal open kon doen. Inmiddels zijn die plooien weer weg en kunnen mijn ogen weer iets verder open, maar mijn gezicht is er erg aan toe en ik ben ten einde raad.

Ik heb de etiketten op de flesjes gelezen en ik zag tot mijn grote verbazing dat er in de olie parfum zat. Ik dacht dat dat de boosdoener was en dat ik de crème (zonder parfum) wel zou kunnen verdragen. Voor de zekerheid heb ik op mijn ene arm een beetje crème gesmeerd en op de andere arm een beetje olie. Mijn ene arm staat onder de bultjes (gelukkig niet zo’n heftige reactie als in mijn gezicht), maar laat dat nu net de arm zijn waar ik de parfumloze crème op heb gesmeerd! Mijn andere arm is in orde, nog geen bultje of plekje te zien. Ik heb altijd gedacht dat ik allergisch was voor parfum (en alcohol), maar blijkbaar is dat dus niet het geval. Maar waar ben ik dan wel allergisch voor?

Jaren geleden kreeg ik ernstige problemen met deodorant. Mijn huid was zo beschadigd dat de huisarts ervan schrok, omdat mijn huid helemaal losliet en er wonden ontstonden. Van het ene op het andere moment verdoeg ik geen enkele deodorant meer. Ook geen sensitive, zonder parfum en alcohol of speciale deodorants van de natuurwinkel. Ik heb alles geprobeerd wat er te proberen viel, zonder dit en zonder dat, maar elke keer kreeg ik weer last. Sindsdien gebruik ik talkpoeder in plaats van deodorant.

Verder heb ik zelden last van eczeem en heb ik verder geen huidziekten. Ik heb wel last van warmte- en zonneallergie, maar hier heb ik nooit echte problemen mee gehad.

Het is moeilijk om te zeggen waardoor mijn huid in eerste instantie zo slecht werd. Ik gebruik bijna nooit foundation en ik heb verder ook nooit allergisch op cosmetica gereageerd. Ik heb een ernstig vitamine B12 en vitamine D tekort, waarvoor ik een lange tijd geen behandeling volgde. Vitamine D wordt nu voldoende aangevuld, maar B12 moeizaam (artsen die verkeerde behandeling voorschrijven). Ook dronk ik heel slecht, maar dat doe ik nu een stuk beter. Het enige wat ik nog kan/wil doen is mijn huid beschermen met een hydraterende crème, want zonder zal het er ook niet beter op worden (ik word er verder natuurlijk ook niet jonger op :wink:), maar dan moet ik er eerst achter zien te komen waar ik zo allergisch voor ben.

Dit is de samenstelling van de crème, dus de boosdoener moet erbij zitten:
Water, vloeibare paraffine, cetearyl alcohol, petrolatum, decyl oleate, glycerine, cetyl alcohol, ethoxydiglycol, arnica, kina, brandnetel, sodium cetearyl sulfate, tocopheryl acetate, methylparaben, probylene glycol, kamille, berk, propylparaben, wortelolie, allantoïne, 2-broma-2-nitropropane-1,3diol.

Wie kan me helpen? Heeft iemand iets soortgelijks meegemaakt? Of heeft iemand een geweldige tip voor een crème die ik nog kan proberen?

Heeft iemand tips voor wat ik op het moment kan doen? Gezicht even laten rusten of toch proberen te kalmeren? (maar met wat?)

Alvast bedankt voor het lezen en eventuele tips! :slightly_smiling_face:

Je gezicht wassen met een reiniger en daarna alleen nog maar met warm/lauw water. Ook geen creme meer smeren voorlopig.
Gewoon puur natuur laten

jeetje, wat vervelend!
ik weet helaas niet wat het kan zijn, maar kan je niet een keer naar een dermatoloog gaan?
veel succes! ik hoop dat je jouw wondermiddeltje gaat vinden!

Is het niet beter als je weer terug naar de dokter gaat? Misschien heeft hij er nog wel wat voor…

Ik heb geen idee wat je kan doen verder, maar ik kan je wel een creme aanraden:

Dagcrèmes van Nonique.

Mijn moeder krijgt van bijna alle cremes ook een allergische reactie, ook zij weet niet waarop. Met deze creme heeft ze nergens last van. Puur natuurlijke ingrediënten (het is een bio-product). :slightly_smiling_face:

Bedank voor jullie reacties!

Puur natuur laten vind ik doodeng. Dat was eerst mijn instelling altijd, maar mijn huid houdt gewoon niet genoeg vocht vast en daar wordt het niet beter/mooier op. Mijn huid moet gewoon minder droog worden, anders worden de lijntjes alleen nog maar erger en blijvend (mocht dat nog niet zo zijn).

Ik denk dat de huisarts niet veel voor me kan betekenen. De dermatoloog lijkt me ook moeilijk, omdat zo’n allergie toch een momentgebeuren is en een allergietest lijkt me in dit geval niet mogelijk. Het is zo specifiek…

Nonique ga ik onthouden en straks even opzoeken. Wie weet is het wat. Er moet toch wel een crème bestaan waar ik wel tegen kan :slightly_smiling_face:

Zijn er nog meer tips? Is er iemand toevallig niet ook allergisch voor (iets) in alle deodorants? Ik kan toch niet de enige zijn :wink: Misschien kan ik dan daar verder op onderzoek uit…

Misschien kun je dreamcream van lush proberen? Staan goede recensies over bij (:

Bekijk anders wat er aan gelijke stoffen zit in de deodorant en de creme die je hebt gebruikt en waar je niet tegen kon. Misschien zit er een dezelfde stof in? Of iets soortgelijks waar het duidelijker van wordt? Misschien wordt de zoektocht zo makkelijker?

Hier zat ik ook al aan te denken. Ik ga zo via internet aan de slag.

Neutral is ook een hele goede, ik werk zelf in de zorg en dit wordt altijd gebruikt voor mensen met een zeer gevoelige huid.

Ik weet alleen niet of ze ook crémes hebben. Sowieso wel producten als wasgel, deo enz.

Ik heb al veel hypo-allergene producten gebruikt, maar op alles gereageerd. Toch bedankt voor je reactie, Dermolin ken ik nog niet, dus ik ga er naar kijken :slightly_smiling_face:

Tegen deodorant van Neutal kan ik helaas ook niet, dus ik denk de crèmes (als ze die hebben) ook niet.

Ik kan wel gewoon tegen zeep en shampoo, dus het is iets wat in crèmes en deodorant zit.

Ik wil geen reclame maken of iets dergelijks, maar ik heb een beetje op internet gezocht voor je en ik denk dat deze site wel informatief voor jou is:

http://www.allergieplein.nl/forum/post727886.html

het zijn waarschijnlijk parabenen en minerale olie.

Wauw wat ontzettend rot voor je zeg :sob::muscle:
Zou je graag willen helpen maar weet het zo echt even niet.

Drink je verder genoeg om je huid soepel te houden? Of is het niet een allergische reactie van iets wat je eet? Ik weet het echt niet hoor, maar misschien kan je daar ook eens naar kijken?

petrolatum, petroleum of paraffine werkt door een soort laagje op je huid te leggen, wat het beschermt tegen weer en wind en waardoor het lekker zacht aanvoelt. Maar slijt dit laagje eraf, dan is je huid weer even erg als voorheen.

Dankjewel :slightly_smiling_face:

Ik heb net even zitten zoeken op internet, maar ik word er niet wijzer van. Ik vind weinig ingrediëntenlijsten en maar weinig overeenkomsten tussen de producten waar ik allergisch op reageer. Er zijn zo veel stoffen waar je allergisch voor kan zijn :frowning_face:

Nog vraagje. Ik heb net de vitamine E olie nog wat extra op mijn arm gesmeerd en ik heb hier geen reactie op. Zou het dan kunnen dat mijn gezicht gevoeliger is en wel reageert? Of zou mijn gezicht de olie ook moeten accepteren? Ik heb de crème en olie namelijk door elkaar heen gebruikt, dus het is moeilijk te zeggen hoe mijn gezicht op de olie reageerde.

Niemand kan de boosdoener weten omdat hij/zij op andere dingen verschillend reageert. Ik zou aan m’n huisarts vragen voor een doorverwijzing naar de dermatoloog en eventueel allergietesten laten doen. Zeker als je er erg veel last van hebt.

Het lijkt me eerlijk gezegd toch wel beter om ermee naar de dokter of dermatoloog te gaan. Je kan wel gaan rondneuzen op het internet, maar in principe kom je daar ook niet verder mee omdat je geen dokter bent en je dan op meerdere of misschien juist geen dingen stuit die het mogelijk zouden kunnen zijn.

De huid van je armen is inderdaad anders dan de huid in je gezicht. Misschien is het toch wel verstandig om je door te laten verwijzen naar een dermatoloog, want zelf vanalles proberen met cremes lijkt mij best eng. Je weet tenslotte nooit hoe je huid er op gaat reageren.