Welke opleiding voor tijdschrift redacteur

Ik zit nu in 6vwo en ben erg bezig met mijn volgende opleiding.
Als ik mijn favoriete beroep mag bedenken zou ik het liefst redactrice van een mode magazine zijn als glamour/jackie/avantgarde etc. (ik weet dat miljoenen dit willen haha ) Maar mij lijkt gewoon alles rondom die media al leuk, dus een soortgelijke baan lijkt me ook leuk. Maar wat voorn opleidingen zijn hiervoor? Het liefst wil ik wel een universitaire, op hbo niveau kan ik er wel wat vinden maar niet op universitair niveau. Iemand ideeën?

hbo communicatie en media?

^Ze wil op WO niveau…

communicatie kan ook universitair (dat doe ik)
anders misschien Nederlands?

journalistiek? (:

Ja ik zat voor journalistiek te kijken maar kan ik nergens vinden, maar had wel de opleiding media en cultuur op de uva net gevonden en dat klonk ook wel heel leuk

Journalistiek is hbo. Je kunt in ieder geval wel communicatie (ofzoiets) op universitair niveau doen, en dan met de keuze van je master de goede richting kiezen.

Communicatie- en informatiewetenschappen? Journalistiek? International Communication & Media (ik weet op WO niveau alleen ervan dat die in Rotterdam is) Studie Nederlands zou ook nog kunnen.

Volgens mij kan je op UVA Media & Cultuur studeren en kan je daar een master journalistiek erachter aan doen. (:

studie Nederlands kan ook ja. De presentator van De Wereld Draait Door (Matthijs van Nieuwkerk), heeft ook die opleiding gedaan (niet afgerond) en heeft daarna bij het Parool gewerkt als redacteur…

Er is een master journalistiek, dan moet je dus wel eerst een bachelor doen. Maar volgens mij kun je met bijna elke bachelor journalistiek doen, zolang je maar een minor journalistiek hebt gedaan. :slightly_smiling_face:

Nederlands met als master iets met journalistiek of communicatiewetenschappen? Je hebt ook een universitaire studie die iets met Media… heet, maar dan moet je even zoeken want ik weet het even niet meer.

Hoi meiden, misschien dat ik jullie een klein beetje op weg kan helpen. Zelf heb ik Nederlands gestudeerd (toen nog doctoraal) met als minor Journalistiek. Nu ben ik hoofdredactrice van Femmezine.nl én freelance tekstschrijver/journalist. (dat laatste heb ik 2 jaar in vaste dienst bij een communicatiebureau gedaan)

Ik heb dus aan de universiteit gestudeerd en daar ben ik blij om, want je leert dieper op een onderwerp in te gaan (onderzoeken, analyseren) en je eigen mening vormen en verwoorden. Daarmee word je automatisch een betere journalist. Aan de andere kant is een hbo-opleiding veel praktischer gericht. Letterlijk betekent dit: stages lopen. Dit heb ik tijdens mijn studie nooit hoeven doen. Als je aan de universiteit studeert, is het daarom belangrijk om zelf actie te ondernemen. Wees brutaal en vraag gewoon of je op een redactie stage mag lopen. Je leert hier ontzettend veel van én het staat goed op je cv. Hier denk je nu misschien nog niet aan, maar later (als je een baan zoekt) is dat ineens wél heel belangrijk.

Aangezien ik zelf heb ondervonden wat het is om te studeren en naar een leuke baan te zoeken, vind ik het nu belangrijk om jonge meiden te helpen op weg naar hun droombaan. Daarom kun je als startende schrijfster publiceren op Femmezine.nl. Natuurlijk is het mooi meegenomen als je al schrijftalent hebt :wink: Je kunt alvast een beetje meedraaien (gewoon vanuit huis, op je eigen laptopje) en voelen hoe het is om een artikel te schrijven, een deadline te hebben, ideeën te verzinnen etc. (dit kun je natuurlijk ook op je cv zetten!) én je krijgt feedback, waardoor je steeds beter wordt.

Als je vragen hebt, mag je me altijd mailen!

Ik zou geen journalistiek gaan doen als je tijdschrift redacteur wilt worden. Ben na 2 maanden gestopt met die opleiding omdat het alleen maar over nieuws gaat.

@HPfangirl… ja het eerste jaar is een basisjaar (over nieuws) tweede over interviews en achtergrondartikelen en dan ga je je specialiseren (tenminste op hbo wel zo) met een master journalistiek kun jij worden wat je wilt dat is WO moet je wel eerst communicatie doen op WO niveau denk ik of er moet al journalistiek bestaan op dat niveau maar dat weet ik niet. of een verkorte route HBO (wordt aangeraden omdat vooral veel praktijk handig is wil je ergens aangenomen worden, want je begint niet op redacteur positie) en dan in je vrij ruimte je pre-master doen en door naar de uni om in 1 jaar je master te halen… dan heb je in principe 3 jaar hbo en 1 jaar uni (is bij windesheim in samenwerking met de VU)

Communicatie?
Media & Entertainment Management?
Journalistiek?

Dat kon je van te voren toch ook wel bedenken dat het vooral over het nieuws gaat :’)