Wat heb jij vandaag al gegeten #3 Lees de beginpost!

[b]Heel even voor alle duidelijkheid. Dit is geen competitie topic voor het ‘om ter gezondste lijstje’, ga geen commentaar geven op mensen hun lijstjes als die niet perfect zijn, tenzij ze er expliciet om vragen! Laat mensen alsjeblieft in hun waarde en wees vriendelijk :slightly_smiling_face: Als iemand al heel haar leven eet zoals ze nu doet, laat ze dan gewoon doen, is helemaal NIETS mis mee. Iedereen die wilt weten wat ideaal is om te eten op een dag kan gewoon de beginpost lezen, daarom hoeft niet op elk lijstje zomaar commentaar gegeven te worden omdat er zeg maar geen ontbijt is, te weinig fruit,… DIT TOPIC IS GEEN COMPETITIE VOOR HET OM TER PERFECTSTE GEZONDSTE LIJSTJE!!! iedereen is anders, iedereen is anders opgevoed, iedereen heeft zijn eigen eetgewoonten,… heb daar respect voor :slightly_smiling_face:
Iemand die iets minder eet als de norm heeft daarom GEEN eetstoornis, maar kan gewoon een kleine eter zijn, ga hun dan ook geen slecht gevoel hierover geven… er is een verschil tussen iemand die eens geen ontbijt heeft of een boterham te weinig en iemand die 1 cracker eet op een dag… en zelfs dan nog, als die persoon een eetstoornis heeft, heeft het geen zin om erop te gaan schelden of gemeen te gaan doen, mensen met een eetstoornis hebben ook gevoelens…
aan de andere kant: als iemand bij wijze van spreke 10 repen chocolade op een dag eet en friet en weet ik veel, ga daar dan ook geen commentaar op geven, die persoon zelf zal zonder commentaar ook al wel weten dat dat niet 100% gezond is, maar who cares, HET IS HUN EIGEN LICHAAM EN IEDEREEN DOET ERMEE WAT HIJ OF ZIJ WILT

[/b]

Eerst en vooral: JA ik weet dat er al een topic is zoals dit en ja, toch maak ik een nieuw topic aan.

Het viel mij en andere meiden namelijk op dat er in dat topic enorm veel lijstjes geplaatst werden die belachelijk weinig waren met dan nog eens, om het helemaal af te maken, opmerkingen erbij van: “te veel, snel nog maar een uur gaan sporten (terwijl het een lijstje is van een 3-jarig kind)”, “Super ongezon” (als er 1 stukje chocolade in staat…),… en noem maar op, het bleef zich gewoon opstapelen. Nu, op zich, het is jou lichaam, je doet er inderdaad mee wat je zelf wilt… maar mensen beseffen niet hoe veel zo een stomme opmerking of zo een lijstje met het hoofd van een kwetsbare tiener of een meid met een eetstoornis kan doen.

Ik heb namelijk zelf ooit een eetstoornis gehad (inmiddels al 6 jaar geleden, maar dat is het punt niet) en ik weet dus hoe ENORM triggerend zulke lijstjes kunnen zijn voor meiden met een eetstoornis. Stel het je zelf eens voor: je worstelt enorm met jezelf, doet de grootste moeite van de wereld om te herstellen en om meer te eten, terwijl je zelf elke hap al teveel vind die je erin moet steken.
Dan kom je in een topic als dit, en zie je bij bv een lijstje, ik zeg nu maar wat, met een cracker als ontbijt, 1 boterham als lunch, een wortel tussendoor, een klein bord avondeten en dan een stukje chocolade bijvoorbeeld, waar dan bij staat 'ik heb het verpest vandaag, te veel en ongezond" (en nee dit is niet overdreven, zo’n dingen stonden er werkelijk tussen)
BESEF dat je lijstjes niet enkel gewoon doodleuk iets zijn wat je plaatst en wat dan vergeten kan worden, je kan er het leven van andere meiden echt mee beinvloeden zonder dat je het beseft. DUS alsjeblieft meiden DENK NA voordat je een lijstje plaatst.

MAAR DUS: to the point nu.
WAT IS DAN WEL GEZOND?

[i]om iemand een idee te geven van wat gezonde voeding ONGEVEER is voor een jonge meid (iedereen zijn lichaam is natuurlijk anders en het verschilt een beetje, maar dit is toch ongeveer wat de gemiddelde meid nodig heeft):

Dit is wat je lichaam ongeveer nodig heeft:

  • 1,5 l water
  • 220-300g aardappelen (oftewel: 50-60 g ongekookte rijst, pasta, quinoa, couscous,…)
  • Brood: 6-8 sneden (nu denkt iedereen WOOOOW wie eet er nu acht sneden brood op een dag, maar bedenk je, elk koekje, cracker, cornflakes, muesli,… dat je eet zijn ook dat soort koolhydraten: 30g cornflakes/muesli/havermout/… is bijvoorbeeld net iets meer als 1 boterham, een koekje is ook 0,5-1 boterham (hangt van de grootte af natuurlijk,… dus nee 6-8 is helemaal niet zo veel als je denkt!)
  • 200-300g groenten
  • fruit: 2-3 stuks
  • melkproducten of sojaproducten met calcium: 3 glazen (yoghurt, kwark, vla,… maken dus ook allemaal deel uit van deze groep!)
  • vlees, vis, eieren, vervangproducten: 125g
  • kaas: 20g
  • boter/margarine: 30-40g

Nu ja, leuk om dat daar allemaal zo maar te zien staan, maar hoe giet je zo’n ding in godsnaam in een gezond voedingspatroon. om je een idee te geven een voorbeeldlijstje:

O: 45g havermout met 250ml halfvolle melk, een stuk fruit, een handje noten/pindakaas/… OF 2vb met gezond beleg + een glas zuivel/ bakje yoghurt en een stuk fruit OF 3vb met gezond beleg
T: een stuk fruit met een bakje kwark en muesli OF 3 rijstwafels met pindakaas en banaan OF een stuk fruit met Crackers met gezond beleg, een mueslireep en een stuk fruit, meergranen biscuitjes en een stuk fruit of bakje kwark,… (hangt er wat van af wat je smorgens hebt gegeten, had je smorgens al een bakje yoghurt, pak dan nu misschien die crackers, had je smorgens gewoon 3vb, neem dan nu dat bakje kwark erbij,… beetje creatief zijn :wink: )
L: 3-4vb met gezond beleg OF een kom groentesoep met 3vb met beleg OF bijvoorbeeld een omelet van 2 eitjes met groenten en iets van vlees en 2 vb OF een salade van groenten, kip, eitjes,… use your imagination :grinning:
T: weer hetzelfde als T1, varieer een beetje!
A: 4 lepels groenten, 4 lepels aardappelen/pasta/rijst, stuk vlees (met lepels bedoelen ze een normale opscheplepel, niet zo een mega grote opscheplepel :grinning:)
T: bijvoorbeeld een bakje kwark met noten en een stuk fruit, een bakje vla met muesli,… of verwen jezelf en neem lekker een ijsje (nomnom)

dit is maar een voorbeeld van hoe het kan natuurlijk, gewoon om een idee te geven maar je kan zoooooveel varieren. Bovendien: NEEN het is niet slecht als je een stukje chocolade neemt, NEEN het is niet slecht om eens patat te eten. ik ben van het principe dat als je probeert genoeg groenten, fruit, vezels, eiwitten,… eet en 80% van je voeding wat gezonder probeert te houden, dat die andere 20% niet uitmaakt. Dus neem lekker die brownie als je er zin in hebt, geniet eens van een pizza,… you only live once :wink:
[/i]

In dit topic zou ik daarom graag wat regels hebben, om te vermijden dat ook hier weer ongezonde lijstjes geplaatst zullen worden:

1. GEEN opmerkingen in de trend van: Te veel, te ongezond,…
2. GEEN lijstjes die echt ongezond weinig zijn, probeer toch tenminste eens te kijken of je in de buurt komt van een normaal eetpatroon.
3. als je zelf weet dat je lijstje te weinig is, plaats het dan NIET of zet er tenminste bij dat je weet dat het te weinig is
4. Als je lijstje bestaat uit een wortel en 4 druiven (bij wijze van spreken), zet er dan niet bij dat je trots bent op vandaag… of plaats het het liefst van al gewoon helemaal niet

Ik ben gewoon echt bezorgd omdat ik hier op girlscene al zoveel meiden heb zien wegkwijnen in een eetstoornis… als iemand opmerkingen of aanpassingen heeft voor de beginpost: laat jullie gaan, kan zijn dat ik de helft vergeten ben!

ik begrijp je wel, maar toch ben ik het er niet helemaal mee eens…

waar ben je het niet mee eens dan? :slightly_smiling_face: ik sta best open voor kritiek hoor :grinning:

sommigen eten nu eenmaal minder, dan mogen ze van mij het rijtje nog wel plaatsen. het is niet zo dat iedereen die die dag niet goed heeft gegeten het rijtje er niet meer neer mag zetten.

ik begrijp wel dat je mensen beschermt voor anorexia, dat vind ik heel lief. vooral nu die ziekte ineens opduikt in mijn vriendenkring…

Ik ben het er hélemaal mee eens! :grinning:

Het is een verschil tussen een dag minder eten en belachelijk weinig eten…

Vanmorgen: 3 boterhammen
Vanmiddag: 3 boterhammen
's middags als tussendoortje: 2 boterhammen
Avondeten: mama was laat dus we aten brood, 4 boterhammen, waarvan 1 met een ei en 1 met een kroket en twee met ketchup.

en nu net nog een kiwi en een appel.

Ja natuurlijk, ik heb er geen probleem mee als iemand iets minder eet :slightly_smiling_face: helemaal niet, maar er is een verschil tussen iets te weinig en echt ongezond weinig. als iemand 2 boterhammen smiddags eet ipv drie ga ik er echt geen probleem van maken, helemaal niet, kan perfect genoeg zijn voor die persoon… maar als iemand smorgens een cracker eet, daarna een stuk komkommer, dan 1 boterham als lunch,… je begrijpt wel wat ik bedoel… dan vind ik dat wel ongezond weinig. Ik weet dat het ontzettend moeilijk is om ergens een grens te trekken… dat kan ik ook zomaar niet. sommige mensen hebben nu eenmaal iets minder nodig als anderen, maar er is ook een moment waarop het echt ongezond weinig wordt… snap je? Ik weet alleen niet hoe ik dat concreet in woorden ofzo moet gieten om in de beginpost te zetten :grinning:

So am I

Ik ben het trouwens volkomen met je eens!
We love food :grinning:

+1!

Mijn eigen lijstje van vandaag:

O:grote bak havermout met fruitsalade van aardbei, banaan, nectarine en druiven, met donkere chocolate chips erdoor en noten
T: half bakje aardbeien (zo’n halve bak van 500g dus :p) met 2 rijstwafels met pindakaas
L: kom erwtensoep + Vb met kipfilet, geitenkaas en champignons a la greque + vb met kip-zigeunersalade (iets van tomaat-paprika saus) + vb met tonijnsalade
T: bak fruitsalade met vanille soja yoghurt, notenmuesli en een meergranenbiscuitje met chocolade
A: groooot bord overheerlijke spaghetti bolognese met veel groentjes ^^ (die verdomde buikpijn was het allemaal waard hahaha xD)
T: bakje speculoosijs en een handje noten

oke sorry :slightly_smiling_face:

Ik ga me er ook aan wagen en mijn lijstje plaatsen :sunglasses: !

O: Griekse yoghurt, havermout en een banaan
T: 2 Waldkorn crackers met Philadelphia bieslook
L: 2 Volkoren boterhammen met halvarine en pindakaas
T: Noten vruchtenbrood met halvarine en een kiwi
A: Bloemkool, gekookte aardappels en varkenshaas
T: Magere kwark met ananas en een appelpunt

Klopt, dat is ook zo :grinning: Maar dan zou iemand er ook bij kunnen zetten “ik weet dat het weinig is, normaal eet ik meer het komt door blablabla”. Maar sommige lijstjes die werden gepost waren echt zooo weinig… Een kauwgumpje als tussendoortje, een plak ontbijtkoek als lunch… Dat is gewoon veel te wenig voor je lichaam. Er zitten hier op het forum zoveel jonge, onzekere meisjes. Dan werkt het gewoon triggerend om zulke berichten te lezen.

Ik vind het heel goed van je Gudrun!

Mijn lijstje

O: 40gram havermout, 2el lijnzaad, 10gram zonnebloempitten en een geraspte appel met schil
t: Magere yoghurt met kiwi en mineola + 2 volkorenbeschuitjes; 1 met vruchtenhagel en 1 met pure chocoladehagelslag
L: 3 vb; 1 met pindakaas, 1 met appelstroop en 1 met pindakaas. 2 volkorenbeschuitjes met smeerkaas + mineola + dubbele rijstwafel met vruchtenhagelslag
t: paar paaseitjes, dropjes en pepermuntjes + mueslireep
A: Sperziebonen + rundervink + paar kale toastjes (aardappels waren op kwam ik met koken achter…)
t: Heel veel yoghurt (pak moet op)

Oh ja en over de hele dag nog paar keelsnoepjes

ah klinkt lekker en gezond! Heerlijk aardbeiennn ik wil ook
en die waar koop je speculoos ijs?:grinning:

Dat bedoel ik juist :wink:. Denk dat je me niet helemaal goed begrepen had.