wat behandel je bij N&G 4+5 HAVO (biologie)?

hoi,

ik heb een vraagje voor de mensen die het profiel N&G hebben op HAVO.
wat voor onderwerpen behandel je in de 4e en 5e? zijn er nog dingen waar je veel mee bezig bent of is het meer algemene stof, of zit er ook wel enigszins specialisatie bij?

bedankt x

Het verschilt denk ik per boek wat je precies gaat behandelen maar uiteindelijk komt het allemaal op hetzelfde neer wat je gaat behandelen omdat iedereen in heel Nederland in 5havo hetzelfde boek krijgt.
Je behandelt bijna geen dingen die echt met lichaamsonderdelen te maken heeft. Je zal waarschijnlijk dus geen vragen krijgen over hoe deze spier heet en dit orgaan, dit is iets wat op het vmbo wel gebeurde (niet dat dat er veel mee te maken heeft xD).
Je leert veel over verschillende celorganellen en de functies daarvan en over bijvoorbeeld erfelijkheid. Bij erfelijkheid leer je ook hoe je de kans moet uitrekenen dat een nakomeling wel of niet een bepaalde ziekte heeft. Elk hoofdstuk gaat dus telkens weer over iets anders maar in mijn boek verwijzen ze wel eens naar een ander hoofdstuk omdat je bepaalde informatie daarvan nog moet weten.
Oja je leert ook veel over hoe celdeling nou precies werkt. Op mijn school zijn we niet specifiek lang bezig geweest met een bepaald onderwerp maar je gaat per hoofdstuk wel vrij diep in op de stof.

Ik heb zelf natuur en gezondheid. Zit nu in havo 5. Ik weet niet met welke methode jullie werken maar ik kan wel even de hoofdstukken noemen die bij ons aan bod komen…

Havo 4:
hoofdstuk 1. Inleiding in de biologie
2. Voortplanting en ontwikkeling
3. erfelijkheid
4. DNA
5. ordening en evolutie
6. regeling
7. zintuigelijke waarneming
8. gedrag

Havo 5.
hoofdstuk 1. stofwisseling
2. ecologie
3. mens en milieu
4. voeding en vetering
5. transport
6. gaswisseling en uitscheiding
7. bescherming

Ook kregen wij veel practicums van bijvoorbeeld osmose, huidmondjes. Ik vind zelf biologie in de 4e en vooral 5e erg moeilijk! Het is niet te vergelijke met biologie in de 3e want dat was meer uit je hoofd leren. Ik weet niet of je hier wat aan hebt hoor! Moet jij trouwens nu je vakken pakket kiezen of waarom vraag je dit? :blush:

ik had geen moeite met biologie in 4-5 havo want alle stof had ik ook al gekregen op het vmbo in de 3-4e. Alleen sommige dingen geven ze moeilijkere namen en soms gaan ze dieper op dingen in.
Als je gewoon opdr uit je boek maakt en regelmatig de tekst leert is het goed te doen. De examenbundel is ook erg handig om dan elke keer een hoofdstuk te behandelen.

ja ik zit nu zelf in 3HAVO dus ik moet inderdaad een vakkenpakket kiezen, ik heb bio altijd een leuk en interessant vak gevonden, heb het jammer genoeg dit jaar niet.
maar ik zit er dus aan te denken om N&G te kiezen :slightly_smiling_face:

Biologie in de 4e en 5e is niet meer letterlijk uit je hoofd leren. Je moet iets begrijpen om er vragen over te kunnen beantwoorden.

het is een combi van leren en snappen. de onderwerpen verschillen. je gaat nu dieper in op de stof van klas 1 en 2. ik doe 5havo met ng/nt

In 4 havo krijg je onderwerpen, en in 5 havo krijg je diezelfde onderwerpen nog een keer, en dan bij sommige onderwerpen er dieper op in.