Wanneer is Jezus nou geboren?

Want we vieren zowel met kerst als met oud en nieuw zijn geboorte. Dat is toch raar? Wanneer is hij dan echt geboren?

Met kerst vieren we de geboorte van Jezus, met oud en nieuw het begin van het nieuwe jaar.

haha sorry hier moest ik toch wel om lachen :grinning_face_with_smiling_eyes:
maar zoals vivere al zegt: de geboorte van jezus vieren we inderdaad met kerst, maar met oud en nieuw vieren we het begin van het nieuwe jaar :’)

Jezus is waarschijnlijk geboren in het nieuwe jaar, of in de zomer. Want wetenschappers hebben bewezen dat de ster die de 3 wijzen volgden waarschijnlijk een meteoriet was, die in de zomer dus bij Jezus was.

De jaartelling begint met de geboorte van Jezus, ik hoop dat dat toch wel algemene kennis is :confused:

Natuurlijk weet ik dat. De exacte geboortedatum van Jezus is enkel niet bekend, waardoor er simpelweg op basis van andere bronnen een datum gekozen is (namelijk 25 december). Ook is niet zeker dat Jezus in het jaar 0 geboren is, maar hebben ze het gemiddelde gekozen tussen verschillende schattingen (bv. 3 voor Chr. en 3 na Chr.).

Allemaal leuk en aardig maar je verklaart hiermee niet waarom we twee keer zijn geboorte vieren. Maar ik heb het al gewikipediaat:
De reden waarom Kerstmis (de veronderstelde geboortedag van Jezus) en Nieuwjaar niet op dezelfde dag vallen is een beslissing van keizer Constantijn de Grote in de vierde eeuw.
De Germanen vierden rond Midwinter (21 december) reeds midwinter- of joel-feesten (winterzonnewende) waarbij het boze werd verjaagd en het licht werd begroet. Op 25 december werd rond het Middellandse Zeegebied tot dan toe de zonnegod vereerd onder vele verschillende namen zoals Ra in Egypte en Helios in Griekenland. In het late Romeinse Rijk was dit vooral de zonnegod Sol Invictus (=de onoverwinnelijke zon). Omdat Jezus het Licht van de Wereld genoemd werd (zie Joh. 1), besloot Constantijn de Grote dat de geboorte van Christus gevierd zou worden in de periode dat ‘heidenen’ reeds gewend waren te vieren. Bovendien waren de dagen rond 25 december reeds vrije dagen der saturnaliën.

Fijn dat je het al gevonden hebt. Dan lijkt me dat hier een slotje op kan.