Waarschuwing: rare telefoontjes

Wij zijn hier thuis al meerdere malen (net nog) door slecht Engels sprekende mensen gebeld die beweerden van Windows te zijn. Zij zeggen dan dat er een probleem op onze laptop staat en willen ons ‘helpen’
Deze telefoontjes gebeuren al jaren, maar ik wil jullie er wel even voor waarschuwen.

Hier de informatie van Windows zelf:

Microsoft pleegt geen ongevraagde telefoontjes om u te helpen uw computer te herstellen
Bij deze vorm van zwendel bellen cybercriminelen u op en beweren ze dat ze van Microsoft Tech Support zijn. Ze bieden u aan u te helpen bij het oplossen van uw computerproblemen. Zodra de oplichters uw vertrouwen hebben gewonnen, proberen ze van u te stelen en uw computer te beschadigen met schadelijke software, inclusief virussen en spyware.
Hoewel de wetshandhavingsdiensten telefoonnummers kunnen traceren, gebruiken daders vaak betaaltelefoons, wegwerp-gsm’s of gestolen gsm-nummers. Het is beter om te voorkomen dat u wordt opgelicht in plaats van achteraf te proberen de schade te herstellen.
Wees sceptisch over alle ongevraagde telefoontjes. Verstrek geen persoonlijke gegevens.
Als u een ongevraagd telefoontje ontvangt van iemand die beweert van Microsoft Tech Support te zijn, verbreek dan de verbinding. Wij plegen dit soort telefoontjes niet.”

Je kunt het beste direct ophangen als je weet waar het over gaat. Ze bellen (meestal) niet terug omdat ze dan doorhebben dat het bij die mensen niet gaat werken.

Misschien vinden jullie dit bericht wel heel onzinnig, maar ik wilde toch even een waarschuwing plaatsen. (:

Oplichters die zeggen van Windows Customer Care zijn benaderen mensen telefonisch en proberen malafide software op computers te installeren. “Er staat een Trojan op uw pc.”

Een van de beoogde slachtoffers is Pauline Rote (46). Ze werd opgebeld door een man met een zwaar Indisch accent die haar in het Engels vertelde dat hij van het Windows Service Centre was. Haar pc zou besmet zijn met een Trojan en hij kon haar wel helpen door stapsgewijs een proces te doorlopen. “Of ik NU even achter mijn pc wilde gaan zitten.”

Vragen naar voornamen

Hij vroeg direct of hij haar volwassen kinderen (18 en 20) aan de telefoon kon krijgen, en noemde daarbij de voornamen, vertelt Rote. Toen ze die niet aan de telefoon wilde laten omdat ze de situatie niet vertrouwde werd geprobeerd haar zelf achter de pc te dirigeren. “Ik heb hem aan het lijntje gehouden en gezegd dat hij later terug moest bellen. Daarna heb ik de politie hiervan op de hoogte gesteld.” De telefoonphishers belden in haar geval van een Alkmaars nummer.

Maar er wordt ook wel eens gebeld vanaf nummers uit Botswana, vertelt de man achter een online pc-hulpdienst. Hij blijft liever anoniem om eventuele represailles van scammers voor te zijn. Naast Microsoft wordt ook Dell genoemd door de oplichters om vertrouwen te wekken. “Ik heb de laatste paar weken twee keer een dergelijk verhaal gehoord van klanten. Daarvoor had ik er eigenlijk nog nooit van gehoord.”

Software geïnstalleerd
In beide gevallen werden zijn klanten in het Engels aangesproken. “De boodschap was: wij hebben iets gedetecteerd”, verhaalt hij. Vervolgens werd er actief gevraagd om in te loggen via een LogMeIn, software waarmee op afstand toegang verschaft kan worden tot een computer. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt door bedrijven voor medewerkers die vanaf huis de bedrijfsdesktop in willen.

Beide slachtoffers voldeden aan het verzoek. “En op beide computers zijn programma’s geïnstalleerd”, zegt de bron. “Ze hebben enkele minuten toegang gehad op die computers.” Maar de twee gedupeerden voelden zich toch niet zo lekker en belden de pc-hulpdienst, die de geïnstalleerde software zo snel mogelijk verwijderde. Voor zover bekend was dat snel genoeg om problemen te voorkomen.

Bekend fenomeen
Niet iedereen heeft zoveel geluk. De Canadese politie waarschuwt bijvoorbeeld sinds september 2011 voor de steeds toenemende aantallen telefoonphishers. Ook vertellen de oplichters dat er een virus of Trojan op de computer is aangetroffen, en vervolgens proberen ze de computer over te nemen en mensen credit card informatie te ontfutselen. “De virus scamtelefoontjes begonnen bij ons in maart 2010 op te vallen”, zegt sergeant Paul Proulx van het Canadian Anti Fraud Center in een verklaring (pdf). “Sindsdien zijn ze een steeds groter onderdeel geworden van onze telefoongesprekken. En nu zijn ze het type zwendel waar we het meest mee te maken hebben.”

Zo’n vaart loopt het in Nederland niet, stelt Fleur van Eck, directeur van de Fraude Helpdesk. Haar organisatie is door het ministerie van Justitie in het leven geroepen om Nederlandse burgers en bedrijven te behoeden voor oplichters. “Dit is niet iets waar we dagelijks meldingen over krijgen”, zegt ze. “Maar we kennen het fenomeen zeker.”

Bij een woordvoerder van het KLPD gaat niet direct een belletje rinkelen, als hij wordt gevraagd naar de zaak.

Microsoft waarschuwt

Ook Microsoft Nederland is op de hoogte van de telefoonscammers. “Dit mag absoluut niet gebeuren”, zegt Julie de Widt-Bakker, corporate pr manager bij Microsoft Nederland. Op een speciaal daarvoor ingerichte website waarschuwt de softwaregigant voor de praktijken van telefoonscammers. “Microsoft pleegt geen ongevraagde telefoontjes om u te helpen uw computer te herstellen”, staat daar te lezen.

De telefoonphishers kunnen zich ook voordoen als medewerkers van Microsoft Tech Support, die erop uit zijn virussen en spyware op pc’s te zetten. Microsoft adviseert geen persoonlijke gegevens af te staan en direct de verbinding te verbreken als iemand zegt van Microsoft Tech Support te zijn. Voor wie onverhoopt toch in de trucs trapt heeft Microsoft een stappenplan gemaakt om de schade zoveel mogelijk te beperken.

bedankt! voor de melding

thanx <3 xxx

Ik heb dit ook al een aantal keer gehad en dan hang ik gewoon gelijk op. Die wat mij op de huistelefoon belden spraken mn achternaam echt raar uit. Dat nummer wat belde kwam uit Djibouti (Oost Afrika), ik had dat telefoonnummer op google opgezocht toen.
In ieder geval nooit je gegevens geven en gewoon ophangen!

Hebben wij ook thuis gehad, meerdere malen. Ik heb direct de hoorn erop gedaan. =)

Is ook het slimste wat je kunt doen idd!

Ik zou dan echt de neiging hebben om te klieren met het antwoord ‘Wij hebben alleen maar Apple thuis’ (bijvoorbeeld), zou dat eventueel gevaarlijk kunnen zijn vraag ik me af, of ik dat echt zou durven te zeggen weet ik niet

Gewoon afleggen deed ik…

hier ook al meerdere malen gebeld, gelukkig snel opgehangen!
thanks! :grinning:

Ik snap niet hoe mensen daar in kunnen trappen. :’)

Een maand of 2,3 geleden is mijn moeder ook hierdoor gebeld terwijl zij achter de computer zat, die op dat moment ook heel raar deed (de muis werkte niet mee en hij was heel traag enzo). Toen werd ze dus gebeld en die mensen zeiden zoiets als ja wij zijn van Microsoft en we hebben gemerkt dat er iets aan de hand is met uw computer. Ze is er toen ingetrapt en we hebben echt diepe shit gehad met de computer.
Achteraf sloeg ze zichzelf wel echt voor haar hoofd, maar gebeurd is gebeurd. Gelukkig had onze bank het ook al meteen gemerkt en de creditcards geblokkeerd enzo. Zelf hebben we toen ook alle wachtwoorden nog moeten veranderen.

Een paar weken werden we nog eens gebeld (toen nam ik op) en toen was het een man die klonk alsof hij uit India kwam. Hij zei in het Engels zoiets als ‘‘Ik ben …(naam) en ik ben van microsoft, is dit de familie *onze naam*’’.
Ik heb meteen opgehangen.
Als jou dit ook een keer overkomt, zeg dan ook niet ‘‘ja’’ ofzo, want zij kunnen dan met allerlei debiele opname-apparatuur enzo een geluidsbestand in elkaar knutselen waardoor het overkomt alsof jij bijvoorbeeld toestemming hebt gegeven om geld over te laten maken, dat soort naaiacties.
Meteen ophangen dus! Microsoft gaat jou nooit bellen.

Ah, oké. Had ik nog niks over gehoord. Dankjewel!

Ik heb dit al zo vaak gehad.
Ik hou ze gewoon aan de praat. Beter dat ze mij bellen ipv. een oude dame of heer.

Dat hebben mijn opa en oma steeds maar die hangen meteen op.