Vriendin weet niet welke opleiding!

Een vriendin van mij weet niet welke opleiding ze wil. Ze heeft geen idee welke richting, welk beroep of wat dan ook. Ze heeft veel beroepskeuzetesten enzovoort gedaan maar komt er gewoon niet uit. Er is niets dat er uit springt. Ze haalt dit jaar haar HAVO diploma en mag geen MBO doen van haar ouders.

Maar ik weet nu niet wat ik hier mee moet. Ik wil haar heel graag helpen, maar wil tegelijkertijd niet irritant zijn. Wat zouden jullie doen?

Ik weet trouwens niet waar ik dit anders moet plaatsen, dus vandaar in ‘‘School’’. Als het ergens anders moet, sorry!

Misschien kan ze een oriëntatie traject doen, dat heb ik ook gedaan.

Dat kost toch iets van 200 euro? Volgens mij wou ze dat niet. Zouden haar ouders waarschijnlijk ook niet goed vinden, ze zijn best streng.

Oriëntatie traject is in iedergeval goedkoper dan een hele opleiding betalen die ze uiteindelijk niet leuk vind

Ik denk dat ze daar vanzelf wel achter komt, en ze dat zelf moet bepalen.

Ik geloof dat zo’n 3-daagse iets van ¤200 is inderdaad maar het traject dat ik gevolgd hebt duurt iets van 5 maanden en kost rond de ¤1500.

Dus ja, dat is wel flink veel maar als ze het echt niet weet kan het een uitkomst zijn.

anders doet ze toch VWO heeft een vriendin van me ook gedaan, omdat ze niet wist wat ze nou echt wou zo had ze dus meer tijd.

^ Zou ik ook zeggen. Misschien weet ze wel niks omdat ze nog niet toe is aan studeren?

er is een gids van tkmst.nl
daar staan ALLE beroepen in. (hbo en wo)

en mag ze dan geen jaartje niks van haar ouders? hoe oud is ze? er bestaan ook uitwisselingen met high schools enzo. En anders kan ze idd nog vwo doen. desnoods op een andere school:)

Jaartje VWO erachter aan? Heeft ze geen profielen moeten kiezen dan? Dat lijkt me erg raar (EM/CM/NG/NT)?

ze heeft een profiel gekozen, volgens mij economie.

Oké, waar liggen haar interesses?
Houdt ze van kinderen? Van dieren? Van sporten?

Nouja dan ga je met haar naar de decaan die is daarvoor en dan leg je het daar voor die moet je ermee helpen. vaak weten die wel bij verschillende hogeschoelen in de buurt of er een beroepentest oid is daar, die zijn vaak namelijk iets meer gespecialiseerd.

en inderdaad ga eens samen met haar op studiekeuze123 alle opleidingen HBO langs of die lijst uitprinten en afstrepen wat ze sowieso NIET wil.

  • kost ong 50 euro vaak voor 3/4 bijeenkomsten van een aantal uur op die school, en nee het richt zich op alle hogscholen in NL niet alleen op die.

Dat vind ik een heel erg goed idee, misschien dat ik haar dat ga voorstellen. Zelf heb ik dat ook gedaan, wat stom dat ik daar niet aan heb gedacht! :slightly_smiling_face:

En ze weet dus niet zo goed waar ze van houd, dat is het hele probleem. Ze vind kinderen wel leuk, maar niet voor het werk etc.