Mijn naam is Jeanine, ik ben voedingsconsulente en personaltrainer. Ben 5 tot 6 dagen in de sportschool te vinden en ga vaak naar conferenties over voeding en sport.
Soms lees ik in verschillende topics met veel verbazing posts van meisjes over voeding/sport, waarvan zij denken dat ze goed bezig zijn terwijl dit vaak in theorie niet helemaal waar is. (Denk bijvoorbeeld aan vet dat word omgezet in spieren, dit kan helemaal niet. Of een voorbeeld van iemand die denkt dat weinig eten goed is.) Ik schrok hier nogal van. Zelf zat ik eraan te denken om een blog aan te maken op girlscene over voeding/sport/rust waarin ik vragen zal beantwoorden door voor verschillende blogberichten. Echter weet ik niet of hier animo voor is en dus dacht ik misschien kan ik beter eerst een topic starten om te kijken of mensen dit een leuk idee lijkt.
Dus eventueel kunnen meiden hier hun vragen stellen en zou ik zo goed mogelijk antwoord proberen te geven. Mocht dit topic gaan lopen, dan ga ik een sport/voeding vragen blog op gs beginnen.
Ik heb op dit moment geen vraag, maar zou je een blog starten hier op girlscene, dan heb je alvast één vaste lezer erbij. Ik ben altijd op zoek naar goede tips en het zou me leuk lijken om nou eens écht advies te lezen. Niet dat alle adviezen slecht zijn op girlscene en de rest van het internet, in tegendeel, ik heb er heel erg veel aan gehad, maar je hoort zoveel verschil en ik zou wel duidelijkheid willen.
Leuk!
Er zullen altijd verschillende adviezen blijven bestaan & wat voor de een wel werkt, kan voor een ander persoon juist helemaal tegenstrijdig werken. Daarom is het per individu ook verschillend en ook daar houd het internet niet vaak rekening mee. Dit is ook met bijvoorbeeld voedingsschema, de een kan goed gaan op veel eiwitten terwijl een ander persoon daar juist slecht op reageert en opgeblazen word. Het blijft dus altijd uitzoeken wat voor jou werkt en dit kan een lang proces zijn, maar als je dan eenmaal weet wat werkt dan kan je dit je hele leven volhouden .
Ik vind de meeste adviezen van girlscene ook niet slecht, maar vind ze vaak iets te algemeen en soms gedeeltelijk niet waar.
wij in het gezond afvallen, samen afvallen topic (weet niet of je die doorgelezen hebt) gaan uit van je BMR + wat je verbrandt.
je BMR is wat je verbrandt als je stil op bed blijft liggen (zal je misschien wel weten) en wat je daarbij verbrandt met sporten/werken etc. moet je er nog bovenop eten.
zo is mijn BMR 1548, dus op rustige dagen eet ik rond de 1600/1700 en op drukkere dagen tussen de 1700 en de 1900.
ook eten we ongeveer 6 keer per dag (ontbijt, tussendoor, lunch, tussendoor, avondeten, tussendoor) en nemen vooral gezonde keuzes zoals genoeg vezels, vitaminen, water etc.
neem aan dat dit wel redelijk oké is (: ? voor de meeste meiden in het topic werkt het prima!
Ik heb erg snel last van vezuringen (vooral in mijn benen), ik ben nogal stijf, ik heb een motoriek van niks en ik word erg snel moe. Ik heb geprobeerd het sporten op te bouwen, maar het lijkt alsof het alleen maar erger wordt… Ik wil toch graag meer sporten, maar ik heb geen idee welke sport een bij mijn lichaam past. Zwemmen, fietsen, hardlopen en balsporten is niks voor mij. Mijn moeder raad een vechtsport aan, maar ik vrees dat dat ook te intensief is. Heb jij tips voor me?
Jij hebt echt mijn droombaan (banen eigenlijk), dus ik zou het sowieso lezen! En ik ben ook nieuwsgierig naar hoe het is om personal trainer te zijn, wat je ervoor moet doen, hoe vaak je zelf sport, hoe je erbij bent gekomen etc. Het lijkt mij namelijk geweldig, maar ik zou dan mijn hele studie (en daarmee mijn toekomstplannen) moeten omgooien, en ik wil zeker weten dat dat het waard is!
dat kan wel, ze zegt alleen dat het vet wat je hebt niet kan worden omgezet in spieren. het kan wel apart van elkaar, dus in vet afvallen en daarnaast spieren opbouwen (: (sorry dat ik antwoord janine, maar dit is wat ik uit jouw verhaaltje haal)
Ik heb een LAPT opleiding gedaan tot personaltrainer. Voordat je deze opleiding kan doen moet je al opleiding hebben tot basis fitness instructeur 1&2 en hierna kan je je dan specialiseren. Om mijzelf op de hoogte te houden van alle nieuwe ‘hypes’ in de sportwereld volg ik tussendoor verschillende cursussen over sport en voeding.
Allereerst de vraag: eet je wel genoeg? Gezien je moeheid en verzuring?
Verzuring heeft meestal te maken met het feit dat er melkzuur vrij komt in het lichaam doordat het lichaam snel glucose moemt verbranden om aan je verhoogde energiebehoefte te voorzien. Door onder andere het ophopen van de melkzuren krijg je krampen. Ik weet niet of je al eens magnesium of bicarbonaat tabletten hebt geprobeerd. Bicarbonaat zorgt ervoor dat overtollige melkzuur snel kunnen worden afgevoerd. Wanneer je lichaam te weinig magnesium of bicarbonaat heeft ontstaat er een mindere hoeveelheid van deze stoffen in het bloed en raakt de balans verstoord.
Voor je stijfheid zou je elke avond stretchoefeningen kunnen doen. Gewoon langzaam opbouwen en niet te snel willen gaan.
Eigenlijk moet je voor een sport kiezen die je leuk lijkt. Het heeft geen nut om 4uur per week op een loopband te staan of te gaan fietsen als je dit niks aan vind en dus niet lang gaat volhouden. Vind je bijvoorbeeld dansen leuk? Lijkt vechtsport je wat? Misschien kan je eens een proefles proberen.
Ja ik heb daar wel eens gelezen en vind het echt super zoals jullie beginpost is met al die info!
6x per dag eten hoeft niet persé, het gaat er uiteindelijk om dat je al je nodige calorieen en eiwitten/vetten/koolhydraten binnen krijgt, maakt niet uit op hoeveel momenten. Vaak geef ik dit wel de voorkeur, meer eetmomenten zorgt er meestal voor dat je tussendoor niet ineens allemaal dingen gaat eten omdat je glucosewaardes te ver gezakt zijn door lange tijd niet te eten. Wat je zegt over je kcal klopt. Maar ik vraag me af of je met je bmr goed hebt berekent. Veel mensen berekenen hun bmr maar niet hun activiteiten niveau. Als je meerdere dagen sport kan het al snel betekenen dat je elke dag rond de 1900 kcal moet eten. Dit op zo weinig mogelijk spier te verbranden.
Nee niet helemaal wat ik zeg. Ik zei dat je niet je vet om kan zetten in spier. Dit geloven nogal veel mensen en heb ik ook geregeld gelezen op het forum. Vet is uit hele andere dingen opgemaakt dan spieren. Een vetcel kan niet ineens een spiercel worden. Als je voeding goed op orde is kan je wel vet verliezen en tegelijkertijd spieren aankomen maar dit is een lang proces. Daarom geven veel sporters er de voorkeur aan om óf spieren op te bouwen of vet te verliezen.
Dat is een lang verhaal haha! Ik ben altijd erg sportief geweest al van kinds af aan. Rond mijn 14e ontwikkelde ik een hevige eetstoornis, waar ik pas op mijn 18e voor in behandeling ben gegaan. Mede doormiddel van een goede vriend die bodybuilder is, ben ik me gaan richten op krachttraining. Mijn passie hiervoor groeide en groeide. Ik heb toen besloten me te gaan verdiepen in voeding en sport. Veel wetenschappelijke artikelen gelezen en vond het steeds interessanter worden. Omdat ik niet wist wat ik later wilde en dit echt super leuk vond, had ik besloten om een opleiding te gaan volgen. Daarna volgde er nog een en uiteindelijk dus de opleiding tot personal trainer.
Ik zelf sport 5-6 x in de week afhankelijk van mijn schema. Het is een topbaan maar wel ‘moeilijk’ in de huidige maatschappij. Veel mensen kiezen ervoor om toch niet naar een personal trainer te gaan maar naar bijvoorbeeld een basicfit en simpelweg gewoon wat dingen uitproberen. Ook is er veel concurrentie in deze markt, wat in het begin vrij moeilijk was. Het was een lange weg om clienten te zoeken en te krijgen. Nog steeds kan ik niet alleen van mijn baan leven. Ik volg nog een opleiding tot psycholoog en hoop later deze twee dingen te combineren. Ook omdat ik zelf heb ervaren dat sporten een goede uitweg kan zijn in de sleur van depressies en eetstoornissen.
Bedankt voor je antwoord dan had ik het verkeerd begrepen!
Maar ik vroeg ma af ik kom de laatste tijd best wat aan maar zie er niet dikker uit eerder slanker kunnen dit dan. Spieren zijn die opgebouwd zijn en vet dat verbrand is ?
Is moeilijk te zeggen omdat ik je natuurlijk nooit heb gezien. Maar als je er wel slanker uitziet zou het goed kunnen zijn dat je spieren aan hebt gemaakt en vet hebt verbrand. Ik moet dan altijd denken aan dit plaatje:
Spiermassa heeft een veel dichtere massa dan vet waardoor je dus zwaarder kunt wegen maar er wel dunner uitzie. Ik zelf ben bijvoorbeeld 1.60 en 61 kg. Op eerste hand zou je niet denken dat ik slank ben, gezien mijn vetpercentage dat gemeten is met een tang heb ik 15,5% vet en zo oog ik dus veel slanker dan iemand die 1.60m is en bijvoorbeeld 50 kg weeg met 25% vet,doordat ik meer spiermassa heb.
Je zou eventueel (ik weet niet of je in een sportschool traint of iets dergelijks?) kunnen vragen om een 4puntes meting met een tang. Dat is een van de betrouwbaarste metingen, weegschalen die het vetpercentage meten zijn niet accuraat. Daar word ook een deel vocht bij berekent waardoor je vetpercentage op zo’n weegschaal veel lager of veel hoger kan uitkomen.
Is moeilijk te zeggen omdat ik je natuurlijk nooit heb gezien. Maar als je er wel slanker uitziet zou het goed kunnen zijn dat je spieren aan hebt gemaakt en vet hebt verbrand. Ik moet dan altijd denken aan dit plaatje:
Spiermassa heeft een veel dichtere massa dan vet waardoor je dus zwaarder kunt wegen maar er wel dunner uitzie. Ik zelf ben bijvoorbeeld 1.60 en 61 kg. Op eerste hand zou je niet denken dat ik slank ben, gezien mijn vetpercentage dat gemeten is met een tang heb ik 15,5% vet en zo oog ik dus veel slanker dan iemand die 1.60m is en bijvoorbeeld 50 kg weeg met 25% vet,doordat ik meer spiermassa heb.
Je zou eventueel (ik weet niet of je in een sportschool traint of iets dergelijks?) kunnen vragen om een 4puntes meting met een tang. Dat is een van de betrouwbaarste metingen, weegschalen die het vetpercentage meten zijn niet accuraat. Daar word ook een deel vocht bij berekent waardoor je vetpercentage op zo’n weegschaal veel lager of veel hoger kan uitkomen.
Als je krachttraining doet zal ik de weegschaal het liefst het huis uit willen gooien bij sommige clienten. Die zijn te gefixeerd op het nummertje van de weegschaal terwijl dat niet veel zegt. Je kan spieren aanmaken en toch vet hebben verbrand en dus slanker ogen terwijl dat nummer omhoog schiet. Dit kan voor (meestal vrouwen) mensen erg beanstigend zijn en daardoor willen zij het liefst stoppen met krachttraining. Mijn tip dus: fixeer je niet blind op een weegschaal of een bmi. Dit zegt verder niks over je algemene gezondheid/uiterlijk.
Ik ben net begonnen met een trainingsschema als beginnende sporter. Daarin doe ik 4x per week een high-intensity cardiosessie van 20 min en een low-intensity cardio van 20 min. Maak het wat uit als er tussen de twee sessies een aantal uur zit?
Ik kan alleen op het moment geen vragen bedenken. ;(
Je hebt echt gelijk wat betreft je vorige post. Ik begon met krachttraining, en ik zag het getal op de weegschaal alleen maar stijgen. Dat demotiveerde zo erg.
Toen ben ik met wegen gestopt. Ik voel me nu ook veel gelukkiger en zie er toch slank uit.
Leuk! Ik zou echt graag willen weten wat nou gezonde voeding is in combinatie met sporten. Ik vind het namelijk best wel moeilijk om hier goede informatie over te vinden en dan ook nog wat variatie in het eten.
Hoi! Superleuk dat je op dit forum zit om vragen te beantwoorden. Ik word inderdaad soms ook bang als ik meisjes zeer karige eetlijstjes zie posten, dus fijn dat er nu een professioneel iemand aanwezig is Ik ben zelf al heel lang bezig met sport en voeding, zowel fysiek als mentaal want ik vind het wetenschappelijk onderzoek naar deze onderwerpen ook razend interessant. Als leek zijnde ben ik dus redelijk op de hoogte van de formule tot het behalen van goede sportresultaten: voor mij is dat een lichaam met veel zichtbare spieren, een bf% van ongeveer 15 tot 17 procent lijkt mij een heel mooi streven. Daarom train ik ook veel met gewichten én doe ik aan hardlopen, zowel duurloop als hiit. Daarbij ben ik ook in de weer met pilates (blogilates). Nu komen er heel wat vragen hierover:
Is het zo dat het bevorderlijker is om met losse gewichten dan met apparaten te trainen
Ik squat met een barbell op mijn rug, variërend van 10 tot 20 kilo. Mijn rug en schouders zijn hierbij in de juiste positie en mijn knieën komen niet voorbij mijn tenen.Toch heb ik als ik dit doe (achteraf) flink last van mijn knieën. Wat doe ik fout? Ik draag hierbij hardloopschoenen met flink wat demping, ligt het hier misschien aan?
Ik eet over het algemeen ‘clean’. Zo eet ik flink wat groenten, fruit, kwark, witvis, vette vis, donkere chocolade en gedroogd fruit en drink ik 2,5 tot 3 liter water en thee op een dag. Ik snoep met mate alleen in het weekend en drink nooit alcohol. Ondanks mijn eetpatroon en sportschema heb ik alsnog lovehandles en een onderbuikje, mijn bf% is nu waarschijnlijk rond de 20-22. Ik weet dat plaatselijk afvallen onmogelijk is, maar wat raad je me aan om mijn vetpercentage naar beneden te krijgen? Ik zou het liefst niet minder gaan eten, omdat dit mijn concentratie belast.
Bestaat er een apparaat voor thuis om vetpercentage mee te meten? Dan praat ik niet over een weegschaal aangezien deze vaak niet accuraat zijn zoals je hierboven ook al stelt. Op mijn sportschool moet je per se een bepaald prijzig programma volgen, willen ze je vetpercentage meten…
Een hele aparte vraag, maar welke spieren moet ik trainen om een handstand te doen? Ik oefen dit al heel lang maar het lukt mij gewoonweg niet om mijn benen op te zwaaien haha. Wat is hiervoor een goede techniek?
Dan nog wat opleidingsgerelateerde vragen: de opleiding die je hiervoor hebt gevolgd, is dat op mbo- of hbo-niveau? Heb je hiervoor op de middelbare school een bepaald vakkenpakket moeten kiezen? Zelf doe ik een wo-opleiding in de geesteswetenschappen (geen biologiepakket op demiddelbare school gekozen helaas) maar het lijkt mij fantastisch om een aantal cursussen te volgen die onder sport en diëtiek vallen. Welke cursussen heb jij naast je opleiding gevolgd (en wat waren hier ongeveer de kosten van?)
Jammer dat je niet volledig van je baan kan leven, terwijl het inhuren van een personal trainer altijd heel prijzig is in mijn beleving…Hoe dan ook, alvast heel erg bedankt voor het antwoorden, in mijn ogen heb je de tofste baan die er bestaat!
Je bedoelt dus eigenlijks dat je bijvoorbeeld om 2uur 20min hiit doet en om 6 uur 20 min low intensity?
Ik vind dit teveel.
Als je hiit goed uitvoert, kan je na 20min niets meer en loop je met je tong op je voeten. Haha.
Ik zou óf 3x per week een hiit doen na je krachttraining als je dat doet. Of 2x hiit en 2x langdurige cardio van ongeveer een half uur per keer. Anders overbelast je jezelf.
Wat leuk dat je dit doet! Ik heb wel wat vraagjes.
Ik weet dat je eiwitten nodig hebt voor spierenopbouw, maar ik eet bijna elke dag echt veel meer eiwitten dan nodig, kan ik hierdoor aankomen (in vetten)?
En ik krijg ook vrij snel een steek bij het sporten. Ik neem aan dat het door het eten komt. Ik probeer nu te ontbijten (gewoon ontbijt met havermoutpap en fruit) en dan ca 2 u te wachten en een klein tussendoortje te nemen dan daarna gelijk te gaan. Maar zelfs dan heb ik af en toe nog steken, weet jij misschien een beter eet/sportpatroon?
En ten slotte: ik wil graag slankere benen & billen. Zijn squats en lunges en dat soort spieroefeningen dan juist wél of juist niet bevordelijk?
Heel wat vragen, ik hoop dat je me er mee kan helpen!