Vraagje bio bloedsomloop

Hey mensen,

Met bio hebben we het over bloedvaten en het hart enzo, en ik heb een klein vraagje dat ik niet echt op internet kan vinden: waarom is de bloeddruk in de slagaders het hoogst, en in aders het laagst? Heeft dat te maken met de diameter van beide vaten of zo?

Alvast bedankt! x

Correctie:
Rood = zuurstofrijk bloed
Blauw = zuurstofarm bloed
(zoals op het plaatje staat dus en niet zoals disaronno zegt)

In de kleine bloedsomloop (naar de longen) zit namelijk een uitzondering: de longslagader vervoert zuurtstofarm bloed en de longaders zuurstofrijk (normaal gesproken is dit andersom). Het bloed komt namelijk langs de longen waar de CO2 wordt afgegeven aan de longen en zuurstof uit de longen wordt opgenomen in het bloed (dus als het langs de longen stroomt wordt zuurstofarm zuurstofrijk.

Disaronno heeft gelijk hoor.
Rood zijn slagaders en die vervoeren zuurstofrijk bloed
Blauw zijn aders en vervoeren zuurstofarm bloed.

Maar de kleine bloedsomloop cirkel (die gene naar je hersenen toe) is het toch anders om.

De kleine bloedsomloop gaat inderdaad ‘andersom’. Hou hierbij wel even rekening wat tot de kleine bloedsomloop hoort!

Het hart pompt zuurstofrijk bloed via de linkerkamer je lichaam in door de grote bloedsomloop ( Hierbij horen ook de hersenen!)

Uiteindelijk komt zuurstofarmbloed je rechterboezem binnen en gaat via je rechterkamer naar de kleine bloedsomloop (Je longen!) Hier wordt het bloed weer zuurstofrijk gemaakt. Dan komt het zuurstofrijk bloed in je linker boezem binnen en via je linker kamer weer door je lichaam gepompt.

Het hart heeft een pompfunctie en het bloed dat het hart uitgepompt wordt komt terecht in de slagaders. Het hart pompt het bloed met een hele grote kracht in deze slagaders, en de slagaders hebben in totaal een relatief kleine diameter en een sterke elastische wand, waardoor de bloeddruk hoog wordt als het bloed er met een grote kracht in gepompt wordt. Zodra het bloed in de haarvaatjes terecht komt neemt de totale diameter van het vaatbed enorm toe (al die haarvaatjes bij elkaar opgeteld is een grotere diameter dan de slagaders), waardoor de druk en stroomsnelheid enorm afneemt. Wanneer het bloed weer in de aders terecht komt zal de druk weer iets toenemen (doordat de totale diameter weer afneemt) t.o.v. de druk in de haarvaten, maar doordat de druk zodanig verlaagd is en de pompfunctie van het hart hier geen invloed meer heeft, zal de bloeddruk hier nog veel lager zijn dan in de slagaders.

Overigens pompt de linker kamer het bloed in de grote bloedsomloop, en de rechter kamer pompt het bloed naar de longen. Dit is ook de reden dat de linker kamer een veel dikkere spierwand heeft dan het rechter ventrikel en daardoor krachtiger pompt dan het rechter ventrikel. De bloeddruk zal hierdoor in de aorta hoger zijn dan in de longslagader.