Volgens mij is er iets mis met me

Hey,

Ik weet niet zo goed hoe ik moet beginnen, dus ik val maar met de deur in huis. Ik voel mij de laatste tijd niet fijn. Het begon nadat ik vorig jaar klaar was met de havo, en toen is het een beetje beter geworden toen ik begon aan een opleiding. Inmiddels ben ik daarmee gestopt en zit ik al bijna een maand thuis. Ik ben trouwens 18 jaar.

Ik voelde mij vorig jaar, na mijn examens, steeds en steeds eenzamer. Ik lag de hele dag in bed, deed niks en sprak niemand buiten mijn familie. Ik voelde me gewoon heel erg down en ik had veel moeite met het feit dat ik mijn vrienden niet zo vaak meer zag. Dat kwam denk ik doordat ik tot het vierde jaar niet echt goede vrienden had en vaak werd buitengesloten, dus ik wou gewoon heel graag contact houden.
Toen kreeg mijn moeder kanker. Er moest dus altijd iemand thuis zijn voor haar, om te helpen als het nodig was. Dat betekende dus dat als er dan een keer iemand wou afspreken, ik niet kon, want mijn zusje ging nog naar school en mijn vader werkte gewoon, dus ik was het aangewezen persoon om thuis te blijven.
Natuurlijk was mijn moeder door haar ziekte heel gestrest en had ze vaak stemmingswisselingen. Allen ik kon daar heel slecht tegen, dus we hadden heel vaak ruzie. Uiteindelijk kwam de schuld altijd op mij en was ik degene die fout zat. Hierdoor werd ik toen nog somberder en zat ik de hele dag op mijn kamer.
Toen ging ik een opleiding doen, ik ontmoette nieuwe mensen, leerde dingen bij, en alles ging goed. Inmiddels ben ik met de opleiding gestopt omdat ik de laatste maand doorkreeg hoe stressvol die eigenlijk was voor mij. Eigenlijk vond ik het doodeng om met al die mensen om te gaan, les te geven, en ik voelde me echt een van de slechtere in de groep, omdat ik gewoon niet durfde. Uiteindelijk zag ik gewoon op tegen de opleiding dagen en deed ik alsof ik me niet goed voelde om er onderuit te komen. Ik deed alsof ik zelfvertrouwen had, en na een tijdje geloofde ik het zelf bijna, alleen als ik dan in het weekend naar huis ging zakte ik mentaal gewoon in elkaar.

Nu zit ik dus al ongeveer een maand thuis, en het gaat niet zo goed. Overdags, als iedereen weg is (werk en school), ga ik naar beneden, en zit ik eigenlijk de hele dag voor de tv. Als iedereen s’middags thuis komt probeer ik zoveel mogelijk op mijn kamer te zitten en zoveel mogelijk alleen te zijn. Ik probeer wel vrolijk te doen, en soms lukt dat, maar dat vrolijke gevoel gaat zo snel weer weg.
Ik ga s’avonds vrij laat naar bed en lig soms tot 2,3 of zelfs 4 uur te piekeren over dingen. Ik ben gewoon heel bang voor de toekomst, want ik heb geen idee wat ik wil doen. Ik heb het gevoel dat ik nergens goed voor ben, en soms begin ik spontaan te huilen en dan weet ik niet precies waarom. Ik vraag me dan af wat de zin van het leven is, want we gaan toch allemaal dood. Niet dat ik zelfmoordneigingen heb, maar soms denk ik dat ik gewoon werk moet gaan zoeken bij de alberthein ofzo en de rest van mijn leven ongelukkig ga zijn omdat het toch niet anders kan. De wereld is toch een zooitje, en er is niks wat ik er aan kan doen. Ik heb ook vaak het gevoel dat er iets mis met me is, omdat ik praten met mensen en vrienden maken erg moeilijk vind. Laatst was ik bijvoorbeeld met mijn beste vriendin bij een concert, en zij begon wat te praten met een stel uit Engeland, die ergens in de 30, 40 waren en heel aardig deden, en hoewel mijn engels gewoon goed is, ik klapte helemaal dicht en durfde niet mee te praten. Dat was trouwens ook zo in mijn schooltijd, ik was ‘dat stille meisje’, daarom maakte ik zo moeilijk vrienden. In mijn mentorklas zaten maar drie mensen met wie ik regelmatig sprak, en ik denk dat het aantal keren in mijn 5 jaar schooltijd dat ik uit mezelf mijn hand heb opgestoken om een antwoord te geven op twee handen te tellen zijn. Ik ben ontzettend introvert en ik hou alles meestal voor mijzelf, tot ik alleen ben en het er ineens uitkomt.
Niemand weet hoe ik me voel, en ik durf dat eigenlijk ook niet te vertellen, want ik wil niet dat mensen medelijden hebben met me of me zielig vinden. Ik wil niet dat iemand zich zorgen hoeft te maken over mij, of dat mensen denken dat er iets mis met mij is en dat ik niet goed bij mijn hoofd ben. Ik heb het geprobeerd te vertellen via whatsapp aan een goede vriendin, maar ik durfde het toen niet te versturen. ‘In het echt’ vertellen, dus dat je tegenover diegene staat bedoel ik, durf ik niet, want ik weet zeker dat ik dan ga huilen aangezien ik nog nooit hardop heb uitgesproken hoe ik me voel, en ik vind het verschrikkelijk om in het bijzijn van iemand te huilen.

Ik ben zelf wat gaan zoeken op internet en toen kwam ik uit op dingen als sociale angst, depressie en existentiële crisis. Ik heb ook gezien dat je dan het beste naar de huisarts kan gaan zodat die je kan doorverwijzen naar iemand als er echt iets aan de hand is. Alleen ik zou het liefst het aan niemand vertellen, maar ik weet ook niet of ik wel alleen durf te gaan. Als er echt iets is er ik wordt doorverwezen, dan zal ik het toch uiteindelijk toch wel moeten vertellen aan mijn ouders, dus ik ontkom er niet aan.
Ik ben bang dat mensen denken dat ik me aanstel, want soms denk ik dat zelf ook. Dan denk ik bij mezelf, ‘ach, laat maar zitten, het komt wel goed, ik ben gewoon een beetje onzeker en zit in een dipje, daar hoef ik toch geen therapie voor’. Maar ik ben ook bang dat als ik volgend jaar ga studeren, ik geen vrienden kan maken en altijd of op school zit, of in mijn eentje op mijn kamer, en me zo ellendig en eenzaam ga voelen als ik me nu soms ook voel
Momenteel zijn de enige dingen die kunnen opvrolijken muziek luisteren, tekenen en leuke dingen doen met de enige twee vriendinnen van school die ik nog regelmatig spreek.

Ik vroeg me af of iemand dit herkend en weet wat ik moet doen, want ik weet mezelf geen raad. Ik wil wel sociaal zijn en vrolijk zijn, maar het lukt me gewoon niet, en als ik echt iets heb, zou ik het zo fijn vinden als een psycholoog of dokter ofzo die diagnose zou stellen, want dan heb ik denk ik meer het gevoel dat ik serieus wordt genomen. Maar tegelijk klinken depressie en sociale angst meteen zo erg, dat ik bij mezelf denk dat ik dat niet heb en dat ik me gewoon aanstel.
Ik hoop gewoon heel erg dat iemand me kan helpen.

In ieder geval bedankt voor het lezen van dit veel te lange bericht :cold_sweat:

probeer echt een hobby te vinden en alsnog wel een opleiding denk ik. Met een psycholoog praten is echt niet raar ! het is sowieso beter dan een forum. Ik denk echt dat je je open moet stellen voor het leven. Ook al zit het niet altijd mee

Wat vervelend dat je je zo voelt! Qua studie zit ik momenteel in hetzelfde stuitje, ik ben begin deze maand ook gestopt. Probeer dingen te vinden die je leuk vindt om de tijd te vullen, ga werken. Als je alleen maar thuis zit heb je meer tijd om te piekeren over dingen. Ook zou ik goed gaan zoeken naar een andere opleiding, iets waar je vrolijk van wordt. Dan heb je iets om naar uit te kijken.
Het huilen kan misschien ook komen door stress, je hebt een zware tijd gehad met je moeder. En stoppen met school is ook niet zomaar iets. Ik raad je aan om er met iemand over te praten, met iemand waar je je op je gemak bij voelt. Je hebt waarschijnlijk gewoon even een dipje en alles komt vanzelf goed! :slightly_smiling_face:

Ik herken dit enorm. Heb al 3 jaar aan school verpest doordat ik heel weinig slaap. Slaap vaak maar 4 uur per nacht en dit sloopt mij emotioneel en vooral fysiek. Hierdoor hele heftige emoties en weet vaak niet wat ik ermee moet… Kan ze niet kwijt bij mensen. In ieder geval niet face to face. Via Whatsapp lukt het mij nog wel om te vertellen wat ik voel etc. Maar heb vaak het idee dat ik niet begrepen word en dit levert dan weer veel frustratie op… Zo van “zie je wel dat niemand je ooit zal begrijpen”… Dat laat bij mij een heel eenzaam gevoel achter… Dus het eenzame gevoel herken ik ook… Nergens zin in hebben, geen motivatie hebben om iets te ondernemen of om iets aan school te doen. Ben hiermee ook al naar de psycholoog geweest maar dit heeft eigenlijk niets geholpen omdat ik heel erg in mezelf zit en moeilijk mezelf kan uiten. Heel lastig allemaal en hoop dat ik hier ooit uitkom. Hoop dat jij wel iets zult vinden wat jou zal helpen hier vanaf te komen. Je bent in ieder geval zeker niet de enige.

Hey meid,

Dit klinkt als een depressie. Ik heb dit zelf namelijk ook gehad.
Je hebt het ook niet makkelijk met een zieke moeder.
Als ik jou was zou ik wel naar de huisarts gaan voor een doorverwijzing naar een psycholoog. Dit heeft mij heel erg geholpen en ik weet zeker dat jij er ook uit kunt komen!
Uit bovenstaande reacties kan je ook zien dat je zeker niet de enige bent!
Heel veel sterkte en je kan me altijd noten!

Dit is inderdaad waarschijnlijk een vorm van depressie. Dit hoeft niet gelijk te betekenen dat je ‘zwaar depressief’ bent. Verder is het ook zo, dat als jij ermee naar de dokter gaat, zij jou heel goed verder kunnen helpen. Ik weet niet hoe oud je zusje is, maar misschien kan/wil zij met jou mee? Je hebt een enorm zware tijd achter de rug. Ik vind het knap hoe sterk je je houdt!

Zoek een baantje. Van de hele dag thuis zitten wordt niemand gelukkig. En zo doe je ook weer sociale contacten op en slaap je waarschijnlijk beter doordat je niet de hele dag zit te niksen. En dan kan je ondertussen uitvogelen wat je nu echt wilt.

Ik herken me in veel van wat jij zegt, en ik raad je echt aan om naar de huisarts te gaan voor een verwijzing. Ik zie mijn psycholoog nu voor een tweede sessie sinds twee jaar tijd, en het is zoooo fijn om iemand te hebben begrijpt hoe je hersenen werken en alles voor je op een rijtje kan zetten en je een echte diagnose kan geven, niet van de random termen die je dan op het Internet hebt opgezocht.
Ik denk trouwens, ik kan het fout hebben, maar een psycholoog heeft zwijgplicht. In het begin heb je de mogelijkheid om te kiezen of je de informatie met de huisarts wil delen of niet. Het hoeft niet. Je ouders worden alleen ingelicht als het om leven en dood gaat .

Ik denk echt dat een psycholoog goed voor je zou zijn. Zo heb ik mijn leven ook weer kunnen oppakken :slightly_smiling_face: je kan me altijd noten als je vragen hebt over mijn ervaringen met een psycholoog!

Hey, ik herken me enorm in jou verhaal. Ik ben ook een erg introvert type, en doordat ik tijdens mijn puberteit ook nog eens ontzettend verlegen werd en nooit wat zei heb ik ook heel moeilijk vrienden kunnen maken. Ik had tijdens mijn middelbare schoolperiode wel wat vriendinnen, maar het initiatief kwam nooit vanuit mij en ik heb toch nooit echt opengesteld. Ik voelde me ook heel erg buiten de boot vallen en raar, en had net zulke gedachtes als jij nu hebt. Soms dacht ik ook wel eens dat alle mensen die aardig tegen mij deden net alsof deden en stiekem achter mijn rug over mij praatten hoe raar ik wel niet was, en ik voelde me ook vaak heel minderwaardig. Maar… Bij mij is het allemaal beter geworden toen ik een opleiding ging doen die ik echt leuk vond (daarvoor ook al met een opleiding gestopt). Ik kwam met mensen met dezelfde interesses in de klas en begon mijn eigen leven te krijgen in mijn studentenstad, alhoewel dat wel heel lang geduurd heeft hoor (lees: 3 jaar). Ik ben ook naar een psycholoog geweest, maar dat was eigenlijk al op het punt dat het al beter begon te gaan met mij omdat ik mijn ‘probleem’ daarvoor ook maar wegwuifde. Toch heeft het wel geholpen. Ik wil je aanraden om er dus ook echt met iemand, zoals een psycholoog, over te gaan praten. Je hoort jezelf gelukkig te voelen en dat mag je ook best van jezelf eisen! Je mag me ook noten als je nog meer kwijt wil of meer over mijn ervaringen wil weten! :slightly_smiling_face: