Voedselintolerantie/allergie

Hoi,
Vroeg mij af of er meer meiden zijn hier die ook last hebben van een voedsel intolerantie of allegie… Zelf heb ik het paraberksyndroom. Ik ben allergisch voor de berk, dat komt door hooikoorts. En de afgelopen 12 jaar ben ik steeds voor meerdere soorten voedsel allergisch geworden. Ik heb last van kruisreacties. Omdat ik allergisch ben voor de berk heb ik ook een fruit en noten allergie ontwikkeld.

En heb verschillende overgevoeligheden/intolerantie’s voor E-nummers bijvoorbeeld of zoetstoffen, maar dat hebben volgens mij best veel mensen. Bijvoorbeeld asperthaam en de kleurstof rood. Rode drankjes en bijvoorbeeld rode waterijsjes, snoepjes etc. Daar krijg ik ‘gelukkig’ alleen een migraine aanval van :cold_sweat:
(zelfs rode wijn, rosé en rosé bier kan ik niet drinken. Maar dat komt weer door een overgevoeligheid voor histamine)

Dieren allergieën heb ik ook, maar dat is makkelijker te controleren. Als er een kat in de buurt is gewoon niet aaien en uiteraard geen bepaalde dieren kopen…

Maar ik heb het vooral moeilijk met de voedselallergieën. Dus ik ga zo ook naar de dokter om een allergie test te eisen. Laatste keer vroeg ik om een test omdat ik ook allergisch ben voor insecten, en had een opgezwollen been door een muggen beet. Toen vertelde ik ook over de noten allergie, maar ik kreeg als antwoord zorg dat je niet gestoken word en vermijd noten. Maar ik heb niet zwart op wit waar ik precies allergisch voor ben. Het is maar een gok. Ik kan nu nog als enige fruit tegen watermeloen, maar tot afgelopen zomer kon ik ook aardbeien eten en nu niet meer. Dus hoe lang gaat het duren voor ik weer iets niet mag.

Moest gister na het eten van een frietje saté naar de huisartsenpost. Ik heb geen pinda allergie, maar daar ben ik nu niet meer zo zeker van. Heb de snackbar gebeld en die zeiden oh ja wij maken onze saté met pinda’s en noten. Dus daar komt deze reactie nu vandaan. Ben er heel erg van geschrokken want elke keer word de reactie heftiger. Nu kon ik nog naar de huisartsenpost komen op eigen kracht ondanks de ademhalingsproblemen, maar wil niet weten hoe het de volgende keer gaat. Voortaan maar bij elke snackbar vragen of ze naast pinda’s ook noten in de saus hebben verwerkt.

Maar, om het verhaal niet te lang te maken… Zijn er meer meiden hier die hier tegen aan lopen? Ik begin het ook steeds moeilijker te vinden om bijvoorbeeld nieuwe dingen te eten, of uit eten te gaan. Ik vind het ook niet meer fijn om bij mensen te eten. Want merk vaak dat het toch met een korreltje zout genomen word, alsof je een moeilijke eter bent. Ik ben niet de slankste, en als ik dan zeg nee hoef geen fruit dan krijg ik altijd opmerkingen dat is zeker te gezond, of ben je daarom zo dik, je lust zeker niks, aansteller etc etc.
Vind het ook lastig om gezond te blijven eten.
Thuis is het makkelijk, als ik salade eet dan eet ik gewoon sla zonder tomaat en komkommer want verassing, daar ben ik ook allergisch voor. Alles word zo eentonig. Ik ben half italiaans, maar een lekkere zelfgemaakte pasta saus is ook al een no-go.

Dus misschien hebben jullie tips, of ideeën want ik kom er gewoon niet meer aan uit…

Hoi!

Wat naar voor je dat je zo veel allergieën hebt.
Ik herken een hoop in je verhaal. Ik heb anafylaxie, voor koemelk, tarwe, wespen en muggen. Daarnaast heb ik ook een graspollen- en huisstofmijtallergie, in combinatie met astma en eczeem. Het hele atopische syndroom dus.

Ik heb in die zin weinig tips, ik vind het zelf ook wel eens lastig om er mee om te gaan. Vooral als ik tijdens een exacerbatie weer een aantal weken ziek thuis ben met antibiotica en prednison…

Gebruik je ook medicatie? Geeft dat verlichting? En verder het vermijden van allergenen, lukt dat?

Hoi Claire,

Ik heb gelukkig geen anafylaxie. Jij hebt ook behoorlijk veel allergieën… Wespen weet ik (gelukkig) niet of ik er allergisch voor ben, maar als jij gestoken bent door een mug zwelt die plek dan ook heel erg op? Ik heb zelfs littekens van muggenbeten! Astma en eczeem heb ik ook… En ik krijg 1x per jaar een spuit prednison, omdat dat mijn hooikoortsklachten verminderd dat ik in ieder geval kan functioneren.

Het vermijden gaat op zich wel. Alleen gister was echt schrikken. Ik had friet gehaald van een andere tent waar ik normaal friet haal. En die hadden dus naast pinda’s waar ik geen last van heb, ook noten in de saté saus gedaan. Dus ik moest naar de huisartsenpost en ben er nu nog ziek van. Is het voor jou ook niet moeilijk omdat veel producten op basis van melk zijn? Of kan je wel andere melk zoals geitenmelk bijvoorbeeld?
Als baby zijnde heb ik ook een koemelk allergie gehad maar daar ben ik overheen gegroeid.

Ben net ook bij de dokter geweest en heb een doorverwijzing gekregen voor om naar een allergoloog te gaan! Dus dat vind ik wel super fijn, dan word alles helemaal uitgeplozen en heb ik gewoon zwart op wit staan waar ik niet tegen kan. En ik kan dan misschien ook in aanmerking komen voor een immunotherapie. Dus dat zou wel echt fijn zijn. Heb meteen gekeken naar ziekenhuizen in de buurt, naja in de buurt… De dichtstbijzijnde ziekenhuizen met een allergologie afdeling zijn ook een eindje verder, maar goed, heb goed georiënteerd en heb ook een afspraak gemaakt. Kan 9 maart al terecht. Dus dat is het zo

Hoi Chiara,

Dat van die littekens is herkenbaar. Vroeger had ik ook enorm grote plekken die uiteindelijk littekenvorming tot gevolg hadden. Nu krijg ik echt oedeem over mijn gehele lichaam, alles zwelt op. Stomme muggen… Ik weet dat ik eigenlijk niet mag klagen, maar ik vind chronisch ziek zijn echt rot. Ben het ook even flink zat momenteel. Winterperiode ontregelt enorm, dan is het even stabiel en dan krijg je die rot hooikoorts weer…

Ik kan mij goed voorstellen dat dat flink schrikken was! Het is en blijft altijd enorm opletten en blijven checken. Is ook altijd leuk als ze ineens de ingrediëntenlijst aanpassen van producten die je regelmatig hebt. Zo zag ik laatst toevallig dat er in slavinken melkeiwitten zaten, dat ik dacht, waarom?! De melk valt wel mee, zit in veel producten, maar de tarwe is veel erger. Dat zit echt overal in.

Super fijn dat je een verwijzing hebt naar de allergoloog. Goed dat alles wordt uitgezocht nu! 9 maart is snel joh. Hoop dat je dan duidelijkheid krijgt en ze ook je behandeling daarop kunnen instellen!

Oh ja tarwe idd… Mijn moeder heeft een tarwe intolerantie en soms verbaas ik mij ook echt waar allemaal tarwe in zit.
Dat oedeem ken ik wel. Ik heb het dit jaar voor het eerst gehad op de muggenbult. Daarna is mijn been nog zeker 2 weken flink dik geweest en het heeft maanden geduurd voor de plek van de beet weer normaal was.

Ik zie er echt tegen op dat het hooikoorts seizoen begint. Ben alleen hooikoorts vrij vanaf ongeveer november tot dat alles weer in bloei komt. Maar zelfs als ik vrij ben van hooikoorts moet ik geen bloemen in huis halen. Toen ik nog thuis woonde en mijn moeder een bos bloemen kreeg werd ie maar in de vaas op de tuin tafel gezet. Dan konden we er in ieder geval naar kijken haha.

Ja ik heb dan weer geluk met het paraberksyndroom dat producten die goed genoeg verhit zijn geen problemen opleveren. Hoef gelukkig ook niet zo druk bezig te zijn met alle ingrediënten. Tenzij er noten op zitten, die tellen dan weer niet mee met het verhitten. Maar ga vanaf nu wel beter de etiketten in de gaten houden. Vooral als een verpakking veranderd, dan zitten er ook veranderingen binnen in.

Hoe doe jij het eigenlijk met uit eten gaan? Als ik bijvoorbeeld carpaccio bestel, dan is het standaard dat ik vraag of er pijnboompitten op zitten, zoals altijd, of ze verse pesto gebruiken of uit pot mocht het er op zitten. Nou als ik dan echt pech heb en ze gebruiken verse pesto dan heb ik carpaccio met kaas en sla, tenzij het rucola is want om het makkelijk te houden lust ik geen rucola. Ik vind het ook niet eens meer leuk om ergens anders te eten buiten de oude vertrouwde restaurantjes. Gewoon bang dat er wat fout gaat.

Ik raad je aan om als je bij de allergoloog bent geweest, ook een verwijzing te vragen naar een gespecialiseerde dietist. Als het goed is heeft de allergoloog wel een lijstje met gespecialiseerde dietisten waar je naartoe kunt. Die kan je precies vertellen wat je wel en niet kunt eten en kan controleren of je wel genoeg binnenkrijgt qua vitamines e.d., omdat je veel zaken moet schrappen uit je voedingspatroon.

Oh ja super goed idee MORIARTY. Thanks!

Hoe ben je erachter gekomen dat je die intolerantie voor E-nummers hebt? Door de huisarts of door zelf op je eten te letten?

Ik heb zelf een zware intolerantie voor melk en granen waar gluten inzitten. Mijn huisarts kon hier niks mee, want die kon alleen maar op allergiën testen en geloofde niet eens in intoleranties… Dus we hebben zelf bloed laten testen bij een lab die hier gespecialiseerd in is. (Daar kwam dus ook uit dat ik melk en gluten beter kon vermijden, sinds ik dat deed waren al mijn buik en darmklachten verdwenen). Als je goed op google zoekt vind je het wel, mocht je er interesse voor hebben. :wink: Weet zo even de naam niet meer.

@kopjechino: Er was een keer in het nieuws dat aspertaam en E-nummers bijvoorbeeld migraine konden uitlokken, en ik had altijd migraine en dronk veel cola light en at abnormaal veel kauwgom. Toen ben ik gestopt met light producten en overmatig kauwgom en na een paar maanden geen migraine meer. Als ik nu een light drank drink dan krijg ik ook vrij snel meteen migraine. En dat van de kleurstoffen had ik als kind al, dat ik hoofdpijn kreeg van rode siroop of rode ijsjes etc.

@Lisette: Ja zo dacht mijn huisarts ook. Echt vervelend maar wel fijn dat jij er nu van af bent!. Toevallig heb ik laatst ook z’n site gevonden die die testen aanbied maar kost bijna 400 euro… Maar dan zou je op meer dan 130 verschillende dingen getest worden. Denk als je specifieker wilt testen dat het dan wel meevalt.

Ik denk zelf dat ik een glutenintolerantie heb, aangezien ik de afgelopen jaren steeds echt buien had van extreme vermoeidheid en super prikkelbaar was. Sowieso heb ik ook m’n hele leven al darmklachten (opgezwollen buik/buikkrampen) en merk de laatste tijd dat ik drukkende pijn op m’n voorhoofd heb en nogal duf in m’n hoofd. Maar nu ga ik morgen bloedprikken op allergieen, kan daar dan ook uit komen dat ik intolerant ben voor gluten?

En ik lees op internet ook dingen over keratosis pilaris (chickenskin) en een glutenintolerantie, dat heb ik namelijk ook vreselijk erg

Bij een bloedtest wordt alleen getest op allergieën, daar kun je geen intoleranties in zien. Daar zijn andere testen voor.

@ Chiara,
Met betrekking tot uit eten gaan… tja, dat blijft een lastige. Ik heb trauma verwerkingstherapie gehad (ook voor andere trauma’s ) op m’n anafylaxie en daarbij ook flash forward gehad. Dat is een ingebeelde situatie met het allerergste wat kan gebeuren, maar voor mij is dat helpend geweest. Daarvoor durfde ik überhaupt niet uit eten te gaan, omdat dat vaak fout gegaan is. Nu is die angst disfunctioneel en zit ik vrij rustig als ik uit eten ben. Sterker nog, ik vind het leuk! Ik geef bij reservering heel duidelijk aan dat ik anafylaxie heb en normaal wordt dan de keuken etc extra schoongemaakt. Mijn ervaring is dat de meeste restaurants heel ruimdenkend en meelevend zijn in dit soort situaties. Nou is het natuurlijk ook levensbedreigend, wat niet te vergelijken is met een intolerantie of whatever, dus word ik sowieso wel serieus genomen, maar het is wel fijn dat dat nu mogelijk is. Op het moment dat ik een anafylactische reactie krijg, dan is angst functioneel en ook logisch, nu is het dat niet. Als je uit eten gaat en aangeeft dat je een allergie of intolerantie hebt, mag je er vanuit gaan dat dat serieus mee omgegaan wordt.
Ik erger mij alleen mateloos aan de hype en mensen die roepen dat ze een allergie hebben. Maar 2% (en daarvan maar 0,3 anafylaxie ) heeft echt een allergie, terwijl bijna 20% het roept. Ik vind het niet gek dat artsen sceptisch zijn wat dat betreft!

@AmLevida: Ik denk ook niet dat een intolerantie te zien is via bloed. De moeder van een vriendin van mij heeft ook of gluten intolerantie of allergie, maar haar dochter moest een biopsie laten nemen van haar dunne darm en daaruit bleek dat zij het dan niet had. Maar wat je wel kan doen is gluten de komende paar maanden schrappen. Je merkt het misschien wel gauw genoeg. Gelukkig hebben veel supermarkten ook glutenvrije opties. Grand Italia heeft ook gluten vrije pasta geloof ik. En je heb best veel. Het is misschien niet allemaal lekker, en als je het gluten vrije brood niet te eten vind kan je altijd alternatieve dingen eten, Fruit en yoghurt bijvoorbeeld. Ik eet bijna nooit brood, omdat ik het gewoon vies vind. Dus daar zijn wel dingen op te vinden. Ik denk dat er ook niet echt een makkelijkere manier is om er achter te komen. Zelfde met mij en de E-nummers en zoetstoffen, maanden ontweken en na een aantal klachtenvrije maanden had ik weer eens cola light gedronken en meteen een migraine aanval. Succes in ieder geval!!

Dat keratosis pilaris heb ik trouwens ook. Maar van mijn moeders kant en dan via mijn opa heeft bijna iedereen het, dus bij mij is het denk ik meer genetisch. Heb het gelukkig alleen op mijn armen en bijna niet merkbaar op mijn benen.

@Claire: Ik ben stiekem wel echt blij dat ik geen anafylaxie heb. Al weet ik niet hoe ik de volgende keer reageer bij een perongelukke noot in mijn eten. Sinds zondag was ik echt ook in z’n angst van ik ga nooit meer uit eten of ergens eten halen. Maar ik heb mijzelf laatst toch toe gezet om ergens te gaan lunchen, wel bij een tent waar ik vaker kom en nooit last van gehad heb. En gister ik was bij familie, hadden we chinees gehaald… Maar omdat ik last kreeg van saté saus van een snackbar waarvan de eigenaren chinees ware was ik wel een beetje bang. Maar ze hebben na gevraagd tijdens het halen of er geen noten in zaten en ik had gelukkig geen last.

Wel heftig dat je er traumaverwerking voor moest krijgen. Maar ik kan mij voorstellen hoe eng het is als je z’n aanval krijgt! Vind het knap hoe je er mee om gaat. Ik zou niet weten hoe ik er mee om zou moeten gaan… Gelukkig loop ik bij een psychiater dus die zou mij vast wel helpen dan, maar laten we hopen dat dat niet nodig is.
Ja ik erger mij ook aan mensen die allergisch zijn als een soort van hype. Snap sowieso niet waarom mensen het interessant vinden om allergisch te zijn, was het liever niet. Maar ook dat waait weer over als ze merken hoe lastig het is bijvoorbeeld met boodschappen doen en uit eten. Het belemmerd je leven gewoon…