Voeding en Dietetiek

Hoi allemaal,

Ik wil volgend jaar graag voeding en diëtetiek gaan studeren in Groningen, en ik vroeg me af of iemand daar ervaring mee heeft :slightly_smiling_face: ook wil ik graag weten of je daar echt zo’n gezond sportief helemaal op en top fit persoon voor moet zijn? sporten is namelijk niet mijn favoriete ding. Ik vind voeding wel echt heel erg leuk en wil dan ook niet echt de diëtisten kant op, maar meer voeding in het bedrijfsleven. Ik doe nu maatschappelijk werk in Zwolle, maar dit is toch niet helemaal mijn ding.
Iemand die voeding en diëtetiek studeert?

Ik heb Voeding en Diëtetiek gestudeerd, maar niet in Groningen. Ik weet niet wat je allemaal wil weten? De meeste studenten gedragen zich vaak wel wat gezonder dan de gemiddelde student. Op mijn opleiding waren een Dopper met water en een appeltje echt een ding. :’) Toen ik begon was ik zelf niet zo’n health freak, maar ik ben wel gezonder gaan eten. De meeste meiden waren gewoon slank, niet zozeer fit. De weinige jongens waren vaak wel echte sporters en behoorlijk afgetraind. Op zich wel oké dat je niet per se een diëtist wil worden, in de paramedische richting ligt het werk nou niet bepaald voor het oprapen. In principe zou je bij elk voedingsbedrijf terecht kunnen, maar denk ook aan de kwaliteitsdienst (denk aan HACCP, hygiëne). Daar valt best wel wat werk in te vinden. Ook sensoriek is sterk in trek, maar daar rol je als Voeding en Diëtetiek student niet zo gemakkelijk in, dan zou je nog even moet doorstuderen.

Misschien is Process and Food Technology ook wel wat voor jou? Indien het medische je niet zozeer trekt dan is dat misschien ook een leuke opleiding. Er wordt namelijk wel van je verwacht dat je leert om consulten te voeren met cliënten, dus als je geen diëtist wil worden dan moet je er wel rekening mee houden dat je dat soort dingen wel moet doen op de opleiding (ook al wil je er later niks mee doen).

Ik studeer op dit moment voeding en dietetiek in nijmegen, derde jaar,
als je vragen hebt mag je me altijd een berichtje sturen!

Je hoeft helemaal niet perse een gezond persoon te zijn, wel zie je dat je toch vaak net iets gezonder gaat leven omdat je je iets meer bewust bent van alles. Als ik met vriendinnen van de opleiding ben is het vaak juist chocoladetaart! We weten hoe het moet, maar dit betekent niet dat we dat ook echt altijd doen. Er zijn weinig mensen echt extreem gezond, wel zijn de jongens vaak fitguys en je hebt ook wat fitgirls rondlopen.

Ik wil persoonlijk ook niet echt de diëtistenkant op, maar wil wel de opleiding afmaken. Als je nu al zo zeker weet dat je dat niet wil, zou ik niet aan deze opleiding beginnen, ook al heb ik er zelf erg veel van geleerd.

Ik volg op dit moment vakken van de opleiding Food & Business, dat is meer voeding in het bedrijfsleven. Ik heb nu spijt dat ik deze opleiding niet meteen ben gaan doen, ik zou als tip geven om daar is te gaan kijken! Deze opleiding wordt wel alleen in Nijmegen aangeboden.

De opleiding voeding en dietetiek is wel echt gericht op het worden van een dietist, ook al kan je er uiteindelijk ook andere dingen mee

bedankt alle twee! Ja ik vroeg me idd ook af of je echt van die sportschool types had rondlopen, had gedacht dat dat al wat meer jongens zouden zijn idd. Ja in Groningen kan je als het goed is ook meer de bedrijfskant op, ik heb ook nog gedacht aan voedingsmiddelentechnologie maar dat werd me toch iets te scheikunding. Ook omdat ik nu maatschappelijk werk en dienstverlening doe, dacht ik nou dit is een mooie combi van beide.

Ik heb 15 april een toelatingstest dus ik ben benieuwd :slightly_smiling_face:

Heel veel succes met de test!
Ik zou wel even heel goed controleren of het echt de bedrijfskant op is, dat zeiden ze bij ons namelijk 3 jaar geleden ook, en het is ook echt het uitstroomprofiel met de bedrijfskant, maar naar mijn zin toch te veel echt op de dietist gericht, ik weet dat het in Amsterdam wel meer echt kiezen voor productontwikkeling is

Op de HAS in Den Bosch heb je ook nog een voedingsgerelateerde studie, Food Design volgens mij. Dat is alweer meer economisch/bedrijfsmatig/marketinggericht, maar misschien ook iets om te overwegen?

Ja, Den Bosch is toch een beetje te ver haha, ik heb juist Groningen gekozen omdat ik daar op kamers wil :slightly_smiling_face: Maar ik ga nog even goed kijken welke kanten ik allemaal op kan, het liefst wil ik ook graag nog doorstuderen, maar dat kan na 4 jaar ook weer helemaal anders zijn. Toch bedankt!

Ik heb voeding en dietetiek gedaan en afgerond in Groningen :slightly_smiling_face:
Je hoeft echt niet fit te zijn daarvoor, sporten komt ook niet in de opleiding voor.
Je kunt in Groningen inderdaad een speciaal profiel kiezen richting het bedrijfsleven. Dus hoewel een deel van de opleiding gebaseerd is op het dietist worden, kun je na het 2e jaar je meer richten op de business kant. Dus vooral het eerste jaar moet je even doorheen bijten.
Heb je nog meer vragen, stel ze gerust :slightly_smiling_face: Ik vond het zelf een superleuke opleiding!

Na Voeding en Diëtetiek kun je Health Food Innovation Management doen aan de uni van Maastricht in Venlo. Ik heb daar zelf ook nog over getwijfeld, maar toch niet gedaan. Ik vond het wel een enorm leuke opleiding. Sluit echt perfect aan op het bedrijfsleven en je zit niet alleen maar met je neus in de boeken maar je gaat ook echt naar beurzen en bedrijven toe. Wellicht een dikke tip om eventeel na je HBO te doen.

Ik heb het een jaar gestudeerd met hetzelfde idee om in ieder geval geen dietist te worden. Uiteindelijk leek de voedingkant me toch niet heel erg te trekken en voor mijn gevoel was het overgrote gedeelte van de studie erop gericht om wel dietist te worden. Daarom was de studie echt niks voor mij en ben ik er ook mee gestopt… Het was heel demotiverend. Maar over de andere jaren kan ik je niets vertellen. Je hoeft zeker geen fit persoon te zijn, wij gingen soms in de pauzes naar de mcdonalds :’’) Waarschijnlijk zijn degenen die overbleven en doorgingen wel gezonder gaan leven :cold_sweat:

Ja, of een van de voedings masters in Wageningen. Heb zelf nog een tijdje nagedacht over Sensory Science (gaat over hoe we smaak, geur etc van voedsel ervaren en hoe dat te beinvloeden is), maar uiteindelijk trok de dietisten kant me toch meer en studeer ik nu gezondheidswetenschappen :slightly_smiling_face:

Niet perse hoor, ik heb net een halve zak hamka’s leeggegeten en mijn avondeten was een patatje en een kroket. :stuck_out_tongue:

Sensory Science is trouwens heel erg pittig. Althans met een Voeding en Dïëtetiek achtergrond. Deze specialisatie wordt ook doorgaans niet echt aangeraden als je van het HBO komt tenzij je echt heel veel motivatie hebt.

Haha ja maar ik ben aardig ambitieus :stuck_out_tongue: en heb een vwo achtergrond. Maar ik heb inderdaad ook wel gehoord dat het aardig pittig is ja.

Ik ben nu derdejaars voeding en diëtetiek in Groningen :slightly_smiling_face: Je hebt ook een specialisatie in het derde jaar waar je mee de bedrijfskant op kan. De jaren zijn in vier blokken opgedeeld die steeds weer iets anders behandelen. Dus eerst heb je bijvoorbeeld een blok zorg, daarna een blok vitaliteit (preventie e.d.) en daarna een blok die meer gericht is op het bedrijfsleven. Die drie dingen wissel je als het ware steeds af, dus ieder blok is het weer anders.

Ik moet zeggen dat ik zelf ook niet echt en diëtist wil worden, maar dat hoeft ook helemaal niet. In de specialisatie voor vitaliteit ga je bijvoorbeeld stage lopen in bijvoorbeeld een bedrijf waarbij je dan de kantine gaat aanpakken. Dat is maar een voorbeeld van wat je kunt doen, want je kan het eigenlijk zo gek niet bedenken. Kies je als specialisatie voor bedrijf dan moet je meer denken aan marketing en het ontwikkelen van een product. Daarnaast heb je het profiel zorg waarbij je dus moet denken aan werken bij een diëtist of ziekenhuis en als laatste heb je ook nog het zogenaamde vrije profiel waarin je bijvoorbeeld een halfjaar psychologie kunt volgen o.i.d.

Het is grappig hoe ik altijd redelijk positieve dingen schrijf over de opleiding trouwens, want ik vind ook dat er ontzettend veel dingen echt superslecht geregeld zijn. Vooral in het derde jaar nu ben ik er wel even klaar mee eigenlijk. De toetsen alleen al zijn echt ontzettend slecht (vanaf het eerste jaar al, en ik denk dat iedereen het daar wel mee eens is), de meeste leraren zijn laks en moeilijk te bereiken en in het derde jaar vraag ik me wel een beetje af waar ik in godsnaam schoolgeld voor betaal want ik hoef er eigenlijk nooit heen. Maargoed. Zo heeft iedere opleiding wel iets denk ik.

Wanneer heb je het afgerond? Sinds vorig jaar is alles namelijk behoorlijk veranderd op de opleiding qua profielen enzo :slightly_smiling_face:

Ohke! ja ik heb morgen decentrale selectie, en dan is het nog even wachten of ik er door heen kom…