Voeding en Diëtetiek (HAN/Hanzehogeschool

Hoi!

Ik wil vanaf september de studie Voeding en diëtetiek gaan volgen, maar zit nog te twijfelen of ik deze aan de HAN in Nijmegen ga volgen of in Groningen aan de Hanzehogeschool.
Iemand die deze studie volgt aan een van beide scholen en mij wat meer informatie zou kunnen geven? Over de school, de studie, betrokkenheid op de opleiding, of het jou bevalt, of alles goed is geregeld etc.

Ik hoor het wel:)

Heey,
ik wil in Sep. beginnen in Groningen.
ben benieuwt welke school je kiest.

Hoi ik meld me! Ik studeer het in Groningen en het bevalt me super! Ik zit nu in mijn tweede jaar.
Wat wil je precies weten? Ik kan je alles vertellen :slightly_smiling_face:

Ik weet niet hoe het bij de HAN is, maar volgens mij is de Hanze Hogeschool best streng wat betreft de overgangsnormen

Oh er staat ook al wat in je beginpost, sorry!
Ik heb geen ervaring met de HAN. Ik weet alleen dat de opleiding licht verschilt. De grote lijnen zijn hetzelfde en ik weet ook dat er af en toe overleg is tussen de verschillende opleidingen, maar het curriculum (=programma) verschilt wel iets. Volgens mij is de HAN iets theoretischer.

In ieder geval: ik studeer het in Groningen. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik uit Friesland kom en het dus lekker dichtbij is. Bovendien is Groningen een ontzettend fijne stad en staat de Hanze heel hoog aangeschreven!

De Hanze bestaat uit meerdere gebouwen. Een gedeelte van deze gebouwen staat op het Zernike, dat is de campus. Hier zitten oa. de economiestudies, technische studies, sociale studies, etc.
Voeding en Dietetiek zit hier niet. Ons gebouw, het Wiebenga Complex, zit middenin de stad. Ik vind dat zelf ideaal! Als je een tussenuur hebt kun je dus zo de stad in om te shoppen, wat te eten of een terrasje te pakken. Bovendien is in de meeste gevallen je reistijd korter dan als je naar het Zernike moet (dit ligt helemaal achterin de stad namelijk).

Het Wiebenga Complex is een vrij oud gebouw. Het is best wel mooi en niet extreem groot. Verdwalen zul je er niet gauw :slightly_smiling_face: Er zitten 6 studies; Verpleegkunde, Fysiotherapie, Mondzorgkunde, MBRT, Logopedie en Voeding en Dietetiek dus. :slightly_smiling_face: Het gebouw heeft ook een grote binnenplaats waar je in de zomer ook lekker kunt zitten.
Op 3 minuten loopafstand ligt het Noorderplantsoen, een van de grootste parken van de stad. Heerlijk in de zomer!

Ik zal nu even een nieuw berichtje typen, anders wordt het zo lang met quoten. Als je over bovenstaande vragen hebt, ik hoor het graag!

Dan de studie. De studie bestaat uit 4 jaren. In het eerste jaar, je propedeuse jaar, leer je vooral de basis. Dit is vrij breed: hoe voer je een kennismakingsgesprek met een client, hoe motiveer je een client, hoe stel je een dieet op, tot hoeveel weegt een plakje kaas. (Ik maak geen grapje, het antwoord is overigens 20 gram :stuck_out_tongue: )
Niet schrikken van dit laatste trouwens, in het begin denk je; dat leer ik toch nooit? Maar omdat je er telkens mee werkt, leer je het vanzelf.

Je hebt 4 blokken van 10 weken. 8 lesweken en 2 tentamenweken. In deze 8 lesweken heb je hoorcolleges, werkcolleges en practica, je hebt verschillende vakken. In elk blok krijg je voeding, daarnaast verschillen de vakken per blok. Fysiologie, pathologie, chemie, tot psychologie, communicatie enz.
Je hebt maar 1 tentamen. Je hebt dus 1 week meestal om te leren en in de tweede week heb je je tentamen. Het is een beetje een apart systeem. Na blok 1.1 krijg je 80 juist/onjuist vragen over de stof van blok 1.1. Na blok 1.2 krijg je 100 vragen over blok 1.1 + 1.2 (50 over 1.1 + 50 over 1.2). In blok 1.3 150 over blok 1.1, 1.2 en 1.3. En dan natuurlijk in 1.4 200 vragen over alle blokken.
Dit klinkt als ontzettend veel stof op het eind. Is het ook. Maar omdat je 75% al eerder hebt gehad, is het vooral herhaling. Ik vind het ideaal!
Omdat het herhaling is, hoef je ook alleen het laatste tentamen maar te halen. Dan krijg je automatisch je punten voor de andere tentamens.
IN PRINCIPE kun je dus alleen voor 1.4 leren. Maar ik vind het juist handig om te kijken hoe goed ik het ken en welke onderdelen ik nog beter moet leren voor de volgende toets. Maar dat is persoonlijk.

Aan het einde van het jaar kun je 60 punten hebben gehaald dmv de tentamens, aanwezigheid in de les, verslagen inleveren etc. Dan heb je je Propedeuse. Je moet minimaal 45 of 48 punten halen (weet niet precies uit mn hoofd maar zoiets) om door te mogen naar het tweede jaar. In het tweede jaar moet je dan de resterende punten halen. Anders moet je van de opleiding af.
Ik vind dit over het algemeen prima te doen.

De docenten zijn best wel betrokken. Er zijn tussen de 130 en 180 eerstejaars (wisselt een beetje), verdeeld over 6 klassen. Na een tijdje kent de docent je dus wel bij naam en dat is prettig. Je bent niet echt een nummer.
Ik heb vorige week een mondelinge toets gehaald die steeds maar niet wilde lukken, heb docenten om hulp gevraagd en alles. Toen ik hem had gehaald kreeg ik complimentjes van alle docenten die erbij betrokken waren, erg leuk was dat. Ze waren allemaal oprecht blij voor me.

Wel is het zo dat je veel zelf moet regelen. Wil je een les verplaatsen naar een beter tijdstip? Prima, maar jij regelt het. Je kunt niet naar de roostermaker stappen van; we willen het anders hoe kan dat even? Je moet zelf bedenken waar je die les wil hebben, zelf een lokaal boeken (via internet kan dat), zelf de docent mailen enzv. Maar dat is op elke hogeschool zo.

Het tweede jaar werkt ongeveer hetzelfde als het eerste: weer 4 blokken van 10 weken. Naast het reguliere programma volg je 3 keuzemodules die je zelf mag kiezen. Dit is een extra vak wat je naast je normale programma volgt. Je kunt je zo al een beetje specialiseren. Deze vakken zijn erg breed: Voeding & Sport, Voedselkwaliteit, Voeding in het buitenland, Online Coaching, Instructeur Koken, tot dingen die iets verder van voeding afstaan zoals Eigen gezondheid in kaart, Kindermishandeling, EHBO, enzv.

In het derde jaar heb je de eerste 2 blokken gewoon les en volg je weer een keuzemodule. Daarna kies je een minor. Dat is een verbredend programma. Voorbeelden zijn Healthy Aging, Zorg en Technologie, Eigen Paramedisch bedrijf, etc.
In het vierde jaar loop je een halfjaar stage en schrijf je je afstudeerscriptie.

Je kunt met de opleiding Voedingskundige worden of dietist. Als dietist mag je mensen behandelen, als voedingskundige kom je meer in het bedrijfsleven terecht. Je adviseert bv campina als ze een nieuw product uit willen brengen, werkt bij Yakult om onderzoek te doen naar nieuwe producten enz.

Nou, dat was het wel zo’n beetje. Vragen? Kom maar op :slightly_smiling_face:

@MORIARTY haha wat een verhalen! maar wauwww ontzettend bedankt voor je reacties!!:slight_smile: daar kan ik echt wat mee! :bowing_man:
Wat grappig hoe de studie is ingedeeld met die tentamens enzo. Wel een leuke manier.
Ik zit nu zelf in het laatste jaar van het Social Work op het Windesheim (Zwolle) maar daar mis ik echt wel de betrokkenheid. Daar ben je dus wel een nummertje. Ontzettend veel studenten op die opleiding, je hebt zo’n beetje ieder half jaar een andere klas en andere slb’er etc. Je kunt niet echt een band opbouwen en dat mis ik wel. Dus dat wil ik graag anders zien op mijn volgende opleiding.

Op dit moment heeft Nijmegen toch meer mijn voorkeur, maar dat is gebaseerd op de open dagen die ik 4 jaar geleden bezocht heb. En Nijmegen als studentenstad trekt mij om de een of andere reden iets meer dan Groningen. Maar wat jij vertelt over de hanzehogeschool spreekt mij ook wel aan!!
Dilemmaaaaaaa
Iemand anders misschien ervaringen met de HAN?

Ik zou eens een opendag van de hanze bezoeken :slightly_smiling_face: Dan heb je echt een goed beeld van beide. En nog een keer de HAN, want 4 jaar geleden is wel heel lang hoor! Opleidingen veranderen ook wel.

Mocht je nog meer vragen hebben, dan lees ik het wel.

Up, niemand anders die dit studeert?

Upje :slightly_smiling_face:

@MORIARTY Bedankt voor de uitgebreide omschrijving! Ik zit zelf nog te twijfelen tussen veel gezondheid-achtige dingen. Voeding en dietetiek klinkt eigenlijk wel als mijn ideale studie, alleen met de baankansen zit het op dit moment toch redelijk slecht op het diëtetiekgebied? Was je daar niet een beetje bang voor toen je je studie koos?

Klopt, de baankans is op dit moment niet heel groot.
Maar er zijn tegenwoordig nog weinig studies waar de baankans wel heel groot is. En ik koos liever iets waar ik vol enthousiasme en motivatie naartoe zou gaan, dan iets waar ik niets van zou begrijpen en het dus ook niet leuk zou vinden.

Bovendien is de crisis bijna voorbij en verschijnen er steeds meer onderzoeken over bv. de stijging in het aantal diabetes patienten, het effect van het afschaffen van de gymles, enz.
Dus over 5 jaar (als jij klaar bent als je het gaat doen) is het vast beter! :slightly_smiling_face:

En er zijn zat mogelijkheden om jezelf in de markt te zetten: zo ga ik een honoursspecialisatie volgen waardoor ik een extra aantekening op mijn diploma krijg, en ga ik een halfjaar stage lopen in het buitenland.

@moriarty Wat een super uitleg! Ik ben erg enthousiast geworden over de opleiding!! Ik weet alleen nog niet waar ik de studie wil volgen. Ik woon in Zuid-Holland, dus Groningen is wel erg ver weg.

Ik twijfel op dit moment tussen food design & innovation aan de HAS en v&d aan de hanze of de hva. HvA omdat je daar nog een andere richting hebben, waarbij je uiteindelijk niet echt een diëtiste wordt. Maar ik wil ook weer niet naar a’dam… Erg fijn dus dat de opendagen beiden op 9 november vallen… Mijn probleem is dat de studie mij ontzettend leuk lijkt qua inhoud. Alleen wil ik niet een diëtiste worden (niet mijn levensdoel, of iets wat ik zie als mijn toekomstige baan) leuk extraatje natuurlijk, maar dit is wel waar de hele opleiding over gaat… Mij interesseert vooral de voeding kant. Maar voeding en gezondheid of voedingsmiddelentechnologie trekt me dan weer totaal niet. Iemand advies? Of hetzelfde probleem (gehad)? (want de verhalen en ervaringen klinken altijd zooo leuk)
x

^
Je kunt met voeding en dietetiek ook de voedingskundige kant op hoor. Je komt dan terecht bij bv Campina, Yakult, enz.