Vette huid door teveel wassen - help asjeblieft?

Hoi,
Ik heb altijd een hele droge huid en amper onzichtbare poriën gehad. Mijn huid produceerde weinig tot geen olie. Zo’n 3 maanden geleden heb ik een periode gehad waarin ik mijn gezicht meer waste dan normaal. (Met water)
Het duurde niet lang voordat ik de glans op mijn huid verloor en ik er eczeem en grove poriën voor terug kreeg. (De ‘acid mantle’ is beschadigd en daarom produceert de huid veel olie, om je huid te beschermen)
Ik heb nu hele zichtbare poriën over mijn hele gezicht, wat ik eerst totaal niet had. Daarnaast is mijn huid echt onwijs vettig nu. Het voelt vies aan, maar ik wil mijn gezicht niet wassen. (Heb nu al een week mijn gezicht niet gewassen) omdat te veel wassen mij dit probleem (waarschijnlijk) heeft opgeleverd. Mijn huid blijft ook maar “vervellen” laat ik het maar noemen. Allemaal kleine dode huidcellen overal terwijl 't vettig is… Ik heb een paar vragen en ik hoop dat jullie me kunnen helpen… De huisarts laat me een beetje aan mijn lot over.

  • Kan overwassen dit probleem hebben opgeleverd? Komt het iemand voor?
  • Zal het niet meer wassen van mijn gezicht, een mogelijke oplossing kunnen zijn?
  • Veel poriën zijn nu zichtbaar op mijn hele gezicht, betekent dit dat ze verstopt zitten met overtollige olie? Het lijkt net alsof mijn hele gezicht vol zit met verstopte poriën die op elk moment een puist kunnen worden. (Heb ook al veel puisten hierdoor, wat ik eerst niet had)
  • Heb ik mijn gezicht permanent verpest, of kan de vettigheid samen met de grootte van mijn poriën nog terug naar normaal gaan?
  • Mijn haar is opeens ook heel vettig, ik had eerst ook heel droog haar, :face_with_raised_eyebrow:
    Help mij astublieft, ik voel me een beetje wanhopig hier en daar☹️

Het kan ook iets te maken hebben met hormonen misschien? Ik heb er zelf verder niet zo veel verstand van, maar misschien kan je naar een dermatoloog gaan?

Hoe vaak waste je gezicht dan? Volgens mij is 1 keer per dag het beste.

I

Ik heb mijn hormonen in ik geloof maart laten testen, maar het kwam er normaal uit. Misschien is er wat in de tussentijd veranderd. Ik ben ook altijd uitgegaan van mijn hormonen door overbeharing en hyperpigmentatie etc. Maar niks dus… Wat ik heel gek vind.
Ik denk dat het inderdaad toch de dermatoloog wordt… Maar ik ben bang dat die me ook een beetje aan mijn lot zal overlaten :frowning_face:

Normaal waste ik mijn gezicht altijd 1 keer in de 3-4 dagen, ik had echt een hele hele hele droge huid die dat ook genoeg vond. In deze periode waste ik mijn gezicht 3-4 keer per dag met water, dus ja een heel groot verschil…

Dit kan zeker veroorzaakt worden door het te veel wassen. Water (en voor warm/heet water) droogt de huid uit. Daardoor denkt je huid ‘oh wat ben ik droog’ dus gaat de huid weer extra talg en oliën produceren om dat te voorkomen. Maar omdat je het blijft wassen stapelt dit alleen maar extra op. Één keer wassen met water per dag is meer dan genoeg. Het is zelfs beter om het eens in de paar dagen te doen. En ik denk dat als mindert met wassen je huid in ieder geval weer tot rust kan komen. Daarnaast is natuurlijk ook een geschikte reiniging en dagcreme belangrijk. Let vooral op een sulftaat/parabeen vrije reiniging en dagcreme. Deze stoffen drogen de huid namelijk ook uit.

Ga eens naar een goede schoonheidsspecialiste, die kan je echt goed adviseren over je huid en over hoe je die goed kan verzorgen. Ik denk niet dat je je huid voor altijd verpest hebt, gelukkig kan je huid zich goed aan de omstandigheden aanpassen.

Wat betreft je haar, ik heb geen idee of dat met elkaar in verbinding staat. Maar ben je je haar ook vaker nat gaan maken of wassen? Voor je hoofdhuid geld inprincipe het zelfde als voor de huid van je gezicht. Hoe meer je het wast (met de verkeerde producten), hoe droger je hoofdhuid word. Hoe meer vet deze dus gaat produceren. Ook hiervoor kan ik een sulfaat en parabeen vrije shampoo aanraden. :slight_smile:

Succes!

Hey! Bedankt voor je reactie. Het is zeker helpend!
Ik heb de laatste tijd gemerkt dat ik via mijn gezicht zweet in plaats van mijn oksels. Ik heb altijd een probleem gehad met overmatig zweten, onder mijn oksels en ik heb deze week gemerkt dat ik helemaal niet meer zweet onder mijn oksels maar plotseling wel op mijn gezicht. Heeft dit misschien iets hiermee te maken? Ik weet het even niet meer hoor. Ik heb de laatste tijd zulke plotselinge veranderingen in mijn lichaam, dat erover nadenken me echt moe maakt. De huisarts laat me ookal links liggen…
Maar in ieder geval bedankt voor je reactie! :slightly_smiling_face: