Vetpercentage verlagen, hoe?

Hi meiden,

Ik heb sinds vorig jaar het sporten weer opgepakt. Ik sloot een abonnement af bij de fitness school en toen ik daar de metingen deed, schrok ik me kapot. Wat een studentenleven met mijn lichaam had gedaan in 1 jaar tijd was ongelofelijk. Stiekem wist ik het wel maar nu zag ik het uitgedrukt in cijfers. Ik ben fanatiek gaan sporten en inmiddels ook behoorlijk wat kilo’s kwijt waardoor ik nu op een gezond BMI zit (24). Dit is nog steeds net op het randje maar ik ben tevreden. Ik zie er niet dik uit maar mijn vetpercentage daarentegen is ontzettend hoog, 35%. Het zit vooral bij mijn buik opgeslagen. Ik heb dit in die tijd ook maar 2% naar beneden zien gaan. Nu weet ik natuurlijk ook niet hoe betrouwbaar het is op zo’n weegschaal om daarmee je vetpercentage te meten. Maar ik vraag me vooral af, hebben jullie tips om mijn vetpercentage omlaag te krijgen? Meiden die hier ervaring mee hebben. Ik ben sinds 3 weken begonnen met hardlopen. Is dit effectief voor vet verlaging? Ik zou graag tips hebben om er mee aan de slag te gaan. :slightly_smiling_face:

Ik denk dat als je spieren opbouwt het vet weg gaat. Dus ik denk gewoon een combi van cardio (hardlopen) en krachttraining.

Spieren opbouwen betekent niet automatisch dat je vet weggaat. Sterker nog, spieropbouw en vetpercentage verlagen kan bijna nooit tegelijkertijd, aangezien je voor spieropbouw meer moet eten dan je verbruikt en om je vetpercentage te verlagen juist minder moet eten dan je verbruikt.

Ik raad je aan een combinatie van cardio en krachttraining te doen (ik heb zelf een voorkeur voor iets meer krachttraining in verband met een grotere naverbranding). Hardlopen werkt prima als cardio. Daarnaast iets onder je onderhoud gaan zitten met eten, en zorg voor voldoende eiwitten.

Overigens zijn weegschalen eigenlijk nooit heel betrouwbaar. Het kan wel een indicatie geven van of je stijgt of daalt, maar als je je percentage zeker wil weten kun je het beter opmeten met een caliper. Zo heb ik een tijdje met een weegschaal gemeten, en gaf hij in dezelfde week 24% en 13% aan - en 11% in een week is natuurlijk onmogelijk. Het is dus heel goed mogelijk dat je werkelijke vetpercentage lager ligt.