Versnellen of een klas overslaan op de middelbare?

Hee,
Ik zit in 3 gymnasium, en ik wil graag versnellen. Dat houdt in dat ik volgend jaar examen doe in een paar vakken en het jaar daarna de rest. Dan doe ik dus 3 jaar in 2 jaar.
Als school niet wil meewerken wil ik de 4e klas overslaan, al doen ze dat waarschijnlijk ook niet.

Ik heb groep 3 al overgeslagen, dus ik ben al best jong. Ik word in juni 14, en ik zit dus in de 3e. Als ik de 4e zou overslaan, zou ik dus 14 zijn in de 5e.

Heeft iemand hier ervaring mee? Hoe ging dat? Was het zwaar, of viel het mee? Wat vond je school ervan? Hoe waren de reacties van de mensen waarbij je in de klas kwam? En als je hebt versneld, welke vakken heb je dan gedaan? Zou je hetzelfde doen als je het over kon doen? Tips?

Het zijn best veel vragen, maar ik hoop dat iemand mij kan helpen.

Liefs,

Charlotte

Geen ervaring mee, maar waarom wil je dat? Misschien ‘win’ je er één jaartje mee, maar je bent dan wel erg jong als je klaar bent.

Ik bedoel, dan ga je waarschijnlijk studeren. Moet je waarschijnlijk op kamers en zit je tussen al die twintigjarigen. Dat lijkt mij persoonlijk best vervelend. Dan zou ik zelf liever een jaartje meer doen en het gewone pad volgen. (En als je je doodverveeld allerlei dingen er naast doen. Als cursussen of voorbereidende opleidingen ofzo.)

Ik ben het eens met de laatste zin van Merveille.
Geniet van je jeugd en ga niets haasten, dat is zo’n onzin.

Ik studeer nu ook aan het HBO en ben 16 jaar; dat gaat prima. Maargoed, verder geen ervaring.

Ik wil dat omdat het echt veel te makkelijk voor me is. Ik loop altijd enorm voor, ik heb totaal geen motivatie omdat het zo makkelijk is. Daardoor ga ik onderpresteren en krijg ik allemaal klachten die ermee te maken hebben. Ik ben naar een vrouw geweest die is gespecialiseerd in hoogbegaafdheid, en zij zei dat mijn andere klachten er waarschijnlijk ook mee te maken hadden. Ik word er heel erg down en chagrijnig van. Ik wil mijn bed niet uitkomen, omdat het zo makkelijk is en ik niks op school te zoeken heb. Voor mij is het dus wel de beste oplossing dat er ook iets op school gebeurt, want voor mij kan dit zo niet langer doorgaan :wink:
En ik zit bij een modellenbureau, dus ik ga na school eerst een paar jaar naar het buitenland om daar te werken, voor ik ga studeren. Ik kan natuurlijk ook eerst gaan studeren en dan naar het buitenland, dat zie ik dan wel weer.

Lijkt me zwaar kut als je nog niet eens 16 ben en al gaat studeren of misschin zelfs op kamers gaat met mensen van 20/20+.
Reizen lijkt me dan wel een leuke optie

als jij denkt dat je het kan en je leraren etc denken dat ook, mag je dat vast wel doen. en als jij al volwassener bent dan anderen van jou leeftijd (dat kreeg ik ook al mee in je andere topic) dan maakt het vast niet uit hoe oud je bent, dan maakt het meer uit hoe je je gedraagt!

Dan heb jij echt geluk moet ik zeggen. Je bent superslim, én hebt nog een een goedbetaalde baan én je ‘blijkt’ nog eens mooi.
nou succes dan maar

Dat is ook zeker waar.

Ja, ik ga al m’n hele leven om met mensen die 1/2/3 jaar ouder zijn, dus voor mij maakt dat niet zoveel uit. Alleen mijn school weigert gewoon altijd. Ook als je voor alles een 9,5 zou staan, dan doen ze het ook niet.

@BUGS
Intelligentie kan ook een enorm zware last zijn :stuck_out_tongue:

echt waar? wat stom dat ze weigeren >.<
misschien moet je eerst met je mentor gaan praten,
en moeten je ouders even op school gaan praten enzo?
leg vooral uit dat je het super vervelend vind!

Ja, echt heel vervelend. Mijn mentor is een vastgeroeste man. Hij doet alleen maar dingen volgens de regeltjes en alles moet voorbereid zijn. Hij kan er niet tegen als iets anders gaat dan normaal. Mijn ouders willen wel op school gaan praten, maar ik wil het liefst eerst ook verhalen horen van anderen wat zij ervan vonden :slightly_smiling_face: Maar ik denk dat die nu allemaal op school zitten…

Omdat het zo makkelijk is, doe ik eigenlijk ook niks aan school. Ik stond 8 weken geleden 12 tekort punten (onder een 6 is dat bij ons) en nu nog 3. Dat is een nieuw record :’) Ik heb dat opgehaald door een kwartier per dag aan school te besteden, dus als ze daar naar zouden kijken zouden ze ook wel zien dat het voor mij te makkelijk is. Maar ze doen ook niks met hoogbegaafdheid, terwijl het alleen een gymnasium is. Er zitten dus best wel veel hoogbegaafde mensen op mijn school, maar ze vinden het niet nodig er wat mee te doen. Dat is zó frustrerend.

Als ze niet mee willen werken, ga ik misschien wel naar een andere school, maar dat is ook weer zo’n gedoe :’)

Heeft iemand anders van school gewisseld?

Op mijn school kan je de 4e klas niet overslaan omdat die cijfers voor je examens mee tellen. Ook KAN je je examens niet over 2 jaar verspreiden, tenzij je vavo doet.
Kan jij het niet op vavo ofzo doen? Daar maken ze (hier dan.) uitzonderingen als je minderjarig bent maar een goede reden hebt.

Nja ik heb er geen ervaring mee, uit verveling deed ik op de basisschool het liefst al niks, toen mocht ik een klas overslaan en in de 3e klas deed ik ook niks meer(3vwo) en daardoor ben ik nu beland in 5havo, terwijl ik ook wel beter kan maargoed, ze deden er ook bij mij op school niks mee.

succes! ik hoop dat je een oplossing vindt.

ik ben wel eens van school gewisseld, alleen dat was op de basisschool. maar het was zeker een goede beslissing.

je vind jezelf zo slim, maar je stond 8 weken geleden nog 12 tekortpunten?
ik kan me wel voorstellen dat school denkt: wij laten jou niet een klas overslaan als jij nu al zo veel te kort staat.
fijn dat je het allemaal wel weer opgehaald hebt en zo, maar als ik jou was zal ik er eerst maar voor zorgen dat al je cijfers hardstikke mooi zijn (een 8 of een 9 gemiddeld want je bent toch zo hoogbegaafd?) en dan pas weer aan de school vragen of je een klas over mag slaan.
ik wil best wel geloven dat je slim bent en zo, maar ik vind je nu wel een beetje dom bezig dat je zo veel ondervoldoende punten staat en nog steeds van school verwacht dat ze je een klas over laten slaan?

ooh jaa, en school kan idd je geen klas meer laten overslaan of een verkort traject laten doen omdat je dan allemaal toetsen mist die meetellen voor je examen :slightly_smiling_face:

^
Dat heet onderpresteren. En school weigert altijd. Maakt niet uit in welke situatie. Als je je eerst even in de situatie gaat verdiepen, leest wat ik heb gezegd en misschien op internet leest over onderpresteren en hoogbegaafdheid, dan neem ik je serieus. Eerder niet.

Als je het denkt aan te kunnen waarom niet, ze zeggen wel geniet van je jeugd blablabla maar dan ben je later wel lekker vroeg klaar en kan je meer geld verdienen :slightly_smiling_face: