Verkeerde keuze gemaakt

Hee meisjes

Ik ben al een paar maanden bezig met een opleiding en ik vind het echt niks. Mijn rooster is echt verschrikkelijk en ik krijg maar geen klik met mijn klasgenoten. Het is eigenlijk niet de opleiding die ik wou maar mijn ouders vonden de opleiding die ik wou doen geen goede opleiding (schoonheidspecialiste) dus ik koos maar voor iets in de zorg omdat dat ook met het lichaam te maken heeft etc. Maar nu beginnen de stages en ik begin behoorlijk af te knappen van alles wat erom heen hoort. Een paar meiden in mijn klas hebben al een zorgopleiding gedaan en de verhalen van hun stage schrikken mij best wel af. Ook is mijn oma behoorlijk aan het aftakelen (alzheimer) en haar gedrag is werkelijk verschrikkelijk. Ze doet agressief tegen mensen die voor haar zorgen en niks is goed. Daar kan ze natuurlijk ook niks aan doen maar zulke dingen schrikken mij ook af om door te gaan en ik moet nog dik 4 jaar. Ik ben zo bang dat het niks gaat worden.

Ik zit nu op een school waarvoor ik 6:45 op de bus moet stappen als ik 8:30 begin. Ook heb ik het niet naar me zin in de klas. Iedereen is erg aardig maar het lukt mij maar niet om aan te sluiten.
In september wil ik mij gaan inschrijven voor de studie die ik echt wil doen maar mijn ouders vinden het een slechte keus en zeggen hele tijd dat ik er spijt van ga hebben omdat ik niet veel kan met dat diploma.
Dat houd mij tegen om mij in te schrijven maar deze opleiding wil ik ook niet meer doen. Ook tijdens praktijklessen mag je geen nagellak op enz maar ik ben juist het type dat erg meisjesachtig is en graag nagellak of gellak op doet.

Ik voel me aan de ene kant ook best schuldig tegenover mn ouders als ik mij voor die opleiding ga inschrijven en ik wil niet achteraf horen als ik geen baan kan vinden van ‘‘ja we zeiden het toch!!!’’
Ik zit nu zo in de knoop wat ik moet doen. Mijn vriend zegt dat ik mijn ouders hun mening gewoon moet negeren en doen wat ik wil maar ik wil ze echt niet teleurstellen. Ik verlies ook erg snel de concentratie en daarom ben ik bang dat ik deze studie niet zal halen omdat ik snel afgeleid ben omdat ik het gewoon niks vind.

Zijn hier ook meiden die de opleiding schoonheidspecialiste gedaan hebben en wat vonden jullie ervan?

Waarom denk je dat de andere opleiding wel je aandacht erbij kan houden en deze niet?
En in hoeverre is nagellak een determinerende factor voor je opleiding? :’)

Ik vind dat je moet doen wat je wil, maar dat je bijv. als je ouders dit hebben betaald, je regelt dat je dit terug gaat betalen aan hen.

Wat ik zei over dat nagellak was gewoon een klein voorbeeld niet de algemene rede waarom ik wil stoppen. Waarom pik je net dat eruit terwijl ik een heel verhaal heb getypt want dit is helemaal niet van belang? En de opleiding die ik wil doen wil ik later daadwerkelijk echt iets in doen en met dit niet.

En deze opleiding is gewoon betaald met mijn spaargeld waar ik ook deels voor heb gewerkt dus hoezo moet je het geld erbij betrekken?

Ik wil gewoon advies over wat ik moet doen en ervaringen horen van de opleiding.

:’’’’’’)

Je ouders kunnen niet voor je blijven kiezen, als je die opleiding echt niet leuk vindt, ja, wat doe je dan? Je ouders spelen wel een grote rol in je leven, maar het is wel jouw leven.

Jeuzus, je maakt er ook echt wat van.

Ik zeg: maak je eigen keuze, doe je wat leuk vindt en als je ouders het hebben betaald dan betaal je ze terug. Bij veel ouders is dat een factor. Maar goed, bij jou niet! Dan doe je toch wat je wil, trek je niks aan van je ouders.

Elke school heeft een decaan/studieloopbaanbegeleider voor dit soort dingen. Overleg daar eens mee.

Patiënten zijn vaak heel ondankbaar, dus daar moet je echt tegen leren kunnen inderdaad.

Ik zou klas en werktijden niet mee laten spelen, als je het werk leuk vindt moet dat na je opleiding geen rol meer spelen en als zuster heb je sowieso kans op avond/ochtend/nachtdiensten lijkt me.

Mocht het inhoudelijk echt niks zijn voor je (en zo klinkt het wel een beetje) zou ik gewoon stoppen, want een diploma halen die je niet wil hebben heeft geen zin en is zonde van je tijd en geld.

Mocht je geen baan kunnen vinden met die andere opleiding is HBO altijd nog een redmiddel toch?

Volg je hart meid, je weet diep in je hart al wat je ècht wil doen. Ga dat doen, je toekomst is voor jou en jouw alleen. Je hoeft geen verantwoording af te leggen aan je ouders over je keuze. (Zeker niet omdat je je opleiding zelf betaald) Wil je de rest van je leven een baan hebben in een sector die je niet ècht ligt. Daar word je ongelukkig van, geloof me. De toekomst is toekomstmuziek, je weet niet hoe de banenmarkt en de kansen in de schoonheidssector eruit zien tegen de tijd dat je je diploma haalt; het volgen van een opleiding komt altijd met een bepaald stukje onzekerheid. Ik ben persoonlijk van mening dat je soms dat risico gewoon moet nemen als het voor iets is waar je helemaal van overtuigd bent dat dat is wat je wil doen.

Ik ga vandaag kijken of mn slb’er tijd heeft. Ik ga echt niet meer met plezier naar school maar ja… M’n uren -.-’

Is er misschien iemand die ervaring heeft met deze opleiding? Schoonheidspecialiste?

Vervelend om te lezen dat je je opleiding zo ervaart. Ik ben zelf studieloopbaanbegeleider geweest en ik heb studenten meegemaakt in een soortgelijke situatie (druk van bijv. ouders om door te zetten, zichzelf kwalijk nemen als ze willen stoppen etc). Er komt best veel bij kijken om zo’n beslissing te maken, maar ik heb uit ervaring gezien dat studenten die doorzetten, ondanks dat ze al vanaf jaar 1 weinig plezier beleven in de studie, op een gegeven moment toch vastlopen. Of dat nu in leerjaar 2, 3 of tijdens het afstuderen is. Het zegt niet dat ze niet in staat zullen zijn om de opleiding af te ronden, maar het kost hen meer moeite en het vraagt veel van hen.

Het is beter om te stoppen als de opleiding je geen energie geeft en je dit ook op langer termijn inschat. Sowieso was deze studie niet iets wat je graag wilde doen, waardoor het nog moeilijker is om er de motivatie voor op te brengen (intrinsieke motivatie).

Schoonheidsspecialiste… daar weet ik niet heel veel van, mijn schoonzus heeft het gestudeerd. Wat ik ongeveer mee heb gekregen, is:
Je krijgt verschillende vakken om de basics onder de knie te krijgen (massage, pedicure, manicure, etc.). Daarna kan je alsmaar cursussen/vakken erbij kiezen om je meer te specialiseren in een bepaalde richting. Mijn schoonzus geeft nu vooral massages, waaronder bindweefselmassages. Natuurlijk heeft zij ook leren harsen, maar dat doet ze nu niet voor werk. Ze heeft een eigen salonnetje en werkt daarnaast een aantal uren per week bij een spa waar ze massages geeft.

De opleiding vraagt regelmatig of je iemand meeneemt om je technieken op te testen. Ook ga je op een gegeven moment een soort portfolio/werkmap bijhouden. Hoewel het meer een praktische opleiding is, leer je ook veel over bijv. verschillende huidtypes en welke stoffen welke werking hebben.

Ik heb met mijn ouders gepraat en nu begrijp ik hun meer. Ze willen dat ik nu echt een goede keuze maak maar ze vinden schoonheidspecialiste geen goede keuze omdat het verzadigd is. Alsnog kijk ik wel of ik dat in het nieuwe schooljaar kan doen. Dit schooljaar maak ik nog af.

Ik zou je wel het advies kunnen geven dat veel mensen hun opleiding/werk niet leuk vinden. Dus iets anders hoeft niet perse wel leuk te zijn. Probeer te achterhalen wat het is dat je niet leuk vind en wat je wel zou willen.