Verkeerd profiel gekozen!

Hoihoi,

Ik heb de eerste échte keuze die je moest nemen qua school al verkeerd gedaan. Ik ben afgegaan op wat anderen zeiden en heb een E&M profiel gekozen.
Want ‘Dat past beter bij je!’ ‘Dat is minder moeilijk!’ ‘Daar kun je veel studies mee vinden!’

Alleen eigenlijk kwam ik er halverwege de 4e al achter dat ik totaal verkeerd had gekozen. Echt totaal verkeerd. Ik wilde liever een profiel met natuurkunde en scheikunde. Ondanks dat ik toen avonden heb liggen janken, heb ik er toen niets aan gedaan, want ik geloofde nog steeds dat E&M beter voor mij was. En dat ik vast wel iets zou vinden wat bij me past, wat ik ook kan doen met E&M. Ook hebben mensen mij toen gezegd dat het echt geen goed idee was om nog over te stappen etc.

Ik ben woedend op mezelf dat ik er toen niets aan gedaan heb, want ik voel me nog steeds niet goed bij m’n profiel. Ik ben ook gewoon een stuk beter in exacte vakken. Zo haalde ik in de 3e achten en negens voor Scheikunde, Natuurkunde en Biologie. Mijn interesses liggen daar ook. Ik kan hele avonden info opzoeken over celdelingen blabla. (Ja dat klinkt gestoord :'D)

Nu zit ik in vwo 5 en komt de studiekeuze veel dichterbij. Wat me onwijs leuk lijkt om te doen is psychobiologie of biologie. (Biologie is nu ook mijn favoriete vak, gelukkig heb ik dat wel.) Alleen het probleem is dat je daar niet toegelaten wordt zonder natuurkunde en scheikunde.

Is er iets wat ik kan doen om toch zo’n studie te kunnen doen?
En stel, je doet psychologie (lijkt me ook heel boeiend), kun je je dan ook vooral specialiseren in de biologische kant? (Of kan dat ook weer niet zonder scheikunde/natuurkunde)

Oké sorry voor dit vage verhaal, hopelijk is het een beetje duidelijk.

mvg. een wanhopig kind

je kan als je geslaagd bent in de vakantie toch van die cursussen natuurkunde en scheikunde bijspijkeren?

Hmm, ik weet het niet? Dan zou je in een vakantie bijna alles moeten bijleren wat je normaal in 3 jaar vwo zou doen toch?

Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben?

Je kan inderdaad zo’n cursus volgen, maar volgens mij duurt dat wel een jaar. Tenzij je diehard gaat leren in de vakantie en dan staatsexamen doet in september ofzo? Wat vervelend zeg! Maar komt wel goed, waar een wil is, is een weg!

Ik ken iemand die Sterrenkunde wilde doen oid, maar hij had een bepaald vak niet en toen heeft hij dat in de zomervakantie gedaan.

Misschien kun je natuur- en scheikunde nu al gaan volgen als daar ruimte voor is in je rooster?

Een vriend van mij had juist natuurkunde/scheikunde etc in de 4e klas, begon toen in de 5e maar heeft er toch voor gekozen om toen nog over te stappen naar een E&M profiel. Ik weet nog dat hij het echt ontzettend hard werken vond en uiteindelijk heeft hij er dan ook voor gekozen om 5vwo nog een keer te doen, omdat hij de basis van economie bijvoorbeeld, gewoon mistte. Nu zit hij dan wel gewoon in z’n examenjaar vwo, maar met één jaartje vertraging dus… Ik zou het even navragen bij je docenten, in hoeverre het te doen is om natuurkunde/scheikunde nog in te halen. Anders evt een tussenjaar nemen na je vwo om dat nog helemaal in te halen… Mis je alsnog een jaar mja, als dat écht de studie is die je wil doen.

Je kunt, als je je examen hebt gehaald, daarna de vakken die je wilt nog op een vavo doen. Of je doet in je examenjaar ook staatsexamen in natuurkunde en scheikunde (en wiskunde B? of heb je dat al?), maar dat er allemaal bij lijkt me wel erg moeilijk.

Ahh dankjulliewel

Nu een vak er bij is niet echt een optie, ik heb heel veel moeite met economie en geschiedenis en het is veel om bij te houden.
Ik ga het er wel eens over hebben met m’n mentor denk ik.

Misschien doe ik er dan wel een jaar tussen, nog eens veel over praten met ouders etc. Maar ik heb nog even de tijd (:

  • Je kan deelcertificaten voor die vakken behalen, hier moet je even op googelen maar er zijn verschillende instanties/universiteiten die dit aanbieden. Van wat ik heb gehoord moet je hier wel een flink bedrag voor neer tellen. Je bent dan volgens mij een jaar bezig.
  • Volwassenenonderwijs, en dan de vakken halen.
  • Een bachelor volgen waar je met jouw profiel wel terecht kan, maar die wel wat raakvlakken heeft met je interesses, zoals biologie, en daarna een master volgen die je wel ontzettend interessant vind. Ik heb me niet echt verdiept in universitaire studies, maar ik neem aan dat er toch wel wat studies moeten zijn waar je terecht kan met een E&M profiel die niet alleen economisch gericht zijn? Ik doe immers een economische studie zonder dat ik economie heb gehad op de middelbare school.

Ik ben in de 6e klas gezakt op een paar bèta vakken en heb het jaar daarna volwassenenonderwijs gekozen. Je krijgt dan stof van de 4e, 5e en 6e klas. het is even hard werken, maar het is goed te doen. Er was ook een meisje dat al geslaagd was voor haar vwo, maar omdat ze geneeskunde wilde gaan doen, heeft ze natuurkunde gevolgd op het volwassenenonderwijs.

Je bent een jaartje langer bezig, maar dan heb je ook wat :slightly_smiling_face:

Je kan inderdaad of in de zomer een cursus volgen of je gaat nu voor je diploma en gaat daarna 1 jaar natuur en scheikunde doen op volwassenonderwijs of Luzac.

Ik weet dat je als je Psychologie wil studeren, je de kant van de Neuropsychologie op kan gaan. Dat heeft wel veel biologische componenten.

Je zou altijd nog op een VAVO lyceum (Roc) andere vakken er bij kunnen gaan doen voor een jaartje.

Ik haalde mijn diploma niet en heb daar wiskunde, geschiedenis & economie overnieuw gedaan.
En een vriendinnetje van me heeft haar diploma gehaald maar gaat toch nog een jaartje wiskunde & economie doen omdat ze daar meer mogelijkheden mee heeft.

Yes dit! Gaat zo’n beetje geheel over hersenen (tevens de reden dat ik met psychologie stopte, mij veel te veel biologie, dus misschien juist leuk voor jou!).

We zitten een beetje in hetzelfde schuitje, ik zit nu in 6vwo, met het profiel C&M, maar wil heeeel graag psychobiologie of geneeskunde doen.
Ik weet dat er in Amsterdam een organisatie zit waar je die vakken kan bijspijkeren (deze is ook pittig wat goedkoper dan James Boswell in Utrecht) maar je moet ook rekening blijven houden met de bijkomende kosten van de trein etc.
Daarnaast lijkt het altijd wel veel, die vakken in zo’n korte tijd, maar vergis je niet, je hebt er ook wel meer tijd voor omdat je alleen dat ene vak hebt om op te focussen.
Dus even in een Disney/Pixar momentje: GO FOR YOUR DREAM! :wink:

Laat me weten of je nog wat handigs vindt!

http://www.studereninleiden.nl/vraag-en-antwoord/viewthread/1054/#1361

Alle profielen zijn geschikt om psychologie te studeren.