[verhaal] 100% Kate

Kate is vijftien wanneer ze aan vier VWO begint, en lijdt een heel normaal leven, met: school, sport, jongens en uitgaan, maar net zo als het leven van iedere tiener gaat ook dat van Kate niet altijd over rozen. Kate heeft een aantrekkingskracht voor problemen en heeft lak aan regels, dit is niet altijd een goede combinatie maar ondanks dat heeft Kate een hart van goud en is ze altijd vrolijk. Neem een kijkje in het leven van deze spontane, grappig en rebelse tiener.

‘Goedemorgen lieverd, ga snel zitten anders worden je eieren nog koud,’ Ilse glimlacht naar haar oudste dochter die nog een beetje versuft toekijkt. ‘Goedemorgen’ Kate neemt plaats tussen haar zusje Fleur en tweelingbroer Milan, haar lange rode haren heeft ze vast gebonden in een staart en een paar verdwaalde plukjes vallen langs haar door de zon gebruinde gezicht. ‘Melk?’ Ilse houd het pak omhoog voor haar dochter, ‘graag’ antwoord Kate terwijl ze het door haar moeder aangereikte pak aanpakt. ‘Zijn Daphne en Twan al wakker?’ vraagt Ilse dan. ‘Twan zit op mijn kamer te gamen’ beantwoord Rafael de vraag van zijn moeder. ‘En Daphne?’ Maar op die vraag weten haar oudste vier kinderen geen antwoord. Daphne en Twan zijn de jongste telgen van het gezin, en allebei zitten ze nog op de bassischool. ‘Ik wil terug naar de bassischool’ Kate ondersteunt haar hoofd met haar hand en stopt zo af en toe een hap voedsel in haar mond ‘dan kan ik ook een halfuur langer blijven slapen.’ ‘Niet zeuren Kate, Noa van de buren moet een uur naar school fietsen, en ga alsjeblieft normaal zitten.’ Kate zucht maar gaat dan toch recht op zitten. Ilse kijkt de ontbijt tafel nog een keer rond, ze vindt het fijn om gezellig samen met haar kinderen te ontbijten, toch jammer dat Daniel vroeg moest beginnen vandaag. Ilse bestudeerd het gezicht van alle vier de tieners even: Rafael is de oudste met zijn zeventien jaar, hij doet dit jaar vijf VWO voor de tweede keer, dan heb je nog Kate en Milan, haar tweeling van vijftien die allebei in vier VWO zitten en dan Fleur haar middelste dochter, in november wordt ze dertien en ze begint aan haar eerste jaar op de middelbare. Aan Fleur’s gezicht kan Ilse zien dan het meisje zenuwachtig is, van alle zes haar kinderen is Fleur de rustigste en meest verlegen en lijkt daarmee meer op Ilse zelf. ‘Mam’ Ilse wordt opgeschrikt uit haar gedachten door haar oudste, ‘Ja, Raf,’ ‘kan ik wat geld van je lenen?’ Ilse zucht, haar oudste zoon kan absoluut niet met geld om gaan, ‘waarvoor?’ ‘Er komt vandaag een nieuw spel uit voor de Xbox en ik moet dit spel echt hebben’ Rafael kijkt zijn moeder even smekend aan, maar aan haar gezicht is te zien dat hij het wel kan vergeten. En inderdaad, ‘nee Rafael, je hebt vorige weer je zakgeld gehad. Wat jij daarmee doet is volkomen jouw zaak, maar ik ga je geen geld lenen voor games’ Ilse’s besluit klinkt definitief en wanneer Rafael er verder op in wil gaan is één blik van zijn moeder genoeg om hem te vertellen dat hij dat maar beter kan laten.
‘Kate, schiet op we komen te laat!’ Milan heeft zijn jas al aan en staat onder de trap op zijn tweeling zusje te wachten. ‘Bijna klaar!’ klinkt Kates stem van boven, dan komt Rafael de gang binnen ‘Ik ga alvast, ik moet Julia nog ophalen,’ hij trekt zijn jas aan en roept nog een snelle tot ziens over zijn schouder gericht aan zijn moeder, dan loopt hij de deur uit. ‘Kate, schiet nou op!’ Milan zucht ongeduldig terwijl hij een blik op zijn horloge werpt. ‘Ga maar alvast, ik moet me nog omkleden er zit een mascara vlek in mijn shirt’ klinkt Kates stem van boven aan de trap. Milan zucht, zegt zijn moeder nog snel gedag en vertrekt dan naar school.
Wanneer Milan het plein op fietst gaat net de eerste bel, snel zet hij zijn fiets in het fietsenhok en haast zich naar binnen. In de aula hangen de lijsten met de klassen indeling, na een paar minuten heeft Milan zijn naam gevonden en baant hij zich een weg door de menigte leerlingen op weg naar het lokaal. Het was hem meteen al opgevallen dat hij en Kate opnieuw bij elkaar in de klas zitten, nou ja het zat er natuurlijk dik in omdat ze bijna de zelfde vakken hebben gekozen. Dan bedenkt hij zich dat hij Kate maar beter een sms’je kan sturen met haar klas en in welk lokaal ze moet zijn dan kan ze in één keer door lopen.

To: kate
4V1, lokaal 210.
Schiet op!

De meeste leerlingen zitten al in het lokaal maar de docent is nog in geen velden of wegen te bekennen wanneer Kate gehaast het lokaal binnen komt. Na een snelle ‘thanks’ richting haar tweeling broer, ploft Kate naast haar beste vriendin Sascha neer. ‘Kathie!’ Sascha omhelst haar roodharige vriendin blij, ze hebben elkaar al zo’n vier weken niet gezien. ‘Hoe was LA, je bent bruin geworden’ Sascha bekijkt Kate van top tot teen. ‘Niet zo bruin als jij’ grapt Kate die naar haar beste vriendin kijkt, met haar lange donker bruine haar en donkere huidskleur. ‘Maar hoe was het’ Sascha is gek op alles wat met Amerika te maken en heeft en was verschrikkelijk jaloers toen de familie van Dijk vier weken lang vakantie ging vieren in Los Angeles. ‘Geweldig! Ik heb een paar souvenirs voor je meegenomen,’ Kate grijnst naar haar beste vriendin ‘ik zal ze morgen voor je mee nemen.’ Dan komt er een jonge vrouw het lokaal binnen, haar bruine haar zitten vast gebonden in een staat en een brede glimlach rust rond haar lippen. ‘Goedemorgen vier VWO.’ Kates ogen worden groot, ‘dit meen je niet!’ ‘Waarom heb je niet gezegd dan je tante ons les komt geven?’ vraagt Sascha terwijl ze Kate verbaast aankijkt. ‘Omdat ik het niet wist,’ sist Kate terug terwijl ze zich omdraait naar haar tweelingbroer die schuin achter haar zit, maar aan zijn gezichtsuitdrukking alleen al weet ze dat ook hij geen idee had. Dan begint Lisa weer te praten ‘Ik ben jullie mentrix en docent Engels voor dit schooljaar. Mijn naam is Lisa van ’t Sant en zoals jullie denk ik wel weten ben ik hier nieuw op school, dus maar het mij alsjeblieft niet te moeilijk in mijn eerste weken hier op school’ Lisa glimlacht even naar de vier VWO klas voor haar, terwijl ze even haar blik over Kate en Milan laat glijden: Milan beantwoord haar blik maar ze kan zijn uitdrukking niet goed lezen, Kate daarentegen ontwijkt haar blik volkomen. ‘Goed, laten we eerste even een namen rondje doen en daarna deel ik nog het één en ander uit,’ zegt Lisa, ‘en daarna mogen jullie weer naar huis om nog even van het mooie weer te genieten.’ Lisa laat opnieuw haar blik over haar neefje en nichtje laat glijden, misschien had ze het hen beter van te voren kunnen vertellen.

Je interpunctie klopt niet helemaal.
En misschien is het ook wel handig als je een (kleine) inleiding geeft? Dat we een beetje een idee hebben waar het verhaal over gaat.

verder :kissing:

Bedankt voor je reactie, een inleiding komt eraan.

‘Waarom!?’ Kate laat zich met een kreun op haar bed vallen, zij, Milan en Rafael zijn nog maar net thuis: na school hebben ze de rest van de middag rond gehangen in de stad. ‘Waarom moet ze perse op onze school les geven en dan per slot van rekening ook nog mentrix worden van onze klas, zijn daar geen regels voor?’ Milan haalt zijn schouders op terwijl hij de cd-collectie van zijn zus bekijkt, in tegenstelling tot Kate lijkt hij er minder moeite mee te hebben, ‘misschien valt het wel mee, mag ik deze lenen?’ Milan houdt een cd met de grootste hits uit de jaren negentig omhoog, Kate knikt ‘maar ik wil hem wel terug, ik weet nog wat er met mijn vorige cd is gebeurd.’ ‘Wat hebben we morgen trouwens het eerste uur?’ Milan laat zich neer zakken op de bureaustoel van zijn tweelingzus en leunt nonchalant achterover. ‘We zijn het eerste vrij, meneer ten Boekum gaat met de bruggers mee op kamp’ Kate gaat weer rechtop zitten. ‘Arme Fleur.’ Kate grijnst, ze weet dat Milan ten Boekum niet mag en dat dit ook geheel wederzijds is. ‘Echt elke leraar mag jou, zelfs meneer Ten Voorst lijkt meer van jou te kunnen hebben dan van ieder ander, maar meneer ten Boekum… het lijkt wel alsof je een deuk in zijn auto hebt gereden.’ Kate schut lachend haar hoofd, het is over het algemeen bekend dat meneer Ten Boekum dol is op oude Mercedes, die hij naar eigenzeggen nog heeft geërfd van zijn overleden vader. ‘Maar het tweede uur hebben we dus Engels van Lisa’ Kates lach verdwijnt meteen weer van haar gezicht. ‘Mevrouw van ’t Sant’ Milan grijnst plagend naar zijn zusje die hem op haar beurt een kussen naar het hoofd gooit. ‘Meisjes plagen…’ Kate grijnst als ze ziet hoe Milan het kussen vangt en terug naar haar gooit. ‘Normaal heb ik daar natuurlijk geen problemen mee, maar aangezien jij mijn zusje bent… nee.’ ‘JONGES ETEN!’ klinkt het de stem van hun vader van onder aan de trap. ‘Kom op, ik heb honger.’ Kate staat op van haar grote tweepersoonsbed met de witte sprei en gaat Milan voor naar de overloop.

‘Heb je zin in morgen?’ Ilse kijkt Fleur nieuwsgierig aan, het meisje knikt even en eet dan weer verder, haar gedachten lijken ver weg te zijn. Ilse’s blik staat nu een beetje bezorgt terwijl ze naar het twaalf jaar oude meisje kijkt, normaal kletst ze je de oren van het hoofd, maar vandaag is ze de hele dag al zo stil. Kate ziet het ook, ‘je hoeft niet bang te zijn hoor, brugklaskamp is heel leuk,’ Kate strijkt een pluk rood haar uit haar gezicht ‘je gaat allemaal leuke spellen doen en speurtochten.’ ‘Maar ik ken al die kinderen niet,’ Fleur kijkt haar zus een beetje hopeloos aan. Kate glimlacht en kijkt haar zusje begripvol aan, ‘daar is dat kamp juist voor, je leert elkaar kennen en misschien maak je wel hele leuke vrienden.’ Rafael valt zijn zusje bij: ‘ik heb Sam op brugklaskamp leren kennen en wij zijn nog steeds vrienden.’ Fleur lijkt iets meer gerustgesteld, en is de rest van het avondeten minder stil als daarvoor, Ilse werpt haar oudste zoon en dochter zo af en toe even een dankbare blik.

Naar het eten verdwijnt Fleur meteen naar boven om haar tas verder in te pakken voor het kamp en gaat Milan naar een vriend om een nieuwe game om de playstation te spelen. ‘Mam,’ Kate zit nog aan tafel, haar ogen op haar moeder gericht. ‘Ja,’ Ilse is inmiddels begonnen met het opvouwen van de was terwijl haar man de tafel afruimt. ‘Ik heb zaterdag een feestje na de wedstrijd, dus dan eet ik niet mee,’ Kate haalt haar hand door haar rode haren ‘ik vroeg me af of jullie dat een probleem vinden?’ ‘Een feestje?’ Ilse kijkt Kate verbaast aan ‘van de voetbal? Maar het seizoen is nog maar amper begonnen.’ ‘Het is ter ere van het nieuwe seizoen’ Kate haalt haar schouders op, Rafael die onderuitgezakt naar de tv zit te kijken begint te lachen ‘jullie bedenken elke week een andere reden voor een feestje, volgens mij hebben jullie er in een seizoen meer dan de A’s en de B’s samen.’ ‘Bij wie is het feestje?’ vraagt Ilse terwijl ze de opgevouwen kleding in stapeltjes op tafel legt, ieder stapeltje voor een ander gezinslid. ‘Manon, maar we gaan na de wedstrijd eerst nog even bij de B1 en het eerste kijken en daarna gaan we nog wat na zitten,’ antwoord Kate, ‘We gaan rond vijf uur naar Manon en we eten daar ook meteen.’ Ilse en Daniel kijken elkaar even aan, ‘wat vindt jij?’ Ilse kijkt haar man vragend aan. Daniel denkt even na, ‘goed, maar ik wil dat je om tien uur thuis bent.’ ‘Tien uur, maar papa…’ Kate krijgt echter niet de kans om haar protest af te maken. ‘Tien uur Kate, je bent zaterdag zo’n beetje de hele dag al op het voetbalveld. Om tien uur ben je thuis, en geen alcohol.’ Kate knikt, de blik van haar vader zegt genoeg, zeuren heeft geen enkele zin.

‘Goedemorgen allemaal,’ het is tien voor half tien en Lisa gegroet glimlachend haar mentor klas, ‘we beginnen vandaag met een stukje theorie, als jullie allemaal jullie boeken zouden willen openen op bladzijde tien.’ De klas doet zwijgend wat er van hen gevraagd word, de meesten lijken gemotiveerd aan het nieuwe schooljaar te beginnen. Hoewel Kate haar boeken al op tafel heeft liggen doet ze niet de moeite ze open te slaan, ze gebruikt ze daarin tegen ter ondersteuning van haar hoofd. Sascha grijnst naar haar vriendin, ‘weinig slaap gehad?’ ‘Halve nacht zitten gamen met Raf’ Kate geeuwt terwijl ze het zichzelf zo comfortabel mogelijk maakt. ‘Kate, zou je alsjeblieft net als de rest je boeken open willen doen en een poging willen doen niet in slaap te vallen,’ Lisa heeft haar blik op haar nichtje gericht, die nu kreunend overeind komt en haar boek op een willekeurige bladzijde open slaat.

‘Waren er ook leuke jongens in LA?’ Sascha kijkt Kate nieuwsgierig aan, Kate knikt enthousiast en haalt haar telefoon tevoorschijn. ‘Dit is Pablo,’ Kate laat Sascha een foto van een jongen zien, zijn ogen zijn donker blauw en hij heeft donker haar en een door de zon gebruinde huid, ‘zijn moeder is Spaans maar hij is opgegroeid in Amerika.’ ‘Zijn jullie?’ Sascha kijkt haar vriendin verwachtingsvol aan, maar Kate begint te lachen, ‘hij valt helaas niet op meisjes, maar we zijn in die paar weken goede vrienden geworden.’ Sascha kreunt ‘zonde.’ ‘Ja, leuk is hij hé? Fleur heeft een crush op hem, pas aan het eind van de vakantie kwam ze er achter dat hij homo is,’ Kate grinnikt als ze aan het incident terug denkt. Sascha giechelt, ‘ach, had jij op die leeftijd geen crush op mijn broer?’ Kate haalt onverschillig haar schouders op ‘So what, je broer is nou niet bepaald lelijk.’ Sascha trekt een gezicht ‘iel.’ ‘Kate, Sascha, zouden jullie nu misschien even stil willen zijn en op willen letten?’ Lisa, kijkt een beetje geërgerd naar de twee meiden, ‘en Kate we zijn op bladzijde tien bezig, niet op 93.’ Lisa staat nu voor het tafeltje van haar nichtje en diens beste vriendin. ‘Sorry,’ mompelende de twee meisjes, de ene gemeend de ander met een verveelde en geërgerde ondertoon. Lisa zucht, maar besluit verder met haar les te gaan.
Een kwartier later begint Lisa zich toch echt aan haar nichtje te ergeren, ze heeft haar inmiddels al weer drie keer moeten waarschuwen, onder andere voor praten tijdens de uitleg, het spelen van een spelletje boter-kaas-en-eieren met haar achterbuurman en omdat ze zat te sms’en. Als ze even later een gesprek aanknoopt met haar buurman schuin achter haar heeft Lisa er genoeg van, ‘ga je maar melden, Kate,’ Lisa strijkt een hand door haar donkere haren, ‘ik ben even helemaal klaar met je.’ Kate staat op pakt haar boeken en tas en verlaat zonder verder nog iets te zeggen het lokaal. ‘Ik wil je straks nog wel even terug zien!’ roept Lisa voor het roodharige meisje de deur achter zich dichtgooit. Sascha draait zich om richting Milan die schuin achter haar zit, en ze ziet dat ook hij geen idee heeft wat Kate bezielt.

‘Hey,’ Kate ploft op een stoel voor het kamertje van meneer ten Velden neer naast een donkere jongen. Sam kijkt op en grijnst wanneer hij Kate ziet, ‘hey, jij ook hier.’ Kate knikt en begint met een punt van haar lange rode haar te spelen. ‘Dat doen we al goed, op de eerste dag,’ zegt Sam, ‘Ten Velden is nu met twee vechtersbazen uit de tweede klas aan het praten, dus dat kan nog wel even duren.’ Kate knikt, ‘waar ben jij er uitgestuurd?’ ‘bij ten Hoeven van Duits, of course’ Sam grijnst en haalt een haar door zijn donkere haar, ‘jij?’ ‘Lisa,’ Kate zucht. ‘Mmm, je vindt het zeker niet leuk dat ze je mentrix is dit schooljaar,’ antwoord Sam. ‘Zou jij je tante als mentrix willen?’ ‘Nee,’ Sam schut zijn hoofd grijnzend, ‘mijn tante knijpt me iedere keer in mijn wang wanneer ze me ziet, stel je voor dat ze dat op school zou doen.’ Dan gaat het kantoortje van meneer te Velden open en komt er een man van rond de veertig naar buiten gevolgd door twee jongens van een jaar of dertien, ‘ik bel jullie ouders vanmiddag nog, ga nu maar terug naar jullie les.’ De jongens knikken en maken zich vervolgens uit de voeten. Meneer ten Velden laat dan zijn oog op Kate en Sam vallen, ‘dit menen jullie niet hé? De eerste lesdag?’ Kate en Sam glimlachen schaapachtig terwijl ten Velden geërgerd met zijn ogen rolt, ‘kom allebei maar tegelijk binnen, dat gaat net zo makkelijk.’

‘Jullie kunnen gaan, maar ik wil jullie hier voorlopig niet terug zien,’ ten Velden kijkt Kate en Sam allebei even met een doordringende blik aan, dan pakt hij twee briefjes uit zijn la en schrijft er wat op, ‘geef dit aan je docent, mevrouw Volster zit nog vast op het vliegveld van Florida dus het straflokaal is nog dicht,’ hij geeft Kate en Sam allebei een papiertje en laat ze dan gaan.

‘Pauze!’ Kate laat zich op één van de bankjes op het plein vallen, het is tien uur, over tien minuten gaat de bel om de pauze aan te kondigen en aangezien mevrouw Volster nog in Amerika zit kunnen Kate en Sam alvast genieten van het zonnetje. Sam grijnst en vist zijn zonnebril uit zijn schooltas. ‘Kijk Raff!’ Kate grijnst en wijst naar een raam op de tweede verdieping. Rafael had zijn zusje en beste vriend al zien zitten en steekt zijn hand op, de grijns op zijn gezicht is zelfs van afstand niet te missen. ‘Ben benieuwd of hij het uur vol houd bij ten Hoeven,’ Sam houd zijn zonnebril in het licht en begint dan zorgvuldig de glazen te poetsen met een punt van zijn shirt.

‘Hé, jongens,’ Milan en Sascha voegen zich vijf minuten na de bel die de pauze aangeeft bij Sam en Kate, Rafael ligt inmiddels languit op het stukje gazon vlak achter het bankje waar de anderen op liggen. ‘Moeten jullie niet nog de uitstuurbriefjes in leveren?’ vraagt Milan dan met een blik op zijn zus en Sam, ‘nee, ten Velden wordt liever niet gestoord in zijn pauze.’ ‘En jij Kate, ik dacht dat Lisa jou nog wel wou spreken,’ Milan kijkt Kate even aan met een doordringende blik, maar ze haalt haar schouders op, ‘geen zin.’
Milan had het al verwacht, de pauze was nog geen tien minuten bezig wanneer Lisa opeens voor de groep staat. ‘Ik dacht dat ik je had gezegd dat ik je graag wilde spreken,’ haar blik is koel en haar bruine ogen zijn strak op haar nichtje gericht. ‘Sorry, vergeten,’ Kate glimlacht schaapachtig en kijkt Lisa uitdagend aan. ‘Dan doen we het nu gewoon toch nog even,’ Lisa glimlacht naar haar nichtje en ziet de ergernis op het gezicht van het meisje, maar ze weet dat ze Kate niet over zich heen moet laten lopen. Kate zucht, knikt dan en staat op. Lisa glimlacht even naar de anderen en loopt dan samen met Kate het schoolgebouw in.
‘Ga maar even zitten,’ Lisa wijst naar één van de tafeltjes voor in het lokaal, vervolgens pakt ze een stoel en gaat tegenover Kate zitten die zich met tegenzin in haar stoel heeft laten zakken. Lisa laat even een kleine stilte vallen terwijl ze het gezicht van haar nichtje bestudeerd, Kate maakt echter geen oogcontact en staart verveeld door het raam naar buiten. ‘Kate, gaat alles goed me je?’ Kate rolt met haar ogen, ‘fantastico.’ ‘Oké, dus alles gaat goed met je,’ Lisa knikt ‘mag ik dan vragen waar dit gedrag van vandaag op slaat?’ Kate haalt enkel haar schouders op terwijl ze nog steeds verveeld naar buiten kijkt. ‘Goed, ik snap dat je moet wennen aan de situatie dus je komt vandaag weg met een waarschuwing,’ Lisa zucht, ‘maar ik wil dat je je van af nu gedraagt, niet alleen in mijn les maar ook in die van mijn collega’s. Ik mag dan je tante zijn, maar de volgende keer heb je minder geluk.’ Kate knikt en staat op uit haar stoel, ‘kan ik nu weg?’ ‘Ga je gang,’ Lisa kijkt Kate na terwijl ze het lokaal uitloopt, ‘waar ben ik in hemelsnaam aan begonnen.’

‘Phoe, dat was me nog eens een hel of a training,’ Kate gooit haar sporttas met een boog in de hoek van de kamer, en ploft op de bank neer. ‘Eerst je tas uitpakken,’ Ilse zit op de bank voor de televisie, Daphne en Twan zitten naast haar, allebei hebben ze hun pyjama al aan. Kate kreunt maar staat dan toch op om te doen wat er van haar gevraagd wordt, ‘heb je nog huiswerk?’ vraagt Ilse wanneer Kate vijf minuten later de kamer weer binnen komt, ‘vast wel,’ Kate ploft naar haar jongste zusje op de bank, ‘wat kijken jullie?’ ‘madagascar,’ antwoord Twan zonder op te kijken van het scherm. ‘Alweer?’ Kate kreunt, ‘ik ga naar boven, even mijn msn checken.’ ‘Of je gaat naar boven om je huiswerk te doen,’ zegt Ilse tegen haar oudste dochter. ‘Of dat ja,’ zucht Kate terwijl ze de kamer uitloopt. Ilse kijkt haar dochter hoofdschuddend na.

Boven aangekomen start Kate meteen haar computer op en werpt ze even een blik in haar nieuwe agenda, na een blik over de pagina van de volgende dag te hebben geworpen slaat ze hem weer dicht, alleen wiskunde en natuurlijk de opgaven die bij Engels zijn opgegeven en die Milan haar had doorgegeven. In Engels heeft Kate echter totaal geen zin, haar wiskunde had ze echter al bijna afgekregen in de les, die ene opgave die nog gedaan moet worden kan ze ook wel laten zitten.
‘Goedemorgen allemaal!’ meneer Mulder kijkt de klas even rond, ‘nou voor we beginnen met het o zo boeiende vak genaamd wiskunde, wil ik eerst heel even jullie huiswerk controleren, schriften open a.u.b.’ Kate en Sascha slaan allebei hun schrift open, ‘heb jij het af?’ vraagt Kate aan haar beste vriendin, ‘ja, maar dat had ik gisteren in de les al,’ antwoord Sascha terwijl ze ook haar lesboek alvast op de goede pagina openslaat. ‘Ah, mevrouw van Dijk en mevrouw Thomson, hebben jullie het huiswerk afgekregen?’ meneer Mulder is bij het tafeltje van de twee meisjes gekomen. ‘Bijna,’ Kate grijnst en laat haar wiskunde docent de gemaakte opgaven zien, ‘zo, je was van plan om het jaar goed te beginnen? Dit is al meer dan je vorig jaar gemiddeld hebt gemaakt’ Mulder grijnst, ‘en mevrouw Thomson, top helemaal af! Ik denk dat je een positieve invloed hebt op mevrouw van Dijk hier,’ Mulder knipoogt naar de twee meisjes en loopt verder naar het tafeltje achter hen. ‘Ik ben zó blij dat we hem voor wiskunde hebben en niet zo als in de tweede mevrouw Tonnie,’ Sascha werpt een blik naar achter waar Mulder nu bezig is met het controleren van Milans huiswerk. ‘Daar ben ik het zo mee eens, en hij heeft een lekker kontje,’ Kate lacht en kijkt met een keurende blik over haar schouder. ‘Zonde hé, dat hij een vriend heeft,’ zucht Sascha. De twee meiden kijken elkaar even aan en beginnen dan te lachen.

‘Ik heb geen zin!’ Kate licht lang uit op het grasveldje voor de school, Sascha ligt naast haar een spelletje op haar mobile te spelen, ‘zo erg is het toch niet, Lisa is best oké.’ ‘Niet als onze lerares,’ Kate zucht en kijkt op wanneer iemand in haar zon gaat staan, ‘hé Sammie.’ Sam grijnst en gaat op het gras zitten, ‘hé Kathy, zusje,’ Sam kijkt de meisjes grijzend aan. ‘Hé,’ Sascha legt haar mobile weg, ‘kan jij Kate niet opvrolijken ze is de hele pauze al verschrikkelijk sacherijnig,’ ‘Wat is er dan,’ Sam werpt een blik naar Kate die nu ook is gaan zitten, ‘geen zin in Engels,’ Kate strijkt een pluk rood haar uit haar door de zon gebruinde gezicht. ‘Same here, ik heb dus echt geen zin in een uur lang luisteren naar ten Hoeven van Duits,’ Sam zucht. ‘Ga niet,’ Kate grijnst, ‘dan gaan we samen wat leuks doen in de stad.’ Sascha zucht en kijkt haar broer met een smekende blik aan, als hij weigert is de kans groot dat Kate ook gewoon naar Engels gaat. ‘Ja, leuk,’ Sam knikt, ‘ga je mee Sas?’ ‘Nein, ik ben niet zo goed in Engels als Kathy en het schooljaar is nog maar net begonnen ik heb nog geen zin in problemen,’ antwoord Sascha. ‘Goed, gaan we samen, misschien heeft Raf ook wel zin om mee te gaan,’ zegt Sam, ‘waar is hij trouwens?’ ‘Bij Julia natuurlijk,’ Kate maakt een hoofd beweging naar de andere kant van het grasveldje waar Rafael tegen een boom aan zit en Julia haar hoofd in zijn schootlicht, 'voert hij haar nou aardbeien?’ Sam kijkt ongelovig naar zijn beste vriend. ‘Zo romantisch, nooit gedacht dat mijn broer dat in zich had,’ Kate grijnst. ‘Wat een meisje allemaal wel niet kan doen met het hoofd van een jongen,’ lacht Sam, ‘nou dat wordt dan denk ik jij en ik Kathy, Raf zit denk ik liever bij Duits aan Julia vastgeplakt dan dat hij haar alleen naar ten Hoeven stuurt en Juul is nou niet bepaald het spijbeltype.’

‘Hoe gaat het trouwens tussen jou en Maaike?’ Kate en Sam fietsen samen door de stad op weg naar het centrum. ‘Geen idee, ze gaat de laatste tijd liever met haar vriendinnen om dan met mij,’ Sam haalt zijn schouders op. Eenmaal bij het winkelcentrum aangekomen zetten ze hun fiets in één van de stallingen en lopen naar binnen, ‘eerst een koffie doen?’ vraagt Kate. ‘Lekker,’ Sam knikt en samen lopen ze een klein koffie huisje binnen waar ze allebei wel vaker met vrienden naar toe gaan. ‘Koffie, cappuccino of iets anders?’ ‘cappuccino, maar ik trakteer,’ zegt Sam. ‘Nee, het was mijn idee om hier naar binnen te gaan dus ik trakteer,’ Kate wil naar de bar lopen om te bestellen. ‘Dan trakteer ik straks op een pizza,’ zegt Sam. ‘Deal,’ Kate lacht en went zich dan tot de vrouw achter de balie, ‘twee cappuccino, graag.’ ‘Komt er aan hoor, ga maar ergens zitten dan kom ik het straks brengen,’ de vrouw glimlacht vriendelijk naar de twee tieners. ‘Zullen we bij het raam gaan zitten?’ vraagt Sam hij maakt een hoofdbeweging naar het tafeltje bij het raam. Kate knikt en volgt Sam naar het tafeltje, ‘wat wil je straks gaan doen?’ ‘We kunnen naar de speelhal gaan, als je dat leuk vindt natuurlijk,’ zegt Sam. Kate knikt enthousiast, ze is dol op de speelhal ‘Ja, leuk.’ ‘Twee cappuccino’ de serveerster is aan het tafeltje verschenen en ze twee kopjes neer, ‘dank u wel,’ Kate glimlacht naar de vrouw en pakt het koekje van haar schoteltje en haalt het papiertje er om weg. ‘Hier, je mag de mijne ook hebben,’ Sam gooit zijn koekje naar Kate toe, ‘lekker thanks,’ Kate grijnst terwijl ze en hapje neemt van haar eigen koekje. ‘Ik ben zo blij dat ik niet bij Engels zit, dit is echt zo veel leuker,’ Kate vouwt haar handen om haar cappuccino. ‘Inderdaad, niet te geloven dat Rafael zich nu bij Duits loopt te vervelen,’ Sam grijnst. ‘Dat zal wel mee vallen, Julia zit toch in jullie Duits klas?’ Kate grijnst terwijl ze een voorzichtig slokje van haar nog hete cappuccino neemt.

‘Oké, nu ik,’ Kate gooit een muntje in het apparaat en neemt plaats achter het stuur van één van de raceauto’s. ‘Kijk uit voor die boom,’ Sam lacht terwijl hij naar het scherm kijkt, ‘houd op, ik kan echt wel reiden hoor,’ kate grijnst en maakt een scherpe bocht en blijft knap op de baan. Sam knikt bewonderend, ‘in ieder geval beter dan Rafael.’ ‘Dat is ook niet moeilijk,’ Kate grijnst en drukt het gaspedaal nog wat verder in. ‘Rondje 44.09,’ zegt Sam bewonderend wanneer Kate voor het eerst over de finish komt, ‘pas maar op straks rij ik sneller dan jij, wordt je verslagen door een meisje,’ Kate grijnst plagend en draait het stuurtje nonchalant bij.
‘Het scheelde echt niets,’ Kate grijnst terwijl ze opstaat van achter het stuurtje. ‘Niet slecht, ik ben onder de indruk,’ Sam lacht. ‘Potje basketbal?’ Kate maakt een hoofdbeweging naar een spel waarbij het de bedoeling is om zoveel mogelijk ballen in de basket te gooien. ‘Is goed,’ Sam gooit twee muntjes in de automaat en neemt plaats achter de linker joystick. Kate zelf gaat achter de rechter staan. ‘Yes, 8-5,’ Kate lacht, ‘je kunt niet altijd winnen Sammie.’ ‘Kate!’ klinkt dan een vrolijke stem van achter het duo, Kate draait zich om ‘hé tante Demi!’ Kate lacht en loopt naar haar tante toe, ‘Hallo Evie!’ ze begroet haar twee jaar oude nichtje met een knuffel. ‘Houd nou een op, het is gewoon Demi!’ Dami lacht en strijkt door haar blonde haren, ‘Hé Sam!’ ‘Hé,’ Sam is bij het groepje gaan staan, ‘Hoi Eva,’ hij grijnst naar het kleine meisje dat Kate’s hand heeft vast gepakt. ‘Hai,’ het meisje kijkt een tikkie verlegen op naar de donkere jongen die naast haar nicht is gaan staan. ‘Waren jullie vroeg vrij?’ vraagt Demi dan. ‘Eh, ja’ Kate grijnst, ‘en Sam beweerde dat hij zo goed kon gamen, dus dat wilden we even testen.’ Demi knikt, ‘thuis alles goed?’ ‘Ja, Fleur is op brugklas kamp, Raf is verliefd, Daph en Twan zijn nog steeds irritant en Milan is Milan,’ Kate glimlacht, ‘En papa is druk met zijn werk en mama met van alles en nog wat.’ Demi knikt, ‘ik moet maar weer eens snel langs komen, bij kletsen met je moeder, maar ik moet nu gaan Danny is vroeg thuis en hij heeft Eva beloofd haar mee te nemen naar de speeltuin.’ Kate knikt, ‘en wij moeten nog een potje air-hockey doen,’ ze geeft Sam een speelse ellenboog. ‘Ik ga eerst nog even wat extra muntjes halen,’ Sam draait zich om en loopt naar de balie waar je de muntjes kan halen. Demi wacht even tot Sam buiten gehoorsafstand is, ‘hebben jullie…?’ ‘Nee!’ Kate trekt een gezicht, ‘natuurlijk niet, hij heeft een vriendin en is Rafaels beste vriend!’ Demi haalt haar schouders op, ‘just asking, kom Eva wij gaan naar huis. Papa komt zo,’ ‘Papa!’ de peuter begint spontaan te grijnzen. ‘Een papa’s meisje,’ Kate glimlacht naar de vrolijke peuter. ‘Inderdaad, ze krijgt echt alles bij hem voor elkaar. Ik houd mijn hard vast voor later,’ lacht Demi, ‘Nou dag Kate!’

‘Dana,’ Lisa kijkt de klas vragend rond, ‘hier,’ het blonde meisje naast Milan steekt haar hand op. Lisa glimlacht en knikt en probeert het gezicht en de naam van het meisje in haar geheugen op te slaan, echt goed met namen is ze niet. ‘Mick?’ Lisa gaat verder met het oplezen van de klassenlijst, haar blik gaat naar de linkerhoek waar Mick zijn hand op steekt, ‘Kate,’ Lisa blik gaat naar het tafeltje midden in het lokaal, maar de stoel naast Sascha is leeg, Lisa kijkt even naar Sascha maar die ontwijkt haar blik, dan kruist ze het hokje met “afwezig” aan op de absentenlijst. ‘Milan,’ Lisa gaat verder met de namen en haar blik kruist even die van haar neefje, ze zal hem aan het eind van de les wel vragen waar zijn zusje uithangt.

‘Weer gewonnen!’ Kate grijnst plagend naar Sam. ‘Laten we er maar mee stoppen, mijn muntjes zijn op,’ zegt Sam. Kate knikt, ‘wil je mijn tas even aangeven?’ Kate houd haar hand uit terwijl Sam komt aan lopen met haar tas. ‘Dankjewel,’ Kate glimlacht naar hem en beseft plotseling dat ze wel heel dicht bij elkaar staan en wanneer ze in zijn donkere ogen kijkt maakt haar maag spontaan een salto. ‘Je hebt iets,’ Sam veegt met zijn vinger over Kates gezicht, ‘niets boeiend gewoon een pluisje ofzo,’ hij glimlacht, dan buigt hij zich naar haar toe en plant een kus op haar lippen. Kate blijft als aan de grond genageld staan en zonder het echt te beseffen, zonder dat ze het vreugdige gevoel in haar buik kan plaatsen, zoent ze hem terug. Wanneer de twee zich van elkaar los maken staren ze elkaar even aan, ‘wow…’ Kate weet niet goed wat ze nu moet zeggen en ziet dat ook Sam moeite heeft iets zinnigs over zijn lippen te krijgen. ‘Zullen we naar huis gaan, het wordt al laat,’ Kate weet even niet goed wat ze verder moet zeggen en ze begint nerveus met haar rode haren te spelen. ‘Ja, is goed,’ Sam knikt en kijkt een tikje nerveus naar het meisje die hij tot voor kort alleen als het zusje van zijn beste vriend heeft gezien.

‘Milan, heb je even?’ Lisa staat bij haar bureau terwijl ze haar neefje terug roept, ze wacht even tot iedereen het lokaal heeft verlaten. ‘Ja?’ aan zijn blik ziet ze dat hij weet waar ze het over wil hebben, ‘is Kate ziek?’ Milan haalt zijn schouders op, ‘ik heb haar in de pauze voor het laatst gezien.’ Lisa knikt, ‘dankjewel, ga maar.’ Milan loopt de klas uit terwijl hij zich net als Lisa afvraagt waar Kate uithangt.

Het is bijna vier uur wanneer Kate haar fiets tegen de muur van haar huis zet, op dat moment komt Milan net aangefietst, ‘hé, waar was je?’ hij kijkt zijn zusje vragend aan. ‘Games met Sam, hoe was Engels?’ Kate opent haar schooltas en begint naar haar huissleutel te zoeken. Milan haalt zijn schouders op, ‘mwa, ging. Lisa vond je afwezigheid volgens mij iets minder, ze keek niet heel erg blij,’ ‘Boeit me niet echt iets, sorry,’ Kate heeft inmiddels haar sleutel gevonden en loopt naar de voordeur. ‘Blijf je nu echt het hele schooljaar zo doen?’ Milan kijkt zijn zus onderzoekend aan, Kate haalt haar schouders op en steekt de sleutel in het slot en draait hem op. ‘Hé jongens, hoe was school?’ Ilse zit op de bank een tijdschrift te lezen wanneer de tweeling binnen komt. ‘Ging wel,’ Kate loopt door naar de keuken en opent de koelkast, ‘is er nog appelsap?’ ‘in de koelkast achter,’ Ilse staat op en gooit het tijdschrift op de salontafel en went zich tot Milan die op een stoel neer ploft, ‘heb je zin in iets lekkers lieverd?’ Milan schut zijn hoofd, ‘nee mam, ik pak straks zelf wel ff wat te drinken.’ ‘Heb je veel huiswerk?’ Milan haalt zijn schouders op bij de vraag van zijn moeder, ‘een paar opdrachten voor Engels en aardrijkskunde voor morgen.’ Dan komt Kate de woonkamer weer in, ‘moet jij nog huiswerk maken lieverd?’ Ilse kijkt haar dochter aan en neemt plaats bij haar zoon aan tafel. ‘Nee,’ Kate gaat zitten en begint te bladeren in een voetbal magazine op tafel. Ilse wisselt een blik met haar zoon, ze weet dat hij bijna precies de zelfde vakken heeft als zijn zus. ‘Lieverd, je weet wat je vader en ik gezegd hebben. We willen geen klachten van je docenten meer horen over dat je je huiswerk niet maakt,’ Ilse kijkt haar dochter doordringend aan. ‘Dan vraag je Lisa toch gewoon om me te bespioneren,’ Kate zet haar glas met een klap op tafel en stormt de woonkamer uit. ‘Wat is er aan de hand?’ Ilse went zicht tot haar zoon, Milan zucht ‘Kate vindt het niet echt leuk dat Lisa ons les geeft, om het maar even zacht uit te drukken.’ ‘Oh,’ Ilse zucht, ‘ik zal straks even met haar gaan praten, laat haar nu maar even afkoelen.’ Milan knikt, ‘ik ga boven huiswerk maken,’ hij wil opstaan wanneer er plotseling harde muziek van boven komt, ‘ik doe het hier wel,’ Milan zucht en pakt zijn rugzak. Ilse loopt naar boven en geeft vervolgens een paar harde bonzen op de slaapkamer deur van haar oudste dochter, ‘zachter!’ Even later wordt de volume knop inderdaad iets omlaag gedraaid. Ilse zucht en loopt weer naar beneden, ‘waar is Raf?’ vraagt ze dan aan Milan die zijn schoolboeken voor de dag heeft gehaald. ‘Waar denk je dat hij is?’ Milan grijnst naar zijn moeder, die begrijpend knikt ‘ik hoop dat hij zich niet teveel laat afleiden door Julia, het is namelijk de bedoeling dat hij dit jaar wel overgaat.’

‘Mag ik binnen komen?’ Ilse steekt haar hoofd om de deur van haar dochters slaapkamerdeur. ‘Ga je weg als ik nee zeg dan?’ Kate ligt op haar rug naar het plafond te staren. ‘Nee,’ Ilse schut glimlachend haar hoofd en loopt de kamer binnen en gaat op de rand van Kate’s bed zitten, ‘alles oké?’ ‘Prima,’ zucht Kate maar Ilse hoort aan haar toon dat dit niet waar is. ‘Vind je het echt zo erg dat Lisa je les geeft?’ vraagt Ilse. Kate haalt haar schouders op en blijft omhoog staren, Ilse zucht ‘Lies heeft hier jaren gewoond nadat opa en oma dat ongeluk hebben gehad. Zij en Demi zijn meer als zussen voor jou en de anderen geweest dat dat ze de mijne waren, het is altijd Lisa’s passie geweest om voor de klas te staan, zij kan nu doen wat ze leuk vindt verpest dat nu niet,’ Ilse strijkt een pluk haar uit haar gezicht, ‘jullie band hoeft echt niet te veranderen omdat ze je nu ook les geeft, maar wanneer jij er een probleem van gaat maken zal die band wel worden aangetast.’ Kate zucht, ‘oké.’ Ilse drukt een kus op het haar dochters rode haren en staat op, ‘ik ga maar eens aan het eten beginnen,’ zachtjes verlaat ze Kate’s slaapkamer. Kate zucht wanneer haar moeder de deur achter zich dicht heeft getrokken, ze zit inderdaad met de hele situatie op school in haar maag, ze vindt het nog steeds niets dat Lisa haar les geeft maar ze vindt het ook jammer dat hun band de laatste tijd zo moeizaam gaat, en de kus met Sam die middag heeft de warboel in haar hoofd waarschijnlijk alleen maar vergroot.

Je hebt door dat je twee keer hetzelfde hebt gepost? :wink:

Oh wat erg haha! Ik zal het snel even wijzigen :grinning:

meerr

Zoveel tekst