vanaf 3havo naar 4vmbo en van mbo naar hbo?

oke, bluuuh.
ik zit nu dus in 3havo, maar ik merk dat ik het gewoon heel moeilijk vind en het vergt gewoon teveel tijd, hoe erg ik me best ook doe.
en ik denk dat ik dan liever vmbo doe, en dan mbo en dan hbo, dan dat ik havo afmaak en daarna naar hbo ga, want ik vind de middelbare school gewoon niet fijn en ik doe dan liever vmbo en dan mbo en daarna hbo dan dat ik havo doe (met moeite) en dan hbo.
uiteindelijk wil ik wel een hbo opleiding doen maar ik vroeg me dus af of je van 3havo naar 4vmbo kan afstromen aan het eind van het jaar, of kan dat niet door examentoetsen? want heb wel gehoord dat je dan eventueel een aangepast werkschema krijgt zodat je die examentoetsen wel nog kan maken… of kan het echt niet?

en kan je als je een mbo diploma hebt naar hbo?
x bedankt.

Ik denk dat je dan langer bezig bent dan dat je de havo gewoon afmaakt, dus als ik jou was zou ik doorzetten en er hard aan trekken, maar verder weet ik niet of en hoe dat kan.

ja maar een extra opleiding op het mbo vind ik niet erg (weet niet hoe je mbo,hbo,universiteit in een woord samenvat).
vind de middelbare school gewoon niet fijn en leuk, en als ik dan hard moet werken en dan in mijn examenjaar ook nog is blijf zitten dan vind ik het helemaal kut dus dan doe ik liever 2 opleidingen.

Ik heb welleens gehoord dat als je 5 havo doet dat gelijk staat aan een TL-diploma, maar over 3 en 4 havo weet ik niet. Vriendinnen van mij die van 3 naar 4 TL zijn gegaan zijn wel met 8en geslaagd en zijn vervolgens na hun tlexamen weer naar havo4 gegaan,om het vervolgens gewoon goed aftemaken en nu hbo te doen.

oh oke, dus je kunt in ieder geval wel eventueel afstromen van 3 havo naar 4vmbo? want ik heb liever 2 opleidingen in m’n zak (met verschillende richtingen eventueel) dan m’n havo diploma, want ik vind het gewoon heel moeilijk.

Yep,op mijn school kan dat wel. Een ander vriendinnitje heeft dat ook gedaan en die doet nu havo4 inplaats h5 omdat ze dus toen ik naar 4havo ging naar 4TL ging en dat ging super. Daardoor had ze weer de motivatie om na het behalen van dat diploma weer h4&5 te doen:-)
& Het is natuurlijk per persoon anders, ik zou met je mentor en teamleider gaan praten! Zij hadden trouwens wél h3 afgemaakt he! Dus niet midden in het jaar

& over dat mbo, als je 5havo hebt gedaan kun je meestal gewoon mbo4 doen of een verkorte versie bij sommige studies. Sommige studenten gaan zelf na havo4 mbo doen.
Als je mbo4 hebt afgemaakt, kun je indd naar hbo.

In goed overleg met mentor, decaan, jijzelf en ouders kan het terug gaan naar vmbo ja. Mijn nichtje heeft dat ook gedaan nu.

Ikzelf heb 5 jaar vmbo gedaan, 3 jaar mbo en ben nu 3 jaar bezig op hbo.
Het duurt even, kost veel tijd en energie, maar dan heb je wel wat.

een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo is meestal genoeg om naar het mbo te gaan, maar dan moet je 3 havo dus wel redden.

ik zou in ieder geval een diploma halen. met een middelbare school diploma kun je zo veel meer en ik weet zeker dat je er later spijt van krijgt als je het niet hebt.

kan je ook als je vmbo diploma hebt een mbo4 opleiding doen?

ja, een middelbare school diploma wil ik sowieso.
maar het liefst wil ik gewoon een vmbo diploma, en daarna een mbo4 diploma en daarna een HBO diploma…

oke wacht ik ga het even duidelijk uitleggen.

ik zit dus nu in 3HAVO, en ik heb sinds begin dit jaar al het idee dat me dit gewoon niet gaat lukken en dat dit te veel druk geeft.
ik haal net aan voldoendes die soms ook onvoldoendes kunnen zijn, dus een goede cijferlijst heb ik niet, op dit moment zou ik ook naar vmbo moeten als je mijn cijferlijst bekijkt.

mijn moeder zegt dat het onzin is en dat ik het wél kan, maar ik begin hier echt aan te twijfelen en ik heb het idee dat dit niet goed voelt voor mijn gevoel.
ik denk dat het voor mezelf het beste is als ik de overstap (rond januari is dat mogelijk) van 3HAVO (niet afgemaakt) naar 3TL maak, en daar gewoon in verder ga en mijn examen in doe.
ik vind het nu al vreselijk moeilijk om bij te houden met alles terwijl ik nu vlakbij op school zit, maar volgend jaar moet ik naar een andere stad en dat is meer dan 1 uur heen & 1 uur terug fietsen, ik weet gewoon van mezelf dat ik dat niet ga trekken en redden.

daarom wil ik dan in januari als je de mogelijkheid krijgt om naar 3TL af te stromen naar 3TL gaan, en dan kan je die examentoetsen inhalen en dan loop je gewoon bij.

dat red ik dan gewoon en dat voelt veel fijner, dan doe ik daarna mbo4 en daarna een HBO opleiding, en dan ben ik er uiteindelijk toch alleen dan met een klein omweggetje (wat wel fijner is voor mij).

mijn moeder gaat dit nooit leuk vinden, maar uiteindelijk is het mijn eigen keuze en uiteindelijk kom ik er toch wel.

wat denken jullie dat ik moet doen?

Als 3 havo al zwaar is voor je vraag ik me wel af of je HBO dan wel gaat redden. Ik zou gewoon dit jaar afmaken als ik jou was.

nouja, hoe leg ik het uit, het is niet heel zwaar, maar het is gewoon de desinteresse, al die onnozele vakken daar voer ik gewoon niks voor uit, ik wil me liever specialiseren op een opleiding.

Persoonlijk denk ik dat je dan beter door kunt zetten en gewoon havo afmaakt.

Je kunt een overgangsbewijs halen als je 3havo red, dus naar 4havo mag. Ik zit in havo 4 en ik haal alleen 3en en 2en, dus ik ga na dit jaar wss naar mbo4.

overgangsbewijs van 3-4 havo is idd gelijk aan mbo dus kan je meteen starten.
Verder is het wel zo dat je nu in 3 havo veel vakken hebt en je daarna een pakket kan kiezen met alleen de vakken waar je goed in bent ofzo?
Weet niet of je meteen in 4 vmbo kan instromen, ga eens in gesprek met de decaan want per school kan dat verschillen.
Maar ja alles is mogelijk en als jij via een omweg naar het hbo wil gaan kan dat natuurlijk ook!

als je je 3e jaar haalt kun je gelijk naar het mbo.

Als je zelf al aangeeft dat je niks doet voor ‘al die onnozele vakken’, dan zou ik iets aan je instelling en werkhouding gaan doen meid. Een diploma komt niet zomaar aanwaaien, noch op havo, vmbo, mbo of hbo niveau. :wink: