Van WO naar HBO - HELP

-

Is dat het enige wat je niet bevalt aan de universiteit? Of vind je het ook niet interessant en/of te moeilijk o.i.d.?
Met deze overstap heb ik geen ervaring, maar ik ben zelf na mijn VWO eerst naar het HBO gegaan en doe nu WO. Ik weet dus de verschillen wel een beetje, en ben daar zelf totaal niet over te spreken. Ik zat me dood te vervelen op het HBO en vond al dat gezeur dat er bij komt kijken vreselijk irritant. Dan bedoel ik dus dat de universiteit veel meer down-to-earth en to-the-point is, en op het HBO moet je je aan een hoop regeltjes houden, overal verslagen over schrijven, en ik vond het nogal kinderachtig / net als op de middelbare school werken. Dit is misschien wat overdreven en zal niet voor alle opleidingen gelden, maar zo heb ik het wel ervaren. En het zal natuurlijk ook heel erg per persoon verschillen, maar ik zou er echt héél goed over nadenken om deze overstap te maken… En snap je ouders dan ook heel goed!

Bovendien is het bij mijn opleiding (Ik doe Bedrijfseconomie, dus wellicht vergelijkbaar?) zo dat het in latere jaren wel mee praktisch wordt. Ik moet nog steeds veel lezen, maar krijg wel steeds meer groepsopdrachten om theorie toe te passen op de praktijk enzo. Misschien kun je daar een afspraak voor maken bij je studieadviseur? Om je probleem voor te leggen en te kijken of het de hele opleiding zo blijft? Als dat het enige is wat je niet bevalt en je alleen het eerste jaar even door moet komen…

Ik ben net als hierboven overgestapt van HBO naar WO (wel eerst VWO gedaan). Ik ben het eens met wat hierboven wordt gezegd. Al die regeltjes waaraan je je moet houden wat betreft het schrijven van verslagen. Ook werk je op het HBO erg veel in projectgroepen, het is dus veel samenwerken. Zelf vond ik dit niet zo geslaagd, er waren altijd wel mensen die niet goed meewerkten of die stukken te laat inleverden. Meestal vond ik de leerstof ook erg makkelijk, het werd allemaal uitgekauwd en bij de tentamens vroegen ze gewoon dingen die je letterlijk uit de powerpointpresentaties kon halen, je hoefde het boek niet eens open te doen.

Bedankt voor jullie reacties! Ja, dit is wel zo ongeveer het enige wat me echt dwars zit. Maar vooral dat theoretische, aangezien ik dat ook krijg bij de cursussen die ik wél interessant vind (dus echt bedrijfskunde dingen), en ik die door dat theoretische ook niet meer leuk vind. Hierdoor is mijn motivatie echt ver te zoeken.
Ik vind het niveau opzich niet te moeilijk, ik vind het snel gaan maar misschien is dat gewoon wennen.
Wat LisArt aangeeft, van dat ‘middelbare school werken’ zou me inderdaad ook wel tegen gaan staan denk ik:( Goed dat jullie dit even melden, want zeker omdat ik nu uni doe ben ik dat niet meer gewent.

Ik doe ook al 2 jaar WO en ben er ook niet helemáál blij mee. Mijn probleem is vooral dat ik soms geen idee meer heb waar ik mee bezig ben, doordat het zover van de praktijk afstaat. Toch denk ik dat dit beter bij mij past dan HBO: en als je eenmaal gaat werken ga je pas écht praktijkervaring opdoen! Op het WO leer je wel een bepaalde manier van denken die nog van pas kan komen, hoe praktisch je uiteindelijk ook bezig bent op je werk. Ik heb ook getwijfeld of ik niet HBO moest gaan doen, ik denk soms nog steeds dat het beter was geweest, maar ben uiteindelijk toch heel blij met m’n huidige WO-opleiding.

Ik zou er inderdaad met een docent / de studieadviseur over praten, misschien kan je volgend jaar al beginnen aan een stage bijvoorbeeld? Als je toch WO blijft doen: dat theoretische is dan iets waar je doorheen moet bijten.

Heb al een paar goede gesprekken gehad met mijn mentor, donderdag heb ik een gesprek met mijn studieadviseur. Uit die gesprekken met mijn mentor kwam eigenlijk dat als ik de vorm van lesgeven op het wo niet bij mij vindt passen, ik dan beter kan stoppen (dit is heel plat gezegd, we hebben echt veel meer besproken;p).
Met het dikgedrukte stuk ben ik het inderdaad eens.

Even een vraag voor jullie alledrie:
Hoe zit het met het onderzoeksgedeelte op de universiteit in vergelijking met hbo? Is dit op hbo een stuk minder/ stoort het jullie op de wo?

Upje!

Ik heb zelf geen ervaring met het WO, want ik doe HBO Bedrijfseconomie. Persoonlijk vind ik dit heel erg makkelijk, te makkelijk eigenlijk. Daarom zit ik bij het excellentie programma en dat is wel heel leuk! Extra colleges en we doen onderzoeken bij echte bedrijven. Misschien ook een idee voor jou, HBO met een excellentie programma erbij?

Oh dat klinkt heel leuk! Waar doe je dat?

Ik heb je even een note gestuurd! :slightly_smiling_face:

Ik ben zelf van het HBO naar het WO gegaan. Als het niveau op de WO niet echt moeilijk vind denk ik zelf dat je op het HBO helemaal met twee vingers in je neus kunt doen. Ik hoefde voor het HBO helemaal niet veel te doen. Wel vond ik het fijn dat je projecten deed. Zo kregen we met een groepje van 8 mensen de opdracht om zelf een rechtszaak voor te bereiden, dat soort dingen. (ja ik doe dan de opleiding rechten :wink:) Op het WO is het inderdaad alleen maar boek lezen, college volgen. Je brengt totaal niks in de praktijk, ook al is het maar voor een opdracht. Ik ben nu bij een studentenverreging gegaan van mij opleiding. Zei organiseren echt heel veel leuke uitjes. Zoals samen naar de rechtbank, we zijn naar het gebouw van de EU geweest in Brussel, soms organiseren ze een studentenrechtbank. Misschien is dat ook iets voor jou? Om dat naast je studie te gaan doen. Zodat wat je leert op school je in de verening weer kwijt kunt?

Ik ben van HAVO naar HBO gegaan, dus heb geen ervaring met WO.
Maar wat ik tot nu toe heb ervaren is dat je ook voor HBO gewoon echt veel meer moet doen dat op de middelbare school. Ik moet iedere week minimaal 1 verslag maken over wat ik die week in het laboratorium heb gedaan en daarnaast ook gewoon alle colleges volgen.
Dus behalve het iets lagere niveau en de lagere snelheid waarmee we door de boeken gaan zal dat wel niet veel met WO verschillen. Maar kan wel stress schelen :slightly_smiling_face:.

Ik ben van WO naar HBO gegaan. :slightly_smiling_face:

Ik deed eerst geneeskunde aan de Radboud Universiteit. Ik vond/vind het een erg leuke studie en ik wilde ook heel erg graag dokter worden, maar de opleiding was toch echt wel veel te moeilijk voor mij… Ik moest echt kei en keihard werken wilde ik mijn tentamens halen, en vaak haalde ik ze dan nét met een 6je. Ik zag erg op tegen de jaren die nog zouden komen. (6 jaar + daarna specialisatie van minstens 3 jaar) Dus heb ik besloten om een andere studie te gaan doen. Ik doe nou HBO-Verpleegkunde aan de HAN, dus wel zo ongeveer nog in die richting en het bevalt echt heel erg goed! Het is direct veel en veel praktischer. Waar we met geneeskunde eerst de theorie heel erg gingen uitpluizen tot in de (diepste) details… gaan we hier al meer praktischer gericht en heb ik ook al veel dingen geleerd bijvoorbeeld bloeddrukmeten. Binnenkort heb ik ook nog een oriëntatiedag en in februari start mijn eerste stage al… Kortom ik ben erg blij met de overstap, voor mijn gevoel werk ik nu veel meer op mijn niveau.
Ik lees dat mij jou het niveau niet echt te moeilijk is… maar ik hoop toch dat je nog wat aan mijn reactie hebt gehad.

Toch wel, dankje! (En toevallig, ik zit nu ook op de Radboud) Wel nog een vraagje; heb jij het jaar afgemaakt of ben je halverwege gestopt? En in het geval van dat laatste, wat heb je de rest van het jaar gedaan?
En de andere ook bedankt!

-dubbel-

Oké, wat toevallig inderdaad!

Nou ik heb 2 jaar geneeskunde gedaan en 2 jaar alleen maar eerste jaars vakken. Het eerste jaar heb ik de helft van de vakken niet gehaald. Die heb ik het tweede jaar wel gehaald. Ik heb dus ook nog wel mijn propedeuse gehaald. :slightly_smiling_face: De eerste helft van het tweede jaar was ik helemaal vrij en ben ik fulltime gaan werken.

Dat vind ik zelf ook helemaal niks. Ik vind het niet interessant en wil er later niets mee gaan doen, maar het hoort er nu eenmaal bij. :stuck_out_tongue: Volgens mij is dat op het hbo wel echt véél minder, dus dat zou dat ‘probleem’ (als je dat niet leuk vindt) wel oplossen.
Je moet echt voor jezelf die afweging maken… De universiteit is zo te horen niet ideaal voor jou, maar dat is het hbo waarschijnlijk ook niet! Maar dat is een lastige keuze natuurlijk, succes in ieder geval :]