Tussenjaar in het buitenland!

Hoi meiden!

Ik zit al serieus een poosje na te denken om een tussenjaar in het buitenland door te brengen. Ik heb me ingeschreven voor een studie voor aankomend studiejaar (zit nu in m’n examens), maar ik begin steeds meer te twijfelen of dat wel echt iets voor mij is. Plus een (gedeelte) van een jaar in het buitenland lijkt me echt heel gaaf! Zelf staat Australië wel heel hoog op mijn lijstje en wil ik waarschijnlijk iets van werken en reizen gaan combineren.

Zijn er meiden met ervaringen? Waar zijn jullie heengeweest? Wat hebben jullie gedaan? Hoe hebben jullie het betaald? En natuurlijk; hoe is het bevallen?

Graaaag hoor ik jullie ervaringen en verhalen :slightly_smiling_face:

Ik kon geen recent topic vinden over een tussenjaar in het buitenland, maar correct me if i’m wrong

Ik heb geen ervaring met beide, maar binnenkort ga ik 3 maanden stage lopen in Zuid-Afrika voordat ik echt ga solliciteren voor een baan, omdat het daarna eigenlijk niet meer kan. Als je nu niet goed weet wat je wil studeren lijkt een tussenjaar waarbij je kan gaan reizen mij best een goed idee. Je leert dan misschien meer over jezelf en wat je wil in het leven en dan kan je daarna eventueel een betere studiekeuze maken.

Oja: Ik denk dat ik ongeveer 3000 euro kwijt ben aan 3 maanden stage lopen in Zuid-Afrika. Dit is een normaal bedrag. Australië zal vast wel wat duurder zijn? Je kunt het uiteraard zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt.

Ik ga wss ook een tussenjaar nemen en naar Australië! :grinning:

Oh Zuid-Afrika, wat gaaf! Wat voor soort stage ga je doen als ik vragen mag?

Australië is inderdaad wel iets duurder denk ik, maar omdat dit idee een soort van last minute oplossing is voor aankomend studiejaar heb ik niet echt een budget kunnen sparen. Iets van werk zal er dus wel bij komen (wat me ook helemaal niet erg lijkt)

Wat leuk! Weet je al wat je gaat doen daar?

Nee nog niet helemaal :frowning_face: Ik moet nog een beetje kijken met geld enzo of ik ga werken of alleen reizen, heb wel al veel gespaard ervoor maar weet nog niet hoeveel ik nodig heb haha.

Ik zit momenteel nu als tussenjaar in Engeland voor een jaar of langer, waarbij ik volgend jaar Nieuw Zeeland wil gaan ontdekken voor 1 jaar en daarna Australië voor 1 jaar en daarna pas over school nadenken wat ik wil gaan doen. Dit doe ik overigens ook omdat ik pas 18 ben en nu nog geen prioriteiten heb en daarom zo makkelijk de kans heb deze dingen te doen. Je moet je leven gaan leven zoals jij je die wil herinneren.
Ik ben hier als au pair en mij bevalt het super, ik heb echt het gevoel dat ik leef en geen spijt er van dat ik niet een studie volg nu. Wel heb ik dan tenminste, contact met je vrienden en familie in Nederland kan zo weinig tot niks zijn waar je dan echt tegen moet kunnen.

Jaa klopt, het is echt enorm prijzig… Wil je alles zelf gaan regelen of een organisatie inschakelen? Ik heb ook nog gekeken naar iets van au pair, lijkt me heel leuk en je krijgt kost+inwoning plus zakgeld. Maar ik ben bang dat ik zo minder in contact kom met andere leeftijdsgenoten en meer opgesloten zit bij zo’n familie.

Wauw ja, dat heb ik ook! Ik heb enorm de drang om iets te zien van de wereld, uit mijn eigen comfortzone te gaan en veel nieuwe vrienden leren kennen. Heb je naast het au pair zijn daar wel een eigen sociaal leven opgebouwd, met vrienden, leeftijdsgenoten etc?

Ja heb ik ook aan gedacht maar twijfel ook een beetje inderdaad, lijkt me best eng om gewoon echt bij een gezin te wonen haha. Maar wel super leuk, ik hou van kinderen! Maar meestal heb je wel vrije dagen waarin je dingen kunt doen en andere mensen kunt ontmoeten denk ik! Maar ik zit ook beetje van dat au pair waarschijnlijk in 1 bepaald deel van Australië is en ik dan nog steeds niet heel veel van het land zie…

Maar tbh lijkt het me ook niks om in mn eentje te backpacken dus dan is au-pair wel weer beter.

Backpacken in m’n eentje lijkt me inderdaad ook best wel spannend, maar als je alleen gaat ontmoet je wel veel sneller nieuwe mensen denk ik. Waar ik ook aan zit te denken is een half jaar au pair en het land/cultuur leren kennen, mn engels verbeteren etc. En daarna nog 2 of 3 maanden te reizen en andere dingen te zien. Ik vind het trouwens wel heel spannend allemaal, helemaal in je eentje even naar de andere kant van de wereld :’)

Serieus, doe het. Je gaat zo blij zijn, vooral op een moment je alleen een berg beklimt voor een mooi landschap en je dan beseft dat je alles in Nederland achter je hebt gelaten en je even een heel ander leven aan het leiden ben. Het gevoel is zo onbeschrijfelijk prachtig. Als ik je overigens 1 lied zou aanraden wat zo motiverend in een situatie als deze is, dan is het in mijn ogen echt Avicii - The nights. Ik hoop echt van harte dat je dit kan gaan waarmaken!
Ik ben bij dit gezin sinds 13 april, en ik heb mezelf eerst ruim 4 weken de tijd gegeven om te settelen en de buurt te verkennen dus echt een hartstikke super grote kring heb ik nog niet opgebouwd. Wel spreek ik iedere vrijdagavond met 8 mensen af van mijn leeftijd, ga ik naar meetings (ook van de site meetup.com), ga ik binnenkort sporten en op een taalcursus om nieuwe mensen te ontmoeten.
Ik hoop echt dat je dit kan gaan waarmaken, je gaat zo blij zijn wanneer je dit zou teruglezen wanneer je het hebt waargemaakt haha!

Als au pair heb je overigens heel veel vrijheid en daarom ook echt heel veel tijd om het land te ontdekken. :wink: Als je van kinderen, cultuur en reizen houdt zou ik het echt aanraden!

Dankjewel, jouw woorden inspireren en motiveren mij echt enorm! Ik heb nu zoiets dat ik dit echt moet doen en moet doorpakken. Ik vind het aan de ene kant zo spannend maar ik weet gewoon dat ik dit zo graag wil en dat het een hele overwinning voor mezelf gaat zijn.

Doet me echt goed dat het je zo inspireert en motiveert. Luister, ik stapte het vliegtuig in met een hele grote glimlach vanwege het avontuur wat ik zou aangaan en verliet het vliegtuig met een hele grote glimlach. Als jij denkt precies het zelfde als ik het vliegtuig in te stappen en te verlaten, écht doe het hahaha!
Wat is precies het gene wat het voor jou zo spannend maakt? En ben je bang voor heimwee? En je gaat echt alleen maar trots op jezelf zijn als je die overwinning hebt gemaakt!
Het hele avontuur bestaat overigens, hoe ik het zie, als in stappen zetten. Ieder iets wat je doet is een goede stap, want je begint helemaal bij 0 je moet je leven echt weer opbouwen omdat je ‘niks’ hebt. Het is een hele uitdaging, maar zo leuk!

Ik heb ook echt het gevoel dat ik dit nu moet doen, het voelt echt goed. Maar ik ben inderdaad wel bang voor heimwee, maar vooral het feit dat ik er helemaal alleen voor sta. Dat ik alles zelf moet doen, ook nog in een andere taal. Tot nu toe heb ik ouders, die enorm veel voor mij regelen/doen betrokken zijn in mijn leven en als ik daar ben ben ik toch helemaal op mezelf aangewezen. Maar aan de andere kant, ik kan er alleen maar van leren en van groeien inderdaad. En ik denk ook dat ik enorm trots ben op mezelf als ik eenmaal gesetteld ben daar. Via welke site/organisatie heb jij je familie daar gevonden?

Zo geweldig dit, het klinkt gewoon echt alsof het helemaal iets voor jou is om zo’n avontuur aan te gaan! :slightly_smiling_face: Wat heimwee betreft: Het zal iedereen overkomen die voor een lange tijd naar het buitenland gaat, en het zal wel vaker dan 1 keer kunnen voorkomen. Het is normaal, je moet alleen jezelf weer oprapen. Het is oke om even te huilen en verdrietig er om te zijn omdat je naar huis wil maar geef niet op, en denk er aan dat de dag daarna een nieuwe dag is en je van die dag een van je beste dagen gaat maken voor afleiding. En maak eigenlijk van zo’n hele week afleiding om gewoon niet meer aan thuis te kunnen denken, en wat mij vooral helpt wanneer ik überhaupt even aan thuis denk en het probeer te voorkomen om er in te komen is om dingen vooruit te plannen om in de toekomst hier te gaan doen. Het motiveert je dan echt nog meer om daar te blijven en die plannen af te werken.
Het feit wat alleen staan er voor betreft, je staat er nooit helemaal alleen voor en zijn genoeg mensen die je zouden willen helpen. Ligt overigens ook aan wat je zou gaan doen, maar er zijn écht altijd mensen in het land die daar wel geboren en getogen zijn en wel voor jou een telefoontje zouden willen plegen als jij niet zelfverzekerd genoeg bent met je eigen taalkunsten om het te doen. #I’vebeenthere hahaha. Nee maar echt, je moet daarvoor niet bang zijn, echt niet. Je gaat hier echt zelfstandiger van worden en jezelf eigenlijk (in mijn beleving) sneller over zulke obstakels zetten dan je in Nederland zet. En je verandert ook gewoon echt als persoon om iets als dit te doen.
Je gaat inderdaad dan ook echt trots op jezelf zijn, en als je dit gaat waarmaken neem dan alsjeblieft echt de tijd voor settelen.
Ik heb het eerst via de organisatie Travel Active gedaan, en ben van 1 april tot 12 april in een gezin geweest waar het in het echt uiteindelijk totaal niet mee klikte en ik echt niet op mijn plek was. Waarop ik toen op eigen houtje op Aupairworld een familie heb gezocht, waarbij ik binnen 2 dagen ook maar 2 dagen contact heb gehad met mijn familie van nu maar het klikte super en de kinderen waren enthousiast over me. En ik heb geen seconde spijt van deze familie, ik ben zo gelukkig hier. Maar wel kan ik je aanraden via wat en hoe je het ook doet, écht een contract te hebben waarin dingen vast staan. Ik heb overigens echt een band met mijn hostmom die bijna het zelfde is als met mijn eigen moeder, ik was nogal close met mijn eigen moeder dus het is eerlijk gezegd zo fijn als je dan een hostmom hebt waar je zo close mee kan zijn haha!

Ja precies, het is zooo ver haha je kunt niet echt makkelijk terug ofzo.

En dat klinkt echt suuuper leuk chingchangpong!! :grinning:

Ik begon vorig jaar september ook een studie ondanks ik enorm veel twijfels had, en toen ik aan de studie begon was ik diepongelukkig, het paste écht niet bij me. Ben hier dus ook mee gestopt waardoor ik in een ‘verplicht’ tussenjaar kwam. Nu is er niets mis met een tussenjaar, zorg er alleen wel voor dat je iets regelt / bedenkt om te doen. Niets doen raakt snel saai en als je niet weet wat je moet doen is het nog vervelender.

Over het buitenland: zeker doen! Weet alleen wel hoe duur dit kan zijn. Een maandje londen kostte mij al 4.000 euro (voor een ieniemienie studiootje en taalcursus). Dus doe wat research en kijk of het te doen is!

succes met je keuze :slightly_smiling_face:

Ik word serieus zo blij van jouw woorden Chingchangpong! En zo fijn dat jij het daar zo leuk hebt!! Het hele au pair worden vind ik ook steeds leuker worden. Ik heb gisteren een beetje rondgesnuffeld op aupairworld en sommige verhalen van families die een au pair zoeken spreken me echt enorm aan. Ook lijkt het me een stuk ‘veiliger’ eerst, want je woont daar in huis en hebt een hostparents die je denk ik wel willen helpen. Wat fijn dat je zo’n band hebt met je hostmom! Dan voel je je denk ik nog meer thuis bij zo’n familie.

Ik zit er nu over na te denken om eerst een half jaar au pair te worden en daarna nog 2/3 maanden van het verdiende geld te gaan reizen en dingen te zien van australië. Ik word zo blij van deze gedachte en dat is denk ik wel echt de bedoeling. Ik ben alleen heel erg bang dat ik zak voor mn examens, dus dat dit hele plan nog een jaartje moet wachten :’)