Te hoog gegrepen?

Hallo Girlscener’s!

Mijn grote droom is om (kinder)psychologe te worden, alleen het enige dat me in de weg staat is mijn opleidingsniveau. Na wat Google research ben ik erachter gekomen dat er een weg van het mbo naar het hbo psychologie is namelijk de niveau 4 opleiding Sociaal Pedagogisch Werk.
Het MBO zie ik niet als een enorm probleem aangezien ik de MAVO met bij wijze van spreken met twee vingers in de neus doe.

Alleen zie ik het HBO als een groter probleem, de overstap van SPW naar Psychologie schijnt wat stroef te zijn en niet lekker op elkaar aan te sluiten. Natuurlijk is er bij mij er met de paplepel ingegoten dat er ‘‘zolang er een wil is, een weg is’’. Mijn vader heeft zelf ook Mavo, Havo en VWO gedaan, dus ik zie hem als een groot voorbeeld.

Om maar even straight to the point te gaan, wil ik ook op universitair niveau de opleiding psychologie gaan volgen. Alles bij elkaar opgeteld zou ik na het MBO minimaal nog acht jaar op school zitten.

Is er een kans dat dit lukt of moet ik mijn droom om psycholoog op universitair niveau laten varen?

Ik vind niet dat je je droom moet laten varen, maar ik denk dat je in stapjes moet denken. Je zegt dat je de mavo met gemak hebt gehaald en dan denk ik dat het ook wel mogelijk is om uiteindelijk door te stromen naar HBO. Ik doe dit nou en er zitten genoeg mbo’ers die het makkelijk bij kunnen benen. Dat universitaire niveau zou ik niet durven zeggen of het haalbaar is, maar daarom zeg ik: probeer eerst het ene en kijk dan verder. Mocht het allemaal goed lopen en je hebt uiteindelijk een HBO diploma, dan kun je altijd nog zien of je verder gaat leren. Mocht het niet lukken, is dat niet wat je écht wilde; maar dan ben je in ieder geval weer een stapje vooruit gekomen! Succes!

Edit: Nog niet gehaald, van de zes vakken die ik heb sta ik drie 8’en, en twee ruime zevens, en één zesje. Het zesje is voor wiskunde, aangezien het hoofdstuk dat we het laatst behandeld hebben mij totaal niet ligt.

Wat ik wel weet is dat je geen psychologe kunt worden met een HBO. Maar als jij dat echt wilt worden, kun je dat natuurlijk wel halen! Het duurt alleen even.

Waarom ga je niet eerst HAVO doen?

DOEN! Ik kom van het vmbo-kader, naar het mbo-4, en nu in mijn eerste jaar HBO. Ja het is lastig en stroef na het mbo, maar je moet jezelf er gewoon aan toe zetten om het te doen. Als je echt psychologe wil worden lukt het je wel! Als je je propedeuse dan meteen haalt in het eerste jaar van je HBO kan je meteen naar de uni;)

Ik kan geen HAVO meer doen omdat ik geen zeven vakken heb,
ik heb de sector economie gekozen en dat gaat niet samen met biologie op de een of andere manier.

^ Huh? Wacht, wat?

Volgens mij kan dat gewoon hoor. Na je VMBO.

Ik zou zeggen, gewoon doen. Als dit jouw droom is, ga er dan voor.
Waar je echter wel rekening mee moet houden is het verschil tussen MBO, HBO en de uni. Ik heb zelf weinig ervaring met MBO en HBO maar ik hoor wel van andere mensen dat dat toch veel minder zelfstudie is en meer goed opletten tijdens je lesuren. Op de universiteit heb je wel colleges, maar moet je daarnaast echt wel een redelijk aantal uur per week achter je boeken gaan zitten. Een vriendin van mij is dit jaar begonnen met Psychologie en die vond de hoeveelheid zelfstudie die ze moest doen meer dan ze had verwacht. Als jij dus meer iemand bent van goed opletten en het op die manier opslaan, dan kan de universiteit best zwaar worden.

Ik ben begonnen op de Mavo, MBO en nu doe ik HBO.
Het is hard, mijn denkniveau ligt niet altijd op goed niveau en toetsen doe ik soms wel drie keer om te halen.
Maar: ik ben inmiddels derde jaars en het gaat beter dan ooit.
En wat jij al zegt: Waar een wil is, is een weg.
En ik studeer ook totaal 8 jaar om te bereiken wat ik wil en ik ga het halen over 1,5 jaar. Hoppa

Waar een wil is is een weg. Als het écht je droom is heb je het knokken (wat je vast en zeker moet gaan doen) er wel voor over, of je komt op een andere manier bij je doel.

Je kunt dus een mbo opleiding doen en daarna een jaar toegepaste psychologie en dan meteen in dat jaar je Propedeuse halen en dan doorstromen naar de universiteit. Echter is de stap om door te stromen van hbo naar universiteit erg moeilijk, omdat je ook nog een wiskunde cursus moet doen(vwo6 niveau) en er is vaak een loting…
Als ik jou was zou ik met een decaan hierover praten :slightly_smiling_face: Maar voor nu, doe wat goed voelt en als de wil er echt is, zal er vast wel een weg vrij zijn om er te komen

Als je het echt heel graag wilt moet je ervoor gaan. Het is een lange weg, want onthoudt goed dat je met HBO Toegepaste Psychologie géén psycholoog bent. Hiervoor moet je naar de uni. Mocht je dan kinderpsycholoog willen worden, denk ik dat je je daarvoor moet specialiseren/doorstuderen .

Op dit moment is er ook vrij weinig werk voor afgestudeerde Psychologie mensen van de Uni, want het is een populaire studie, erg veel mensen doen deze studie. Maar voordat je bent afgestudeerd kan dit al anders zijn natuurlijk!

Ik wil je niet demotiveren maar denk er dus goed overna! Maar zoals anderen al zeggen, waar een wil is is een weg.

Ik zou inderdaad zoals hier boven al wordt gezegd in stapjes denken. Bij Psychologie heb je trouwens echt ontzettend veel wiskunde nodig.

Wauw, super dat je zo’n droom hebt! Als je het in stappen doet inderdaad, zou het best eens kunnen lukken!

Nu moet ik je wel zeggen dat een vriendin van me, die vorig jaar cum laude geslaagd is op het atheneum, nu ook wo Psychologie doet en dat echt best wel pittig is. Veel leeswerk en ook veel zelfstudie. Maar als je het gewoon in stappen probeert, kom je steeds weer wat dichterbij!

Gewoon doen mijn vader is van mavo - havo - vwo - universiteit uiteindelijk arts geworden, het heeft 'm heel wat jaren gekost maar dan heb je ook wat!

Go for it!! Mijn moeder zegt altijd: beter spijt van iets dat je wel hebt gedaan dan spijt van iets wat je niet hebt gedaan.

-

Als je het echt wil moet je er natuurlijk voor gaan, maar er kleven wel wat mogelijke problemen aan. Ik studeer psychologie op de universiteit en heb mensen in mijn werkgroep zitten die van het HBO (toegepaste psychologie) af komen. Hun ervaringen zijn dat zij het toch wel een moeilijke overgang vinden omdat het zo totaal verschillend is. Een van die mensen is ook gestopt. Daarnaast zeg je zelf dat je 8 jaar verder bent voordat je dan je studie af hebt. Maar vergeet niet dat je er dan nog lang niet bent… Wil je bijvoorbeeld erkend GZ-psycholoog worden, moet je nog wel wat langer door. Ook als je dit niet wil zal je toch ook vaak nog wel een tijd stage moeten lopen. Zoals gezegd is de arbeidsmarkt op dit moment ook niet best, maar dat kan natuurlijk nog omslaan.

Daarnaast hangt het natuurlijk ook van je eigen talenten af. Psychologie op de Uni is heel veel leeswerk en zelfstudie, sommige vakken zijn heel biologisch en helaas zal je je gehele studietijd ook veel statistiek moeten doen. Als je weinig wiskunde hebt gehad kan dit je echt zwaar vallen.

Ik wil je hiermee zeker niet ontmoedigen! Ik zou het namelijk hartstikke knap vinden als je je droom achterna gaat en het gewoon voor elkaar krijgt. Maar misschien is het wel realistischer om in wat kleinere stappen te denken zoals al gezegd is. Dus eerst eens kijken hoe het op HBO loopt en dan verder zien.