Tandarts

Hoi allemaal!

Ik ben al jaren niet meer bij de tandarts geweest! Dit doordat ik niet meer wilde door het onverdoofd (wist niet eens dat dit verdoofd kon) boren. Toen mijn moeder de volgende afspraak was vergeten ben ik niet meer geweest. Heel dom natuurlijk maar ja.

Toen ik eindelijk een afspraak wilde maken kwam ik er achter dat het niet meer in mijn verzekeringspakket zat. Dus moet ik het zelf betalen? Terwijl ik weet dat er heel wat aan mijn tanden moet gebeuren en het dus een duur grapje wordt…

Nu lijkt het net alsof ik mijn tanden niet goed verzorg. Maar het zit in de familie, mijn moeder had al op jonge leeftijd een kunstgebit (zo wil ik niet eindigen…) ik poets mijn tanden 2 keer per dag, gebruik 2 keer per dag mondwater, gebruik een floss tandenborstel, tongschraper. Maar het wordt alleen maar erger. Ik weet zeker dat ik een aantal gaatjes heb, maar hier heb ik geen last van, dus ze zijn wel nog oppervlakkig. Sinds een dag of 2 is me opgevallen dat een van de verstandskiezen grijzig begint te worden…

Ik denk zelf te weten hoe deze problemen komen. Onder kan ik vrijwel niet flossen. Een dun draadje krijg ik niet eens tussen mijn tanden, en als ik ze er tussen krijg dan splitst het touwtje zich in 2en en moet ik heel veel moeite doen om het eruit te krijgen. Boven heb ik namelijk nooit problemen, onder vaker gaatjes en ik denk dus dat dit is omdat er te weinig ruimte is en ik tussen de tanden niet kan schoonmaken.

Ik denk dus beide onderste verstandskiezen eruit halen. Ook omdat een tand een stukje over de ander staat, denk ik daarna een beugel nodig te hebben om alles goed op zijn plaats te krijgen. Ik weet eigenlijk wel zeker dat dit alle problemen op gaat lossen, maar weet ook zeker dat ik dit op dit moment niet kan betalen… Wat nu?

Zijn er meer mensen die niet vaak naar de tandarts gaan? Want nou ja een verzekering vind ik eigenlijk onzin omdat als je regelmatig op controle gaat je meestal geen problemen hebt en je dan meer betaald aan de verzekering dan dat je eruit haalt. Maar nu moet ik zelf alles betalen…

Moet je het contant betalen? Of krijg je wel gewoon een rekening mee naar huis? Of hebben ze regelingen dat je het in termijnen zou kunnen betalen of zo?

Ik heb hier echt geen idee van en zit er steeds tegenaan te hikken. Maar ik moet nu wel echt bijna gaan, voordat de problemen echt serieus worden…

Wat en hoe kan ik dit het beste aanpakken??

Sorry voor het lange verhaal…

Mijn vader moest laatst wel ter plekke betalen, en er moest/moet nog heel veel gebeuren en het wordt ook niet vergoed. Maar ik weet niet of je bij jouw tandarts wel in termijnen mag betalen.

Kun je het beste even navragen :slightly_smiling_face:

Hoef je geen sorry voor te zeggen hoor :slightly_smiling_face:

Ik kan je alleen niet echt helpen. Ik heb wel ook problemen met mijn tanden, ondanks dat ik echt heel zuinig ben op mijn tanden, want zwakke tanden zitten bij ons ook echt in de familie. Ik ga dus wel 2 keer per jaar en meestal is er een keer per jaar wel iets aan de hand, meestal een gaatje. Gelukkig heb ik al 20 jaar dezelfde tandarts en die verdooft zelfs bij het kleinste gaatje, omdat hij weet dat ik dan blijf liggen.

Ga je weer terug bij dezelfde tandarts? Je hebt ook tandartsen die specialiseren in angstige patienten. Dan vertellen ze wat ze gaan doen en krijg je wel een verdoving.

Over dat flossen; wat voor draad gebruik je? Ik heb nl ook kiezen die zeer dicht op elkaar staan, maar met het flosdraad van Oral B kan ik er wel goed bij. Ook gebruik ik rubberen tandenstokers van het merk Gum, die doen geen pijn maar zo krijg je wel meer troep tussen je tanden vandaan.

Hopelijk kan iemand anders je nog antwoord geven op de vraag van de rekeningen. Dat verschilt nl. ook als je verzekerd bent. Ik hoef nooit iets af te rekenen (sowieso ben ik aanvullend verzekerd en hoef ik bijna nooit iets te betalen) maar bv. een extra foto kost dan 14 euro, maar hier krijg ik dan een acceptgiro van thuis. De man van mijn moeder is ergens anders verzekerd en die moet altijd zijn consult voorschieten, wat hij dan later terug krijgt.

Ja ik had een keer eerder een gaatje laten vullen zonder verdoving en toen deed het niet zo pijn. Was net alsof hij met zijn boor door mijn zenuwen aan het roeren was. Ik wil eigenlijk wel bij dezelfde tandarts, als ze de mogelijkheid hebben om te betalen met een acceptgiro of ik misschien een regeling kan treffen. Zo niet dan ga ik sowieso naar een andere tandarts. Zo leuk vond ik die man toch al niet. Ik ga dan wel aangeven dat ze me maar voor alle ingrepen verdoven, want die pijn wil ik niet nog eens mee maken (misschien ben ik wel gewoon een watje :p)

Ik heb qua flossen eigenlijk alles wel geprobeerd, weet niet of ik die wat jij zegt al eens geprobeerd heb, maar dan ga ik die maar eens halen. Maar ze moeten die verstandskiezen er toch (lijkt me) uit gaan halen.

De enige tip die ik je zou kunnen geven is gewoon geen geraffineerde suiker meer eten. Sinds ik dat doe eet ik veel minder suiker (alleen nog uit fruit en uit producten met natuurlijke suikers) en sinds dien heb ik geen gaatjes meer gehad. Ben uit luiheid ook iets van anderhalf jaar niet naar de tandarts geweest en toen ik wel een afspraak had gemaakt bleek mijn gebit perfect.

Misschien moet je dan sowieso maar een andere tandarts zoeken. Het is belangrijk om je op je gemak te voelen bij je tandarts, het is allemaal al vreselijk genoeg haha. Ik ben ook een pussy hoor, overal wil ik een verdoving voor. Dan maar een middag met een lamme wang rondlopen.

En betalingsregelingen zijn vaak goed te treffen hoor bij de tandarts. Moet je gewoon maar even naar informeren en dan kun je misschien een prijsopgave krijgen. Dan kun je altijd nog kijken of het nut heeft je te verzekeren voor je tandartskosten of het maar zo te betalen.

En je verstandskiezen zullen wel uit moeten ja, daar kun je anders ook veel last van krijgen. Als ze al door zijn kan de tandarts ze voor je trekken meestal, maar meestal sturen ze je door naar de kaakchirurg. Dat is een specialist en gaat dan sowieso van je eigen risico af.

Ja ik drink bijna nooit frisdrank, alleen maar water. Ik eet wel 's morgens cornflakes met yoghurt dus misschien moet ik hier een suikervrij alternatief voor verzinnen. Ik dacht zelf ook wel dat het daar aan zou kunnen liggen in combinatie met gewoon zwakke tanden. Ik weet alleen zeker dat als ik een afspraak maak er heel wat probleempjes zijn die opgelost moeten worden.

Het is wel een goede tip, want ik heb mijn kiezen wel verpest met mijn cola drinken. Zo’n beetje al mijn kiezen zijn gevuld, gelukkig met witte vullingen en mijn tanden zijn niet aangetast, dus mijn gebit ziet er gelukkig wel mooi uit. Maar nu drink ik alleen nog maar water en af en toe iets van chocolademelk ofzo en dat maakt wel verschil. Maarja, ik blijf zwakke tanden houden, dat merk je helaas wel. Maar alle beetjes helpen. Maarja je kunt je afspraak beter maar niet nog langer uitstellen, want het wordt toch helaas niet minder vervelend allemaal.

Ja er zit ook een vrouwelijke tandarts bij in, dus ik denk dat ik het sowieso maar bij haar ga proberen. Volgend jaar ga ik toch verhuizen en dan moet ik sowieso een andere tandarts hebben.

Ik las net inderdaad ergens over prijsopgaven die je van te voren aan kunt vragen en ja als ze een betalingsregeling kunnen treffen zou het nog beter zijn.

Mijn verstandskiezen zijn al een hele tijd helemaal door. En eerst zei de tandarts dat ze er niet uit hoefden omdat ze goed op elkaar stonden. Maar omdat ik sowieso die overlappende tand terug op zijn plaats wil moeten ze eruit ja. Plus op internet las ik dat als tanden grijsachtig worden het kan zijn dat de zenuw dood is zeg maar. Nou ja snap dat je er last van hebt een tijdje, maar ik heb wel pijnlijkere dingen gehad met mijn tanden/kaak etc.

Over een aantal jaar wil ik ook mijn overbeet laten verhelpen, maar dat komt allemaal nog wel :’)

een vriend van me vader had het ook, was ruim 2jaar niet bij de tandarts geweest, en toen hij er weer heen ging, had hij teveel gaatjes. dat hij maar gewoon al ze tanden liet trekken, en hij heeft nu een kunt gebit

Nu zit ik zelf te bedenken waarneer ik weer naar de tandarts moet :’)
Ik heb hetzelfde met de ortho. Daar ben ik nu al zo’n 3 jaar niet meer geweest.

Ja grijze tanden is over het algemeen nooit zo’n goed teken. Als het je verstandskiezen zijn, maakt het niet zoveel uit, maar als het gaat ontsteken ofzo ben je verder van huis. Ze verwijderen ze meestal wel pas als ze doorgekomen zijn, maar veruit de meeste mensen hebben er gewoon geen ruimte voor in hun mond en moeten er eens vanaf, meestal als ze jong volwassen zijn. Ik was 20 toen ze er alle vier uit gingen.

Maar ik denk echt dat een betalingsregeling geen probleem zal zijn. Je bent niet de enige dat in zo’n situatie zit en het zijn wel je tanden, dus gebeuren moet het toch. Komt vast wel goed, moet je gewoon even uitleggen denk ik.

En overbeten worden vaak natuurlijk verholpen met een beugel, maar daarvoor moet je gebit ook eerst gezond zijn volgens mij.

Ik ga ook niet vaak naar de tandarts, maar 1x per jaar. Dit jaar is zelfs de eerste keer in 3 jaar dat ik weer naar de tandarts ben geweest ook omdat het uit de verzekering is gegooid en het onmogelijk is om na een verhuizing een nieuwe tandarts te vinden (overal zaten ze vol). Nu was er net een nieuwe tandarts in de buurt en heb ik mij direct ingeschreven.

Ik zou overigens eens goed lezen hoe je verzekering in elkaar zit. Ik heb zelf namelijk een basisverzekering en daarbij is standaard iets van 100 euro verzekerd voor de tandarts (ik dacht dat dit basis was, of heb ik dit toch aanvullend gedaan, check het!). Betekent dat je tot 100 euro verzekerd bent. Als je dus nooit wat hebt hoef je niet bij te betalen. Ik heb zelf nooit wat bij de tandarts, na 3 jaar niet geweest te zijn had ik een klein gaatje en die is intussen ook al gevuld.

Het is trouwens bij elke tandarts verschillend of je direct moet betalen of achteraf een rekening gestuurd krijgt. Al is dat laatste het waarschijnlijkst. Mijn tandarts regelt het iig allemaal zelf met de verzekering. Ik zou overigens sowieso alles via de verzekering doen, zelfs als je het zelf moet betalen want dan gaat het van de eigen risico af (toch?)

Als je goed je tanden poetst en mondwater en alles gebruikt dan lijkt het me niet nodig om heel vaak naar de tandarts te gaan. Maar ik adviseer je wel om direct naar de tandarts te gaan als er iets mis is. Een gaatje niet vullen vind ik bijv erg eng. Een gaatje vullen zelf is nl alleen maar naar, maar niet extreem pijnlijk. Als je te lang wacht kun je serieuze gevolgen hebben en waar ik echt bang voor ben is iets als een wortelkanaalbehandeling. Ik los mijn kleine probleempjes liever direct op voordat ze gaan escaleren!

Wow oke, nou zo erg is het bij gelukkig nou ook weer niet.
Ik weet wel dat als ik dalijk weer geweest ben ik echt geen afspraak meer over sla.

Die verstandskies is echt pas sinds een paar dagen zo. Ik ga morgen eerst op school mijn rooster ophalen en daarna een afspraak maken. Dan vraag ik gelijk naar zo’n regeling.

Ik heb jaren een beugel gehad voor mijn overbeet en voor die scheve tand. Maar het heeft aan beide niets geholpen. Mijn overbeet denk ik omdat ik mijn kaak ooit op 3 plaatsen gebroken heb gehad.

Ikzelf ga 1x in het half jaar naar de tandarts. Wat ik jou zou adviseren is die verstandskiezen eruit te laten halen voordat het gaat ontsteken.

Over die betalingen weet ik het niet. Zou je niet de tandarts kunnen bellen hoe zij dat regelen? Maar volgens mij krijg je een rekening thuis want ik weet nog dat mijn moeder iets moest laten doen dat hoger was dan de verzekering betaalde en toen kregen we een rekening thuis gestuurd.

Nou ja ik denk dat het er ook wel mee te maken heeft of je sterke tanden hebt of niet. Iedereen bij mij in de familie heeft namelijk zwakke tanden. Ik bedoel ik verzorg mijn mond goed en steek er veel tijd en moeite in en nog zie ik mijn tanden steeds achteruit gaan.

Maar ik moet inderdaad even uitzoeken hoe mijn verzekering in elkaar zit en wat er te regelen valt, maar dit wil ik sowieso ook aan de tandarts vragen. Hoe ik het t beste aan kan gaan pakken en zo. Ik wil gewoon duidelijke afspraken maken en sowieso wil ik een prijsopgave van te voren zodat ik weet waar ik aan toe ben.

Ik heb een beetje hetzelfde probleem.
Ik ben ook niet verzekerd en moet het een en ander nog laten fixen.
M’n tandarts weet dit en is zo lief geweest om een begroting voor me te maken, zodat ik weet welke kosten er nog volgen en dat ik alles netjes op tijd kan betalen.
Ik hoef niet ter plekke te betalen maar krijg een rekening thuis gestuurd. Een echt diep gat kost zo’n 135,- bij mij maar een oppervlakkig gat maar iets van 45,- ofzo?
Ik ga zelf ongeveer 1x in de 1-2 maanden en vanaf het nieuwe jaar ga ik me goed laten verzekeren zodat ik vaker kan.
Je zou dus dit jaar al het een en ander kunnen laten doen wat je nu wel kan betalen en dan vanaf 2014 je ook goed laten verzekeren voor oa je verstandskiezen. =)