Tam maken van een dwergpapegaai!

Heeu meiden,

Sinds 3 dagen heb ik een dwergpapegaai, alleen hij is nog steeds erg bang, er komt niet echt vooruitgang in.
In het begin werd hij steeds rustiger, maar toen ik de volgende handeling wou uitproberen ( Mijn hand in de kooi zodat hij langzamerhand niet meer bang zou zijn voor mijn hand en erop zou komen zitten.) werd hij steeds banger. Hiervoor had ik er 8 jaar een waarmee het erg goed ging, Birdy ( deze vogel ) lijkt niet echt te wennen.

Hebben jullie misschien hetzelfde en/ of tips!
I hope so, kijk uit naar jullie reacties!!

Na 3 dagen kun je ook nog niets verwachten. Naast dat de ene vogel de andere niet is, moet je sowieso heel erg veel geduld hebben met vogels. Gewoon veel aandacht geven en niet gelijk elke keer met je hand in de kooi gaan. ga er eerst gewoon bij zitten en praten zodat hij aan je kan wennen.

Als eerste z.s.m. nog 1 er bij kopen! Een agapornis is een groepsdier dus die kan je absoluut niet alleen laten zitten.

^ Dat is niet helemaal waar. Ik heb er ook 1 gehad en als je ze voldoende aandacht geeft is er niets aan de hand. Als je veel weg bent dan is het wel een goed idee om er 1 bij te nemen.
Ik ben ieder geval van mening dat TS zich beter had moeten inlezen voor het nemen van een huisdier.

Het kan wel, maar toch: een mens kan nooit een soortgenoot vervangen, dat is net als een mens bij een aap zetten. Ze kunnen elkaar wel aandacht geven, maar ze kunnen niet met elkaar communiceren. Terwijl dat juist belangrijk is, omdat ze dit van nature wel doen.

Dank jullie wel voor jullie reacties!
P.S Ik weet veel van agapornissen, Traveler, maar birdy leek me wel erug bang voor deze paar dagen, en ik weet dat het pas 3 dagen zijn maar ik vroeg mij het gewoon af!

Tja, een vogel in een kooi zetten is sowieso niet natuurlijk hé :wink:

100 procent natuurlijk kan inderdaad niet, maar ik vind dat je wel moet streven naar het zo natuurlijk mogelijk houden voor het beestje. Net als bij paarden, dat zijn ook kuddedieren en worden ook tussen hekjes en in stallen gehouden, betekent niet het dan voor de rest niet uit maakt of ze wel of niet met soortgenoten leven.

Ik heb ook nergens gezegd dat ze dood gaan als ze alleen zijn, als ik jou alleen opsluit in een kamer met genoeg eten ect. ga je ook niet dood, maar of het fijn is…

^ Wie zegt dat dat vogeltje veel alleen is? Je oordeelt nu over iets waarvan je het fijne niet weet.
Niet om lullig te doen want je hebt in zekere zin echt wel gelijk, maar je weet helemaal niet in welke situatie het vogeltje gehouden word. Als er constant iemand thuis is dan is dat gewoon een ander verhaal dan als dat beest elke dag alleen op haar slaapkamer zit.

Lieverd als ik 3 dagen een pup heb kan ik toch ook niet verwachten dat ze meteen op commando kan zitten en liggen?
Ieder dier is anders, dus vergelijk je huidige dwergpapengaai niet met je vorige, en neem gewoon rustig de tijd.

Het zijn nog maar 3 dagen, geef het wat tijd. Als je er genoeg moeite en liefde in steekt komt het vast helemaal goed. Je hebt al eens zo’n vogeltje gehad dus je weet vast hoe je ermee om moet gaan, dus geef het gewoon de tijd en wees geduldig. Niet elk dier is hetzelfde, het ene dier is gewoon ook wat schuwer/angstiger.

Een week laten wennen en met rust laten. Dan bij z’n kooi gaan zitten, hand bij de kooi, hand op de kooi, hand in de kooi, voeren met iets lekkers, dan heb je geluk als hij over een maand een keer op je hand komt.

Sowieso eentje bijkopen. Het is inderdaad een groepsdier en een mens vervangt NOOIT een soortgenoot.

Verder: veel tegen praten en je hand in de kooi blijven leggen. Zeker niets forceren en dus pas een stap verder gaan als hij hierbij al volledig op zijn gemak is. Het kan lang duren, maar uiteindelijk zal hij wel tam zijn. :slightly_smiling_face:

Het wordt dan inderdaad moeilijker, maar is zeker mogelijk! :slightly_smiling_face: Ik vind niet dat je daardoor een vogel zijn vriendje moet afpakken eigenlijk. Er zijn een aantal zaken die een vogeltje gewoon sowieso nodig heeft, en 1 daarvan is een vriendje. Als hij dan moeilijker tam wordt, is dat maar zo.

^Hoe kan een mens nou een soortgenoot vervangen? Die connectie is toch totaal niet vergelijkbaar? Ben het dus eens met Linda en Daenerys. Welzijn van het beestje is belangrijker dan het tam zijn. En leeftijd hoeft hier inderdaad niks mee te maken hebben.

OT: Ik zou komende weeg regelmatig bij het hok gaan zitten en zachtjes tegen het diertje praten. Zodat ie eerst gewend raakt aan het aanwezig zijn van jou. Daarna inderdaad je hand erin met wat lekkers erbij (dat associeer je je hand met iets positiefs). Met je hand eten in het kooitje leggen is ook vaak al een positieve associatie! Verwacht niet meteen dat hij het uit je hand eet, dat hoeft ook nog niet.

Dit ja, je kunt niet verwachten dat een vogel na drie dagen al gewend is aan jou en zijn nieuwe omgeving. Ik heb zelf een grasparkietje, die was in het begin ook heel bang, nu is ie heeeel tam maar dat heeft ook best wel een tijd geduurd, dus geef het gewoon de tijd!