Studiekeuze!

ik zag hier al een topic over, maar is het niet beter om een algemeen topic te maken voor mensen die nog een studie moeten kiezen? bij deze.

zelf zit ik nu in mijn voorexamenjaar en zit heel erg te twijfelen tussen twee studies… rechten en psychologie. wat al helemaal niet helpt, is dat het twee heel verschillende studies zijn… help, kan een student mij misschien meer vertellen? iemand hier die tussen hetzelfde twijfelt/heeft getwijfeld?!

Plus- en minpunten:

+ ben héél erg geïntresseerd in menselijk gedrag en kan me goed inleven in mensen. meerdere malen hebben mensen tegen me gezegd: ‘Jij zou een goede psycholoog zijn!’
+ studie in het engels. engels is een van mijn beste vakken en het lijkt me leuk om zo toch iets met die taal te doen zonder het te studeren!

  • bij psychologie heb je vakken zoals statistiek en biologie. ik doe nu CM met wiskunde C en zonder biologie, dat gaat me gemakkelijk af maar op de universiteit is het meer en moeilijker… zou ik die vakken wel redden?
  • ik twijfel of er genoeg beroepsperspectieven zijn, er zijn zoveel mensen die het studeren, en is er wel werk op niveau voor je dan als je bijvoorbeeld 6 jaar gestudeerd hebt voor psycholoog?

+ voor rechten is het zo dat je een goed taalgevoel hebben moet en laat dat nou net zijn waar ik zeer goed in ben. :blush:
+ veel presenteren, discussiëren, beargumenteren, beredeneren etc. waardoor je iets kan betekenen voor de maatschappij. laat dat nou ook net hetgeen zijn wat mij ligt. :blush:

  • de studie is niet in het engels, je hebt international business law, maar ik zou het dan liever in het buitenland doen… wat volgens mij via die studie en daarbuiten in mijn geval niet kan… of heb ik het mis?
  • de vooroordelen die erover heersen… meestal zit daar toch ergens een kern van waarheid in. rechten is saai, voor kakkers, geen kennis (?) …?

sorry voor het lange verhaaltje… ik heb al met mijn vriendinnen en ouders hierover gepraat en 3 universiteiten bezocht maar ik loop hier dus al heel lang over te twijfelen. hopelijk word ik iets wijzer van jullie ervaringen en/of advies! :slightly_smiling_face:

ja goed idee om hier een algemeen topic over te maken :open_mouth:

Je hebt ook european law in Maastricht in het engels, misschien dat je daar zou kunnen kijken als je iets in het engels zou willen doen? En volgens mij is er nog wel meer law in het engels in Maastricht, qua studies in het engels is Maastricht denk ik een goede universiteit om te kijken.

Ik heb het zelfde probleem, doe nu een opleiding Toerisme op MBO, maar wil hierna nog wel verder gaan studeren. Alleen ik twijfel ook heel erg tussen twee studies. Ik kan je ook niet echt advies geven. Het is echt een moeilijke keus en een hele belangrijke want je toekomst hangt er vanaf. Ik ben echt bang dat ik de verkeerde keus maak en spijt krijg. :stuck_out_tongue:

dankjewel voor de suggestie, maar helaas zit maastricht er voor mij niet in… het ligt aan de andere kant van het land van het land en dat zou een drama worden als ik niet op kamers ga :frowning_face: zijn er meer uni’s die een soortgelijke studie aanbieden?

he bah vervelend is dat he! waar twijfel jij tussen dan?
ik kan me helemaal inleven in hoe jij je voelt, ik ben ook zo bang om over een jaar er nog niet uit te zijn…

Ik weet gelukkig na de afgelopen open dagen eindelijk wat ik wil!
Ik wou eerst altijd pabo toen, maar realiseerde me toen dat ik toch iets ambitieuzer wou (m’n exacte woorden waren “dan ben je leraar en veel succes met de komende 40 jaar”).
Dus toen ging ik twijfelen tussen pedagogiek, sociale studies, SPW of MWD. Aangezien ik toch per se bij kinderen wou blijven ben ik er nu uit; pedagogiek!
Ben alleen nog aan het twijfelen tussen Eindhoven en Sittard…

Moeilijke beroepskeuze! Ik sta zelf ook voor zo’n keuze en ik heb voor mezelf net als jij ook een aantal voor en nadelen opgeschreven maar ik denk dat het bij mij toch rechten word.

Je moet goed kijken hoe zwaar de voordelen tegen de nadelen wegen.

Als ik dit zo lees zou ik jou als advies geven om rechten te studeren (al is het niet omdat ik dat nu toevallig ook gekozen heb:P).
Maar met rechten ben je ook veel bezig met de maatschappij en met mensen, en het enige (grote) nadeel wat er dan aan rechten zou zitten is dat het niet in het engels is, maar daar kun je nog altijd een oplossing voor vinden. Er bestaan ook engelse rechtsopleidingen, misschien moet je daar ook eens kijken.
Er is ook een opleiding European Studies (in Maastricht maar ook in Amsterdam las dat je niet naar Maastricht wou). Ben je ook veel bezig met (europees) recht en met de maatschappij. Misschien een ideetje?

En nog even over psychologie: het ligt inderdaad niet geweldig op de arbeidsmarkt en ik denk dat je erg goed moet zijn in wiskunde (a) voor die opleiding. Verder is het wel te doen zonder biologie (al is het wel een groot voordeel als je biologie hebt).

En tja verder die vooroordelen over rechten, ik weet niet hoor, ik kies er gewoon voor omdat ik het een leuke opleiding vind en of er nou kakkers zitten of niet dat zou me eerlijk gezegd niet veel interesseren.

Misschien kun je deze proberen?
werkt heel goed en is gratis:

http://forum.girlscene.nl…ages/178352/last#m9154421

Aaaaaw heel erg bedankt voor je reactie! weet je al aan welke uni je het wil studeren?
je hebt helemaal gelijk, voor rechten wegen de nadelen minder zwaar… ik neig er ook het meeste naar nu, hoewel ik nog niks met zekerheid kan zeggen word dat 'm waarschijnlijk. :slightly_smiling_face: op naar het proefstuderen dan maar!

Haha toevallig heb ik die test al eens gedaan, maar alsnog bedankt voor je reactie. :grinning:
daar kwam overigens overduidelijk rechten uit, misschien is het het beste als ik eerst maar eens zowel rechten als psychologie ga proefstuderen. :slightly_smiling_face:

Je + en - punten zijn nu vooral over de studie zelf. Denk eens na over het beroep dat je er mee kunt krijgen. Waar zie jij jezelf helemaal werken later?
Goed idee om hier een algemeen topic over te maken ja! Alleen nu krijg je misschien minder snel antwoord op vragen, net als in alle andere algemene topics.

Bijna alle universiteiten bieden binnen rechten de richting internationaal en Europees recht aan. Die richting is gericht op het buitenland en wordt vaak in het Engels gegeven.

Even een wat ‘duurdere’ tip: via nrclux.nl kan je hoorcolleges kopen, waaronder van rechten en psychologie. Maar die zijn wel iets van 30 a 40 euro per stuk. Als je het geld er voor over hebt, kan je ze alle twee kopen en beluisteren, misschien kom je er zo achter wat je interessanter vindt.

Ik studeer psychologie, en ik kan je in ieder geval vertellen dat statistiek minder moeilijk is dan dat het lijkt, het is alleen zo dat mensen er vaak heel erg tegenop zien en daardoor in een soort vicieuze cirkel raken waarin ze steeds voldoen aan hun verwachtingen dat ze het niet kunnen, snap je? Ik was op de middelbare school slecht in wiskunde maar ik ben nu juist erg goed in statistiek! Iedereen die gewoon naar college gaat en eventueel extra begeleidingscolleges (die heb je in Utrecht) dan moet je dat gewoon goed kunnen halen.

Wat betreft de massaliteit van de studie: er studeren ook èrg veel mensen af in de rechten, daar ben je ook niet altijd verzekerd van een baan. Als je je goed profileert en ambitieus bent, dan kom je wel aan een baan, of dat nou als psycholoog is of als je afgestudeerd bent in rechten.

Zoals al eerder is gezegd: kijk naast de studie ook naar het beroep wat je later wilt uitoefenen. Inderdaad zijn rechten en psychologie erg verschillend, maar ik heb een studiegenootje die naast rechten ook psychologie studeert. Inderdaad is zij ook heel erg geïnteresseerd in maatschappelijke vraagstukken en dat vindt ze meer terug in rechten, maar er is toch een behoorlijke overlap (kijk bijvoorbeeld maar naar forensische psychologie). Als psycholoog ben je later vaak bezig met òf onderzoek (op universiteit, of bij bedrijven), of advies/management, of diagnostiek. Rechten is weer heel anders.

In ieder geval, succes met je keuze!

upje voor jou (:

Dat statistiek en biologie van psychologie valt echt mee. Je hoeft er geen wiskunde a voor te hebben. Als je gewoon je huiswerk voor statistiek maakt en oplet in de les is het echt te doen. En er zijn dacht ik bijles als je het eventueel toch niet zou kunenn.

goed topic!

ik zit zelf nu in 3HAVO en ik ben heel erg sterk geïnteresseerd in luchtvaart en vliegtuigen, ik wil de kant op van mechanica in de cockpit, dus specialist op het gebied van cockpitinstrumenten, klinkt mannelijk, maar het lijkt me heel erg gaaf.
verder wil ik ook wel weer de kant van luchtverkeersleider en logistiek op, maar dat vind ik toch weer wat moeilijker.

in ieder geval wil ik iets in de luchtvaart, en het liefst iets waarin je direct met vliegtuigen te maken hebt, geen administratie ofzo.

mijn vraag is eigenlijk, wat voor soorten opleidingen in deze richting zijn er eigenlijk in nederland? want ik heb het idee dat ik bijna geen opleidingen ken die deze kant op gaan.

Ik zit ook in mijn examenjaar en weet nog steeds niet 100% wat ik wil gaan doen. Een studie die mij leuk lijkt is International Business and Aministration (universiteit). Ik ben al naar open dag geweest en heb een proefstudeerdag gedaan, maar daar ben ik niet zo heel veel wijzer van geworden. (oké, ik ga net als jij ook even +/- punten typen).

+ het bedrijfsleven spreekt mij heel erg aan, de zakenwereld vooral. Het lijkt mij leuk om een businesswoman te zijn!
+ het is internationaal, het lijkt mij geweldig om de wereld over te vliegen en in allerlei landen zaken te doen (moet ik natuurlijk wel eerst zo’n baan weten te bemachtigen (a) )

Ik kan nu eigenlijk even geen minpunten opnoemen, omdat ik de opleiding nog niet zo goed ken ;p

Ik heb wel een aantal zorgen:

  • ik ben niet de beste in economie (sta een 6 gemiddeld), aangezien dit een opleiding is waarbij je aardig wat berekeningen moet maken, baat dit wel zorgen. Ik vraag me dan ook af of ik dat wel kan?
  • het is dus een Engelstalige opleiding en laat mijn Engels nou ook niet uitstekend zijn (sta een 6.5 gemiddeld), tenminste mijn spreekvaardigheid. Grammatica ben ik wel heel goed in en schrijven lukt ook nog wel :wink: Kan ik dit wel aan?

Iemand ervaring met deze opleiding?

Ik doe trouwens E&M met alle vreemde talen (Frans, Duits en Spaans) en wiskunde B. En weet iemand misschien nog een opleiding die hierbij past ofzo?

Je kunt misschien ook iets als bedrijfskunde gaan doen. Een nederlandstalige opleiding. Want niet alle economische opleidingen zijn in het engels natuurlijk.
Ik heb hetzelfde profiel als jij hebt maar dan met wiskunde a, ik ga denk ik rechten studeren omdat ik ook niet zo goed ben in economie en omdat economie me niet heel erg aanspreekt :stuck_out_tongue: (krijg het benauwd als ik eraan denk de rest van mijn leven me constant bezig te moeten houden met economische vraagstukken)

Maar in jou geval zou ik wel een economische studie gaan doen. Ook al sta je er niet heel goed voor, dat maakt toch niet zoveel uit. Misschien wel als je econometrics and operations research wilt doen ofzo dat is zo’n vet moeilijke studie waar je ook echt heel goed moet zijn in economie.