Studiekeuze, hoe doe Jij dat?

Hoi!
Ik ben dit jaar begonnen met de opleiding communication & multimediadesign op HBO. Ik had er heel veel zin, maar zo na een tijdje weet ik niet meer zeker of dit wel mijn opleiding is. Want ik zie mezelf later denk ik niet zo in een groepje creatief bezig zijn [het is een creatieve(design)/media/communicatie studie :slightly_smiling_face:

Dus nou vroeg ik me af hoe jij de keuze gemaakt hebt, mocht je een studie/opleiding doen :slightly_smiling_face: Want ik weet nu niet hoe ik verder moet. Ik heb op internet zitten zoeken, maar daar vind ik niet het antwoord :
Misschien dat een manier van een van jullie mij misschien kan helpen? I hoop het =)

Ik weet het ook niet, ik heb nu al 2 keer de verkeerde studie gekozen en nu heb ik gesprekken met iemand van team vsv (vroegtijdig school verlaters) om erachter te komen wat bij me past enzo.

ik heb gekozen wat me toen leuk leek en uiteindelijk was dat toch niks voor mij.
jammer maarja je moet iets doen wat je leuk vindt.
heb ook een studiekeuzecursus gedaan vorig jaar maar daar kwam op wonderbaarlijke wijze niks uit, en dat was heel byzonder. dus misschien dat je zoiets kunt doen.
nu heb ik wel een Propedeuse, en na 3 week studie ben ik gestopt dus nu werken enzo tot feb. of sept. en gewoon maar orienteren en meeloopdagen doen.

Oke, en hoe lang duurt zo’n studiekeuzecursus? =)

up

ik wist al sinds toen ik nog jong was dat ik psychologe wilde worden! Eerst mocht ik geen humane wetenschappen gaan studeren, omdat je niet meer kan veranderen naar een andere ASO richting, vanwege de wiskunde en frans achterstand (omdat je andere vakken in de plaats kreeg) maar nu doe ik het al 4 jaar goed.
Succes nog met je keuze!

Ik kon geen keuze maken dus ik doe het oriëntatietraject :metal:

Trouwens, in februari ergens start het heroriëntatietraject, voor mensen die gestopt zijn met hun studie en nu niet weten wat ze moeten.

Ik heb van jongs af aan een bepaalde soort beroepskeuze in m’n hoofd wat me heel erg interesseert. En gebaseerd op dat heb ik dus op internet gezocht welke soort opleiding dat doet + vervolgopleiding. En dan voor een school met die opleiding in de buurt (:

ik wilde altijd kinderarts worden en vlak voor ik begon met studeren gynaecoloog of kinderarts. Uiteindelijk begon ik aan geneeskunde en toen werd me snel duidelijk dat ik dan vooral obstetrie en neonatologie (zwangerschappen en pasgeboren baby’s) leuk vond en me daar in wilde specialiseren. Vervolgens moest ik verpleegstage toevallig op de afdeling verloskunde in het ziekenhuis lopen, waar ik een paar bevallingen zag en met verloskundigen in aanraking kwam. Na 2 jaar besloot ik te stoppen met geneeskunde en ging ik me orienteren op andere studies. Verloskunde was eigenlijk wat ik veel liever deed. Verder heb ik me georienteerd op allerlei andere hbo-studies (wilde absoluut geen wo meer) naar wat me het leukst leek en wat me goed lag, via internet, alle sites van hogescholen af. Ben naar 2 open dagen geweest, 1 voor verloskunde en 1 voor optometrie/orthoptie. Dat werden toen ook mijn eerste en tweede keus.

punt van dit verhaal is dus vooral: zorg dat je praktijkervaring hebt, voor mij was dit een stage. Loop eens een dagje mee met mensen die bepaalde beroepen doen die jou aanspreken. Zo zie je of het werk je ligt en of dat is wat je wilt.

die van mij was 4 x 3/4 uur. dit kun je meestal via het studentendecanaat van jouw school regelen.

^^ Hier heb ik echt wat aan! =)
Ik denk dat ik als eerst langs mijn slb’er ga en dan misschien naar die studentendecaan.
Bedankt voor het reageren iniedergeval!

up

up

uup

Ik zit nog steeds op de verkeerde opleiding, maar omdat deze maar 2 jaar duurt maak ik deze eerst af zodat ik wel een diploma heb.
Ik heb nog steeds geen idee wat het beste voor mij is.
Ik denk dat je daar pas achter komt als je weer aan een nieuwe opleiding bent begonnen.

Ja, ik heb dus hetzelfde probleem. Zit op Toegepaste Psychologie 1e jaar, ben met veel geluk ingeloot en was heel erg blij. (Wil(de?) volgend jaar naar de universiteit doorstromen).

Maar nu zit ik dus te twijfelen… Ik vind de opleiding niet echt leuk, wil liever wat creatiefs doen (denk ik) en ben totaal niet gemotiveerd… :confused: Maar als ik stop, vergooi ik wel een kans die ik heb gehad en waar ik ook nog eens heel veel geluk mee heb gehad ook. Die krijg ik wss niet meer? En ik gebruik het alleen als doorstroom in principe. Maar nu weet ik dus niet of ik de universiteit wel leuk zou vinden. Tsja, het is echt frustrerend… En ik moet nog snel beslissen ook, anders is dat eerste collegegeld weg.

Subway; welke kant wil je op met psychologie? De kinderkant of iets anders?

Na het VMBO, ging ik eerst naar 't MBO.
Ben toen naar Onderwijs Assistente gegaan, maar eigenlijk meer omdat ik niet zo goed wist wat ik wilde doen.
Had geen andere opleidingen in mijn hoofd, alleen maar juf worden, omdat ik dat vroeger in vriendenboekjes schreef.
Ik was er goed in en vond het leuk, dus ben blijven plakken en heb geluk gehad in keuze.
Nu zit ik inmiddels op de Pabo.

Orienteer je dus eens naar de verschillende mogelijkheden binnen het hbo.
Vraag in je omgeving wat ze doen, snuffel rond op internet, misschien is je bijbaantje een stap in de goede richting.
Kortom, waar benje goed in en wat vind je leuk?