studeren

hey iedereen, ik zit nu met de struggle dat ik een studie moet kiezen, maar vroeg me af of iemand kan uitleggen wat het verschil is tussen;
-geneeskunde
-biomedische wetenschappen
-biomedische technologie
-klinische technologie
alvast bedankt!

Inderdaad. Brochures lezen, websites bezoeken, naar open dagen gaan…
Als je het zelf ontdekt, kom je er in mijn ogen ook beter achter wat je dan wel of niet in een studie aanspreekt.

Ik ben al naar een paar open dagen geweest, en op internet komt alles eigenlijk op hetzelfde neer, dus dat wordt een beetje lastig.

Inderdaad de websites goed bekijken en de brochures/folders ervan lezen. De universiteiten vertellen er zat over namelijk.

Heel kort door de bocht zijn dit de basisverschillen (dit is erg algemeen dus kijk vooral naar de desbetreffende websites):

  • Geneeskunde → om arts mee te worden en duurt 6 jaar, daarna nog een specialisatie nodig. BIG registratie aan het einde
  • Klinische technologie aka technische geneeskunde → De deskundigheid van de Technisch Geneeskundige is gericht op het verbeteren van diagnoses en therapie met behulp van technologie. Werken ook vaak in ziekenhuizen. Momenteel heeft alleen de UT de 3 jarige master, TU Delft hoopt binnen 2 a 3 jaar de master ook te hebben (nu heeft Delft alleen de bachelor). Duurt in totaal dus ook 6 jaar, geen verdere specialisatie nodig zoals bij geneeskunde. BIG registratie aan het einde
  • Biomedische wetenschappen → onderzoeksgericht en meer chemisch. Geen BIG registratie aan het einde
  • Biomedische technologie → meer toepassingsgericht. Ontwikkelt nieuwe technologieën voor de medische wereld. Denk bijvoorbeeld aan een MRI-scan, revalidatierobots of kunstorganen. Geen BIG registratie aan het einde

Als aanvulling: Met biomedische wetenschappen ontwikkel je nieuwe medicijnen en/of doe je onderzoek naar ziektes bij de mens.

Ah ja, goede aanvulling Idae!

Bij klinische technologie / technische geneeskunde en bij geneeskunde ben je meer bezig met patiënten dan bij biomedische wetenschappen / bm technologie.

Het verschil bij klinische technologie / technische geneeskunde en geneeskunde is, zoals de naam het al zegt dat je veel meer bezig bent met de technologie achter de geneeskunde en het klinische aspect dan bij “gewone” geneeskunde.

BMT en BMW is hier boven eigenlijk ook allemaal gewoon al uitgelegd.
Als je evt. nog twijfelt tussen BMT en BMW kun je ook nog Medical Sciences (vgm heet het zo) bij de TU eindhoven doen. Daar krijg je in je eerste jaar een combinatie en specialiseer je later in een van de twee (volgens mij).

Nog een tip: kijk naar de vakken die worden aangeboden, dan krijg je (meestal) een iets duidelijker beeld van inhoudelijke verschillen. Dit kun je allemaal gewoon vinden op de websites van de uni’s.

Maar hoezo moet je nu een studie kiezen eigenlijk? Lijkt me dat je nog niet in je eindexamenjaar zit anders had je je al wel ingeschreven.

de decentrale selectie van deze studies begint al rond september, dus ik moet al voor die tijd gekozen hebben