student zoekt concentratie

Ik heb even gezocht in oude concentratieproblemen topics, maar ik kon niet echt antwoord op mijn vraag vinden, deze luidt als volgt;

Ik zit zojuist op het HBO en heb heel erg moeite met de draad weer op te pakken, alles is erg heftig wat er is gebeurd en heb last van alles te verwerken denk ik, verhuizing na verhuizing, nieuwe klas, nieuwe school, op mezelf wonen, voor mezelf zorgen etc. ik hoop dat jullie het herkennen?
nu heb ik dus mijn eerste module niet gehaald, omdat ik me niet meer kon concentreren voor de toetsen, vanwege de drukte, de studie vergt erg veel tijd en is erg druk. de opdrachten en het huiswerk vliegt me om mijn oren en ik heb zo’n faal gevoel dat ik steeds er achteraan moet rennen om het bij te kunnen houden.
het probleem is dus ook dat ik me niet kan concentreren en alles op het laatste moment maak… wat erg slecht is … en dan geen tijd meer heb om te leren voor de tentamens…
in het nieuwe jaar ga ik een cursus effectief studeren volgen zodat ik misschien wat beter kan plannen etc. maar in die tussentijd moet ik nog wel module opdrachten inleveren en tentamens leren,

dus mijn vraag aan jullie is;
hoe krijgen jullie zulke ‘schoolproblemen en concentratieproblemen’ voor elkaar?
ik ben erg benieuwd naar jullie manier van aanpak

veel liefs, Twittie

Zelf heb ik er ook last van om me te concentreren, vooral als ik thuis ben. Mijn leren enzo gaat verder wel goed dus ik zou je niet echt kunnen helpen maar misschien is het een idee om in de stilte bibliotheek te gaan werken bij jou op school? Dat helpt bij mij echt heel erg, ik krijg zo veel meer werk af in een kortere tijd. Verder zou ik je niet kunnen helpen dus zie dit maar als een up (=

Wat ik dan doe is ´even´ een overzichtelijk lijstje maken van wat er allemaal moet gebeuren en hoeveel tijd ik dènk dat daar in gaat zitten (is soms moeilijk te schatten). Zo heb je beter het overzicht en kan je makkelijker een planning maken.

@noctural ja klopt! doe het heel vaak, in een kortere tijd heb k meer af, maar nu zit ik thuis want ik heb lekker 2 weekjes vakantie en moet een kleine module opdracht maken en ik ben niet vooruit te branden, kop koffie staat er al naast, maar het helpt niet, soms voel ik me dan echt zo’n nietsnut… zucht
studenten hebben het ook zwaar!

Haha ik snap je helemaal hoor! Ik heb vandaag ook de hele dag gedaan over een opdracht die ik in een half uur had kunnen doen. Thuis werkt het bij mij meestal wel als ik zeg maar aan de keukentafel ga zitten omdat daar verder helemaal geen afleiding is.

Inderdaad wat Merveille zegt, even een lijstje maken van wat je allemaal moet doen. Verder moet ik dit topic ook maar even in de gaten houden, ik heb ook nog wat problemen met het studeren haha.

zelfde probleeem

Ook hetzelfde probleem, wat bij mij goed werkt is om net als Merveille zegt een lijstje te maken met wat je allemaal moet doen, met daarachter de tijd die ik denk er voor nodig te hebben. Vervolgens zet je een kookwekker op een kwartier, en ga je een kwartier keihard werken. Na dat kwartier ga je een kwartier iets anders doen, maar wel iets nuttigs, bijv. opruimen, eten koken, douchen, hardlopen, etc. Daarna werk je weer een kwartier door aan je opdracht, daarna weer een kwartier iets anders, enzovoorts.

Waar het om gaat is om te leren een concentratieboog op te bouwen, dwz. dat je leert om je voor een bepaalde tijd ergens op te kunnen concentreren.

De eerste week lukt het haast niet om je een kwartier goed door te werken, de tweede week gaat het al beter. De derde week kan je dat kwartier hard doorwerken verhogen tot 20 minuten, de vijfde week tot 30 minuten, en zo kan je na een aantal weken drie kwartier achter elkaar doorwerken.

Verder is er nog de wet van GOYA: Getting Of Your Ass. Realiseer je altijd dat het allermoeilijkste van een opdracht is om eraan te beginnen. Als je eenmaal begonnen bent, heb je het halve werk al gedaan.

up