Stoppen met opleiding, of doorgaan?

Sorry dat hij niet bij school staat, op de een of andere manier lukte dat niet.

Oke, ik heb al eens een topic aan gemaakt over of ik de opleiding moest gaan doen, het is de opleiding Detailhandel Specialisatie drogisterij/parfumerie.
Ik twijfelde toen omdat ik niet zeker wist of ik het wel leuk zou vinden, maar omdat mijn vorige opleiding failliet ging en al 2 jaar thuis had gezeten, koos ik er voor om het toch te doen.
Nu heb ik spijt, ik vind het alles behalve leuk.

Waarom ik zou moeten stoppen:
-Ik vind het NIET leuk, echt alles behalve.
-Ik ga altijd met tegenzin, vooral stage, en na drie dagen ben ik gewoon helemaal op. die dagen duren zo lang, de tijd kruipt voorbij. heb er gewoon geen zin meer in.
-Wat moet ik met een diploma van iets wat ik niet leuk vind?
-Ik krijg sowieso een certificaat als ik stop, dus heb in ieder geval toch nog iets.
-Ik heb een nieuwe opleiding op het oog, alleen er komt een maar…
-Ik wil niet nog een jaar gaan verspillen.

Waarom ik door zou moeten gaan
-De nieuwe opleiding die ik op het oog heb kan ik waarschijnlijk niet betalen, en mijn ouders willen niet veel mee betalen. ook krijg ik niet betaald tijdens die opleiding omdat het BOL is en er geen BBL van is. ik zou evt wel ernaast kunnen werken maar dat is ook niet veel. + Er is misschien niet zo veel werk in de opleiding die ik wil doen (Hondentrimmer.)
-Ik moet mijn auto verzekering, belasting en benzine betalen. Als ik doorga heb ik 250 euro per maand, van september 2012 t/m juni 2013, niet erg lang dus.
-Ik heb weinig hoop om werk te vinden wat ik ook echt leuk ga vinden. Ik wil graag iets met dieren doen, maar dat is vaak onbetaald. Ik kan best tijdelijk iets doen wat ik minder leuk vind, maar mijn hele leven? nee. dit is eigenlijk ook weer reden om te stoppen.

Er zijn dus meer redenen om te stoppen dan om door te gaan, maar als ik stop heb ik een probleem.

Ik zit gewoon te huilen terwijl ik dit typ, mijn god wat heb ik stress. ik weet het gewoon echt niet meer. ik zit nu al zo’n 3/4 jaar te kloten met opleidingen en wat ik nou eigenlijk wil. eigenlijk weet ik heel goed wat ik wil, maar het is bijna onmogelijk.

Jullie kunnen natuurlijk niet voor me beslissen, maar ik zou graag jullie mening horen, en misschien wat tips.

Verplaatst :slightly_smiling_face:

En ik zou heel goed nadenken. Je kunt wel een studie gaan doen die je geweldig vind… maar als er geen werk in is…
Ik heb nu ook een diploma waarmee hier in de buurt gewoon helemaal niks t doen is… Dus nu ben ik ook weer terug naar school. Heb nu de afweging moeten maken tussen heel leuk en de baangarantie. En dus heb ik nu een opleiding die ik wel leuk vind, maar niet mijn eerste keus is. Maar waar wel voldoende werk in is. Een diploma extra is nooit mis in mijn ogen.

Suc6 iig met kiezen…

Eigenlijk zeg je het zelf al. Als het zo erg is dat je er om moet huilen zou je voor jezelf moeten kiezen en niet voor een opleiding waar je niets mee kan of wil. Dat is pas zonde van het geld én van jouw energie. Het is ‘maar’ een opleiding, ik neem aan dat je nog niet oud bent en bovendien ga je er zelf geestelijk (en uiteindelijk lichamelijk) eraan onderdoor. Dus wat is wijsheid…

Heb je al gesprekken gehad met je mentor daar? Het is niet de beste optie,maar je kan altijd er even een halfjaar/jaartje tussenuit gaan om te werken en te sparen. Of doe een opleiding die dicht bij je interesses ligt, zodat je in ieder geval een papiertje hebt waar je op kan terugvallen en waar je niet al te ongelukkig van wordt. Ben zelf ook veranderd omdat ik het niet leuk vond. Voor sommige is het een slechte reden, maar je weet zelf wel wat je erbij voelt en wat goed voor jezelf is. Hoop dat je eruit komt… :wink:

Wist ik maar en opleiding waar baangarantie in is, die ik wel oke vind…
En morgen heb ik eindgesprek op stage, dus eigenlijk zou ik het morgen moeten weten. ik denk hier al zó lang over na, en ik twijfel nog steeds. nouja, ik wil eigenlijk gewoon stoppen, maar er zijn dus dingen die me tegen houden. Dit ga ik morgen ook zeggen, maar ik moet uiteindelijk de keuze maken.
ik word soms zo gek van mezelf!

Als ik jou verhaal zo lees, zou ik stoppen met je huidige opleiding. Je zegt dat je het helemaal niet leuk vindt en helemaal die richting niet op wil. Later zou je dus al die jaren werk moeten doen, wat je eigenlijk niet leuk vindt. Nu heb je nog de mogelijkheid om een andere kant op te gaan.

En ik weet dat het kut voelt dat je zoveel jaar moet verspilt. Ik heb dat zelf ook en dat voelt kut. Maar ik denk dat je er later alleen maar profijt van hebt, om iets te gaan doen, wat je leuk vindt.

Hoelang zou je nog naar school moeten? Want dat scheelt natuurlijk ook of je nog 3 jaar moet of nog 1… Tenminste bij mij dan.

Ik begrijp dat je hier met tranen zit hoor! Ik ben zit zelf momenteel ook in de verkeerde richting en de tranen staan ook heel vaak in men ogen.

Ik zou sowieso niet verder doen met wat je nu doet omdat je gewoon niet gelukkig bent… Dat is de voornaamste reden dat ik stop. Ik zie mezelf niet gelukkig worden in het beroep dat ik later uit ga oefenen.

Je zegt dat je graag iets met dieren wilt gaan doen…Is dierengeneeskunde dan een optie of ook niet?

Wat betreft het geld… misschien kan je wel een jaar ofzo ergens gaan werken en sparen om zelf (een deel) van je opleiding te betalen. Ookal lukt het niet om heel je opleiding te betalen… Je ouders zullen het gebaar dat je wilt gaan werken toch wel warderen?

Welke opleiding wil je eigenlijk gaan doen?

@Euphorique, Ik ben 19, word over een half jaartje 20.
De opleiding die ik nu volg word voor me betaald door het bedrijf, ook volgend jaar.
en ik denk dat ik er inderdaad aan onderdoor zal gaan als ik dit nog een jaar moet volhouden, ik heb zo ontzettend veel stress alleen al door dit jaar, dat ik gewoon weet dat ik volgens jaar misschien niet eens ga redden door alle druk. Ik heb dit jaar met mijn punten wel ruim gehaald, ik heb voor alle 10 mijn examens 8en en 9ens gehaald, maar daar gaat het me niet om.

Ik heb al verschillende gesprekken gehad met mijn manager en mentor, mijn manager denkt dat ik beter kan stoppen omdat ze gewoon aan me ziet dat ik het echt niet leuk vind en ze denkt dat ik er niet gelukkiger van ga worden, maar mijn mentor denkt dat ik volgend jaar wel ga redden vanwege mijn goede punten, maar dat boeit me gewoon niets, die punten gaat het niet om, ik kan dan wel slim zijn, maar uiteindelijk gaat het toch om de praktijk.
ik wil best een jaartje werken, maar dan ben ik alweer bijna 21… ben bang dat ze me dan niet eens meer aannemen op school, had een vriendin van me die 21 is ook gedoe mee.

Maar als je opleiding door het bedrijf word betaald, heb je geen terugbetalingsregeling? Want die geld bij mij nu wel, als ik stop voordat ik mijn diploma heb moet ik alles terug betalen…

@iloveeeveryone
De opleiding begon bij niveau 2, dat was 1 jaar, dit jaar moet iedereen doen, niv 2, en niv 3 (waar ik bij zit dus). de niveau 2ers stoppen na dat jaar, en de niveau 3ers moeten nog een jaar door, snap je? het is eigenlijk een gemengd niveau in de klas, maar ik doe eigenlijk gewoon niveau 3. als ik nu stop krijg ik een certificaat van niveau 2.

Nee, ze hebben alleen het eerste jaar voor me betaald. Dus kan gewoon stoppen na dit jaar, gelukkig.

Zelf zeg ik altijd doorgaan, maar dat is puur omdat ik heel veel mensen heb gezien die stopten bij een beetje klagen. Jouw verhaal klinkt toch wel ‘erger’ zegmaar.
Ik denk dat je voor jezelf moet kiezen. Je bent nog jong, je moet wel iets kunnen doen waar je van houdt.

kan je niet dat jaartje niveau 3 (met hoeveel tegenzin dan ook, puur voor het diploma) afmaken en dan iets leuks én met baangarantie op niveau 4 zoeken? of heb je op niveau 4 helemaal niet meer keus?

Een jaartje is niks. Maar je moet echt zelf kiezen…
Heb je al goed voor jezelf op een rijtje wat je er niet leuk aan vind?
En kan je die dingen niet veranderen? Kijk ook eens of je volgend jaar niet meer uitdaging erin kunt vinden.

Suc6 met je keuze in elk geval.

je had die test zeker al gedaan?

www.icares.nl

heb je al met je decaan gesproken?
Ik weet niet hoe lang moet je nog?
want ehm als je nog maar alleen deze paar weken moet of alleen nog een jaar zou ik door gaan. Je kan toch ook HBO daarna gaan doen?

waarom doe je geen kappers opleiding?

Ik kan me voorstellen dat je liever wil stoppen, maar denk goed na over de consequenties!
Als jij namelijk later een CV hebt waar twee onafgeronde studies op staan kan dit een negatieve invloed hebben (ook als je niks te maken hebt met de reden van de eerste) Het geeft een beeld van stuurloosheid en dat wil je natuurlijk ook niet.
Succes met deze keuze!

huh moet je onafgeronde studies op je cv zetten dan x]?

Hoeft niet, maar anders heb je ook een gat van enkele jaren in dit geval :slightly_smiling_face:

Niveau 4 zitten niet echt dingen voor me bij.
ik vind visagie leuk, heel weinig werk in. ik vind kapster leuk, maar die opleiding ging failliet, + ik vind nu nooit meer een stagebedrijf, en als ik van vriendinnen hoor hoe moeilijk het is om modellen te vinden en alles te regelen, en dan maar het geluk hebben het jaar erop weer stage te vinden, heb ik al geen zin meer. dat is heel slecht van me maar ik heb het een beetje gehad met school, heb er altijd gezeik mee gehad…
en dieren, ja, ook weinig werk, zeiden ze al op de open dag.
ik vind allemaal dingen leuk waar weinig werk in is. kut crisis ookal. :’)