[stelling] Zwarte Piet is racisme

Er valt niet veel over te zeggen, vind ik. Er is een groep mensen die zwarte piet racisme vinden, omdat hij een bruine huidskleur heeft (Die is ontstaan door het roet in de schoorstenen!) rode lippen, kroeshaar, en zelfs gouden oorbellen worden genoemd als racistisch punt. Ik vind het persoonlijk echt nergens op slaan. Zwarte piet word toch niet afgeschilderd als een vreselijk persoon? Zelfs al zou zwarte piet zwart zijn van huidskleur, het is toch een vrolijk persoon? Kinderen houden van zwarte piet. Néderland houdt van zwarte piet.
Wat vinden jullie?
Hier zijn een paar links:
http://zwartepietisracisme.tumblr.com/
http://radar.nl/read/zwarte_piet_
http://www.facebook.com/zwartepietisblackface

Het is racistisch omdat het verhaal van dat zwarte piet Sinterklaas ‘helpt’ voortkomt uit de slavernij.

Mijn mening is dat er niemand is die zwarte piet tegenwoordig nog linkt aan slavernij en dat het daarom gewoon moet blijven. Als het nu echt een feest was dat racisme promootte is het iets anders.

Daarnaast zijn het naar wat ik zie alleen maar blanke mensen die er over zeuren. Als donkere mensen er een probleem van maken is het misschien nog wat anders…

Nouja, ik had dus gereageerd op die Facebookpagina er van, en daar zitten dus meer allochtone mensen erover te klagen, maar ik zie ook Nederlanders voorbij komen.

Inderdaad. Niemand linkt Zwarte Piet nog aan slavernij, het is gewoon een vrolijke knaap die zijn vriend, de Sint, helpt met het blijmaken van kindjes. Wat is daar nou verkeerd aan? :rage:

nee het is geen racisme, zwarte pieten worden zwart door de roet van de schoorsteen wanneer ze cadeautjes willen geven.

Ik vind het echt belachelijk dat dit als racisme wordt gezien. Het is gewoon een eeuwenoud onderdeel van onze Nederlandse cultuur en verder niets. Dit linken aan de slavernij is wel heel erg ouderwets en ook totaal niet nodig, want daar gaat het helemaal niet om.

Ik zou het overigens wel vervelend vinden als mensen zich er heel serieus door beledigd zouden voelen, alleen volgens mij is dit alleen maar zo’n hype en vindt meer dan de helft van de mensen dat niet eens echt.

Het zijn typisch de volwassen die er over klagen. Ik hoor er nooit een kind over?

Ik kan me ook echt níet herinneren dat ik vroeger als kind een zwarte piet als iets ‘slechts’ zag omdat hij bruin was. Ik heb ook nog nooit een kind dat nog in sinterklaas gelooft een zwarte piet horen uit schelden om zijn huidskleur. Dat soort gedrag wordt door volwassenen ingepraat zodat als kinderen opgroeien ze er opeens heel anders naar gaan kijken.

Ik weet wel dat de traditie uit racisme is voortgekomen maar dat zet mij er nu toch niet toe aan om alsnog donkere mensen te onderdrukken. Zoals ik het altijd geleerd heb was zwarte piet het hulpje van sinterklaas, en dus niet zijn ‘slaafje’. Hij hielp de sint omdat hij het wilde. Als er in deze tijd nog families zijn die het hun kinderen anders aanleren dan zijn díe verkeerd bezig en niet de huidige traditie van zwarte pieten zelf.

Tuurlijk hoor je kinderen hier niet over, zwarte piet is toch ook de leukste persoon ooit in die periode van je leven? Ik bedoel, hij brengt je cadeautjes en pepernoten, danst vrolijk rond. ik zie er geen racisme in.

“Wat maakt het uit, het is toch voor kindjes”
Aldus een zwarte jongen uit mijn klas.

Naaah. Het hoort gewoon bij de Nederlandse cultuur.

Absoluut geen racisme. Zoals al vaker gezegd is, niemand linkt het aan racisme.

Het is zo’n lange traditie en nu komen mensen erover zeiken, het is toch niet voor volwassenen?

Ook mijn mening.

  1. Hij is zwart door roet
  2. Zo niet, dan wordt hij aanbeden door miljoenen kinderen. Is dat racisme?

Op die facebookpagina stond ook een heel verhaal van een zwart meisje dat in Nederland was opgegroeid, en dat zij zichzelf nooit heeft vergeleken met zwarte piet en nooit is uitgescholden is erdoor. Maar daar reageerden die anti-pieten niet op :rage:

Mijn beste vriendin is ‘zwart’ en die heeft er totaal geen moeite mee.

Ik vind dat tegenwoordig dingen veel te snel racistisch worden genoemd, alsof mensen er naar op zoek zijn.

Moest meteen denken aan iets wat ik tegenkwam op 9gag.

http://d24w6bsrhbeh9d.cloudfront.net/photo/3193089_700b.jpg

Ik word zo moe van die discussie