Spijt van studiekeuze Social Work

Hey meiden,

Op het moment zit ik in het tweede jaar van de opleiding Social Work bij de HZ, ik heb mijn propedeuse zonder herkansingen gehaald en met twee vingers in mijn neus doorloop ik alle tentamenweken. De reden dat ik niet na het eerste jaar besloten heb iets anders te gaan doen, is dat ik het idee had dat de diepgang vanzelf zou komen in de loop van het tweede jaar.

Ik heb echter nog steeds het gevoel dat ik niet uitgedaagd wordt, ik vind de studie niet specifiek genoeg en daarnaast heb ik het gevoel dat het toekomstperspectief zodanig slecht is dat ik geen doel heb om naar toe te werken, alle banen worden weg bezuinigd en ik zie vrijwel geen sociaal werk vacatures. Het idee dat ik vier jaar studeer en veel geld in een studie steek, waar ik uiteindelijk met moeite een baan in kan vinden die hoogstwaarschijnlijk niet op mijn niveau ligt, vind ik beangstigend.

De GGZ en Jeugdzorg liggen mij niet zo zeer, dus die minoren zie ik niet zitten. Ik zou liever in het algemeen maatschappelijk werk terecht willen komen, maar hier zijn geen afstudeerrichtingen voor, wat het lastig maakt om te specialiseren. Met een algemeen MWD diploma komt men tegenwoordig niet ver.

Het “met mensen werken” zoals ik dat altijd heb beschreven, is iets wat mij heel erg ligt, maar ik wil meer diepgang. De doelgroep die mij het meeste ligt is kinderen in de basisschoolleeftijd. Pedagogiek en de PABO zijn altijd tweede keuzes geweest, al denk ik twee jaar later niet dat voor de klas staan mijn ding is. Daarnaast heb ik veel interesse in beleid, bestuur en communicatie rondom sociaal werk organisaties. Ik heb een talenknobbel die ik eigenlijk ook graag in zou willen zetten en ik heb interesse in actualiteiten en media.

Zijn er meiden die zich in dit verhaal herkennen, of die een idee hebben welke opleiding (zowel HBO als WO) bij de omschrijving past?

Is een opleiding Pedagogisch Management (kinderopvang) niets voor jou? Hier dacht ik meteen aan toen ik je interesses las!

Heel erg bedankt voor al jullie reacties! De opleidingen klinken inderdaad erg leuk, ik denk dat het voor een breed toekomstperspectief het beste is om Social Work af te maken en daarna een master te doen in een specifieker veld, pedagogische wetenschappen klinkt heel interessant!