speciaal onderwijs;hoe kijk jij ertegenaan

Hee iedereen,

Hier een fijn discussiepunt: speciaal onderwijs;hoe kijk jij ertegenaan.
er zitten in Nederland namelijk heel veel kinderen op ‘speciale’ scholen, bijv. omdat ze een leerachterstand hebben of omdat ze gewoon heel veel moeite met leren hebben of ziek zijn.
redenen genoeg dus om op zo’n school terecht te komen
maar wat vind jij er nou eerlijk gezegd van.

ikzelf zit trouwens op een mytylschool,dat is een school voor chronisch zieken kids,wat ik ook ben.
Ik doe daar gewoon vmbo-tl maar vaak word gezegd als ik zeg ‘ik zit niet in de stad op school,ik ben naar een school voor zieken en gehandicapten gegaan,omdat ze daar wel rekening kunnen houden’ dan zeggen ze dat ik dom ben of doen ze zo :frowning_face:
mensen die ook op speciaal onderwijs, VSO heet dat in het middelbaar, zitten zullen het vast begrijpen maar ik wil juist iedereen zijn mening erover. :flushed: :flushed:

Lastig. Voor de één is het erg goed, voor de ander juist niet.

Ik ben namelijk van mening dat een groot deel van de leerlingen die nu op speciaal onderwijs zitten, ook op het regulier onderwijs hadden kunnen blijven. Helaas zijn daar tegenwoordig de middelen bijna niet meer voor, doordat bijv. de klassen steeds groter worden. In een kleinere klas zouden een hoop leerlingen waarschijnlijk wel mee kunnen en goed kunnen functioneren.

Daarnaast ken ik iemand die op speciaal onderwijs zat en daar heel erg ongelukkig van werd. Dit meisje (met dwerggroei) zat in een klas met allemaal kinderen met gedragsproblemen, terwijl ze dit zelf niet had. Uiteindelijk is zij (gelukkig) terug naar regulier onderwijs gegaan en is ze weer helemaal opgebloeid!

Daarmee wil ik niet zeggen dat speciaal onderwijs niet goed is, absoluut niet. Voor veel leerlingen is dit een uitkomst. Je bent samen met “lotgenoten” en bent niet “anders dan anderen”. En het onderwijs wordt meer op jou specifiek aangepast, in jouw tempo.

Ik zit in mijn laatste jaar Pabo en zie dat het onderwijs veranderd.
Mijn huidige stageschool wordt steeds meer een school met inclusief onderwijs. Dat houdt in dat er steeds meer leerlingen komen - en welkom zijn - die niet functioneren zoals een gewone leerling. Met niet gewoon functioneren moet je denken aan: stoornissen als ADHD en/of autisme. Leerproblemen: dyslexie en dyscalculie.
Op veel scholen wordt bovenstaande leerlingen vaak aangenomen en krijgen dan op eigen niveau begeleiding en soms zelfs les.
Nu is het ook zo dat er sinds kort een gehandicapte leerling die lichamelijk anders functioneert, niet praat, doof- en slechtziend is. Dat is dus heel iets anders dan de gewone leerling.
Het is in de praktijk dus wel haalbaar met directe plannen en zorg vanuit de school.

Ik ben tot op zekere hoogte voorstander van speciaal onderwijs zelf.
Leerlingen zullen beter tot hun recht komen in kleine groepen, gespecialiseerde leerkrachten en successen behalen op hun niveau.
Ik ben een tegenstander omdat het sociaal gezien beter is om leerlingen te mengen en van en met elkaar te leren.
Ik word als beginnende leerkracht klaargestoomd om allerlei soorten leerlingen te kunnen ontvangen en op maat onderwijs te bieden.
Ja, het is veel en hard werken. Maar wat is het onwijs gaaf als een leerling met een lichamelijke- of verstandelijke beperking in mijn klas onderwijs kan volgen.

Ik vind het SO ontzettend belangrijk, maar vind het wel idioot dat leerlingen ‘te snel’ op het SO belanden omdat reguliere scholen geen tijd/aandacht voor ze hebben.
Ik heb 1.5 jaar stage gelopen in het VSO en daar waren best strenge ‘eisen’ of een leerling wel of niet naar die school mocht.
Voor de leerlingen daar was het fantastisch:

  • Ze hoefden zich niet meer anders te voelen
  • Ze leren koken/schoonmaken/tuinieren etc.
  • Speciale vakken bereiden hen voor op een zelfstandige toekomst
  • Leraren weten wat ze doen en houden dus rekening met de leerlingen
  • Speciale hulp is altijd aanwezig
  • Etc.

Ik ben dus vóór het speciaal onderwijs, maar vind wel dat reguliere scholen wat beter hun best mogen doen zodat alleen leerlingen in het SO belanden die dat daadwerkelijk nodig hebben.

Mijn zusje zit op het VSO inmiddels en zij heeft het sotos syndroom. Ze zit op een school voor Zeer Moeilijk Lerende Kinderen, deze kinderen kunnen echt niet naar een ‘normale school’. Ze heeft het daar ontzettend naar haar zin en kan op haar eigen tempo zich ontwikkelen. Je komt niet zomaar op de school, er zijn bepaalde tests voor.

Voor de rest ben ik het helemaal eens met xsusie93.

Had je dat willen hebben om begeleid te worden door gespecialiseerde mensen?
Of met lotgenoten in de klas te zitten?

Mooi verwoord!
Kan me voorstellen dat onbegrip vanuit school heeft geleid tot frustratie en uiteindelijk naar een depressie is overgegaan.
Ik heb geen ervaring met speciaal onderwijs in het voortgezet onderwijs. Ik heb altijd de ervaring dat SVO vol zit met ‘probleem pubers’. Corrigeer me als ik ernaast zit.

In jouw geval had je op de basisschool al geholpen moeten worden, zodat je op het VO beter tot je recht kon komen.
Of zou je op een gewone basisschool moeten blijven en directe hulp op niveau hebben gekregen toen der tijd?

Ik ben volledig voor speciaal onderwijs, zolang de leerlingen er ook terecht zitten. Vaak wordt een kind dat ietjes trager werkt al dooverwezen en dat is overdreven.

.

Naar mijn ervaring is het tegenwoordig niet zo makkelijk om een doorverwijzing te krijgen hoor. Er gaan een hoop test van vooraf en dan pas kan je in aanmerking komen voor een doorverwijzing naar het SO als er ook is aangetoond dat er echt iets is.

Ik wist dat ook nooit haha

Ik ben van mening dat kinderen tegenwoordig veel te lang in het reguliere onderwijs gehouden worden. Hierdoor raken ze zelf gestrest en ze houden de rest van de klas ook op. Ik heb dit op mijn stages vaak meegemaakt.
Dat hele rugzakje gedoe is allemaal leuk een aardig, maar er zijn soms ouders die verwachten dat een reguliere school alles maar kan met dat beetje extra geld. Terwijl het in veel van die gevallen voor het kind zoveel beter is om naar het speciaal onderwijs te gaan, waar mensen werken die veel meer gespecialiseerd zijn in bepaalde problemen en ook veel meer ervaring hebben met die problemen. Dit zorgt ervoor dat die kinderen veel beter geholpen kunnen worden.

Precies dit.

En het is zo fijn voor die kinderen die erop zitten, kleine klassen, een juf/docent en meestal een onderwijsassistent erbij, speciale hulp aanwezig op locatie. Zo krijgen kinderen met een rugzakje ook een kans.

ik begrijp je wel,zit zelf ook op speciaal onderwijs,want heb hersenkneuzing opgelopen door een ongeluk. sommige mensen denken dat wel een beetje want ik doe dan een leerroute dat je niet echt een opleiding/richting doet.

Het boeit mij eigenlijk niet zoveel waar iemand op school zit, zolang die het daar maar naar zijn zin heeft en het goed gaat.

Mooi gezegd :upside_down_face:

:upside_down_face:

Ik zit op het speciaal onderwijs en heb aan de ene kant het gevoel dat ik er totaal niet thuis hoor.
Ik zit op rec4 en dat is dus voor leerlingen met psychiatrische problemen.
Er zitten leerlingen op mijn school en als die naar het reguliere zouden gaan, zouden ze helemaal afgemaakt + gepest worden. Ook het niveau op reguliere school is te hoog voor hun en de leerlingen zijn anders.
Ik spreek uit ervaring want heb zelf 2jaar op regulier onderwijs gezeten.
Ik ben er zelf wel van overtuigd dat ik gewoon opnieuw naar regulier onderwijs zou kunnen maar de meerderheid van de leerlingen op mijn school respecteren wie ik ben en snappen mijn problemen en pesten mij er niet om en dat zou op het regulier onderwijs wel anders zijn.

Goh dat lijkt me wel lastig hoor, dat is natuurlijk wel een heel verschil met het regulier onderwijs.
Fijn dat je daar goed geaccepteert word

Ik snap je mening maar ik ben het er niet mee eens. Misschien ook wel omdat ik niet heel objectief ben maargoed.
Mijn zusje wilden ze namelijk op de basisschool naar het speciaal onderwijs hebben, ze was een beetje traag. Ze heeft ook een extra jaar gekleuterd daardoor. Maar in groep 3 en 4 wilden ze het nog steeds.
Mijn ouders wilden dit absoluut niet. Ze zijn hard met haar gaan oefenen, van het rugzakje een bijlesleraar voor rekenen gezocht en een begeleider die alles in de gaten hield, en zo hebben ze jaar op jaar bewezen dat ze niet naar het speciaal onderwijs hoefde.
En nu doet mijn zusje een mbo-4 opleiding en als ze zo doorgaat kan ze hierna doorstromen naar een hbo opleiding. Mijn ouders zijn nog steeds elke dag blij dat ze hebben doorgezet, anders had haar leven er wel heel anders uit kunnen zien. :slightly_smiling_face: