Snobs hebben een betere toekomst

Snobs hebben een betere toekomst

Al jarenlang bestaat er ongelijkheid tussen studenten. De ene student komt uit een gezin met een geld boom in de tuin en de andere student moet elke rooie cent omdraaien om de studie te kunnen betalen. Voor bijna alle studenten uit ‘rijke’ gezinnen wordt alles betaald (collegegeld, boeken, kamer enzovoorts), waar aan de andere kant een student staat die zich uit de naad moet werken om de studie te kunnen betalen, omdat ouders dit niet kunnen. Kunnen mensen uit een lagere sociale klasse nog wel studeren in de toekomst als de basisbeurs straks wegvalt?

De overheid heeft het allemaal mooi bedacht met het nieuwe leenstelsel, maar wat willen zij nou eigenlijk? Dat studenten uit een lagere sociale klasse naast hun studie 40 uur per week moeten werken om niet te diep in de schulden te komen? Het is belachelijk dat studenten uit een lagere sociale klasse ongelijke rechten hebben, zij komen in de schulden terecht en de snobs zitten op hun luie reet, omdat alles door de ouders wordt betaald.

Waar de schulden bij mensen uit een relatief sociaal lagere klasse hoog oplopen en nog lang hun blijven achtervolgen -helemaal er nu sprake is van het nieuwe leenstelsel-, hebben de snobs de schulden –als zij die al hebben- zo afgelost.

Stel je even voor Pietje heeft ouders die beide arts zijn en voor hem wordt alles betaald, zijn ouders maken hem elke maand 200 euro over voor boodschappen, zijn kamer wordt betaald en daarnaast wordt ook nog eens zijn studie betaald. Aan de andere kant hebben we Jantje zijn moeder heeft een baan bij de bouwmarkt en zijn vader is timmerman. Hij heeft een lening moeten afsluiten, omdat zijn ouders de studie niet kunnen betalen. Jantje moet 1935 euro collegegeld betalen, de boeken die in totaal rond de 600 euro kosten, zijn kamer en nog de nodige boodschappen erbij. Dit betekent dat Jantje ieder jaar ongeveer 2500 euro voor zijn studie moet neerleggen en ook nog eens iedere maand zijn kamer en boodschappen moet betalen. Dit is toch te belachelijk voor woorden, waar Pietje na zijn studie ‘clean’ kan starten, zit Jantje aan de andere kant nog tot minimaal zijn dertigste tot zijn kop in de schulden. Hier moet toch iets veranderen mensen?

Waarom neemt Nederland niet een voorbeeld aan Zweden. Zweden biedt voor iedereen gelijke kansen, hier kijken ze niet naar rijkdom. Iedere toekomstige student heeft de mogelijkheid om te studeren wat hij/zij wilt, dit komt omdat in Zweden studeren gratis is. Zweden weet hoe gelijkheid werkt en hier mag Nederland wel heel goed over na gaan denken.

Kortom de ongelijkheid tussen rijk en arm blijft, dit is zelfs al duidelijk zichtbaar bij studenten. Het moet afgelopen zijn dat de snobs altijd kans hebben op een betere toekomst, er moeten gelijke kansen zijn voor studenten. Het mag toch niet zo zijn dat iemand uit een lager sociale klasse minder kans heeft op een toekomst zonder geldzorgen?

Wat wil je precies met dit topic?

Er is een topic over het leenstelsel waar je je frustraties kwijt kunt.