Invloeden op het vrouwelijk schoonheidsideaal
Het aantal anorexiepatiënten is de laatste 25 jaar verdubbeld (Volkskrant, 2010). De oorzaken voor deze verdubbeling zijn niet bekend maar het zou kunnen zijn dat er een verband is tussen het propaganderen van het huidige westerse schoonheidsideaal in de media (televisie, tijdschriften). Ook merken wij in onze eigen omgeving dat vrouwen veel met hun uiterlijk bezig zijn en dat veel tijd zit in uiterlijke verzorging. Daarom wilden wij het in dit blog hebben over het westerse vrouwelijke schoonheidsideaal en haar aspecten. Wij willen jullie uitnodigingen om mee te praten over dit onderwerp.
In de huidige westerse maatschappij heerst een bepaald schoonheidsideaal. Je moet er als vrouw tegenwoordig jong, slank en lang uit zien, tenminste dat vinden vrouwen zelf. Dit is ook de manier waarop modellen in de modellenindustrie worden afgebeeld. Mannen hebben daarentegen weer een heel ander beeld van het vrouwelijk schoon. Dikke borsten en/of billen kunnen voor mannen weer een voorkeur zijn. Iedereen kent wel de uitspraak ‘Ben jij een borsten of een billen man?’.
Door de media en wat er vanuit samenleving van het uiterlijk van de vrouw wordt verwacht ligt er volgens ons een grote druk op de vrouw om te voldoen aan een onrealistische schoonheidsideaal.
Deze huidige situatie heeft voor ons een aantal vragen opgeleverd.
Hoe komt het nou eigenlijk dat we tegenwoordig zo veel waarde hechten aan ons uiterlijk? Denken we anders dat mannen ons niet meer mooi vinden? Of zit er een andere reden achter?
Doen we het dan voor de mannen? Of vrouwen? Want dat zou raar zijn, als mannen daarentegen een heel ander ideaalbeeld voor zich zien als het gaat om vrouwen.
Of is de reden dat we denken dat we er niet meer bij horen, als we niet meer kunnen voldoen aan de beelden die we op televisie zien. Je weet wel, die beelden waarin mooie slanke, blonde vrouwen onder douche staan en daarin een schoonheidsproduct willen verkopen. Is het dan zo dat we ons gedwongen voelen om aan deze beelden te voldoen, of ons in ieder geval ermee te identificeren?
Vaak wordt er gezegd dat schoonheid van binnen zit en niet van buiten. Als we dit in de praktijk testen, is dat dan wel echt zo, of is dat gewoon een uitspraak die moreel verantwoord is?
We zijn heel benieuwd wat iedereen ervan vind, doe jij veel aan je uiterlijk en geef je daar ook veel om? En als je kritisch kijkt naar wat jij nou echt mooi vind, maakt het jou dan ook uit als iemand niet aan dat beeld voldoet?