Rugpijn, krijg geen hulp :(

Hoi allemaal, sorry voor het lange verhaal dat gaat komen…

Ik ben 15 jaar en heb nu al ruim een jaar hele erge rugpijn. De rugpijn komt echt in periodes, soms heb ik echt heel veel pijn dat ik alleen maar in bed kan liggen huilen van de pijn, maar het kan zo maar dat ik een paar dagen daarna gewoon echt helemaal geen pijn heb…

Ik ben naar de fysio gegaan, maar dat hielp niet. In de zomervakantie toch maar een keer naar de huisarts geweest, ben doorverwezen naar podoloog en heb sindsdien steunzolen waardoor ik wat rechter sta. Daarnaast ben ik weer naar de fysio doorverwezen, en is er voor de zekerheid een röntgenfoto gemaakt van m’n rug, maar daar is niks ‘fouts’ op te zien. Inmiddels ben ik met fysiotherapie gestopt, omdat de fysio ook zei dat het geen zin had voor mij. Daarna ben ik weer naar de huisarts geweest en heb ik nog bloed laten prikken op eventuele botziektes of zoiets, maar daar is ook niks uitgekomen.

Ik ben in 2 maanden 3x flauwgevallen, puur van de pijn.

Ik heb vaak aan m’n ouders gepraat en gevraagd of we er echt niks tegen konden doen, of we nog een keer naar de huisarts konden gaan om het verder te onderzoeken, want er moet toch iets zijn waardoor ik zoveel pijn heb? Maar telkens als ik er met m’n ouders over praatte, kregen we ruzie en konden we gewoon niet meer normaal praten.

Ik zat net in een periode dat ik minder pijn heb, sinds de laatste keer dat ik ben flauwgevallen, maar ik merk nu weer dat ik meer last krijg.

Ik zou er graag wat aan willen doen, maar ik weet echt niet meer wat ik kan doen, aangezien ik het gevoel heb dat de huisarts me niet meer serieus neemt, en m’n ouders eigenlijk ook niet…

Weten jullie misschien iets?

Praten met je ouders zonder ruzie je maken. Dat is namelijk de reden waarom ze je niet serieus nemen. Je moet je ouders ook de kans geven om hun zegje te doen zonder daar gelijk op in te gaan, laat ze uitpraten. Als ze zien dat jij hun serieus neemt en naar ze luisterd, dan zal er niet zo snel een ruzie komen.
En over de huisarts, je staat in je recht om een second opinion aan te vragen bij een andere huisarts. Naar mijn mening nemen huisartsen je inderdaad nooit serieus (mijn ervaring), maar ik heb er ooit 1 gehad die dat wel deed dus een second opinion kan geen kwaad.

Inderdaad met je ouders praten zonder ruzie te maken, precies zoals hierboven wordt gezegd. Vervolgens zou ik gewoon nog eens afspraak maken bij de huisarts, daar heb je in principe niet eens de toestemming oid van je ouders voor nodig (hoewel ik natuurlijk wel aanraad om deze hele toestand gewoon normaal uit te praten met hen!) en als je het gevoel hebt dat je huisarts niets voor je kan doen, vraag dan inderdaad of een second opinion of een doorverwijzing naar een specialist in het ziekenhuis. In dat laatste geval kom je op de afdeling terecht waar je huisarts denkt dat het probleem zit. Op die afdeling gaat de specialist je onderzoeken en bepalen of het probleem inderdaad binnen hun specialisme ligt. Zo ja: dan gaan ze verder kijken wát het probleem is en hoe het opgelost kan worden. Zo nee: dan stuurt de arts je door naar de afdeling in het ziekenhuis waar hij denkt dat je wel ‘hoort’.

Succes ermee en beterschap!

Mensendieck heeft heel erg geholpen bij mijn rug.
Maar weet niet of je daar naar toe kan zonder doorverwijzing van je huisarts…

Ik heb ook 3 jaar lang rond gelopen met rugpijn, kon nooit lang staan, lopen of zitten in de zelfde houding want dat deed pijn. Ook als ik 's avonds in bed ging liggen kreeg ik steken in mijn rug omdat het zich eindelijk kon ontspannen. Ben bij de huisarts, fysio, cesartherapeut, orthopeed voor foto’s en een osteopaat geweest en heb allerlei pijnstillers gehad en het hielp allemaal niet. Ze zeiden dat mijn rug gewoon te hol was of dat ik slechte spier aanhechting had. Nu ben ik sinds een half jaar fanatiek krachttraining aan het doen en mijn rugpijn is bijna weg. Oke af en toe heb ik nog wat last maar echt al veel minder dan eerst, kan weer gewoon een tijd staan/lopen.

Dus ik raad aan: krachttraining! En niet van die oefeningen die je fysio meegeeft maar echt met gewichten. Ook buikspieroefeningen doen want die kan je rug “opvangen”

Maar dan vooral NIET crunches en sit-ups want als je die verkeerd doet belast je je rug nog meer. Andere buikspieroefeningen kunnen inderdaad wel helpen om je rug sterker te maken.

Het probleem is dat als ik met m’n ouders praat, dat ze dan zelf al boos op me worden als ik blijf zeggen dat ik hulp wil. Ik probeer altijd rustig te blijven alleen soms begin ik dan te huilen en dan nja kan ik nooit meer zo’n goed gesprek voeren zegmaar.

Ik vind het ook niet fijn om alleen naar de huisarts te gaan, maar een vriendin van me heeft aangeboden om mee te gaan dus dat vind ik wel fijn, snel maar even weer een afspraak maken dan!

En wat rug/buik spier oefeningen betreft, dat klinkt inderdaad wel logisch, maar ik had gelezen dat het niet goed is als je op jonge leeftijd echt krachttraining doet? Of is dat niet waar?

Bedankt in ieder geval voor alle tips!

Ook even over de oefeningen: niet alleen je buikpieren trainen maar ook je rugspieren! Veel mensen vergeten dit, waardoor hun buikspieren veel sterker worden dan hun rugspieren en daar kan je ook rugpijn van krijgen! Daar wordt je houding namelijk scheef van.

Zo lang je geen intentie hebt om bodybuilder te worden en niet elke dag 2 uur in de sportschool gaat staan en niet te zwaar traint valt dat wel mee. Gewoon goed gevarieerd blijven eten en zorgen dat je wat meer eiwit binnen krijgt dan normaal.

Ik heb hetzelfde probleem als jou gehad en ben toen naar een giropractor geweest en dat heeft bij mij echt enorm goed geholpen!

Wat houdt dat precies in?

Ik heb ook al ruim5 jaar lang superveel last van mijn rug. Ene dag erger dan de andere. Vandaag is bv ook zo’n dag dat ik eigenlijk niks kan.
Zitten gaat niet, liggen gaat niet. Kom daardoor vaak ook moeilijk in slaap.
Het enige wat ze bij mij hebben kunnen ontdekken is dat ik hypermobiel ben.
De pijn in mijn rug komt omdat ik op de ene plek in mijn rug flexibeler ben dan op de andere plek en ik ga het dan opvangen. Daardoor heb ik letterijk 24/7 last van mijn rug. Zodra ik wakker word voel ik het namelijk al direct.

Ik ben naar een ortopeet geweest, ben twee keer naar het ziekenhuis geweest voor foto’s, ben twee keer naar de fysio geweest, waarvan de laatste keer fysio gespecialiseerd was op ruggen. Ik heb echt van alles geprobeerd, maar niks helpt.
De laatste fysio heeft mij erop gewezen dat buikspieren ontzettend belangrijk zijn voor je rug. Dus ik ben nu ook bezig met oefeningen voor mijn bovenlichaam.

Binnenkort ga ik naar de reumatoloog, ik hoop dat die er wat aan kan doen.

Bij de orthopeet waar ik was, had ik de eerste keer wel echt het idee dat deze mij kon helpen. Na de eerste afspraak merkte ik echt verschil namelijk, helaas daarna totaal niks meer.
Maar misschien kan hij jou wel gigantisch helpen!

Ahhh heel veel sterkte met je rug, hopelijk kan de reumatoloog er wat aan doen!
Wat voor behandelingen zeg maar doet een orthopeed eigenlijk precies? Ik heb het geprobeerd op te zoeken, maar ik kan niet echt duidelijk wat vinden wat een orthopeed doet bij rugklachten.

Ik wens je heel veel sterkte met je zoektocht naar het juiste hulpmiddel. Het is heel belangrijk dat je op korte termijn iets gaat zoeken om je rug minder te belasten om “grotere schade” uit te laten. Ik wens je veel succes.

Dankjewel!

ik heb bijna hetzelfde gehad maar ik viel niet flauw. ik was eerst ook naar de fysio geweest maar dat hiep niet, toen ben ik naar een oefentherapeut gegaan en toen bleek het aan mijn houding te liggen en nu gaat het weer fantastisch!!

De fysio zei bij mij dat m’n houding zelf wel gewoon goed was, dus daar zou het bij mij waarschijnlijk niet aan liggen…
Maar goed om te horen dat met jou weer goed gaat! (:

-

Een van mijn vrienden is ook naar Mensendieck gegaan, en dat heeft hem heel erg geholpen.