Relatie met moslim

Beste allemaal!

Ik zit ergens mee. Sinds lange tijd ben ik weer eens verliefd. Ben inmiddels 26, woon al sinds mijn 18e zelfstandig en eigenlijk maar een serieuze relatie gehad (en iets kortdurends).

Nu is het volgende de situatie. Vanuit mijn stage heb ik dus mijn vriend leren kennen. Om het nog ingewikkelder te maken is het vanaf het moment dat ik hem ontmoette ook mijn buurman thuis :laughing: Hij komt uit Syrie, woont al bijna twee jaar in Nederland en spreekt de taal al aardig. We hebben goede afspraken gemaakt wat betreft werk-prive. Na verloop van tijd ben ik door hem uitgenodigd wat te komen drinken bij hem thuis. Dit vond ik ook heel normaal, want we zijn immers buren. Na zo’n twee maanden hebben we voor het eerst gezoend. Vanuit mijn kant was er nog niet echt sprake van liefde. Tuurlijk ik ben niet blind, hij is hartstikke knap :blush: Maar meer zag ik er nog niet echt in. Ik ben namelijk kampioen in het blijven in de friendzone en toon niet snel gevoelens. Voor hem daarentegen was het liefde op het eerste gezicht, al vanaf dat hij mij zag op kantoor.

Later kwamen er bij mij ook gevoelens en sindsdien zien we elkaar regelmatig. Hij blijft ook slapen en alles wat daarbij komt kijken.

Nu is het zo dat hij begint aan te geven dat dit eigenlijk niet kan. Ik ben van huis uit ongelovig opgevoed. Een moslim mag niet samen met een niet-moslim en een relatie voor het huwelijk is eigenlijk ook not-done. Hij houdt wel veel van mij en zou willen trouwen, alleen moet ik mij daarvoor bekeren tot de islam. Sowieso vind ik het wat vroeg voor trouwen, maar is zeker wel iets wat ik in de toekomst wil en ik ben zelfs bereid eerder te trouwen dan ik aanvankelijk in gedachten had. (Niet trouwen is ook een optie voor mij, want ja dat is in NL tegenwoordig een beetje de norm :joy: )
Ik wil mij niet bekeren. Met alle respect voor gelovigen (wat dan ook), ik heb niets met het geloof. Ik vind het prima dat hij moslim is. Ik wil mij er ook wel enigszins in verdiepen, zodat ik hem beter begrijp, maar ik zal niet bekeren. Ook wil ik meer leren over zijn culturele achtergrond, maar ben ik ook voorstander van een mix van twee culturen. En ja, dat zal niet altijd makkelijk zijn. We kunnen niet allebei ons hele leven wat we tot nu toe hebben opgebouwd in een keer loslaten.

Als ik mij zou bekeren verwacht hij ook dat ik mij anders zal gaan kleden en een hoofddoek ga dragen. Want mijn lichaam is alleen voor hem en niet voor anderen. Hij wil niet dat anderen naar mij kijken. Vind ik ook onzin, want mensen mogen naar mij kijken, het is vooral wat ik daarmee doe. En ik kan dat negeren. Verder ben ik altijd netjes gekleed. Ik hou persoonlijk van een redelijk klassieke kledingstijl: jasje, blouseje, dat soort dingen. Of gewoon een spijkerbroek met een t-shirt of trui. Dus qua kleding loop ik er, naar mijn mening, absoluut niet aanstootgevend bij. Ik hou niet van te bloot en te opzichtig. Hetzelfde geldt voor alcohol. Ik ben geen echte drinker. Ik kan soms weken geen druppel drinken en neem wel eens een glaasje als ik een avondje uiteten ben of tijdens een vakantie. Vind ik gewoon lekker, maar dronken worden is voor mij geen optie.

Wat ik het liefste wil is dat hij onze relatie bespreekt met zijn familie (hij heeft hier twee broers en een zus, incl gezinnen). Toevallig ken ik die ook allemaal vanuit mijn werk/stage en ben ik zelfs persoonlijk begeleider van zijn zus en haar gezin. De familie mag mij en waardeert mij. Of ze dit doen omdat ik ze veel help op ‘zakelijk’ gebied of omdat ze mij echt mogen is voor mij onduidelijk. Naast praten over post e.d. hebben we het ook over persoonlijke dingen en leren we elkaar ook op een andere manier kennen. Een van zijn broers heeft een tijd terug ook de vraag gesteld wat ik van zijn broer vond en dat ik best wel een tijdje mocht aankijken of er mogelijk iets meer in zit dan alleen vrienden. Hij zou zelfs willen betalen als wij een avondje uiteten gaan, hahaha. Vanuit de familie klinkt het positief, maar wellicht dat zij ook gaan verwachten dat ik mij ga bekeren op het moment dat we aangeven dat wij serieus samen zijn. Dat weet ik dus niet.

Op dit moment weet onze omgeving dus nog van niks. Wat mij betreft wordt het tijd het een en ander bekend te maken. Ik vind het ook niks dat hij steeds dingen moet verzinnen om bij mij te kunnen zijn (er woont namelijk ook een vriend van hem in zijn huis, dus 's avonds weggaan kan wel, maar dan moet hij iets verzinnen). Ik zou er voorstander van zijn dat hij het gewoon de familie vertelt of misschien eens gaat informeren hoe zij erover zouden denken als hij met een Nederlands meisje thuiskomt. Ik denk persoonlijk ook van het is 2022, je bent een jonge moderne man, je houdt van mij, wat doe je moeilijk? Aan de andere kant besef ik ook hoe belangrijk het geloof is voor hem, maar ik vind dat liefde belangrijker is en dat je moet kiezen voor de persoon waar je van houdt. Hier is hij het ergens ook wel mee eens en soms heeft hij dezelfde mening als mij over dingen, maar toch komen we er niet uit.

Wat nu? Iemand tips?

Hoi ik ben zelf moslim en het is inderdaad een lastige situatie. En je moet wel onthouden dat als moslim het geloof het allerbelangrijkste is zelfs belangrijker dan je ouders, dus ik ben t niet echt eens met dat je zegt dat hij jou boven religie moet kiezen. Een moslim heeft normen en waarden en daarom snap ik ook van jou kant dat je er anders opkijkt, want jou normen en waarden verschillen met die van hem.

Zelf heb ik me in de islam verdiept toen ik jonger was en ik kwam ik erachter dat de man wel met een of een Joodse/Christelijke vrouw mag trouwen wat betreft een ongelovige weet ik niet zeker.

En families zijn daar heel verschillend in, het kan zeker zo zijn dat de familie uiteindelijk verwacht dat je bekeerd maar het kan ook zo zijn van niet, dat verschilt echt heel erg aangezien niet alle families hetzelfde zijn.

Maar conclusie is dat geloof op nummer 1 staat in ons religie ongeacht de situatie, probeer een beetje begrip te tonen daarvoor daar kom je al heel ver mee voor jullie beide.

Want mensen komen en gaan in het leven en jullie kunnen allebei door anderen verplaatst worden en natuurlijk moet hij veel voor je over hebben maar aub niet vragen of hij iets belangrijks waar hij mee is opgegroeit en levenlang is boven jou wilt zetten :heart:

Ik hoop dat jullie er beide uitkomen!

Hij mag zijn geloof blijven aanhouden. Ik accepteer hem zoals hij is, hij accepteert mij op het gebied van geloof niet. Verder ben ik voor hem perfect.

Ik wil de situatie zoals die nu is, dus de relatie, behouden. Het enige wat ik wil is dat het op een gegeven moment wel openbaar wordt, want dit is niet te doen. Maar dat brengt dus de nodige problemen met zich mee…

Ik zou geen relatie met hem onderhouden. Jullie culturen verschillen te veel. Ik heb uit eigen ervaring gezien dat een relatie met een moslim man alleen maar heel veel ellende geeft. Het is geen cultuur waar vrouwen gelijke rechten hebben. Of je moet je geheel wegcijferen voor hem.

Het is jouw leven. Liefde maakt (tijdelijk) blind. Dus je moet vooral zelf weten, maar ik zou heel hard wegrennen. Mijn eigen levensgeluk staat toch voorop.

4 likes

Ik sluit me hierbij aan.

Ik zou iemand anders gaan zoeken. En hij legt al druk op jou door te willen dat je je bekeert en gaat trouwen. Zou nog snel wegrennen ook.

1 like

Liefde is elkaar vrijlaten en accepteren hoe de ander is, jammer dat hij van je verwacht om je te bekeren, dat moet uiteindelijk een eigen keus zijn en kan hij je niet zomaar opleggen. Ik ken ook Syriërs & mannen met midden oosterse ethniciteit die hierin meer seculier zijn. Het is heel dubbel; zelf slaapt hij wel met je en houd zich niet aan de regels maar wel verwacht hij daarentegen dat jij wel je straks aan de regels houd en hoofddoek draagt o.a. Goed dat je al aangeeft je in te leven in hem, leg hem ook uit hoe je je hierin voelt en laat hem zich ook inleven in jou. Probeer te kijken of jullie toch tot een oplossing komen en elkaar hierin tegemoet kunnen komen.
Ik snap dat het nu super overwhelming is allemaal en liefde kan je helemaal verblinden, maar vraag jezelf ook af: wat wil ik eigenlijk?! En volg je gevoel hierin. Ik wens je succes met je beslissing!
Je kan me anders altijd berichtje sturen!

1 like

Een islamitische man mag volgens de islam trouwen met een christelijke of joodse vrouw, dus dat jij je moet bekeren volgens hem is niet gegrond op deze regel. Leg hem dit ook uit. Succes!

Liefde maakt blind, ik heb dit ook gehad met mannen die gewoon niet de juiste bleken te zijn (waardoor het geen relatie is geworden met die mensen). Eentje was moslim en ik zag toen eigenlijk niet voor me hoe ik zou passen tussen zijn vrienden etc. Los van dat hij blijkbaar gewoon een huishoudster zocht.

Maar nu jij met jouw vriend in een relatie zit, is het misschien wat moeilijker om de situatie eerlijk te beoordelen.

Misschien helpt deze vraag daarbij:

Had je liever gehad dat jouw vriend helemaal niet gelovig was geweest? Dat het probleem van bekeren, een hoofddoek gaan moeten dragen gewoon niet aan de orde waren geweest? Of: dat hij wellicht wel gewoon gelovig was geweest, maar dat hij jou vrij liet in jouw keuze?

Ik denk dat je beter kunt kijken naar iemand die beter bij je past. Toen ik er (tot twee keer toe) voor koos om geen relatie te beginnen met een man die mijn vrijheid minder belangrijk vond dan die van hem, voelde ik opluchting en vrijheid (in plaats van verdriet).

Je mag me altijd een berichtje sturen als je het nog wilt hebben over je struggles :slight_smile:

Je hebt het ook op Viva geplaatst. Ik zou die reacties ook goed lezen. Ze hebben gelijk

Pardon? Islam is geen “cultuur” maar een religie. En ik weet niet waar jij het vandaan haalt met dat het vrouwen geen gelijke rechten geeft, want islam geeft vrouwen meer rechten dan in dit land. Zou je zelf maar eens op onderzoek uitgaan en je verdiepen in islam ipv gedrag aflezen van mensen.

Niet iedereen is hetzelfde en moslims zondigen allemaal.
Moslims zijn niet perfect, islam wel.
Als je je verdiept er in zou je zelf ook zien dat het niet correct is hoe de meeste mannen zich gedragen tegenover de vrouw, dat maken zij er zelf van.

T feit dat je islam een cultuur noemt zegt al wel genoeg over jouw kennis.

Lastige situatie, maar ik zou hier niet aan beginnen. Ik zou hem de keuze geven, of je kiest voor mij of je kiest voor je geloof.
Als mijn partner zijn geloof belangrijker zou vinden dan mij zou ik er meteen klaar mee zijn.

Heeyy,

Ik weet niet of ik je kan helpen(k ben namelijk nog maar 13) maar ik wil het wel proberen.
Ik snap best goed dat je geen moslim wil worden want je moet je aan allerlei regels houden.
Maar als hij echt van je houd dan kan hij toch je accepteren dat je gewoon Nederlandse wil blijven?

En zijn ouders willen toch ook alleen maar dat hij gelukkig is met jou? Dus hun kunnen je gewoon accepteren zoals je bent. Blijf gewoon jezelf en doe niet iets waar je later spijt van krijgt!
Hopelijk heb je wat aan mij tips!

liefs June :purple_heart:

Ik snap wat je bedoelt en ik ben het met je eens, zelf is mijn moeder toen mij ouders waren gescheiden ook moslim geworden, maar ieder moslim heeft andere regels! (zelf ben ik geen moslim)
alleen ik vind als je geen moslim bent of er iets mee te maken hebt dat je dan niet zomaar dingen mag typen over dingen die je niet eens weet Minako.

Oh daarbij, je kent hem en zijn familie al omdat je de persoonlijk begeleider bent van zijn zus? Dat vind ik echt niet professioneel.

Whahahahah :blush::rofl::rofl: Dank voor je humor.

Maar goed, ik zal je helpen. Elke religie heeft zo zijn eigen regels, afspraken en gewoonten. Dat alles samen, inclusief mensen die het uitgedragen binnen een samenleving, vormen de cultuur.

En, als jij beweerd dat vrouwen gelijke rechten hebben en een volwaardige positie in een (islamitische) maatschappij, dan moet je je echt eens gaan inlezen, en dan niet alleen de pro-Islam propaganda.

Persoonlijk heb ik moeite met elke vorm van religie hoor, inclusief het christendom. En nee, een religie is niet perfect. Het is door mensen verzonnen en daarom al imperfect. Vrouwen worden altijd onderdrukt binnen deze religies. Je hebt gelijk dat ook in de Noord-Europese landen het beter kan, maar toch woon ik liever in Nederland als vrouw dan, laten we zeggen, Afghanistan.

1 like

Hou toch op met dat negatieve gedoe over moslim zijn en dat vrouwen alleen daar geen rechten hebben! wat weet jij daar nou van? En trouwens over de hele wereld mogen vrouwen minder dan mannen. Tuurlijk mag je een eigen mening hebben dat is juist goed, maar het moet niet beledigend zijn voor de ander. Dus hou op met het afkatten van mensen, en doe iets nuttigs!

1 like

Misschien volgende keer eerst mijn antwoord eens lezen voordat je antwoord? Ik zal het voor je citeren, wel zo gemakkelijk.

Als je een beetje naar de wereld kijkt en met name naar landen waar ook het vriendje van TS vandaan komt, dan zul je misschien zien dan vrouwen binnen deze culturen niet bepaald dezelfde positie en rechten hebben als mannen.

1 like

dat klopt

Er zijn in Nederland al zoveel moslimgezinnen waarbij de vrouw minder vaak naar buiten mag, niet zelf mag kiezen met wie ze trouwt, minder vrijheid heeft dan haar man of broer.

Persoonlijk, als zelfstandige Nederlandse vrouw, wil ik daar niet in terecht komen.

1 like

Ik vind dat twee geliefden elkaar moeten accepteren zoals ze zijn. Bij een groot religieuze en culturele verschil zal er natuurlijk een compromis plaatsvinden, maar hij hoort jou niet om te vormen tot iets wat jij niet bent en niet wilt zijn.

Het probleem is dus dat hij jou niet accepteert zoals jij bent. Het is vast moeilijk, maar ik zou het hierbij laten.

Er zijn genoeg andere mensen op de wereld. Helemaal niet rot vedoeld hoor, maar deze conflicten hoor je niet te hebben met degene waarmee jij jouw leven gaat delen.

Denk er goed over na!

Als je de koran leest zal je zien dat vrouwen als minderwaardig beschouwd worden. Ik heb het deels gelezen. Er word ook neergekeken naar iedereen met een andere gedachtegang (geloofsovertuiging) dan moslim.