Hi girls,
Ik zit nu nog op het gymnasium, maar ik zit na te denken over welke studie ik wil gaan doen. Op dit moment lijken geschiedenis en rechten me allebei erg interessant, maar dit weet ik niet zeker. Daarom zou ik jullie willen vragen om even te vertellen of je een van deze studies doet en of het je bevalt en hoe het ongeveer is. Dus hoe ziet je week er over het algemeen uit, waar gaat het vooral over, is het veel werk etc. En ik zou jullie mening willen vragen over mijn idee om beide studies te doen. Is dit haalbaar?
Alvast bedankt ! Xx
Ik denk dat het beste is om zelf naar beide meeloopdagen te gaan, zo krijg je zelf een betere impressie en proef je ook het sfeer!
Dat is zeker waar, ben alleen bang dat ze het dan leuker laten lijken dan het echt is. Dat gebeurt vrijwel altijd op open dagen.
^Gedurende een meeloopdag loop je echt mee met een student en volg je zijn of haar lessen. Het leuker laten lijken is dan niet zo, want het zijn gewoon normale lessen. Zo’n massale proefstudeerdag laten ze wel sneller leuker dan de werkelijkheid.
Ik ben momenteel tweedejaars (bijna derdejaars al pfoe, gaat snel) geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Ik wist echt al heel erg vroeg dat ik geschiedenis wilde studeren. Het was al sinds ik leerde lezen iets wat ik interessant vond, en sindsdien stond het eigenlijk altijd al vast, haha. Voor mij is het in ieder geval een hele goede keus geweest, geen moment spijt gehad.
Een normale week als eerstejaars geschiedenis bestaat uit hoorcolleges en werkcolleges. Het is alles bij elkaar een uur of 14 (2 tot 4 uur per dag) college. Officieel ‘moet’ je 40 uur in de week studeren, dus in theorie gaan ze ervan uit dat je 26 uur nodig hebt aan zelfstudie. Dit is absoluut niet zo. In rustige weken wijdde ik misschien een uur of 5 in totaal aan zelfstudie. Natuurlijk wordt dit meer als er tentamenperiodes naderen (4 periodes per jaar) of er deadlines voor werkstukken zijn, maar het grootste deel van de tijd is het superrelaxed. Dit is natuurlijk wel hoe ik het heb ervaren - ik lees snel, leer redelijk makkelijk en houd niet alles 100% bij tot de tentamens, dus gemiddeld zal je misschien iets meer tijd eraan zitten. Verder zou je tijd kunnen besteden aan activiteiten bij de studievereniging, of extra vakken volgen, wat altijd kan als je dat leuk vindt.
In je eerste jaar geschiedenis komt alles in vogelvlucht voorbij: Oude geschiedenis, vaderlandse geschiedenis, algemene geschiedenis nieuwe/contemporaine tijd, economische-sociale geschiedenis en inleiding historische wetenschappen. Van deze vakken heb je een hoorcollege (dus de prof vertelt 2 uur lang een verhaal) en een werkcollege, meestal vlak erna (met je klas ga je over wat er verteld is in discussie). Vanaf je tweede jaar kan je je in een of twee van deze richtingen gaan specialiseren en veel specifiekere vakken gaan volgen, bijvoorbeeld over de geschiedenis van Rusland of Romeinse godsdienst. Zo doe je de dingen die je écht leuk vindt, en kan je tegelijkertijd de dingen die saai zijn laten vallen.
In Leiden bevalt het me allemaal goed. De docenten zijn heel goed en zelfs onderwerpen die je van te voren niet zo interessant lijken zijn best oké. De studie is vooral een hoop lezen. Ter voorbereiding van een college zijn dit rond de 50 pagina’s. Voor een tentamen wisselt de hoeveelheid pagina’s (soms rond de 200, maar heb ook 900 gehad). In het eerste jaar leer je ook heel intensief goede academische werkstukken schrijven, inclusief sterke argumentatie e.d. Verder is geschiedenis in Leiden een grote opleiding (rond de 300 eerstejaars, 100/200 meer dan de meeste gs-opleidingen in Nederland), maar doordat je al gauw opgesplitst wordt naar specialisatiegebieden heb je niet echt dat massa-studiegevoel. Wat ik fijn vindt aan geschiedenis is dat het echt waar is dat je de wereld om je heen beter begrijpt. Als ik door een stad als Amsterdam loop ‘zie’ ik dingen die me anders nooit zouden zijn opgevallen. Ook actuele ontwikkelingen kan je in een veel breder en dieper licht zetten.
Ik hoop dat m’n verhaal duidelijk maakt dat ik best wel enthousiast ben voor m’n studie, hihi. Hopelijk heb je er wat aan!
Ah dankjewel! Heb ik zeker wat aan! X