rechten, forensisch onderzoek, ik weet het niet meer

hallo allemaal,

ik zit met een probleempje. Ik heb vorig jaar mijn vwo diploma met het profiel n&g gehaald, en heb daarna gekozen voor een tussenjaar, waar ik nu dus nog in zit. dit omdat ik wilde gaan reizen en nog niet zeker wist wat ik wilde gaan studeren. Ik heb altijd in mijn toekomst al iets willen doen in de recherche, of in ieder geval achter de schermen bij het oplossen van misdaden etc. Nou kwam er in eerste instantie forensisch onderzoek bij mij op, alleen is dit een hbo studie, en is baanzekerheid bij deze opleiding erg laag. daarna dacht ik dus al snel aan rechten, alleen wordt over rechten weer gezegd dat het heel saai en eentonig is, en dat je vooral advocaat of rechter wordt, wat me dan juist weer niet erg aantrekt. Iets als biomedisch onderzoek, om later in het lab door te gaan trok mij ook wel aan, alleen vond ik die onderwerpen op school vreselijk om te leren dus zie ik mezelf dat niet een aantal jaren studeren. Heeft iemand toevallig tips of herkent iemand hetzelfde probleem ? Ik moet me vóór 1 januari (als het decentraal is), of 1 mei aanmelden dus ik heb redelijk veel stres. ik hoop dat iemand me kan helpen!

groetjess eva

Heb je wel eens naar de studie criminologie gekeken? Komt ook wel aardig overheen met jouw interesses. En als je echt rechercheur wil worden, is de politieacademie misschien ook een optie?

Als je rechten en forensische vakgebieden interessant vindt, dan denk ik meteen aan de master Forensic Science op de UvA. Daar kun je mee naar de recherchekundige opleiding, maar ik weet dat je inhoudelijk tijdens de studie ook les krijgt over het nederlandse rechtsysteem.
Dit is echter een master, en dan moet je daarvoor een bachelor doen waarvan je deze master kan gaan doen, en die je natuurlijk ook een beetje leuk lijkt.

Ja die was ik dus ook al tegen gekomen en dat leek mij ook een hele goede, het probleem is alleen dat je dan biomedische wetenschappen gedaan moet hebben, of een studie zoals biologie of pharmacie wat me echt totáál niet aantrekt… daarom vind ik het ook zo lastig

Ik zou eerlijk gezegd niet voor forensisch onderzoek oid gaan. Het is geen ‘echte’ blijvende opleiding en je banen veld is een stuk minder groot. Sowieso moet je volgensmij voor forensisch werk minimaal universiteit niveau hebben. Je zou eens kunnen kijken naar scheikunde als dit je ligt. Of anders rechten en dan meer specialiseren in criminologie. Rechten is trouwens wel een hele brede opleiding en basis opleiding. Na je studie kan je er echt alle kanten mee op.