psychotherapeut worden

Ik wil later heel graag psychotherapeut worden. Dus echt gesprekken voeren met mensen die last hebben van bijv angststoornissen (om het maar even simpel te zeggen)
Nu vroeg ik mij af of je daarvoor per se psychologie moet hebben gestudeerd, of is het met een andere studie ook mogelijk? Ik lees bijv dat het met pedagogische wetenschappen ook mogelijk is. Maar, mijn vraag: kun je dan echt psychotherapeut worden van mensen met verschillende, uiteenlopende probleem of richt iemand die pedagogische wetenschappen heeft gestuurd zich meer op andere dingen?

Mij lijkt psychologie de meest logische optie, en pedagogische wetenschappen een hele ónlogische optie. Ik heb er weinig verstand van, zegt google niks slims?

De meest logische weg die je moet volgen lijkt mij
Bachelor psychologie → Master gezondheidspsychologie (moet je wel een keuze maken tussen volwassenen en kinderen) → opleiding psychotherapeut.

Let wel op, dat deze ook nog eens 4 jaar duurt he. Dus dan ben minimaal je 3 + 1 + 4 = 8 jaar verder

En die opleiding kun je ook niet zomaar volgen. Je moet al ergens werken waar deze opleiding gevolgt kan worden. Je moet namelijk praktijk ervaring op doen gedurende die opleiding, en begeleid worden door iemand die al psychotherapeut is. Dit lijkt allemaal makkelijker dan het is. Er zijn namelijk enorm veel mensen die deze opleidingen willen volgen, en maar heel weinig plaatsen.
Ik wil zelf de GZ-opleiding doen (tot gezondheidspsycholoog) en zit nu met hetzelfde probleem.

En speltherapeut is dat niet wat voor jou?
Of wil je echt met volwassenen werken ?

Ik studeer psychologie in Utrecht en ik kan in mijn 3e bachelorjaar een vak volgen waarmee ik ook psychotherapeut kan worden. Heb je dat vak (of misschien op een andere universiteit een soortgelijk vak) niet gevolgd, dan kun je na je studie een aparte cursus voor psychotherapie volgen. Dit is wat ik tot zover erover weet =P.

maar, wat ik bijvoorbeeld niet snap. De opleiding psychologie duurt 3 jaar. Stel, je doet geen master, wat voor beroep kom je dan terecht? (of is de master verplicht?) sorry als dit een hele domme vraag is hoor, ben gewoon benieuwd!

Dat is dus niet waar
De opleiding psychotherapie is geen cursus. En wat jij volgt, dus een cursus binnen de opleiding psychologie maakt je geen psychotherapeut.

master is niet verplicht.
Maar met alleen een bachelor in de psychologie kun je nu eenmaal niet zoveel. Om echt als psycholoog te kunnen functioneren moet je echt een master volgen. Met de bachelor zou je bijv. psychologisch assistent kunnen worden. Maar daar volg je geen universitaire opleiding voor lijkt me, om als assistent te eindigen

Welke klas zit je nu?

Ik neem aan dat de hoogleraren op mijn school het wel weten, ik verzin dit namelijk niet even, dit is ons zo vertelt. Psychotherapie is inderdaad geen cursus, maar kan wel door middel van een (korte) studie of cursus (ik weet niet hoe ze dat allemaal noemen) gegeven worden. Het is een bepaald soort behandeling, dus eigenlijk is het erg logisch.

Echt lees jezelf eens in voordat je dit soort dingen gaat roepen.
Jij bent GEEN psychotherapeut straks, welke cursus je ook krijgt tijdens je opleiding psychologie.
Psychotherapie is een 4 jarige opleiding, en die doe jij even in een cursusje?
Als psychotherapeut ben je BIGG geregisteerd en is gewoon een zware opleiding. Dus of jij hebt je leraren verkeerd begrepen of ze lopen een hoop onzin te verkondigen.

Een cursus psychologie maakt je ook geen psycholoog

Opleidingseisen

De opleiding tot psychotherapeut, een postdoctorale opleiding van vier jaar, is uitsluitend toegankelijk voor mensen die een universitaire opleiding psychologie, geneeskunde, pedagogische wetenschappen of geestelijke gezondheidskunde hebben voltooid. Gezondheidszorgpsychologen die psychotherapeut willen worden, komen in aanmerking voor een verkorte route.
De opleiding tot psychotherapeut is in handen van opleidingsinstellingen die daartoe door de minister zijn aangewezen. Meer informatie is bij deze opleidingsinstellingen verkrijgbaar.

Waarschuwing: er zijn in Nederland diverse opleidingsinstellingen die suggereren dat zij opleiden tot het beroep psychotherapeut. Eén daarvan is de Nederlandse Academie voor Psychotherapie. Deze opleiding, echter, leidt op geen enkele wijze op tot BIG-geregistreerd psychotherapeut.

Omvang en inhoud opleiding

De opleiding duurt vier jaar (in deeltijd) en bestaat uit theorie, praktijkstages en supervisie (begeleiding) door een ervaren therapeut.

Concreet gaat het om:
• 1280 uren theoretisch en praktisch onderwijs op het gebied van de psychotherapie, te weten 400 uur cursorisch onderwijs, 50 uur leertherapie, 500 uur psychotherapiesessies, 150 uur supervisiesessies en 180 uur keuzeonderwijs.
• 2400 uren werkervaring op het gebied van de psychotherapie. De psychotherapeut in opleiding heeft een praktijkopleidingsplaats die door de betreffende hoofdopleider als zodanig is erkend op basis van criteria die zijn vastgesteld door de Kamer Psychotherapeut van het CONO. Een groepspraktijk waarbinnen meerdere psychotherapeuten werkzaam zijn, kan onder bepaalde voorwaarden ook worden erkend als praktijkopleidingsplaats.
Na de basisopleiding zijn verschillende specialisaties mogelijk (zie rubriek ‘Specialistische psychotherapieverenigingen’).

Flinke ‘cursus’ of zoals jij zegt ‘korte studie’.

Je moet wel die studie volgen hoor, die heb je echt wel nodig als je psychotherapeut wil worden. Sowieso zijn er tegenwoordig veel mensen die iets in de psychologie willen doen dus zullen de mensen met geen gerichte opleiding zullen dan altijd in het nadeel zijn. Als je in de positie bent die studie te volgen dan moet je het gewoon doen.

@purepassion; oh haha sorry, had er overheen gelezen! 6v!

Oh oke ! Dus dan is het een goede tijd om er serieus over na te gaan denken wat je straks wilt gaan doen :slightly_smiling_face:.
Ik hoop dat ik een beetje heb kunnen helpen?