psychologie.

`Hoi hoi, ik zit in de 2e en doe vmbo.
ik wil later nog havo gaan doen hoor, maar mijn probleem is.
ik wil heel graag psycholoog worden, dat is echt mijn grote droom
met mensen praten en hun problemen oplossen enz, ik wil dat heeel graag met tieners gaan doen.
en als je daar de beste in wilt zijn moet je VWO en dan Universiteit gaan doen…
maar ik hou niet echt van school.
ik vind Vmbo, als een kut opleiding, laat staan VWO,
nu is mijn vraag denken jullie dat ik een andere baan moet gaan zoeken.
of dat je met HBO diploma ook een psycholoog kan worden.
of dat ik verder moet gaan studeren.
oef, ik haat het dat ik geen nerd ben,
Is iemand van jullie een psycholoog en kan je mij daar bij helpen please? :wave:

?

Je kan het aan je mentor/mentrix vragen, en je hoeft echt geen nerd te zijn om op het VWO te zitten hoor!

neee maar je moet wel je hersenen laten kraken. dat bedoelde ik:)

bestaat er geen mbo psychologie? en psychologie kun je sowieso ook op hbo-niveau doen dacht ik…en anders eerst je P halen op hbo en dan doorstromen naar de universiteit…

en als het echt je grote droom is dan zul je het toch echt moeten gaan leren, dus naar school gaan…er zit niks anders op meis

ik ging even kijken en je hebt heel veel hbo- en mbo-opleidingen in psychologie…simpelweg ‘hbo psychologie’ of ‘mbo psychologie’ intypen bij google…succes!

OOOH THANKYOU.
i love you, :hugs:

Op het HBO kun je toegepaste psychologie gaan volgen en daarna de universitaire opleiding tot psycholoog. Als je het op MBO eerst wil gaan volgen moet je het zoeken in maatschappelijk werk, bijv. SMD. Maar een MBO duurt 3 jaar, HBO verkort ook 3 jaar en universitair ook wel 1/2 jaar denkik. Dus je bent nog wel even aan de gang!

psychologie is lang niet de enige opleiding waardoor je kan doen wat je wilt doen (met mensen praten en hun problemen oplossen). Je kunt ook sociaal werker, pedogogiekwerker, psycho-coach, coach, hulpverlener en nog veel veel meer worden. Kijk hier eens

Van vmbo naar universiteit is in de meeste gevallen niet echt reëel dat dat lukt. Maar en zijn genoeg beroepen en opleidingen waarbij je alsnog mensen kan helpen

Dat is onzin. Je moet het alleen echt willen.

Je moet toegeven dat het wel heel erg moeilijk zal worden.

Met alleen willen red je dat echt niet. Meestal doe je niet voor niks vmbo, een hbo-opleiding daarna zal zwaar zijn en een hele omslag, maar om daarna ook nog uni te gaan doen, dat is heel erg zwaar. Sowieso al omdat de leersystemen zo totaal anders zijn.
Het is niet onmogelijk, maar het is zeker niet zo makkelijk als veel mensen er over denken.

Ontopic, ik zou eerst op het mbo een studie kiezen, iets als maatschappelijk hulpverlener ofzo, dan kun je daarna altijd nog doorstromen naar het hbo om daar psychologie of pedagogiek te gaan doen.

Zelfs als hbo psycholoog kom je tegenwoordig al moeilijk aan een baan, er zijn namelijk al erg veel psychologen van universitair niveau en die hebben dus eerder kans op een baan. Als mbo psycholoog heb je dus nog veel minder kans maaaar daarom kun je het altijd proberen als je het echt wilt!

Inderdaad.
Maar als je zegt dat je niet van school houdt, ga je dus nog wel HAVO hierna doen? Dat is opzich ook al best een stapje harder werken hoor en je moet goede cijfers halen om überhaupt naar de HAVO te kunnen
Plus met een MBO kom je er ook wel en je hebt ervaring…

Besef je wel dat psychologie niet alleen gaat om het helpen van mensen: psychologie is de leer van de mens (zijn gedrag, denken, emoties, etc.). Als je ooit een universitaire studie psychologie gaat doen, zal je eerst veel meer onderdelen krijgen. Klinische psychologie is het onderdeel dat jij interessant vindt, maar de eerste twee/drie jaar zal dat lang niet het enige zijn waar je over zult leren. Je kunt je er natuurlijk uiteindelijk wel in specialiseren.
Hoe het met hbo/mbo opleidingen zit weet ik overigens niet. Maar dat je het jammer vindt dat je geen nerd bent en dat je dus eigenlijk de allermakkelijkste uitweg zoekt, vind ik echt grote onzin. Als je iets wilt, moet je ervoor werken. Dat je psychologe wilt worden, betekent dat je moet gaan leren. Anders gaat het feest gewoon niet door.

Er is op HBO niveau de studie “toegepaste psychologie” en als je dan in het 1e jaar je propedeuse hebt gehaald, kun je direct door naar de uni. Het is wel héél hard werken hoorde ik en het gebeurd niet zo vaak geloof ik. Maar het is wel mogelijk. Dan doe je dus 4 jaar over je vervolgopleiding, dat is nog wel te doen! Ik wil dat misschien ook gaan doen, maar ben er nog niet helemaal uit (doe nu examen HAVO).

Psychologie is een hele moeilijke studie. Echt heel veel leren, heel veel stampen. Veel begrijpen. Het is echt niet iets voor mensen die moeite hebben met leren. Daarnaast is jouw interesse niet waar de studie uit bestaat. Je zult de eerste 2 jaar sowieso bezig zijn met veel meer dan alleen dat.
HBO is overigens toegepaste psychologie (na het halen van je propedeuse kan je naar uni!) Op de universiteit heet het gewoon psychologie.

ehm, een psygologische opleiding is nog veel heftiger dan een vwo opleiding toch?
maar ik snap jou wel, want het lijkt me ook geweldig om psygoloog te worden alleen doen ik nu havo en ik denk dat ik alles niet aan kan omdat ik scheikunde, biologie, natuurkunde enzo allemaal laat vallen want daar sta ik echt slechte cijfers voor.
dus ik ga de economische creatieve desgin kant op totaaaal iets anders.

Is toegepaste psychologie op HBO niet wat voor jou dan? Dat is juist gericht op klinisch psycholoog worden en waarschijnlijk een stuk haalbaarder voor je. Psychologie op de universiteit is inderdaad véél meer dan alleen het klinische ‘psycholoog zoals je hem kent’ gedeelte. En behoorlijk moeilijk en zwaar.

Een eigen praktijk is echt een heeele lange weg. Maar als je het echt wil, go your gang