Psychologie

Hoi!
Ik heb afgelopen jaar mijn vwo diploma gehaald en heb momenteel een tussenjaar omdat ik niet wist (weet) wat ik wilde gaan studeren. Ik vind psychologie al heel lang erg interessant, maar steeds werd dit mij afgeraden om dit te gaan studeren. Dit omdat het een pittige, droge studie schijnt te zijn en ik op het nippertje en met veel moeite het vwo gehaald heb. Vooral biologie en wiskunde waren vakken waar ik enorm veel moeite meehad en omdat het schijnt dat dit een groot onderdeel van de studie is wist ik niet of ik mezelf dit wel aan zou moeten doen. Toch is dit een van de weinige studies die ik echt interessant vind en heb ik bijna besloten om het toch maar gewoon te proberen. Zijn er meiden die psychologie studeren en hier iets over kunnen vertellen hoe jullie dit ervaren? De moeilijkheid, de terugkomst van biologie en wiskunde etc. en hoe jullie de studie vinden?

Liefs

Ik studeer sinds september psychologie :slightly_smiling_face: Ik heb dus pas net m’n eerste tentamens gehad en kan je niet heel veel vertellen over de hele studie, maar als je wil kun je me noten en dan stuur ik je de samenvattingen die ik gemaakt heb voor m’n eerste tentamens, kun je kijken of de stof je een beetje aanspreekt. Ik ben ook geen held in wiskunde maar tot nu toe heb ik het wel allemaal gehaald, zowel m’n assignments als m’n tentamens met een 8.5 en 9. Ik heb havo gedaan, heb op het HBO mijn propedeuse gehaald (toegepaste biologie) en zou het tot nu toe niet omschrijven als heel moeilijk. Wel als erg veel, maar het is voor mij wel te doen.

Niet citeren!

Hey! Ik zit nu in 5 VWO en ben van plan om (neuro)psychologie te studeren. Ik ben gaan kijken bij twee universiteiten en bij beide voorlichtingen gaven ze aan dat als je wiskunde A op de middelbare school hebt gehaald, je het (met misschien wat moeite) ook zeker gaat halen. Qua biologie weet ik het ook niet, maar aangezien je niet verplicht biologie nodig hebt voor die studie, zal dat denk ik ook niet echt een struikelblok worden.

Maar ik ben ook wel benieuwd naar de ervaringen van andere dus ik lees even mee in dit topic!:slight_smile:

Ik zit nu in mijn tweede jaar van mijn Bachelor Psychologie. Zelf vind ik het helemaal geen droge studie, maar dat verschilt denk ik ook per universiteit en wat je zelf fijn vindt. Als je Wiskunde A hebt gehad komt dit deels terug in de Statistiek blokken, maar als je niet goed bent in Wiskunde zijn deze blokken nog steeds wel te doen. Biologie kwam bij mij heel erg naar voren in een bepaald blok en verder af en toe een beetje in andere blokken. Zelf was ik ook niet goed in biologie, maar als je goed voorbereid en mee doet met de lessen komt het normaal gesproken goed. Als je meer wilt weten, mag je me noten :slightly_smiling_face:

Mithrandir: Dankjewel voor je antwoord! Ik stuur je even een note :slightly_smiling_face:

Ja klopt! Je hebt helemaal geen biologie nodig. Ik heb het toentertijd wel gekozen, omdat het wel aangeraden wordt. Achteraf ben ik wel blij dat ik het gehaald heb, maar als ik opnieuw had moeten kiezen, had ik het niet gedaan

Waar baseer jij je keuze op aan welke uni je het gaat volgen? Want ik vraag me altijd af of dezelfde studies aan verschillende universiteiten erg veel van elkaar verschillen?

Ah wat leuk! Ik stuur je ook even een note :slightly_smiling_face:

Ik studeer al vier jaar psychologie en had echt precies hetzelfde. Iedereen zei dat het geen banen op zou leveren en dat het droge stof zou zijn, maar zelf heb ik dit helemaal niet zo ervaren! Wij mochten na één jaar al kiezen welke richting je precies uit wil en hierna ga je alleen maar verder specialiseren. Ik heb daarom in mijn eerste jaar alleen één vak wat leek op biologie gehad. Over wiskunde hoef je je ook geen zorgen te maken. Een groot deel van elke studie is wetenschappelijk onderbouwen en hier hoort statistiek bij, maar dit is niet echt te vergelijken met wiskunde op het VWO. Psychologie gaan studeren was voor mij zeker de beste keuze die ik kon maken! Het is sowieso heel interessant! :upside_down_face:

Leuk!! Ik wordt er ook erg enthousiast van! De enige twijfel nu nog is in welke stad ik het wil gaan studeren. Voor mij gaat het tussen Utrecht en Groningen (beide qua afstand ongeveer gelijk)