Psychologie

weg

Een upje dan maar!

En nog een :flushed:

Ik ben nog aan het twijfelen of ik het wil studeren want ik weet niet of ik “slim” genoeg ben om verder te studeren(HBO>Uni> Master) want ik wil uiteindelijk graag Behavioural and Cognitive Neurosciences studeren.

je zou ook even in het ‘‘wat studeer jij/wat wil je studeren’’ topic kunnen vragen! Psychologie is een hele populaire studie dus daar is vast wel iemand die er ervaring mee heeft.

Ik doe zelf pedagogische wetenschappen (dus geen psychologie, maar wel een sociale wetenschap, dus ietwat vergelijkbaar), maar ik heb op de middelbare ook een pakket gehad met heel veel talen, geen bio etc. Ik merk zelf dat je daar helemaal geen last van hebt!
Aan het begin van het jaar hadden wij ook een vak met psychologie en daar kwam heel kort iets in over neuronen enzo, maar dat was goed te volgen.
Op de universiteit beginnen ze namelijk echt HELEMAAL van het begin! Maakt niet uit als je helemaal nog nooit iets over neuronen hebt gehoord, wordt allemaal uitgelegd. Je moet er namelijk rekening mee houden dat er ook mensen een HBO-studie hebben afgerond en toen aan deze studie zijn begonnen (of hun p gehaald en toen overgestapt ofzo), en die moeten het ook kunnen volgen.

Een paar mensen die ik ken doen psychologie, in verschillende steden, en ik hoor wel dat er echt enorm veel verschil in zit per stad.

Bedankt voor jullie reacties!

Heey,

Ik studeer psychologie (ik wil ook de klinische kant op). En dat je geen biologie hebt zou geen punt moeten zijn. Zoals reeds gezegd beginnen ze met de basis en bij de universiteit waar ik studeer was er ook nog extra leerstof voor degenen die er moeite mee hadden/geen biologie gehad hadden. Ook statistiek begint helemaal weer bij het begin af aan.

Ik dacht dat je van België was, niet? Ik hoor wel van veel mensen dat Psychologie zeker niet te onderschatten is. Je krijgt de zwaarste statistiek (Buiten de opleiding Wiskunde dan.) en dat is vooral moeilijk. Biologie haal je wel op, dat is puur vanbuiten leren. Maar als ik lees wat er op de site van de Kuleuven staat bijvoorbeeld:

De fundamentele vragen van de psychologie handelen over het [b]wat, hoe en waarom[/b] van wat mensen doen en zeggen, denken en voelen.

o Je wil meer te weten komen over: mensenkennis, personeelsbeleid, therapeutische begeleiding, opleidingen, vorming, wetenschap, kinderen en jongeren met probleemgedrag, mensen met specifieke noden, sociaal gedrag …

o Je wil de psychologische processen en problemen die zich bij mensen kunnen voordoen op een wetenschappelijke manier bestuderen en verder gaan dan de verklaringen die je in de gewone omgang hoort. Hierbij wil je ook de nodige communicatieve en begeleidende vaardigheden ontwikkelen waarmee je deze theoretische inzichten kunt toepassen in een bepaald specialisatiedomein.

o Je hebt een wetenschappelijke attitude en een scherp analytisch denkvermogen. Ook logisch en formeel kunnen denken is een troef.

o Een goed wiskundig inzicht en abstract redeneervermogen zijn noodzakelijk. Bij voorkeur had je een vooropleiding met minstens een totaal aan negen uur wiskundige en bètawetenschappelijke vakken (chemie, biologie, fysica). Verder is een minstens passieve kennis van het Engels wenselijk.

Zou ik toch in de vakantie een zomercursus aanraden. Maar als je slim genoeg bent, maakt je vooropleiding niet uit. In het begin zul je wel harder moeten blokken dan de rest, maar na een tijdje is de leerstof voor iedereen nieuw. Ik zou me in jouw plaats wel afvragen waarom ik voor een richting met weinig wetenschappen gekozen heb. Is dat omdat je liever iets anders deed, of omdat je het niet aan kon? In het 2de geval zou ik toch nog eens nadenken, want op de Universiteit is de leerstof natuurlijk nog pakken moeilijker…

huh wow zit er zo’n groot verschil in statistiek? Hier (in Nederland) doen mensen altijd zo stom over de statistiek die je bij psychologie krijgt omdat het volgens hun niks voorstelt xD Ik vind het zelf ook best makkelijk, de mensen die al jaren geen enkele vorm van wiskunde hadden gehad vonden het wel moeilijk.

Ik denk dat het wel lukt, want mijn broer doet nu zelf ook psychologie op de uni en had een e&m profiel :slightly_smiling_face:

Ja, lijkt me wel dan! Stom eigenlijk dat de Statistiek zo moeilijk is, want de meeste dingen moet je toch via een computerprogramma doen later, dus waarom je dat nu allemaal met de hand moet doen, geen idee…

Maar ik heb wel al horrorverhalen gehoord van mensen die op alles door waren, maar niet geslaagd geraakten voor de Statistiek en na 3 jaar zijn moeten stoppen… Maar goed, als je dat op voorhand weet, en je houdt het supergoed bij, zal het wel lukken! Sowieso, als je het écht wilt, moet je altijd proberen, anders krijg je spijt.

Dankjullie!

ik ben nu eerstejaars psychologie aan de RUG & zal wel wat ervaringen delen!

Ten eerste, over statistiek en biologie hoef je je niet druk te maken, want dat is echt prima te doen! Ze verwachten niet dat jij al echt veel voorkennis hebt, maar gaan er alleen vanuit dat jij het na één keer snapt en als je het niet snapt vragen stelt en zelf het boek gaat bestuderen, zodat je het wel gaat snappen. even een voorbeeld: de allereerste les statistiek hebben wij onder andere ‘geleerd’ hoe je het gemiddelde moet uitrekenen, iets wat iedereeen al kan. daarnaast zijn er bij het vak statistiek ook heel veel weet-vragen, waar je niets hoeft uit te rekenen. Over biologie kan ik nog niet heel veel vertellen, want pas het volgende blok krijg ik het vak biopsychologie. maar de biologie tot nu toe gaat echt helemaal prima, terwijl ik best veel moeite had met biologie op het VWO.

Voor de rest vind ik de studie erg leuk, maar ook wel erg veel werk! Er wordt van je verwacht dat je per blok van 7 weken drie vakken volgt, waarbij je gemiddeld per vak toch wel rond de 500 blz moet lezen. Voor mij was dat heel erg wennen, maar ik merk dat het nu al een soort van ‘normaal’ wordt.
Ik word met alle vakken wel goed begeleid: de meeste vakken hebben naast de colleges ook verplichte practicumuren, vaak onder begeleiding van een ouderejaars student. Dit zijn kleine groepen en omdat de ouderejaarsstudenten vaak heel weinig qua leeftijd verschillen is het een stuk makkelijker om vragen te stellen.
Je hebt bij psychologie vrij weinig contacturen (in ieder geval op de RUG). Het eerste blok had ik 12 uren, het tweede blok 18 uren en dit blok weer 12 uren. Je hebt dus genoeg tijd over om te studeren, en die tijd moet je ook zeker wel gebruiken.

ehm, dit was mijn verhaaltje wel zo ongeveer, als je nog vragen hebt, hoor ik het wel!