Onderzoek!
De hele psychologie is gebasseerd op onderzoek. Met statistiek leer je wiskundige bewerkingen toe te passen om te kijken of je beweringen (hypothesen) ook waar zijn.
Om even een voorbeeldje te nemen, je zegt bijv. mensen met bruin haar zijn slimmer dan mensen met blond haar. Dan ga je een onderzoek doen op een steekproef (bijv. 500 mensen). Hiervan vraag je dan dus de haarkleur en doe je bijv. een IQ test. Nou met statistiek kun je gaan toetsen of er een ‘significant’ verschil is tussen het IQ van iemand die blond is en iemand die bruin haar heeft. Hiermee sluit je dan uit of de uitkomst (het IQ) dus gebasseerd is op toeval (dus er zaten toevallig een hoop domme blondjes in jou steekproef) of dat het echt zo is.
Daarna kun je nog gaan kijken of er nog andere dingen van invloed zijn op het IQ dus misschien geslacht e.d.
Oke dit is even een simpel voorbeeld, hopelijk snap je het een beetje?
Maar goed dit soort onderzoeken doen ze dus ook bijv. bij behandelingen. Iemand krijgt wel of geen behandeling. En dan kijken ze of de persoon die behandeld is ECHT ‘beter’ is dan de persoon die geen behandeling heeft gekregen. Etc etc.
Maar goed tenzij je dus echt het onderzoek in wilt doe je er vrij weinig mee. Het is alleen wel handig om psychologische artikelen echt te kunne begrijpen. Aangezien er vaak in de resultaten van het onderzoek gemeld wordt wat de uitkomsten waren/zijn van statistische bewerkingen e.d.