Profielwerkstuk Algemeen

Dit is een topic voor het algemeen voor mensen die bezig zijn of gaan met een profielwerkstuk.

Wat is een profielwerkstuk?
Het profielwerkstuk is een praktische opdracht voor leerlingen in de laatste klas uit de bovenbouw van de vmbo, havo en vwo die als een soort ‘meesterproef’ dient.

Hoe lang moet ik daar mee bezig zijn?
VMBO: min. 40 uur
HAVO: min. 80 uur
VWO: min. 80 uur

Waar moet het over gaan?
Het moet gaan over een onderwerp die aansluit bij een vak in je sector of profiel, eventueel (ligt aan de school) moeten er 2 vakken gecombineerd worden, waarvan minstens 1 profiel/sector vak.

bron: wikipedia, eigen informatie.

Doel van het topic:

  • Oriënteren op een onderwerp
    • Oproep tot invullen van enquêtes
    • Tips van andere scholieren
    • Verzamelen van handige sites
    • Hulp oproepen van een ander, mocht je in de knel komen

Vertel: waar ga jij je profielwerkstuk over houden, of waar heb jij hem over gehouden? Doe je dat samen met iemand, bij wat voor een profiel hoort het? Hoe ga je dat aanpakken? Heb je nog tips?

Handige links:

http://havovwo.kennisnet.nl/profielwerkstuk

http://www.rug.nl/scholieren/profielwerkstukken/index
http://www.ru.nl/studereninnijmegen/profielwerkstuk/inleiding_0/
http://www.wageningenuniversiteit.nl/NL/onderwijs/profielwerkstuk/
http://www.win.tue.nl/~jessers/aansluiting/profielwerkstukken.htm

Erg handige link om inspiratie op te doen voor een onderwerp:
http://www.scholieren.com/werkstukken/

Jaartje terug over een ’ blikjesopener’ hahaha! Een vriendin van mij had geen nagels, dus kreeg ze geen blikjes open. Ik moest altijd alle blikjes voor haar open trekken. Dus toen hebben we een eigen blikjesopener ontworpen en hierover een PWS gemaakt. We hebben het voor Natuurkunde gedaan, omdat we hebben gewerkt met draaipunten, hefbomen, draaibewegingen, newton, veerbeweging etc.

Een deel daarvan hebben we op internet gezet, let op: dit is niet alles hoor, veel pagina’s doen het geloof ik ook niet meer…

http://www.apicturesaysmore.com/corinne/index.html

BTW: Wij moesten er 80 uur aan werken, maar ik deed Havo…

Ik heb mijn profielwerkstuk gehouden over de invloed van cola op het onthoduen van woordjes. Er is echt heel wat werk aan vooraf gegaan, enorm veel werk geweest met het experiment goed opzetten (lijkt makkelijk maar is ontzettend moeilijk, omdat je met heel veel factoren rekening moet houden). We hebben 30 brugklassers onder invloed van cola finse woordjes laten leren, en een deel zonder cola. Hieruit is gekomen dat cola een positieve invloed heeft op het onthouden van woordjes! :grinning:

Het is echt heel leuk om een onderzoek te doen, en dan ook echt resultaat te krijgen want nog nooit iemand eerder heeft gedaan.

ik zit in havo 5 en wij moesten 80 uur per persoon aan ons werkstuk zitten…
wij hadden ons profielwerkstuk over deodorant…
we hebben voor de proefjes vet veel moeten rennen zelf
en dan kijken hoeveel je hebt gezweet en dan vergelijken met verschillende deo’s

Zelf ben ik net begonnen met het pws. Ik doe het samen met een goede vriend van me, en we combineren de vakken filosofie en biologie. We gaan dus benaderen wat denken nou eigenlijk is, in filosofisch aspect en biologisch aspect, en dus ook vergelijken ed. Moeilijk, maar wel leuk onderwerp.

Wij hebben ons profielwerkstuk een week of 3 geleden ingeleverd, 40 uur pp aan moeten zitten. Hij ging over vitamine C, welke sinaasappelsap het meeste vitamine C bevat :slightly_smiling_face:

Dit vind ik nog eens een goed topic!
Ik vraag me af waar ik me pws over zal gaan doen. Heeft iemand nog leuke onderwerpen of ideeen? (Ben op het moment namelijk beetje inspiratieloos) :cry:

Wat voor profiel doe je, en wat zijn je lievelings of beste vakken?

moet jullie nog maken?
wij hebben dat al voor de kerstvakantie afgerond… ik doe trouwen VMBO-TL… xD ik had Wat komt er allemaal kijken bij het opstarten van hotel? je kan met die hoofdvraag echt veel kanten op n informatie vinden

ik ga het doen voor frans; geschiedenis van de franse film

Haha slim, ben vergeten dat erbij te zetten… Ik heb het profiel Cultuur&Maatschappij. De vakken die ik leuk vind ckv2, ckv3, nederlands, engels en geschiedenis.

Ik heb zojuist deze week mijn profielwerkstuk afgemaakt!
Had het vak Nederlands en het ondewerp: taalverwerving bij kinderen.
Ben blij dat het eindelijk klaar is haha. Wij hadden er met zn 2en in totaal 80 uur aan besteed. Terwijl het minimum 40 uur was.

Maar wat ik even nog wou zeggen, sinds dit jaar moet havo er 80 uur aan werken! (iig bij ons op school) bij ons op school moeten ze nu in 4havo er al aan beginnen…

Ik had het onderwerp; taalverwerving bij kinderen. Best een interessant onderwerp! zou je misschien ook kunnen doen…
Als je vragen hebt, note me maaar.

Even wat ideetjes weggeplukt van wat sites, kan je natuurlijk zelf ook nog even kijken (trouwens, ik heb hetzelfde profiel en vind al die vakken ook leuk, haha):

Binnenhuisarchitectuur
Mode (bijv. damesmode in een bepaalde eeuw, kan dus samen met geschiedenis en ckv)
Amazones
D-Day
Cubacrisis
Feminisme
Hekserij en heksenvervolgingen
Hoe komt het dat Duitsland WO II verloor?
Taal en dialect

Het leuke is van een pws, is dat je over vrijwel elk onderwerp een werkstuk kan maken, zolang het maar uit te voeren is door een klein onderzoekje.

Ik moet ook dit jaar (ja en volgend jaar dan n__n)
We moeten volgende week inleveren of je het samen of alleen wil doen en voor welk vak. Ik denk dat ik het voor EC ga doen, maar weet niet of ik het samen of alleen wil doen. En ik weet al helemaal geen onderwerp! xD

Wij hebben t gelukkig al moeten inleveren… ik haatte t :S Khad t over mode, vond ik wel leuk. Maar als t op een gegeven moment niet meer lukt is het niet meer leuk en als je dan ook nog op álles kritke krijgt, dan heb je het helemaal gehad…:frowning_face: Mja…mss lag het ook wel aan mij:P

Wel n tip voor info: kijk niet alleen op internet en in boeken, maar mail of schrijf naar bedrijven of instanties die jij zouden kunne helpen. Dat levert egt pluspunten op!! Ook als niet alle info die je krijgt bruikbaar is…

Hekserij en vervolgingen heb ik al een pws over gemaakt. Had namelijk eerst havo gedaan en doe nu vwo. Nou geloof me, dat was een regelrechte ramp! Ik deed samen met een meisje en die deed er helemaal niets aan, en pas een week voordat het pws ingeleverd moest worden zei de begeleider pas dat ik alleen verder mocht (terwijl ik er al een paar maanden om had lopen zeuren, omdat dat andere meisje niets deed) Na heel veel gestress uiteindelijk toch afgekregen. Maar heb wel dikke trauma’s aan pws’en :stuck_out_tongue:

ik moet dat volgend jaar maken en dan wil ik dat maken voor geschiedenis, engels of ckv2

Ik heb een onderwerp verzonnen :grinning:
Iets met psychologie/pedagogiek. Nu nog een hoofdvraag :S

Ik heb mijne 4 jaar geleden over ‘een eigen kledingwinkel’ gedaan.
Veel onderzoek en interviews gedaan enz.