Profielkeuze~Gezondheidszorg~Wat past bij mij?!

Haii iedereen,
Ik zal mezelf even voorstellen. Ik ben Kayleigh, een bijna 15jarige Havo3 leerling en ik moet dit jaar een profielkeuze gaan maken. Aangezien ik een mentor heb die er niet veel over zegt ben ik op internet gaan surfen en heb ik beetje bij beetje een beeld gekregen hoe het in elkaar zit. Het zijn de volgende vier:

C&M Cultuur en Maatschappij
Vooral talen, geschiedenis etc

E&M Economie en Management
Economie, bedrijfseconomie, geschiedenis etc

N&T Natuur en Techniek
Natuurkunde, scheikunde, informatica etc

N&G Natuur en Gezondheid
Scheikunde, Biologie, Wiskunde, Natuurkunde, Aardrijkskunde etc

Ik ben iemand die me heel erg om andere mensen bekommert. Ik wil het liefst altijd voor iedereen klaarstaan en ik heb altijd geroepen dat ik dierenarts wil worden aangezien ik me heel veel bezig houd met dieren.
Mijn interesses zijn in de afgelopen tijd echter verder uitgegroeid naar ook de zorg voor mensen. Verpleegkundige etc.
Wat mij op dit moment het meeste aanstaat is verpleegkundige opleiding (HBO-V), psychische kant/pedagogisch en de dierenkant evt paraveterinair. De mentale gezondheidszorg heeft zo ongelofelijk veel mogelijkheden en verschillende ‘wegen’ die je op kunt…
Een paar weken terug heb ik met een collega van mijn moeder gepraat (mijn moeder werkt in de thuiszorg) en zij is net afgestuurd van HBO-V. Ze heeft me het een en ander over de opleiding verteld dat me erg aanstaat. Het is een vier jaar durende opleiding waarin heel veel praktijk gedaan wordt. Je gaat ieder jaar op stages en dit varieert van ziekenhuizen en verpleeghuizen tot instellingen en thuiszorg organisaties. Na twee jaar kun je een richting kiezen. De algemene kant waarbij je richting ziekenhuis en thuizorg kan of de geestelijke gezondheidszorg waarbij je dus meer naar de mentale zorg etc gaat kijken. Wanneer ik deze opleiding zou doen zou ik aan ieder profiel genoeg hebben, zolang ik maar biologie erbij heb. Ik twijfel echter nog zo hard. De reden waarom ik mede niet de paraveterinaire opleiding wil doen is omdat deze op MBO niveau is. Ik kraak deze mensen echt niet af ofzo maar dan zou ik nu drie jaar hard gaan werken om het NG profiel te doen en dalijk een opleiding “onder mijn niveau” om het zo te zeggen… Dieren staan me wel nog heel erg aan…
Je hebt ook HBO opleidingen voor de pedagogische/psychische kant. Dit staat me ook weer heel erg aan… Het is echt heel lastig en aangezien ik jullie niet in een bericht kan laten zien hoe ik in elkaar zit is het heel lastig om het uit te leggen maar om het zo te zeggen. Ik ben een rustig type die niet heel graag in de belangstelling staat. Mensen zeggen dat ik heel behulpzaam ben, ik heb altijd goede punten, doe hard mijn best, zet me ontzettend hard in voor alles, soms te hard, ik leer goed maar heb alleen erge last van faalangst…
Ik ben met 16 jaar klaar met de Havo. Dit omdat ik een zogeheette jonge leerling ben en ik kan dan nog eventueel twee jaar vwo doen…

Tot nu toe zou ik denk ik aan het einde van het jaar NG kiezen. Je kunt dan kiezen als het goed is tussen natuurkunde en aardrijkskunde maar dan wil ik waarschijnlijk ak aangezien natuurkunde niet mijn sterkste vak is. Evenals scheikunde. Als ik hard leer voor deze vakken heb ik vaak alsnog maar een 6.

Mijn vraag aan jullie is of jullie opleidingen weten, tips hebben , me iets kunt vertellen over eigen ervaringen, me iets kunnen aanraden aan de hand van mijn verhaal etc…?

Alvast heel erg bedankt,
Liefs, Kayleigh

De enige tip die ik heb is kies niet C&M, toen ik op de Havo zat vonden we dat allemaal een pretpakket. Geen wiskunde > kleinere kans op een goede baan. De mensen die dat kozen waren slecht in wiskunde maar door die keuze hebben ze nu een achterstand of ze werden niet aangenomen voor hun studie.

Als je een beetje weet wat je wilt doen moet je vanuit daar kijken. Aangezien jij dus iets met dieren/mensen wilt doen is Biologie misschien wel handig om te hebben?

En over je studie betreft, je kan altijd nog een tussenjaar nemen. Een opleiding kiezen heeft geen haast. Ik weet het ook nog steeds niet.

Ik herken mij zelf heel erg in jou verhaal. Ook in hoe je jezelf omschrijft wat voor ‘type’ je bent.
Ik heb meerdere opleidingen gevolgd maar niet afgerond, waaronder ook pedagogiek. Nu studeer ik HBOV en ben echt onwijs blij met mijn keuze. Daarnaast ligt mijn hart in het werken met kinderen, dus ik studeer straks door voor kinderverpleegkundige. Op die manier kun je ook meerdere interesses van jou combineren. Wellicht is de GGZ meer jou ding, ook hierin kun je je specialiseren in een beroep met kinderen waarin weer ook een stuk pedagogische kennis naar voren komt.
Misschien kun je met de collega van je moeder een dagje meelopen, of hebben zij kennissen in het ziekenhuis of andere settings waarin je geïnteresseerd bent om een dag mee te lopen.

Ik raad je aan om ook even dit topic door te lezen, komen veel ervaringsverhalen aan bod:
http://forum.girlscene.nl/forum/school/het-verpleegkunde-topic-288114.0.html

Mijn advies is om te accepteren dat je nog een beetje twijfelt. Je hoeft nog helemaal geen opleiding te kiezen, alleen nog maar een profiel! Maar weinig mensen hebben hun studie al helemaal uitgestippeld als ze een profiel moeten kiezen. Ik had zelfs echt geen flauw idee, maar ik wist wel dat ik juist niet de gezondheidszorg (of techniek) inwilde, een beetje het omgekeerde van jou haha, dus voor mij was de keuze voor een maatschappijprofiel dan weer het meest voor de hand liggende.
Het is goed dat je al aan het nadenken bent over je studie, dat je met mensen aan het praten bent, dat je op internet erover aan het lezen bent - maar je moet geen druk erop leggen om nu al een keuze te maken. Je hebt al een goed beeld van de richting die je ongeveer uit wil later en dat is het belangrijkste. Het geeft helemaal niet dat het nog heel breed is en dat er veel verschillende opleidingen binnen vallen, want voor zover ik zie zijn al die opleidingen en richtingen met een NG-profiel prima te doen. Maak een lijstje met alle opleidingen die jou interessant lijken, al is het maar lichtelijk, kijk welke toelatingseisen je ervoor nodig hebt en kies het profiel waarmee je dan de meeste opties open houdt. De keuze voor de studie zelf heb je nog minstens twee jaar de tijd voor.

Ik heb dezelfde interesses als jou, maar ik ben later toch nog veranderd van opleidingskeuze. Ik vond verpleegkunde ook interessant, maar vond het sociale stuk ook erg leuk.
Ook ik was niet goed in natuurkunde en scheikunde en koos daarom voor E+M met biologie en maatschappijwetenschappen.
Zo hield ik voor mezelf nog genoeg opties open voor als mijn interesses zouden veranderen.
Ik doe overigens nu de opleiding pedagogiek mocht je dat willen weten.

Ik weet dat rond de tijd ik keek naar een HBO opleiding dat er maar weinig waren die eisen hadden aan het vakkenpakket. Meeste opleidingen kon je doen met alle vakkenpakketten. Op het HBO krijg je het toch vaak weer vanaf niveau 0. (Dat was wel 4 jaar geleden, ik weet niet of dat nu ook is).

Ik zou vooral het vakkenpakket kiezen wat bij je past. Dus de meeste vakken heeft waarin je goed bent. Dan biologie erbij. Dan kom je over 2 jaar hopelijk terecht bij de opleiding die je wilt!