Probleem met mijn studiekeuze...

Hallo!

Ik heb een dringende vraag en ik hoop dat iemand mij hierbij kan helpen/adviseren. Ik zit op dit moment in mijn examenjaar van het gymnasium en ik moet dus een studiekeuze gaan maken. Ik zit alleen heel erg hard te twijfelen…
Het probleem is: het allerliefste zou ik een of twee talen studeren, Slavisch, Scandinavisch of Finnougrisch… Daar krijg je dan ook literatuur, geschiedenis etc. bij en dat lijkt me gewoon geweldig. Ik ben heel goed in talen en ik zou echt heel erg graag conferentietolk willen worden.
Maar iedere keer als ik dit aangeef, zeggen mensen: de arbeidsmarkt is ontzettend slecht voor talenstudenten, je gaat hier nooit een baan mee krijgen, tolken zijn niet nodig… Enzovoorts.
Ik weet wel dat je gewoon moet studeren wat je leuk vind, en ik hoef ook echt geen miljonair te worden, maar het komt over alsof ik echt totaal niet aan de bak ga komen als ik dit doe…
Mijn andere optie zou rechten zijn, en dan misschien in combinatie met een taal. Rechten lijkt me op zich ook wel leuk. En het beroep juristvertaler lijkt me prachtig. Maar daar is mijn moeder dan weer een beetje op tegen; ik mag het wel, maar zij geeft aan dat de arbeidsmarkt voor afgestudeerden van rechten op het moment ook niet bepaald rooskleurig is, en ze weet hoe graag ik talen zou studeren en zij is ervoor dat ik doe wat ik écht leuk vind (zij heeft zelf overigens ook recht gestudeerd).
Ik weet echt niet wat ik nou moet doen. De ene roept dat ik moet doen wat ik leuk vind, de ander dat ik moet doen wat het beste arbeidsperspectief geeft. Ik probeer mijn keuze niet teveel van baangarantie te laten afhangen, maar ergens blijft het toch wel aan me knagen…

Ik hoop dat mijn probleem een beetje duidelijk is en dat iemand mij kan helpen met dit probleem. Wat zouden jullie doen? Wat is volgens jullie het slimste?

Alvast bedankt!

Ik ben het eens met je moeder, volg je hart.
Op beide gebieden zijn er niet veel kansen op de arbeidsmarkt, maar dat kan over 5 jaar heel anders zijn.
Succes met je keuze.

Ik zou gewoon die twee talen studeren en dan na je bachelor kun je nog zat masters kiezen, waarmee je misschien je kans op de arbeidsmarkt mee vergroot.

De arbeidsmarkt is op dit moment nergens echt goed en als je helemaal klaar bent met je studie ben je ook alweer een aantal jaar verder. Ik zou ook gaan voor iets wat je echt leuk vindt, het is moeilijk om een studie te doen die je eigenlijk niet zo leuk vindt. Ik weet niet zeker of je dat bedoelt, maar een studie bij rechten doen wordt afgeraden (of het moet zo’n combi studie zijn) vanwege de bsa.

Als jij nu al zo’n passie hebt voor die talen, moet je ze zeker gaan studeren. Je komt er echt wel. Studies doen er nu ook alles aan om zich extra te specialiseren, zodat hun studenten toch aan het werk kunnen. Wie weet dat je over 5 jaar veel meer baanzekerheid hebt!

Dankjulliewel voor jullie antwoorden! Fijn om te horen dat jullie aangeven dat je vooral gewoon moet doen wat jou het mooiste lijkt. Ik heb eigenlijk ook het idee dat ik veel meer plezier in mijn studietijd ga hebben als ik iets ga doen wat mij ligt.
Daarnaast, zoals ik al zei, is het echt mijn grootste droom om conferentietolk te worden. Daar zou ik dan een master in doen. Instellingen als de EU werven jaarlijks tolken, dus in principe zou ik ieder jaar kunnen “solliciteren”. Mocht dat niet lukken, heb ik ook al eens gewoon op vacatures gezocht (misschien een beetje belachelijk haha…) en ik zie overal wel een tolk vacature voorbij komen. Of dat nou in New York, India of Portugal is, ergens op de wereld is wel een tolk/vertaler in welke taal dan ook nodig, ookal is het maar voor een tijdelijk project. Daar bouw je je CV dan weer steeds meer mee op. En dat ik daar heel veel voor zou moeten reizen vind ik eigenlijk alleen maar leuk :’)

Of zie ik het nou allemaal weer té positief in :cold_sweat:

Mijn moeder zei ook dat ik altijd nog rechten kan studeren, desnoods in deeltijd. Daar zit dan ook wel weer wat in. Zij heeft dat zelf ook gedaan, met een baan en twee kinderen erbij.

In ieder geval heel erg bedankt voor de encouragement!

Ik heb een tijdje vrijwilligerswerk gedaan bij Vluchtelingenwerk, en daar hadden we vaak contact met het Tolkencentrum. Ik hoorde vaak van mensen daar, dat er een zwaar tekort is aan tolken voor ‘niet populaire’ talen. Populaire talen zijn bijvoorbeeld Chinees, Japans, Spaans, Engels, Frans etc. Niet veel mensen studeren Slavische of Fins-Oegrische talen (Zweeds/Deens/Noors trouwens iets meer). Je kan trouwens ook een juridische minor doen! Er wordt veel gevraagd naar juridische vertalers. Ik zou als ik jou was echt je hart volgen, dan ben je ook beter in je studie en latere werk. Veel tolken werken trouwens wel freelance. Veel succes!

@Anne Fleur ja precies, mijn moeder zegt ook steeds dat het wèl goed is om Slavisch of Finoegrisch te doen omdat er maar zo weinig mensen zijn die dat studeren, en dan spring je toch wel uit. En daar zit ook wel wat in. Ik heb inderdaad ook aan een juridische minor gedacht, maar ik wist niet zeker of dat volstond om juridisch vertaler te worden. Als dat wel zo is, is de keuze voor mij snel gemaakt! :grinning: trouwens, vrijwilligerswerk bij Vluchtelingenwerk? Dat klinkt echt supercool!

@Impolite. Hihi dat zeg ik ook steeds ^^ ik denk altijd, als je iets écht met een passie heel erg graag wil, dan kun je alles bereiken. En heel eerlijk gezegd, als ik nou later een klein tolkenbaantje heb met een gemiddeld salaris ben ik allang tevreden. Dan doe ik tenminste iets wat écht helemaal geweldig vind :slightly_smiling_face: mijn probleem is denk ik dat ik me gewoon teveel aantrek van wat anderen zeggen. Iedere keer als iemand mij vroeg wat ik wilde gaan studeren, en ik zei “Finoegrisch en Slavisch” kreeg ik iedere keer een spottende blik met “wat ga je dáár nou weer mee doen? Dat is solliciteren naar werkeloosheid!” als antwoord. En dat doet gewoon een beetje pijn als mensen dat doen, want eigenlijk stampen ze dan keihard op mijn droom.
Maar goed, nu begin ik wazig sentimenteel te doen hahah :flushed:

Superbedankt voor het meedenken en de positiviteit enzo!!

Ik zou inderdaad voor de talen gaan, de arbeidsmarkt ligt voor zoveel dingen slecht. Maar dat kan snel veranderen! Bovendien kan je altijd met je talen nog meerdere richtingen uit als je echt geen werk vindt. (Denk maar aan boekvertaler, ondertitel op film zetter, leerkracht, in een museum rondleidingen geven blablah…) je kan zooooo veel met talen doen en het is duidelijk dat je passie daar ligt. Volg je hart, je studiekeuze bepaald voor een deel je job en je job bepaalt voor een deel je geluk, er voor gaan zou ik zeggen! Veel succes! :slightly_smiling_face:

Ik kan wel zeggen ‘doe wat je hart zegt’, maar als je eenmaal 30-40 bent en nog steeds geen baan hebt in hetgeen wat je gestudeerd hebt, heb je het alsnog voor niks gedaan. Je kunt ook een studie kiezen waar wel vraag naar is in de markt, en als keuzevakken talen nemen die je leuk vindt ofzo.

Sanseveria: Thanks! Ja daarom vraag ik me ook altijd af waarom mensen vaak zo negatief zijn over talenstudies! Er zijn toch zoveel dingen die je kunt doen! En als je allemaal van die rare talen spreekt dan kun je wel iets wat niet iedereen kan dus dan ben je toch best wel nuttig of niet? :s als ik bijvoorbeelds Fiscaal Recht kies ben ik bang dat ik later spijt krijg omdat ik talen vele malen leuker vond. Als ik talen kies ben ik bang dat ik later spijt krijg omdat ik nergens fatsoenlijk aan de bak kom… Moeilijk! Maar superbedankt voor je antwoord! :slightly_smiling_face:

Pursuit of Happiness: Klopt, dat is ook een beetje waar ik bang voor ben. Keuzevakken of minors kan wel, maar ik ben bang dat je de taal daar niet echt goed leert. Dat je dan meer gewoon “kennismaakt” met de taal ofzo. En je leert verder ook niks over de cultuur ofzo van het land. Maar ik weet het niet zeker, ik heb nog nooit een keuzevak of minor gehad dus misschien heb ik het ook wel helemaal mis :’) Maar bedankt voor het meedenken

Juneau: Heb je helemaal gelijk in met dat later laten omscholen. Er zijn gewoon zoooveel dingen die ik zou willen studeren. De keuze is veel te groot! :’) wat je als laatste zegt zit inderdaad ook wat in denk ik. Persoonlijk vind ik het echt niet vreselijk als ik later een “gemiddelde” baan heb die niet echt veel met m’n studie te maken heeft. Als ik ervan kan leven en het stabiel is ben ik allang tevreden. En in principe leer je eigenlijk dan nog meer dingen :slightly_smiling_face:

Ik heb overigens ook nog verder gezocht op andere studies en heb nog wat vraagjes;
Hoe zit het met studies als Europese Studies, International Studies en Internationale Betrekkingen (en Organisaties)? Is er iemand hier die zo’n studie doet? Die leken me namelijk ook wel leuk maar ik kan niet echt wat vinden over het toekomstperspectief…

En kan iemand me wat vertellen over Rechtsgeleerdheid, Fiscaal Recht of Notarieel Recht? Hoe bevalt je die studie? Wie weet is er hier wel iemand die dat studeert en het helemaal geweldig vind :slightly_smiling_face:

Alvast bedankt!

Ik zou écht gewoon talen doen, je weet nooit waar je terecht komt uiteindelijk en over 4-5 jaar kan het ook al wel weer anders zijn.
Ik weet wel dat als je toch talen gaat studeren, slavische of scandinavische talen juist gunstig zijn. Er zijn veel meer mensen die Engels studeren, waarbij je toch echt minder baankansen hebt.

Maar dan nog, je weet nooit waar je in rolt. Ik ken iemand die Frans gestudeerd heeft, en die werkt nu in de aardappelhandel: hij gaat van boer tot boer en maakt afspraken. Hiervoor werd hij aangenomen omdat hij echt goed Frans spreekt en de gewoonten en gebruiken kent.
Mijn moeder heeft Frans gestudeerd en heeft ondertussen bij antiquariaten, architectenbureau’s en bibliotheken gewerkt.
Ik studeer Duits en heb al een aanbod gekregen voor een baan voor een paar duizend per maand: een bedrijf had een contract gesloten met een bedrijf in het Ruhr-gebied, en hun medewerkers moesten Duits leren, omdat anders de deal niet doorging.
Tuurlijk, het is niet de droombaan die ik altijd wilde, de reden waarom ik nu Duits studeer. Maar als baan is het toch echt niet slecht…

Vooral als je echt gemotiveerd bent en goede cijfers haalt, kun je nog doctoreren en verder een carrière aan de universiteit voortzetten. Je moet daarvoor wel echt goed zijn, en je passie voortzetten.
Mijn opa heeft rechten gedaan: niet per se omdat hij dat wilde, maar omdat het het enige was waarvoor hij een beurs kon krijgen en zijn ouders konden hem niet financieren. Toen mijn vader economie wilde gaan studeren in plaats van Frans, omdat hij iets nuttigs wilde doen, zei mijn opa dat hij juist gebruik moest maken van de luxe die hij heeft om te kiezen. Om te doen wat je écht leuk vindt.
En zo zie ik het ook :slightly_smiling_face:

Indulgence: Dat klinkt dan wel weer heel positief. Mijn moeder vertelt dit ook altijd en mij lijkt het ook logisch dat je echt wel terecht komt in een baan en dat sommige bedrijven je echt wel aantrekkelijk vinden. En toch zijn er steeds mensen die zeggen dat talenstudies waardeloos zijn omdat je enige pré is “dat je een taal en een cultuur kent, die het hele land zelf ook al kent”. Die tegenstrijdigheid is gewoon zo verwarrend. Wie spreekt nou de waarheid?
Aan de andere kant, die mensen die zo negatief doen over talenstudies hebben zelf ook nog nooit een talenstudie gedaan volgens mij. Dus wat weten zij er nou eigenlijk van?

Ben het eens met wat je opa zegt :slightly_smiling_face: vind het trouwens wel heel cool van je dat je ook gewoon een taal studeert omdat daar je hart ligt. Daar moet je toch best wel moed voor hebben of niet, omdat het juist zo vaak negativiteit krijgt…

Maar wat denken jullie over een combinatie recht en talenstudie? Is dat slim? Beide studies interesseren me en ben bereid om ervoor te werken.
Mn moeder heeft zelf recht gedaan en geeft aan dat dat makkelijk te combineren is met een talenstudie.

En ik heb er ook over gedacht recht te studeren in München. Schijnt heel erg pittig te zijn maar de LMU staat wel herl goed aangeschreven en daar studeren lijkt me dus wel supercool… En tegelijkertijd leer ik ook m’n Duits te verbeteren :stuck_out_tongue: (ben zelf half Duits dus daar studeren is qua taal niet zo’n probleem)

Je kan wat dingen opzoeken op internet.
Zelf denk ik dat er meer kans voor een baan is als je rechten gaat studeren. Tolken zijn steeds minder nodig vanwege internet en dergelijke.
Aan de andere kant denk ik dat je wel moet doen wat je leuk vindt. Er zijn elk jaar onwijs veel mensen die stoppen met rechten omdat het uiteindelijk toch niets blijkt te zijn, dus je kan beter iets doen waarvan je zeker weet dat je het leuk vindt. Mocht het uiteindelijk echt niet goed uitkomen qua baan enzo kun je dan nog verder kijken of je eventueel nog een andere opleiding wilt volgen.

Ik heb eens rondgekeken en International Business Law lijkt me ook wel leuk… Dat is recht maar dan meer internationaal georiënteerd… En op business :stuck_out_tongue:
Kent iemand deze studie? Ik heb hem tot nu toe wel alleen in Leiden gevonden…

Nouja, ik heb ook wel vaak het idee dat mensen die geen talen hebben gestudeerd, een heel ander idee hebben van een taal spreken/kennen. En zoals Naom Chomsky zei, ‘a native speaker is a naïve speaker’. Dus dat is ook niet echt een argument.
Maar om eerlijk te zijn, ik twijfelde tussen kunstacademie en talen en heb talen gekozen omdat dat o.a. toch net wat meer baanzekerheid geeft.
Rechten in Duitsland doen is wel een optie, maar dan moet je wel in Duitsland blijven: daar hebben ze een ander rechtssysteem dan hier, dus je kan niet daar studeren en direct daarna hier advocaat/jurist worden.

Ik studeer zelf geen talen in Nederland, maar in België. Maar ik hoor van verschillende mensen die zelf talen studeren of mensen kennen die talen studeren, dat het eigenlijk redelijk makkelijk te doen is. Dat gaat dan wel over Engels, Slavistiek is denk ik echt nog wel een ander verhaal. Maar je kunt altijd proberen om de twee te combineren, als je denkt dat je dat kan.

Ik vind dat je moet doen wat je leuk vind, ik denk dat als je het niet leuk vind je het niet eens af gaat maken en dan heb je er helemaal niks aan. Als je twijfelt tussen 2 studies kan je inderdaad kijken naar de toekomstperspectieven, maar jij wilt zo graag die talen studeren dan zou ik dat zeker doen. Daarnaast kan je inderdaad eventueel een andere master doen, waarmee je je kansen op een baan vergroot.

Ik studeer zelf Fiscaal recht en mij zou het nooit lukken om een tweede studie erbij te doen. Rechten was vroeger een studie die je er gewoon bij deed, maar dat is tegenwoordig niet meer zo.

Sleepingbeautyx: Hey! Leuk dat je fiscaal recht doet! Hoe bevalt jou die studie, wat houdt het precies in, wat moet je zoal doen? Ben er serieus over na aan het denken om dat te gaan doen, ik heb er eens wat naar gekeken en het lijkt mij echt leuk! Ik was van plan om naar een paar uni’s te gaan die zowel Fiscaal als Notarieel Recht aanbieden om te kijken welke mij nou echt het leukste lijkt, want Notarieel Recht lijkt me ook wel wat :slightly_smiling_face:
Maar zou jij misschien wat kunnen vertellen over Fiscaal Recht? :slightly_smiling_face:

Wel jammer dat een tweede studie ernaast waarschijnlijk teveel gaat zijn :frowning_face: ik dacht er namelijk over om er Engels naast te doen, dat lijkt me namelijk ook echt een supermooie studie! Zou het een idee zijn om met die twee te beginnen en als het na een jaar te zwaar blijkt te zijn, met eentje stoppen? Of juist andersom, met een beginnen als het me goed afgaat, Engels erbij te doen?

Indulgence: Jij studeert Duits, toch? Hoe bevalt dat, wat krijg je allemaal in die studie behalve de taal?

Ik studeer Duits en Frans eigenlijk, in België (want daar studeer je twee talen in plaats van één :wink: ) Het bevalt me super goed, ik had echt niets anders willen doen. We hebben algemene vakken, zoals literatuurgeschiedenis van Europa, wijsbegeerte, algemene taalwetenschap en algemene literatuurwetenschap, etc. En dan heb je de taalspecifieke vakken: taalkunde, literatuur en taalvaardigheid, voor Duits én Frans dus.

Hoe talenstudies in Nederland eruit zien weet ik eigenlijk niet zo goed… Nouja, buiten dat je maar één taal studeert. Ik ben trouwens ook nog wezen kijken bij Europese studies in Amsterdam, maar dat is echt heel wat anders dan taal- en letterkunde. Ik vond het niet zo interessant.

Ik heb Engels gestudeerd in Utrecht (ben inmiddels al een lange tijd overgestapt naar een andere studie) maar ik vond het wel een studie die makkelijk te combineren was met andere studies. Zo waren er veel studenten die twee talenstudies deden maar had ook een meisje die een biologie studie deed en daarnaast Engels erbij. Het enige waar je op moet letten is dat het qua vakken en tijden een beetje te combineren valt, want dat is soms nog wel lastig.