[poll] Ben jij al donor?

Ben jij donor?
  • Ja
  • Nee
  • Anders namelijk…

0 stemmers

Zoals jullie misschien al op tv of social media hebben gezien, is het deze week nationale donorweek! In deze week staan orgaan-, bloed- en stamceldonatie centraal en worden er zoveel mogelijk nieuwe donoren gezocht. Ik vroeg me af of jullie al donor zijn en zo niet, of jullie je dan ook aanmelden als donor deze week.

Ik weet dat er al een aantal discussietopics zijn over donatie, bijvoorbeeld of je wel/niet automatisch geregistreerd moet zijn als orgaandonor, maar ik kon nog geen algemeen topic vinden.

Jup ik ben donor, kreeg zo’n lijst toen ik 18 werd met de vraag

Ja sinds mijn 18e geregistreerd als orgaandonor en sinds een jaar ook bloeddonor.

Ja, ik ben ook donor. Ik heb zoiets van ik ben er dan toch niet meer dus ze kunnen alles hebben van mij, dan kan ik tenminste nog anderen en de wetenschap helpen.

Jep, ik ook. Sinds m’n twaalfde.

Ik ben ook al een aantal jaren donor maar ik heb wel gekozen voor dat belangrijke nabestaanden van mij mogen kiezen wat ze wel en niet mogen pakken omdat ik het aan de ene kant liever nog niet wil weten hoe ze me hele lichaam gaan opensnijden en wat er allemaal uit me gehaald word. Dat idee vind ik gewoon erg griezelig maar ik zou graag levens willen redden als het kan.

Je kan je aanmelden via internet, orgaandonor worden kan al vanaf 12 jaar!

Wist je dat…
… er jaarlijks zo’n 150 mensen overlijden omdat er voor hen niet op tijd een geschikte donor gevonden kon worden?
… 1 donor maar liefst 8 levens kan redden?
… de kans dat je zelf ooit een orgaan nodig hebt veel groter is dan dat je na overlijden organen kunt donoren?

-

Ik kan me op zich wel voorstellen dat dit een raar idee is, maar ik denk inderdaad ook gewoon eraan dat ik m’n organen zelf niet meer nodig heb en er wel levens mee kan redden door ze af te staan. Overigens is er voor de nabestaanden niks van te zien als je je hoornvlies of huid doneert, dus dat scheelt ook al.

Trouwens, ik mag wel donor zijn, maar ik vind niet dat je andere enige verplichting op kan leggen om wel of geen donor te worden, je eigen lichaam is heilig en geen ander heeft enige inspraak of je je organen moet doneren of niet. (Tenzij je aangeeft dat je familie het mag kiezen, maar dat is wat anders dan het verplichtstellen of iets dergelijks)

Ik ben het nog niet maar wil het wel worden.

Ik ben al vanaf mijn 12e donor, ze mogen van mij alles gebruiken.

Persoonlijk vind ik ook dat wanneer jij nu gewoon gezond bent, maar er voor kiest om geen donor te worden, later niet het recht hebt op een donor orgaan mocht het ooit nodig zijn in je leven.
Beetje profiteren van andere die wel donor zijn, maar zelf lekker egoïstisch alles mee je graf innemen. Dikke doeeei

Ze halen alleen je hoornvlies eraf, dus de rest van je ogen blijft gewoon intact! Operaties worden op een normale manier gedaan en verzorgd, vel wordt van je rug of bovenbenen afgehaald dus dat is ook niet te zien. Dus inderdaad, als nabestaande merk je er behalve het proces eromheen niks van.

Er worden nu al kapjes over de oogballen gedaan bij overleden personen, omdat je ogen sowieso inzakken wanneer je dood bent :wink:

Hier ben ik het wel mee eens ja. Het is geven en nemen en niet alleen nemen natuurlijk!

Ja sinds mijn 18e voor alle organen, nooit over getwijfeld.

Heb ook een tijdje bloed gedoneerd maar daar werd ik elke keer heel naar van na afloop, dus in overleg met de arts daar maar gestopt. Misschien later nog eens proberen of het beter gaat want ik vond verder niet erg om te doen en je kan er toch levens mee redden.