PDS ?

Ik heb besloten toch maar een topic aan te maken omdat ik hier al lang mee zit en graag advies zou krijgen. Ik heb sinds ongeveer een jaar vaak buikpijn en last van een opgeblazen gevoel. De pijn valt nu wel mee, maar in het voorjaar had ik elke dag hevige pijnen en krampen. Daarnaast heb ik ook dat mijn buik echt een lawaai maakt. Het geluid dat sommige mensen hebben als ze lang niks gegeten hebben, heb ik de hele dag door. Daarnaast lijkt het ook of er een soort ‘scheetgeluiden’ uit m’n buik komen, maar ik heb geen last van winderigheid.

Nu heb ik op internet gezocht naar wat dit kan zijn en ik kwam uit bij het prikkelbaar darm syndroom. Ik herken veel van de verhalen en symptomen en begin er van overtuigd te worden dat ik het ook heb, maar een officiële diagnose stellen is lastig. Daarom twijfel ik of ik naar de dokter moet gaan, o.a. omdat ik me nooit echt serieus genomen voel door haar. Ook durf ik hier niet echt met m’n ouders over te praten aangezien zij heel erg van de mentaliteit ‘gaat wel over’ zijn. Wat zouden jullie doen? Ik heb gelezen dat een gezond dieet kan helpen tot het verminderen van de klachten dus dat ga ik sowieso proberen. En zijn er hier mensen die mijn klachten herkennen of ook PDS hebben?

Alvast bedankt.

Ik zou maar wel praten met jou ouders/huisarts. Het kan natuurlijk vanalles zijn. Mijn vader had ook hevige buikpijn enzo, daar is later vastgesteld dat hij colitis ulcerosa heeft dat is blijvend. Hij heeft het nu nog, je weet maar nooit wat het kan zijn. Maar zekerheid is toch wel fijn, goed dat je een gezond dieet gaat volgen

Dankjewel voor je reactie. Up.

Ik herken me heel erg in jou! Ik heb een jaar geleden gehoord gekregen dat ik pds heb en ben inderdaad ook niet erg serieus genomen! Ik moest er maar mee leren leven. Ik heb een nieuwe huisarts gekregen en die heeft me een geweldig middel voor geschreven… Het heet colofac mebeverine! Google dat maar eens! Ik zou als ik jou was wel naar de huisarts gaan… ik heb voordat mij werd gezegd dat ik pds heb, wel een ct scan gehad om het zeker te weten, ook heb ik een aantal bloedonderzoeken gehad. Als ik jou was zou ik dat voor de zekerheid doen, om uit te sluiten dat het niet crohn is. Succes… mocht je nog vragen hebben :slightly_smiling_face: stel ze gerust.

Heb jij nu verder nog behandelingen voor je pds gehad of alleen die onderzoeken en de medicijnen die je nu hebt? En namen je ouders je serieus toen je met je klachten bij hun kwam?

Nee, maar deze medicijnen werken geweldig. Ik kon eerder zelfs nooit naar school van de pijn. Ik neem nu 2 keer per dag mijn medicijnen trouw, en het is echt heel erg verminderd. Alleen mijn moeder nam me serieus, verder dacht iedereen dat het aanstellerij was omdat het niet aan te tonen is. Nog altijd denken veel mensen dat het aanstellerij is.

Ik heb net m’n moeder gesproken en gezegd dat ik zo’n last van m’n buik heb (nog steeds!) en dat ik dacht aan PDS. Begint ze helemaal sarcastisch te doen en ze zegt dingen als dat ik een hypochonder ben. Dus ik omschreef nog een keer al m’n klachten, reageert ze met: Heeft iedereen wel eens. :’) Ja hoor, een jaar lang pijnen en krampen, gekke geluiden uit m’n buik etc. Wat heb jij een geluk dat je in ieder geval door je vriendinnen serieus werd genomen!

Gewoon naar de dokter gaan! Ik kan me er altijd ZO aan ergeren als mensen zo reageren. Laat je gewoon onderzoeken! Nou 1 vriendin wist niet goed wat ze er mee aan moest aan het begin. Ze zei dat ik het er te vaak over had en dat ik niet zo moest zeuren. Totdat ik een paar keer ben flauw gevallen van de pijn, nu zeurt ze niet meer. Hmm maar dat moet niet de oplossing zijn hehe ;p Nee ik zeg gewoon naar de dokter gaan nu het nog gratis is (:

Als je denkt dat je ouders je niet zullen geloven, zul je zelf de huisarts moeten bellen of daar moeten langsgaan. ALs je, zoals je aangeeft, liever niet naar de arts toe wilt gaan, omdat je denkt dat zij jou ook niet serieus neemt, zou ik even bij een schoolpsychologe gaan. Die worden betaald om jou te helpen. Misschien kan je met haar kijken naar hoe dit gaat aanpakken. :slightly_smiling_face: Sterkte en succes ! :grinning:

Naar de dokter gaan, niet dat dat zoveel zin heeft. Ik heb het ook, en er valt niks aan te doen helaas.

Ik heb ook pds.
Ik gebruikte wel eens lactulose (zit o.a. in duphalac), maar dat hielp bij mij niet echt. Ik ben sowieso niet echt van de medicijnen. Het is dan ook niet zo dat ik vaak erge buikpijn heb gelukkig.
Je moet er achter zien te komen waar jou darmen echt niet tegen kunnen, en wat ze juist heel goed kunnen verdragen, want dat verschilt ook.
Er zijn sites waar op staat welke dingen sowieso niet echt ‘goed’ voor je zijn bij pds.
Nu ik weet wat ik wel en niet moet eten is mijn opgezette buik een stuk minder.

Ga trouwens géén laxeermiddel slikken, dat is echt slecht bij pds!

Ik heb ook last van PDS. In principe kan ik alles eten, want ik heb over het algemeen geen symptomen. Tenzij ik erg gespannen en/of gestrest ben, dan komen de symptomen, wordt ik ziek, misselijk, buikpijn, krampen (constant), diarree en inderdaad de hele dag door die herrie uit je buik. Mijn moeder dacht eerst dat ik misschien ‘stenen’ zou hebben. Maar dit was gelukkig niet!!
Als ik last heb van de symptomen, dan moet ik geen zuivel eten/drinken, vooral thee en water en vooral weinig vet en veel vezels. Anders kom ik m’n bed echt niet uit…

hey, ik had ook ongeveer dezelfde symptonen en durfde niemand erover vertellen! Het begon 2 jaar geleden ongeveer, maar sinds een jaar ben ik vegetariër en begon ik gezonder te eten en ik moet zeggen dat ik bijna geen last meer heb! Ik wil niet zeggen dat je dat ook moet worden, maar ik denk dat gezond eten enzo wel helpt!

Nog veel geluk

Ik zou er toch echt met je ouders over praten…

Ik heb al gemerkt dat ik heel erg last van m’n buik krijg na het drinken van alcohol en teveel brood. (Ik had ook gelezen dat je veel brood en fruit enzo moest eten dus ik at veel brood en kreeg alleen maar meer buikpijn). Voor de rest weet ik nog niet waar het door veroorzaakt wordt maar ik ga binnenkort wel even een afspraak maken met de huisarts.

Heuy, dat heb ik ook. Nu heb ik er door -stomme redenen- ook nog veel laxeermiddel bij geslikt, dus het is nog erger geworden. Ik kan niet tegen brood, (teveel) vlees, vet, alcohol en teveel suiker en vezels. Moet binnenkort wel terug om te kijken of het geen crohn is, want ze hebben gewoon PDS gezegd zonder verder onderzoek.

Je ouders nemen je trouwens echt wel serieus, net zoals de dokter. Áls iemand je al niet serieus zou nemen, zijn dat waarschijnlijk mensen die geen idee hebben dat zoiets met zo’n rare naam daadwerkelijk erg, maar dan ook echt lastig kan zijn.

Naar de dokter gaan en blijven gaan.
Ik ga over een week of 3 voor de zoveelste keer naar de ha.
Ik heb verschillende medicijnen geprobeerd. Maar tot nu toe helpt het allemaal vrij weinig tot niets.
Ik weet wel met eten/drinken een aantal dingen (sinaasappel(sap), koffie, warme melk, pasta waarschijnlijk ook, en misschien ook bepaalde groenten)
Maar doordat ik blijf gaan naar de ha, moeten ze wel blijven proberen. Dan sturen ze me maar naar een dietist, als dat mij helpt? Dan sturen ze me maar naar de specialist, beter zelfs! Dan probeer ik wel weer nieuwe medicijnen. Als het maar iets oplost.

Maar wat ik wel vind, is dat je niet zelf mag beslissen dat je het hebt omdat je het leest op internet. En dan heb ik het niet alleen over jou, maar er zijn zo veel mensen die dat doen.

En ja, iedereen oordeelt gelijk.
Ik heb gelukkig een vriendin/klasgenoot die hetzelfde heeft als ik. Dus we kunnen elkaar steunen, we begrijpen elkaar. Maar ik hoor verhalen over haar als zij naar huis gaat omdat ze het niet trekt… Beiden hebben we nu een slechte periode. Ik ben vandaag naar huis gegaan, gelukkig pas voor het eerst dit schooljaar (ik laat dan liever andere dingen vallen…) Maar zij heeft er meer last van gehad en daardoor is ze vaker naar huis gegaan. En dan hebben mensen hun woordje wel klaar.
Lullig, maar het is nou eenmaal niet anders.

Mijn moeder heeft dit waarschijnlijk.
Ze heeft 3 jaar gelopen met diarree/buikkrampen/geluiden etc.
Ze dachten aan Crohn, chronische ontstekingen, allergie…
Het wordt bij haar heel erg als ze iets met mint eet of drinkt, maar uit tests bleek dat ze niet allergisch was.
Dus nu hebben ze het ook op PDS geschoven.
Zolang zij niks eet/drinkt met mint gaat het goed.
Soms heeft ze nog wel eens kramp, bijvoorbeeld met sterk gekruid eten, maar niet zo erg dat ze de hele dag op bed moet liggen en om de paar minuten naar de wc moet rennen.
Volgens mij is PDS dus best wel uiteenlopend.
Of ik moet helemaal fout zitten hoor, want bij mijn moeder is het nog steeds niet met zekerheid vast gesteld.

PDS is volgens mij helemaal niet vast te stellen. Zodra de artsen er zeker van zijn dat het niets ernstigs is, wordt de stempel PDS gedrukt. En als de klachten een beetje overeenkomen natuurlijk…

^ Dit inderdaad. PDS is heel moeilijk vast te stellen, vaak als je zelfs darmonderzoek hebt gedaan dan kunnen ze het zelfs nog moeilijk vast stellen omdat het vage klachten zijn. Ik heb zelf ook PDS en er zijn ook bepaalde dingen (een flinke lijst bij mijzelf) die ik niet mag eten, of nja die ik beter niet kan eten omdat ik anders hele erge last krijg van mijn maag/darmen. Bij iedereen verschilt dit, hoewel het over het algemeen wel zo is dat de meeste mensen met name last krijgen bij producten waarvan er gas gaat vormen zoals prei, bruine bonen etc. Mijn vader heeft ook PDS maar hij heeft vrijwel precies het omgekeerde van mij. Wat ik wel mag hebben mag hij vaak niet hebben. :stuck_out_tongue: Maar hij is er meer overheen gegroeid, dus hij heeft er minder last van dan toen hij zelf zo rond de 20 was.